Przepisy Jadzi1 i miłych gości
Bernadetko.....zastanawiam się w jak dużej blaszce lub tortownicy to ciasto zrobić ....a ta blaszka na dużą mi wygląda i baaaardzo apetycznie 

Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Szarlotka
Dziś podam Wam przepis na Szarlotkę :P
Z tego przepisu wychodzi duża blacha pysznego ciacha.
4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru ubijamy na parze do białości.
Do gorącej jeszcze masy dodajemy 1 1/2 paczki margaryny, 3/4 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany.
Wykładamy masę na formę.
2 kg jabłek kroimy w plasterki i prużymy z cynamonem i 1/2 szklanki cukru.
Wykładamy gorące jabłka na ciast.
Kruszonka
około 1/2 szklanki cukru, 1/3 margaryny, 1/2 szklanki mąki krupczatki.
Posypane kruszonką ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180*
Szkoda że nie mam zdjęcia , ale obiecuję jak tylko upiekę wstawię , no chyba że ktoś mnie uprzedzi to porównamy.
Serdecznie polecam i życzę smacznego :P
Z tego przepisu wychodzi duża blacha pysznego ciacha.
4 całe jajka, 1 1/2 szklanki cukru ubijamy na parze do białości.
Do gorącej jeszcze masy dodajemy 1 1/2 paczki margaryny, 3/4 kg mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki śmietany.
Wykładamy masę na formę.
2 kg jabłek kroimy w plasterki i prużymy z cynamonem i 1/2 szklanki cukru.
Wykładamy gorące jabłka na ciast.
Kruszonka
około 1/2 szklanki cukru, 1/3 margaryny, 1/2 szklanki mąki krupczatki.
Posypane kruszonką ciasto wstawiamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 170-180*
Szkoda że nie mam zdjęcia , ale obiecuję jak tylko upiekę wstawię , no chyba że ktoś mnie uprzedzi to porównamy.
Serdecznie polecam i życzę smacznego :P
Zrobilam dzisiaj ciacho mietowe - pyyyycha ;:8 Jutro M zabiera reszte do pracy...
Za przepis na szarlotke dziekuje, bo akurat sie troche jablek mi nazbieralo wiec jest z czego zrobic
Polecam ciasto z jablkami i budyniem, ulubione mojego S (przepis podalam wczesniej, ale chyba sie nikt nie zainteresowal - a szkoda, bo pyszne) 
Za przepis na szarlotke dziekuje, bo akurat sie troche jablek mi nazbieralo wiec jest z czego zrobic


- FIGA
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 6999
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Podzielę się dziś przepisem na śledziki po Kaszubsku :P >>> przepis z zaprzyjaźnionego forum :P
1 kg śledzi świeżych > takich do smażenia
2 duże cebule
Śledzie filetujemy i zdejmujemy skórę .
Po stronie wewnętrznej smarujemy musztardą solo i pieprzem dajemy kawałek cebulki i zwijamy i układamy do garnka
ZALEWA
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu
1 szklanka wody
1/2 - 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
sól pieprz majeranek
Wszystko mieszamy i zalewamy śledzie > gotujemy 8 min i dodaje 1 łyżkę cukru gotuje 2-3 min i gotowe.
Oczywiście muszą wystygnąć
SMAKUJĄ NAWET TYM CO NIE JEDZĄ RYB :P
Zdjęcie z netu :P

Dobrze jest zrobić kilka dni wcześniej żeby się przegryzły :P
1 kg śledzi świeżych > takich do smażenia
2 duże cebule
Śledzie filetujemy i zdejmujemy skórę .
Po stronie wewnętrznej smarujemy musztardą solo i pieprzem dajemy kawałek cebulki i zwijamy i układamy do garnka
ZALEWA
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki octu
1 szklanka wody
1/2 - 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego
sól pieprz majeranek
Wszystko mieszamy i zalewamy śledzie > gotujemy 8 min i dodaje 1 łyżkę cukru gotuje 2-3 min i gotowe.
Oczywiście muszą wystygnąć
SMAKUJĄ NAWET TYM CO NIE JEDZĄ RYB :P
Zdjęcie z netu :P

Dobrze jest zrobić kilka dni wcześniej żeby się przegryzły :P