Nasz wymarzony ogródek. Zosia i Andrzej! - 2009

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasz wymarzony ogródek. Zosia i Andrzej! - 2009

Post »

Zosiu tak mi przykro, że masz takie straty w ogrodzie :( u mnie ucierpiała tylko jedna róża pienna, ma połamanych większość gałązek, mam nadzieję, ze w przyszłym roku zregeneruje się, no chyba, że taka osłabiana nie przetrwa zimy :( A u Ciebie tyle roślinek oberwało- tak mi przykro :(
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p
Od: 6 maja 2007, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bogusiu dziś ją obejrzałam dokładniej , nawet pień nad ziemią jest złamany , ale na razie jeszcze zalega śnieg , to nic nie będę robiła .Ona jeszcze kwitła , a robinia jest bardzo kruchym drzewem , nie wytrzymała więc ciężaru mokrego śniegu i potrzaskała . Bogusiu nie będę mocno rozpaczała bo gorsze tragedie ludzie przeżywają , a co najwyżej kupię sobie nową .
Madziu u nas na przemian raz śnieg raz deszcz i zimno . Jutro muszę ponownie podwiązać krzaki , bo wszystko popękało i krzaki leżały na ziemi .

Dorotko bo gałązki są bardzo delikatne i szybko się łamią , ja prowadziłam ją sobie na krzywe drzewo , to śnieg mi ją wyprostował .
Fakt , że szybko się rozrasta , bo ją przycinałam po wiosennym kwitnieniu i wyglądała pięknie .
Iwonka ja też bałam się wejść dalej , ale w końcu się zmusiłam i odeszły mi chęci do pracy w ogrodzie . Wystarczy jedna nawałnica i wszystko zostaje zniszczone . Moje rodki są jeszcze przykryte śniegiem , pewnie też się połamały , bo były już dosyć duże .Wszystko będzie wiadomo , jak zniknie śnieg i wtedy ocenimy nasze straty.

Agnieszko moje pienne też mają połamane gałązki , ale im nic nie powinno się stać , gorsza jest czarna plamistość , bo chore róże najczęściej zamierają w czasie zimy . Ja nie zdążyłam wykonać ostatniego oprysku i martwię się , że wiosną mi już nie odbiją . Agnieszko ja zawsze róże przycinałam na jesieni a wiosną tylko pobudzałam je do życia , Twojej różyczce nic nie będzie .
Pozdrawiam cieplutko Zosia
Pozdrawiamy - Zosia i Jędruś!!!
Spis wątków
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02

Post »

