Ranczo Nokły cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ANIU- dziękuję za odwiedziny, rzeczywiście żeby wydobyć choć trochę piękno rośliny trzeba czekać co najmniej te 5 do 10 lat, ale jaka później duma że urosła na naszych oczach od maleńka.

Rośliny nawożę rozsypując nawozy wieloskładnikowe (typu polifoska, polimag) na trawnik , rozrzucając po trawniku , granulki również trafiają pod drzewka i krzewy.

Ponadto od dwóch lat kupuję worek nawozu POLIFOSKA M którym podsypuję rośliny iglaste, wcześniej kupowałem w 5 kg( za 15 zł) opakowaniach specjalny nawóz do iglaków, ale sprzedawca nawozów poinformował mnie że te nawozy robione są właśnie z Polifoski M .

Kupując cały worek ( mam dużo iglaków i 50 kg nie jest dużo na dwa rzuty zasilania roślin.) oszczędzam połowę pieniędzy. Pod liściaste dodatkowo rozsypuj więcej nawozu , tego samego co sypię na trawnik. Do trawnika dodatkowo jeszcze rozsypuję( wiosną) nawozy zawierające więcej azotu.

IDO- dziękuję za odwiedziny, cieszę się że mogłem pomóc, w razie potrzeby, nie wahaj się pytać.

ZYTO- dziękuję za wizytę, te Twoje "lakierki" to podstawowe obuwie zimowe na wsi , i nie tylko na wsi. Takie "lakierki , to i ja mam w Nokłach, po założeniu jeszcze dwóch par grubych skarpet to i żadna zima niestraszna , w nogi sucho i ciepło, a to jest podstawa "zdrowotności" Dziękuję za poczęstunek pączkami.

ELŻBIETO- dziękuje za odwiedziny, moja ocieplana szklarenka jest w stanie przyjąć do siebie wszelkie moje sadzonki , ale dopiero nie wcześniej niż 10 marca( ocieplenie sprawia że w przypadku temperatur ujemnych do - 10 stopni w środku szkarenki temperatura jest dodatnia). Do tego czasu ( jeszcze co najmniej 20 dni) wszystko ( rośliny pokojowe) znika z parapetów, by zrobić miejsce na doniczki z sadzonkami pomidorów, które mam zamiar za kilka dni pikować , siewki już mają właściwe liście. Paprykę mam przepikowaną do wielodoniczek plastikowych ( po 20 sztuk) i już ładnie rośne. Siewu kwiatów nie planuję w domu, dopiero jak się przeniosę się do szklarenki w Nokłach ,to wysieję, i tak będę miał wszystkie miejsca przy oknie zajęte.
Wszelkie sadzonki od Ciebie przyjmuję w "ciemno", jak będzie brakować miejsca, to się płot przesunie, może sąsiad nie zauważy( żartuję, jak by to sąsiad czytał).
Ziemię popieczarkową , to i ja już muszę zamówić z dostawą na jesień.

Dzisiaj dalsze zdjęcia z 2007 roku

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witam, bardzo dziekuje za naręcze kwiatów, juz wstawiam do wazoniku, choć z reguły swoich nie zrywam hi!
Cudownie, cudownie!
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

TARO- dziękuję za odwiedziny, mieczyki, to ulubione kwiaty moich dziewczyn, jest ich tyle że starcza do ścięcia ,oraz do zostawienia w ogrodzie, mam nadzieję że tak samo będzie i w tym roku:

Dalsze zdjęcia z lipca 2007 roku , końcówka lipca to u nas w ogrodzie żniwa pomidorowe.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Tadeuszu prawie mi ślinka pociekła na widok pomidorków.
Już postanowione - muszę mieć swoje :D
maryla73ab
1000p
1000p
Od: 26 sie 2008, o 19:21

Post »

Witam,po długiej nie obecności na forum...
Zima zagościła u nas jednocześnie.
A u Ciebie piękne lato z cudownymi pomidorami.
pozdrawiam Maryla...

Moje wątki
x-d-a

Post »

Oj, Tadeuszu, nie pokazuj o tej porze roku takich wygrzanych w słońcu, rumianych pomidorków, bo ślinka cieknie na sam ich widok :!: To, co teraz można kupić w sklepach z wielkim trudem można nazwać pomidorem, a smak, eh szkoda gadać :(

Śliczne i dorodne te pomarańczowe mieczyki.

Pozdrowienia
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Tadeuszu pomidorki apetyczne ,mieczyki uwielbiam i muszę przyznac ,że tamten rok był dla nich bardzo udany.Jak tam Twoje siewki pomidorów ,popikowane :?: Może trochę zdjęć.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

dala pisze:Oj, Tadeuszu, nie pokazuj o tej porze roku takich wygrzanych w słońcu, rumianych pomidorków, bo ślinka cieknie na sam ich widok :!: To, co teraz można kupić w sklepach z wielkim trudem można nazwać pomidorem, a smak, eh szkoda gadać :(

Śliczne i dorodne te pomarańczowe mieczyki.

