Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeuszu-planuję, rysuję, szukam pomysłów. Ale dlaczego mam przyhamować, nie wiem jak to rozumieć?
Tak masz rację, pospiech najlepszy przy łapaniu pcheł, ale ja wcale tak bardzo się nie spieszę z tą rabatą :oops: :oops: :oops: , czeka na swą kolejkę od dwóch lat, i już mi trochę wstyd, że wygląda tak beznadziejnie. Sprawa jest o tyle pilna, że to miejsce jest najczęściej oglądane przez przechodniów z ulicy i najbardziej mnie denerwuje i jestem z niego nie zadowolona.. Do tej pory zawsze wypadało coś pilniejszego do zrobienia, albo nie było pomysłu, albo nie przeniosłam roślin w odpowiednim czasie na inne miejsce, a potem nie było wiadomo gdzie rosły. Dlatego ta rabata jest w tym roku jest dla mnie priorytetowym zadaniem.

Tulipko-właśnie te fotki pamiętam, baaardzo Ci dziękuję. Jak jeszcze coś znajdziesz wklejaj tu bez namysłu :wink: Tych głazów przy oczku to Ci zazdroszczę :oops: Podaj mi jeszcze wymiary tej "wody" :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

To wymyśliłaś mi zadanie. Teraz muszę wsiąść metrówkę i zasuwać do ogrodu :D
Jedyne co się orientuję to głębokość - ok 1 - 1,2 m :D
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O matko i córko!! Nigdzie nie łaź po ciemnicy, kiedyś przy okazji utopisz metrówkę :;230 .
Przeczytałam, że budowę oczka wodnego trzeba zgłaszać-czy to nie przesada????

http://poradnikogrodniczy.pl/oczko_a_prawo.php

:shock: :roll:
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak to niektórzy mówią ..po to są przepisy aby je omijać. Miałam podobną historię na działce z moim 4 metrowym świerkiem. Za blisko posadziliśmy domku...kiedy się połapaliśmy, postanowiliśmy wyciąć. I wtedy nas postraszono że musimy mieć zgodę, na świerka przez nas posadzonego. No więc..po metrze wiosną, potem jesienią. Znikł. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Judytko, a powiedz, czy kokorycz rośnie w ogrodzie bezproblemowo, cudna jest :-)

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zeniu-nie jestem nadgorliwcem, jeśli chodzi o przestrzeganie przepisów, a na ten przepis dotyczący oczek wodnych wpadłam całkiem niechcący. Bardzo się zdziwiłam, że wymagane są pozwolenia nawet na wykopanie sadzawki na terenie własnego ogrodu :roll: Powiem szczerze, że mnie to zbulwersowało.
Nieznajomość prawa niestety nie chroni przed konsekwencjami wynikającymi z nieświadomego łamania go.
Świeży wątek o wycięciu choinki i karze za to, lub inny -dotyczący wycięcia niechcianego żywopłotu i kłopoty z tym związane-aż włos się jeży. :roll: ..ktoś komuś zrobił przysługę i zakablował :evil:

Zobaczcie, jakie można mieć kłopoty dzięki czyjejś "przysłudze":

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=

Halinko- kokorycz nie jest u mnie kapryśna, tzn. nie mogę nic złego o niej powiedzieć, w sumie niewiele mogę o niej powiedzieć, gdyż posadziłam ją wiosną. Wypuściła aż jedną !!! :;230 gałązkę i zakwitła. Zobaczę jak przezimuje i jak się popisze w tym roku. :wink:
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Judyto, dziękuję za informacje, trzymam kciuki, żeby Ci się ślicznie rozrosła, bo w większej kępce cudnie się prezentuje. Ja w tym roku będę polowała na kokorycze. Bywają w różnych kolorach i wszystkie są śliczne :-D
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Nie chcę krakać ale wygląda na to, że swojej kokoryczce zafundowałaś troszeczkę za dużo słońca. Ona raczej woli cień.
Co do rozmnażania roślinek to na koleusach na pewno się nie skończy. Na liście kwiatów jednorocznych mam już 27 gatunków i odmian a to pewnie jeszcze nie koniec. Większość będzie wysiewana z nasion a następnie będę sadził rozsadę. Wiosną będę też dzielił niektóre byliny. Nie wiem co przezimuje w doniczkach z ubiegłorocznych namnożeń ale tego też jest z 50 doniczek.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przemku- tam jest najbardziej zacienione miejsce w tej części ogrodu.To jest strona północno-zachodnia, osłonięta ścianą domu i dodatkowo zacieniana przez jabłoń. Od południa osłaniane przez czereśnię i sporej wielkości bukszpan. W sąsiedztwie kokoryczki rośnie chyba nieźle parzydło, także posadzone na wiosnę.

Obrazek

To dobra wiadomość, że na koleusach nie poprzestaniesz!!! :D
A który z siedmiu rzędów aronii wybierasz? Podpowiem po znajomości - w rzędzie jest ok. 75 krzaków :;230 :;230 :;230 to będzie więcej , jak 20 kg ( o ile nie przemarznie), ale jak przemarznie, to może cena pójdzie w górę na skupie i mnie zwolni z obietnicy bojkotu :lol: wtedy pomogę Wam zrywać tą cholerną aronię.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na zdjęciu nie było widać ani cienia ani tej ściany. Widzę, że jednak będzie miała dobrze. Ona tylko na początku wolno rośnie, potem może eksplodować. Ale myślę, że masz w takiej sytuacji dobre miejsce na różne tawułki, także z tych wyższych.
Co do aronii to ja już załatwię by cena była niższa niż 2 zł. Jak nie będzie przymrozków to wybieram rząd jak najbardziej od południa albo od zachodu a jak będą wiosenne przymrozki to środkowy. Pęłno kokoryczek ma nasza sąsiadka z działek pani Basia.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To załatw Przemuś, bo mnie krew zalewa kiedy przychodzi do zbioru, a cena sugerowana (info z netu) 4,5zł/kg, spada do 0,6 zł/kg. :evil: :evil: :evil: A ludzie przejeżdżają obok szosą i się dziwią dlaczego się tyle "dobra" marnuje :oops: :roll: Obrazek

A jak wyzbieracie to się nie będzie marnowało, a krzaki są sadzone pod zbiór kombajnowyObrazek

Tak myślę, że to miejsce jest idealne dla cieniolubnych, muszę tylko go totalnie odchwaścić z miechunki i konwalii :evil: (zaraza!!). A do pani Basi to jak się uśmiechnąć w celu skubnięcia kokoryczki? Może też gustuje w aroniowych sokach tudzież nalewkach?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tak! Bardzo lubi nalewki i soki a roślinkami chętnie się dzieli. Ale jakby nie miała to pamiętaj, że jest jeszcze szkółka Zygmunta a tam kokoryczek nawet z pasiastymi liśćmi w bród. Są też miniaturki (10cm).
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To bliżej wiosny zrób zwiad u Pani Basi, czy czegoś przez przypadek nie chce się pozbyć, a w odwodzie będzie szkółka Zygmunta :D

A tu kilka innych roślinek z omawianej rabaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosną tam jeszcze irysy, ale te wstawię innym razem.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wielu działkowców na wiosnę rozsadza swoje roślinki i wyrzuca te które im zbywają. Czasami kładą je koło furtki i kto chce to sobie bierze. Można pochodzić w kwietniu po działkach i popytać ludzi. Przeważnie nie ma z tym problemów. Raczej chętnie się dzielą. Zapraszamy z Agnieszką na nasze ogrody.
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Szkoda że u mnie na działce nie ma takich ludzi. Wiele by mi się przydało. :wink: :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”