Nowy Rok-nowa pasja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Nowy Rok-nowa pasja

Post »

Bogusiu ale ładnie kwitną i rosną, podziwiam. U mnie zakwitł żółty wyślę ci foto na pw.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kochana- a pochwal się nawet tu ;:108
Z lekka zeszły ostatnio na plan dalszy ale już prawie koniec porządków ogrodowych i będę już cała ich ;:170
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo chętnie szkoda że nie mam ich więcej a do trzech sztuk nie ma sensu zakładać osobnego wątku.
Przedstawiam Oncidium.
Obrazek
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Jak to nie warto swojego wątku zakładać...dla takiej pięknoty? Śliczny kolorek ma oncidium ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Anna11 pisze:Bardzo chętnie szkoda że nie mam ich więcej a do trzech sztuk nie ma sensu zakładać osobnego wątku.
Przedstawiam Oncidium.
Obrazek
Aniu-śliczne ;:63 Właśnie tak ma kwitnąć moje wczorajsze oncidium ;:108 Już nie mogę się doczekać ;:65
na razie jednak muszę je przesadzić bo wczoraj nie miałam czasu-tylko się zastanawiam czy nie lepiej do przeźroczystej doniczki bo aktualnie jest w białej :roll:
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu moja siedzi w normalnej doniczce tak jak ją kupiłam, martwią mnie troszkę korzenie wiszą w powietrzu- nowe przyrosty. Tylko stare bulwy siedzą w ziemi. Jak wypuściła pęd kwiatowy przesadziłam do większej doniczki bo zaczęła marnieć. Zraszałam liście deszczówka z odżywką i wygląda to teraz dobrze. Czekam niecierpliwie na kwiaty u Ciebie ale będzie kolorowo. Te kwiatuszki są bardzo małe ale w ładnym kolorze jak zakwitnie zobaczysz naocznie. :P
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Widziałam je tydzień temu gdy miało jeszcze trzy ostatnie kwiatuszki :D
Aniu-jeśli nie mieści się w doniczce to może po kwitnieniu je podziel.
Te pseudobulwki to zaleta przy wymiankach.Z falkami już nie jest tak prosto-moje są chyba na jakiejś antykoncepcji bo przez cały ten rok dochowałam się jedynie jednego keikusia :roll:
Czy stosowałyście pastę na keiki?Przy większej liczbie falków już chyba opłaca się ją kupić-jeśli oczywiście przymosi rezultaty :?
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz co pierwsze słyszę o paście, oświeć mnie ;:14 . Na stronach o storczykach mało przebywam i o dużo mnie omineło, aby do zimy to nadrobię. :P
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Pierwszy raz zobaczyłam ją na ALL.... Zawiera ona hormony,którymi smaruje się uśpione "oczka" pędów i powinien pojawić się keik-to tak w skrócie z tego co pamiętam :wink: W wolnej chwili poczytam trochę więcej i bardziej szczególowo.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Akurat oncidium wypuszcza sporo kleików, dwa oddzieliłam na wymianę. Falenopsis biały i fioletowy przez dwa lata nic nie wypuściły. Znajomej na pędzie po kwiatach, wyrósł kleik nie wiem od czego to zależy.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Aniu-przy oncidium zapewne chodzi Ci o pseudobulwki :wink:
Co do mojego keikusia-pojawił się gdy falek nie był w najlepszym stanie :? Wydaje mi się,że ratował się wydając na wszelki wypadek młodą roślinkę ;:108
Keikuś pozostał w rodzinie-aktualnie zasila skromne parapety mojej siostry(obiecała,że go nie "zepsuje" ;:170 ) ;:196
Kolejny jaki pójdzie w bliskie ręce to jeden z białych(są prawie identyczne,różnią się jedynie wielkością kwiatów,sobie zostawię tego z większymi-14 cm :shock: ).Sprezentuję go mamie gdy zakwitnie to teraz to tak "ni w pięć...ni w dziesięć"... i zrobi się miejsce na jakiegoś ciemnego :lol:
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kurcze, Darla, podziwiam Twój hart ducha, ja białych mam sześć (każdy trochę inny) i nie potrafiłabym się wyzbyć żadnego! :lol:
Miałam tylko jednego, którego jakoś nie polubiłam i oddałam go Mamie, ale pozostałych- nie ma siły, przywiązuję się do nich, są moje, odchowane, odkarmione, wypielęgnowane i tak jakoś... bałabym się, że im u kogoś będzie gorzej ;) jak o własne dzieci ;)
Choć miejsce na nowe by się przydało... ;)

Życzę Ci pięknego ciemnego!
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Agitko-ja się nie boję :wink: Moja mam już się przyzwyczaiła,że gdy tylko u niej jestem robię przegląd roślinek które jej podarowałam :lol: ...a tak będę miała wymówkę przed M,choć gdyby tak dla teściowej to szybciej pewnie by się zgodził :;230 ...może kiedyś...jeśli jakiś mi się znów powtórzy ;:224
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz rację pomyliłam psełdobulwki z kleikami. ;:14 Masz może już na oku jakieś cudo?
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p

Post »

Czy mam :? ? Tak prawdę mówiąc na oku to nie.Na liście chciejstw-brązowo-żółty woskowy łatek :wink: ale takiego pewnie nie prędko spotkam-i bardzo dobrze bo remont się mocno przeciąga-już 3 tygodnie dłużej niż planowano czekamy na nowe okna a co za tym idzie reszta również się opóźnia i plany z końcem remontu na najbliższe święta legły w gruzach :evil: ale Wielkonac(daj Boże) będzie już na nowych salonach :lol:
Druga sprawa to planuję założenie akwarium w niedługim czasie i tu też muszę się liczyć z pewnymi wydatkami-roślinki,rybki...na szczęście dwa kompletnie wyposażone akwaria kupiliśmy okazyjnie wakacjami :heja...ale zawsze mogę tam zrobić orchidarium :uszy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”