Pozdrowienia
Dala ma rację pomidory wyglądają smakowicie ,aż ślinka cieknie .
Tadeuszu na którymś zdjęciu widziałam galtonię ,czy żona je wykopuje na zimę ja też je miałam ale nie wykopałam i mi zginęły.
Genia
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARIOLU- dziękuję za odwiedziny, nie wyobrażam sobie ogrodu bez pomidorów, chociażby kilka krzaczki.

MARYLO- dziękuję za odwiedziny, zapewne Cię zima zasypała że się nie odzywasz, u nas lato wspomnieniowe i to z 2007 roku. wtedy jeszcze ogrodu nie było na Forum.

DALO- dziękuję za odwiedziny, pomidory, to nasza specjalność ogrodu, nowe sadzonki już rosną, jutro lub pojutrze będę je pikował do odrębnych doniczek. Mieczyki również u nas pięknie rosną , w ubiegłym roku mieliśmy dużo, dużo więcej niż w 2007 roku, wszystkie kolory pokazywałem w wątku z 2008 roku, na ten rok moje dziewczyny jeszcze zwiększyły i ilość i różnorodność kolorów mieczyków.

IDO- dziękuję za odwiedziny, nowe pomidorki pięknie rosną, jutro kupię worek ziemi( już drugi w tym roku) i będę je pikował, zdjęcia wkrótce.

GENIU- dziękuję za odwiedziny, może się zdziwisz, ale kwiaty to moja specjalność, żony specjalność to warzywa( jeżeli można mówić o specjalnościach) , oczywiście wykopuję galtonię na zimę, w ziemi długo widać suche patyki tej rośliny, by nie zapomnieć gdzie rosły i je wykopać, gorzej z tygrysówką, tą trudno zlokalizować jesienią do wykopania.

Kolejna porcja zdjęć z 2007 roku

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję Tadeuszu że nie pogniewałeś się że myślałam że kwiatami zajmuje się żona
Ale to miłe taki podział obowiązków a może raczej przyjemności bo ogród to przyjemność,prawda?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cosik obcięło kawałek, zniknęły moje tegoroczne sadzonki pomidorów i papryki , ale trafiają się gorsze nieszczęścia:

AGNIESZKO- dziękuję za odwiedziny, tak, zdjęcia papryki i pomidorów są tegoroczne.

EWO- dziękuję za odwiedziny, pięć dużych okien ( w tym trzy od południa) w całości zastawiony jest sadzonkami papryki i pomidorów, doniczki z kwiatami poszły w głąb mieszkania.

DALO- dziękuję za odwiedziny, sadzonki, jak na razie rosną pięknie, mam nadzieję że i w tym roku będą piękne owoce pomidorów i papryki.

ZYTO- dziękuję za odwiedziny, nie boję się że mi się sadzonki "wybujają", jak wiesz mam małą szklarenkę, ocieplaną i w razie potrzeby( gdyby pomidory zaczęły się "wybujać), sadzonki wywożę do szklarenki i tam w chłodniejszych warunkach, ale mając więcej światła corocznie moje sadzonki "mężnieją"

Sadzonki pomidorów w ocieplanej szklarence na działce :

Obrazek

Obrazek

RENATO- dziękuję za odwiedziny, każda roślinka na przedwiośniu cieszy, całe szczęście wiosna, tuż, tuż.

MAGDO- dziękuję za odwiedziny, cieszę się , że trafiłaś do naszego ogrodu, zdjęcia z 2007 roku , są tylko elementem wspomnieniowym , by jakoś wypełnić ten zimowy czas. Zapraszam do obejrzenia pierwszej części naszych zdjęć ogrodu z 2008 roku, tam szczegółowo przedstawiłem budowę naszego ogrodu .

A dzisiaj dalsze zdjęcia z 2007 roku
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Tadeuszu widzę że i Tobie brakowało nas bo zaraz jesteś .Piękne to Wasze ranczo no i
ciągle masz jeszcze ładne zdjęcia z poprzednich lat ja czekam aż zaczną u mnie kwiaty kwitnąć to znowu będzie co wklejać a tak to tylko same powtórki
Genia
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28

Post »

Dziń dobry :)

Tadeuszu, jak nazywają się te doniczki, w których zostały popikowane Twoje pomidory i papryka?

Chciałabym o nie zapytać w sklepie ogrodniczym.

Pozdrawiam, Ewa
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ewadz34 pisze:Dziń dobry :)

Tadeuszu, jak nazywają się te doniczki, w których zostały popikowane Twoje pomidory i papryka?

Pozdrawiam, Ewa
Ewo - może wystarczą ci kubeczki plastikowe np. po jogurtach ?
A doniczki są typowo produkcyjne...
Awatar użytkownika
Ewadz34
200p
200p
Od: 10 lut 2009, o 09:28

Post »

coma95 pisze:
Ewadz34 pisze:Dziń dobry :)

Pozdrawiam, Ewa
Ewo - może wystarczą ci kubeczki plastikowe np. po jogurtach ?
A doniczki są typowo produkcyjne...

Już wiem: to plastikowe tacki wielodoniczkowe!

Nie jem jogurtów ani śmietany itd... więc problem z kubeczkami.

A u Tadeusza widziałam zdjęcie siewek pikowanych do właśnie Tacek wielodoniczkowych, zdaje się po 20 sztuk tam było.

dziękuję.
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście...
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”