Storczyki Anusski

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, to Twoje przedszkole jest zachwycające :shock:
niech rosną szybciutko i zakwitają :!: :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anuś, ależ u Ciebie ruch w storczykach :D tak dużo pięknych kwitnień :D a przedszkole super :D zapowiada się bardzo obiecująco :D
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Witaj Anussko ten śmierdziuszek to tzw."dziwidło"-roslina cebulowa zakwitająca nawet na podstawku,bez ziemi.Tylko biada jak zakwitnie w domu,smrodu tak szybko się nie pozbędziesz.Jest wręcz duszący.Jakby słoń zdechł,czyli tony gnijącego mięsa.Ale w ogrodzie jest i ciekawy i piekny.
Awatar użytkownika
menia
500p
500p
Od: 30 lip 2008, o 21:36

Post »

Te maluchy są uroczę i życzę powodzenia w uprawie :)
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Ja również życzę powodzenia w uprawie maluszków
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

Volcowitch, dzięki za podpowiedź :wink: Chyba niedługo z niej skorzystam :lol: Ale przyznam, że widziałam na żywo kolekcję Mamby i zauważyłam u niej taki fajny pomysł uprawy siewki - rośnie jak szalona :wink: Jest w normalnej korze (może trochę drobniejszej) z domieszką sphagnum, włożona w mały plastykowy pojemnik z dziurkami... :roll: I chyba właśnie ten sposób wypróbuję do jednej siewki, a resztę posadzę w sphagnum :)
Jolusiu, dzięki za radę - każda się przyda :wink: Podłoże, które kupiłam na wystawie jak na razie niezbyt się sprawdza (miały chyba za wilgotno w pojemniku... :? ), dlatego spróbuję ze sphagnum, tym razem na parapecie :lol:
Mambo, właśnie tak zrobię :) I jak pisałam, jeśli pozwolisz, 'odgapię' ten pomysł z phal. equestris w pojemniczku :wink:
Agatko, akurat mój stoi w chłodniejszym pokoju, to może pokaże mi kiedyś swój pędzik :lol: Tylko ciekawa jestem, czy ona jest już zdolna do kwitnienie :roll:
Moni, to się cieszę, że pomysł się przyjął :lol: Z maluszków mogę powiedzieć, że na razie sie nie cieszę... :oops: Z phal. parishii też na początku nie byłam szczęśliwa - ale jak już zaczęło się coś dziać (czyt. pączek zaczął sie otwierać :wink: ), to pomyślałam, że super zakup poczyniłam :lol:
Jeanne, AGNESS, Meniu, Grażko, dzięki, że wpadłyście :) Mam nadzieję, że to przedszkole wypali... :roll: W najbliższym czasie mam zamiar pryskać maluszki Asahi SL, to może po tym ruszą :lol:
Grażynko, o, to ja raczej jej nie zakupię :lol: Jeszcze storczyki by mi zwiały z domu od tego "zapaszku" :;230

A tak poza tym muszę powiedzieć, że wczoraj kupiłam w OBI orchideę o nazwie Vanilla planifolia za 16,99zł :P Może jeszcze później wstawię zdjęcia :wink:
Tylko jedno mnie zastanawia - jest ona posadzona w ziemi z domieszką kory i nie wiem, czy nie powinnam jej przesadzić... :?
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu przegapiłam czy nie pokazałaś jeszcze swojego cudeńka- phal. .............. :?:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Aniu, nie, jeszcze nie pokazałam phal. javanica :wink:
Jakoś tak ostatnio czasu nie mam :roll: Ale może jeszcze wieczorem wkleję :)
Oprócz niego kupiłam także storczyka o nazwie vanilla planifolia :lol:
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Anusska ja też sobie strzeliłam Phal.javanica,ma śliczne kwiaty :lol:
No pokazuj pokazuj hehe ;:31
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

No no no Aniu, mnie poganiałaś do zrobienia zdjęć, a tymczasem sama się ociągasz... :cry:
Awatar użytkownika
MariaTeresa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 02:43

Post »