Witam Zosiu,
Z naturą nikt nie wygrał i my nic nie mozemy zrobic, miejmy nadzieję że wiosną wszystko odbije i znów będzie pięknie, popatrz jakie piękne mieliście roslinki widoczki super na wiosne też tak będzie, pewnie że szkoda ale cóż zrobic,
zdjęcia różyczek przepiękne
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Kochana Asiu niestety moja robinia już nie odżyje , bo całkiem jest połamana , zostaje mi tylko korzeń do wykopania . Inne krzewy na pewno odrosną bez żadnych obaw . Dziś u nas było nawet ładnie , troszkę słonko zaświeciło , a teraz wieczorem jest już spory przymrozek .W miejsce robinii chciałabym posadzić ładną dużą hortensję , może znasz nazwę super krzaczka ? Mam tam duże kamory i ładnie by wyglądało coś rozłożystego .
Spis wątków
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zosiu, nasza sprawa w calości pod kontrolą - jutro odbiorę sobie przesyłeczkę, bo do 15,00 jeszcze jej nie było.
Ale Marek ją miał zabezpieczyć do jutra na magazynie.
Cieplutkie pozdrowienia dla Ciebie, Jędrusia i kochaniutkich ślicznotek. Pa, pa...
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Reniusia wsadziłaś już swoje śliczności ? Ja okopczykowałam już różyczki , zostało mi zabezpieczenie piennych , ale mają jeszcze dużo liści , poczekam aż opadną . Muszę jeszcze przesadzić dwie różyczki w inne miejsce , bo są śliczne , a mało ich widać . Robinia już wycięta , bo żadna gałązka się nie uchowała cała . Śliczności uściskane , grzecznie grzeją mi stopy , bo mi dziś trochę zmarzły . Zaszczepiłam hortensję , ciekawa jestem czy mi się uda . Nie wiem po jak długim czasie okaże się , że coś z tego wyszło .Dzwonka nie wykopałam , bo jeszcze kwitnie , mróz go nie zmroził . Ładnie mi się przyjęły zaszczepki pelargonii , mam ich mnóstwo , bo zrobiłam to wcześniej niż w zeszłym roku .
Pozdrawiamy cieplutko w ten mrożny wieczorek .
Spis wątków
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu - tak, różyczki wsadzone były zaraz na drugi alko nastepny jeszcze dzień po przywiezieniu. Lało, a ja nie odpuszczałam. A potem rozłożyło mnie choróbsko Zosiu, dlatego nie miałam jak podjechać do Marka. Skarbie jutro do niego się wybiorę.
U mnie w ogrodzie sporo jeszcze nie zrobione. Rybki jeszcze w oczku, a dziś lód był taki gruby, że Ewelka nie mogła go przebić.Lampki wszystkie jeszcze wokół oczka.
Rety - ty piszesz, że już mam róże okryte - a ja pewnie zacznę okrywać dopiero w przyszłym tygodniu - zapowiadają, że ma być cieplej. Szkoda tej twojej robinii, no ale cóż - tak to jest - jak nie po zimie to nawet jesienią jak przyjdzie z nienacka zima - też szkód narobi.
Zosia co do hortensji - to nie mam pojęcia co ci powiedzieć.
Jak się ociepli to może wtedy sobie dzwonka wykopiesz - a może bez problemu ci przezimuje.
A jakie pelargonie szczepiłaś? Ja też zaszczepiłam kilka tych moich popularnych czerwonych.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Kochana Reniu zaszczepiłam kilka kolorów , te które miałam [różowe , czerwone, pstrokate, wiszące ]. Praktycznie wszystkie się przyjęły , stoją w chłodnym miejscu , sadziłam grube zdrowe odnóżki i na razie nie widać schnięcia . Reniu chcę żebyś dobrze wyzdrowiała , a do Marka jeszcze zdążysz pojechać .Od dziś mam ''Żuczka ''u siebie , jestem taka szczęśliwa , że mogę go pobawić . Będę zajęta nim do przyszłego tygodnia , więc prace ogrodowe pójdą na dalszy plan . Zdążyłam dziś zabezpieczyć przed deszczem huśtawkę ,ławki ,stól , bo teraz wieczorem zaczęło padać . Cały czas było bardzo zimno i mrożno . Reniu na miejsce robinii posadzę tą zaszczepioną hortensję jak się przyjmie oczywiście . Ma różnokolorowe olbrzymie buldyny kwiatowe . Wysiałam nasiona mikołajka do gruntu , muszę rzucić na wierzch kamyki to może nasionka wykiełkują na wiosnę . Zamówiłam gałązki świerkowe do okrycia niektórych roślin .
Pozdrawiamy Was bardzo , bardzo cieplutko
Spis wątków
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosia - to teraz już wiem, czemu ciebie tu nie widać. Ale sprawa jest jasna - "Żuczek" musi być na pierwszym miejscu - musisz się nacieszyć.
Byłam Zosieńko u Marka - przesyłkę przekazałam - jeśli jeszcze nie dojechali do ciebie - to będą w poniedziałek.
Pozdrawiam, Renia
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Kochana Reniu przesyłka dojechała w sobotę . ''Żuczek'' właśnie odjechał , bardzo pusto jest teraz w domku , nie ma kto wołać baby . Jutro jeśli nie będzie padać to pójdę do ogrodu , może zacznę już osłaniać różyczki i inne bylinki gałązkami świerkowymi , bo sobie załatwiłam . Wiem , że to jeszcze trochę za wcześnie , ale ciągle brakuje mi czasu , bo ciągle mam dużo pracy . Wyślę Ci zdjęcie na pw.
Zaszczepione hortensje żyją , to może coś będzie z nich , szykuj miejsce na krzaczek , bo takiej nie masz .
Pozdrawiamy cieplutko Zosia i Jędruś
Spis wątków
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam
Zaglądałam już do Waszego ogrodu i zazdrościłam :oops:Ślicznie, ślicznie :!: a teraz co widzę, ;:98
Ten region jest dla twardzieli :D Myślę, że pogodziliście się już ze stratami ale zawsze szkoda.
Współczuję i podziwiam.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Marysieńko cieszę się , że podoba Ci się u nas . Masz rację , że należę do twardzieli , jestem niezmordowana [praca, ogród , gromada futrzaków czekających na mój powrót z pracy ]. Szkoda mi trochę moich krzaczków, ale już zaszczepiłam sobie hortensję [ma taką Trzynastka]i będzie sobie rosła na miejscu robinii . U nas ciągle pada i nie mogę zakończyć prac porządkowych na ogrodzie . Pogodynki zapowiadają ciepło , myślę, że uda mi się posprzątać .
Spis wątków
Awatar użytkownika
andriu53
1000p
1000p

Post »

Pomimo , że już połowa listopada , nasze róże wciąż mają dużo liści i pąków . Jesienne kolory też są piękne .

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Spis wątków
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Zosiu Ty któryś już rok o tej porze pokazujesz kwitnące róże, Twoje rejony jakieś takie cieplutkie, przecież to nie okolice Wrocławia i Zielonej Góry.
Zosiu na pierwszym zdjęciu jest konstrukcja metalowa, czy to jakaś pergola, proszę zdradż tajemnice , bardzo długo nad tym się zastanawiałam , wcześniejsze zdjęcia też ją pokazały.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
wiosenka
500p
500p
Od: 11 lis 2009, o 19:59

Post »

Ogród pięknie prowadzony.Chciałam się zapytać czy ten krzew czerwony przewijający się na zdjęciach to berberys.Bo bardzo ładnie wygląda .Czy on tak przebarwia się na jesień
Pozdrawiam - wiosenka
Spełniane marzenia- wiosenka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”