Heliotrop Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Heliotrop - pielęgnacja

Post »

marion215 pisze:Nasionka heliotropu są w LM
W moim LM nie ma :roll:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

wanda7 pisze:Ano widzisz Aga, a ja miałam cię właśnie pytać twoim wątku o dalsze losy twoich heliotropków. MNie się ogromnie marzy, żeby podsadzić nimi moje białe róże :roll:
Wyczytałam właśnie u ciebie w wątku że planujesz nimi róże podsadzić. Zapowiada się piekna rabata ;:63
A ja cóż - jednak posieje te heliotropy znowu :lol: będę na nie chuchac i dmuchać, ale liczę że zakwitną przynajmniej tak jak w zeszłym sezonie :D
Ulpen11
200p
200p
Od: 24 sty 2011, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kilka lat temu posiałam heliotrop. Zakwitł dopiero w lipcu. Może dlatego, że siałam go w marcu. Posadziłam w doniczce i stał całe lato na powietrzu. Zakwitł ładnie, ale potem w miarę jak rósł na wysokość zrobił się "pokraczny". Przycięłam go trochę, ale już nie zdążył ponownie zakwitnąć. Jak radzicie sobie z tym, żeby heliotrop miał cały czas ładny pokrój i kwiaty przez całe lato?
Pozdrawia Urszula.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

U mnie heliotropy siane 25 stycznia całkiem nieźle sobie radzą, jest ich coraz więcej :), równolegle z heliotropem wykluwa się begonia bulwiasta i.... nie będę narzekać że heliotropy to maluchy :!: begonię podglądam przez szkło powiększające :shock:
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24

Post »

u mnie dokładnie tak samo ale begonia coś się nie spieszy :( a heliotropy musiałam już wciskać znów do ziemi bo wybiegły sobie
pozdrawiam Gocha
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

esony1 pisze:U mnie heliotropy siane 25 stycznia całkiem nieźle sobie radzą, jest ich coraz więcej :), równolegle z heliotropem wykluwa się begonia bulwiasta i.... nie będę narzekać że heliotropy to maluchy :!: begonię podglądam przez szkło powiększające :shock:
Czy chcesz przez to powiedzieć, że wzeszły ci po dziesięciu dniach :shock: Na opakowaniu piszą, że wschodzą po 28 dniach. Ja posiałam tydzień temu i zaczne się ich spodziewać dopiero po dwóch tygodniach :)
Awatar użytkownika
gorzka
100p
100p
Od: 7 sty 2011, o 14:24

Post »

moje siane były 23stycznia a wzeszły już ładnych kilka dni temu.zdążył już wybiec na jakieś 3 cm więc je spakowałam z powrotem :) a pojedyncze nasionka szałwii trójbarwnej wychodzą mi po 2 dniach, ale wpadły do ziemi przypadkiem.
pozdrawiam Gocha
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Ja mam już cały gąszcz heliotropów, siewki zaczęły sie pokazywać po kilku dniach od wysiewu.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

wanda7 pisze:Czy chcesz przez to powiedzieć, że wzeszły ci po dziesięciu dniach :shock: Na opakowaniu piszą, że wschodzą po 28 dniach. Ja posiałam tydzień temu i zaczne się ich spodziewać dopiero po dwóch tygodniach :)
tak, mam już sporo maluchów ... miałam wątpliwości kiedy będą kiełkowac bo to były nasiona z zeszłego roku.. ale nie ma problemu z kiełkowaniem...
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja wczoraj wysiałam nasiona heliotropu w miniszklarence we włóknie kokosowym. :)
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49

Heliotrop, mączlik - zwalczanie wywarem z tytoniu

Post »

Postanowiłem przezimować heliotrop na parapecie ale niestety zaatakował go mączlik. Niektóre źródła podają, że wywar z tytoniu pozwala się go pozbyć ale ja w to wątpię, bo przecież mączliki żerują na liściach tytoniu. Jakie są Wasze doswiadczenia? Co polecacie?

Nawiasem mówiąc udało mi się pozbyć latającej formy owada wielokrotnie pryskając kwiatka przeterminowanym środkiem na pchły ;P Chyba prędzej zabił je sam alkohol niż permetryna. No ale nie mam pewności czy pozbyłem sie jaj i larw.
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

U mnie siane 31 stycznia i na razie cichutko:)
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Heliotrop, mączlik, tytoń

Post »

Na latające owady najlepsze są żółte tablice lepowe, ale skoro ich już nie ma, to jaja i larwy trzeba jakąś chemią wytępić. Metody typu roztwór czosnku czy inne czary mary to strata czasu, wiem, bo walczyłam z tym dziadostwem przez kawał lata.
Awatar użytkownika
Marysiek
100p
100p
Od: 15 sie 2011, o 18:02

Post »

Widzę, że wszyscy sieją, to ja też- jutro ! :D Na opakowaniu jest napisane, że wysiewać w marcu, ale bardziej wierze forumowiczom :) To będzie pierwsza w moim życiu zabawa z nasionami, więc trzymajcie kciuki :D
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Trzymamy. :wink:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”