No to niezłą kolekcje już masz, maleństwa ciekawe, pokaż jeszcze ostatniego :) I powodzenia w ich uprawie życzę.
A te plamistości to jednak wycięłabym nożyczkami z liści chyba Encylii. Profilaktycznie.
Pozdrawiam ciepło
Ulubieńcy MariiTeresy
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Agatko, Mambo, MarioTereso, naprawdę przepraszam Was, że tak długo nie pokazuję mojego nowego zakupu, ale nie mam teraz za bardzo czasu, żeby zrobić zdjęcia, przegrać na komputer, a później jeszcze pomnijeszać :( Ostatnio mam dużo nauki i dlatego tak... Ale myślę, że w czwartek powinnam już znaleźć chwilkę, żeby co nieco pokazać, bo już będę miała wszystko pozałatwiane :)
MarioTereso, dziękuję bardzo :lol: Co do plam na liściach Masdevalli to wciąż mam wątpliwości... :? Z jednej strony wycięłabym, żeby się tego pozbyć, a z drugiej nie, bo szkoda liści i może się okazać, że to nic groźnego :? A o tym, że jest to naturalna kolej rzeczy więdnących liści u Masdevalli zapewniał mnie jeszcze na wystawie Manuel z OS... A przy wszystkich z plamkami znalazłam pozostałość pędu kwiatowego, więc jeszcze muszę dobrze to przemyśleć i coś w tej sprawie postanowić, zanim coś zrobię :wink:
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p

Post »

Och, w końcu znalazłam wolną chwilkę i zrobiłam zdjęcia :lol:
Trochę tego jest, no ale cóż... :roll: Po taki długim nie pokazywaniu zdjęć może się tyle zebrać :wink:
No to zaczynamy :)

1. Pamiętacie, jak w połowie kwietnia pokazywałam basal keiki, które wyrosło na odratowywanym storczyku u mojej babci? Dziś wygląda już tak:

Obrazek

2. A później po wystawie pokazywałam mój nowy zakup - Masdevallia :) W miedzy czasie podrosły jej dwa nowy przyrosty i wyrosły trzy pączki. Niestety, jeden z nich zwiędł :( Z pozostałych jeden kwitnie, a jeden jeszcze rośnie :)

Obrazek Obrazek Obrazek

3. No, a teraz paczuszka od Jolusi :wink: Przesyłka była skierowana przede wszystkim do AniL i MirkiS, ale załapałam się nawet i ja :lol: A w związku z tym dostałam phal. javanica... no i jedno marzenie mniej :roll: A żeby nie wydawało się, że ona jakaś wielka i mi zaraz zakwitnie, to zrobiłam zdjęcie z grosikiem. Poza tym jak przyjechała, to przesadziłam ją do nowego sphagnum, bo strasznie sie chwiała w doniczce. I jak się okazało, korzonków miała mało :? (ale mi się zrymowało :lol: )

Obrazek Obrazek

4. I jeszcze przesadziłam siewki do sphagnum z różnymi dodatkami :lol: Wszystkie stoją sobie teraz razem w plastykowym pojemniczku. Tylko jedno mnie martwi - przesadzałam je, bo wydawało mi się, że przy podstawie jakiegoś grzybka złapały :cry: I jeszcze moczyłam je przez 0,5h w Topsinie, żeby to zwalczyć :roll: Mam na myśli wszystkie cztery siewki phal. hieroglyphica. A tutaj zdjęcia z operacji i w ich nowym lokum, razem z Sedireą japonicą, również przesadzoną do nowego podłoża o dobrej granulacji (jedna phal. hieroglyphica wylądowała w plastykowym pojemniczku po kukułkach z wypalonymi dziurkami :wink:):

Obrazek Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

To na razie tyle :)
A ciąg dalszy jeszcze nastąpi :wink:
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu nareszcie-zobaczyłam piękności. Basal keik pięknie rośnie, Twoje maluszki śliczniuchne, ale się nad nimi napracowałaś. Powodzenia ;:79
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Rafael1979
100p
100p
Od: 29 sty 2008, o 16:51

Post »

No no no Anusska ładnie, ładnie :)

U mnie tez przybędzie teraz 6 flaszeczek :) trochę podejrzałem od Ciebie sposób na podłoże do nich...

Pozdrawiam[/b]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”