W ogrodzie Doroty cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W ogrodzie Doroty cz. 12

Post »

Dorotko, świetne, wiosenne kwiatuszki. Nieważne, że z ubiegłego sezonu. Kolory w tej chwili są najważniejsze, bo ich brak dookoła mocno przygnębia ;:222
Wywrotka na pewno wyglądała komicznie, ale dobrze, że nic Ci się nie stało. Też kiedyś tak pojechałam na siedzeniu i była to niestety jazda publiczna, bo w samym centrum miasta. Nawet nie wyobrażasz sobie jak się szybko pozbierałam :;230 Na dodatek udawałam, że nic się nie stało, chociaż tyłek nieźle bolał ;:306
Moja przygoda ze storczykami trwa już jakieś 15 lat. Tyle ma mój najstarszy storczyk ;:oj Dostałam go kiedyś od męża. Nadal rośnie i ma się całkiem dobrze. Jest duży, bardzo duży. Ostatnio musiałam go przesadzić, bo tak wylazł z doniczki, że zaczął się przewracać. Zrobiłam już z niego kilka innych sadzonek. Mam też kilka nowszych storczyków, od synów. Wszystkie kwitną, tylko jeden żółty ma na razie przerwę, ale już niedługo i on zakwitnie. Moja opieka nad nimi jest prosta. Podlewam. Nie za często, daję nawóz w pałeczkach /długo się rozpuszcza/ i jak potrzeba to zmieniam podłoże i doniczki na większe. To tyle... Póki co wszystkie mają się dobrze. Pokażę je u siebie.
U mnie właśnie zaczęło sypać.
Miłego dnia Dorotko ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, Pusia musi sprawdzić, co pańcia przyniosła. ;:108 Moja Misia każdą nową drobnostkę musi obwąchać, niekiedy nawet posmakować, niczego nie przepuści. ;:7
Twoje parapety takie zieloniutkie, ;:303 że nic więcej im już nie potrzeba. ;:215
Krokusiki w wielu odmianach wdzięcznie zdobiły wiosenny ogród. ;:138
A hiacynty - jak sądzę - już wypełniają pokój swoim słodkim aromatem. ;:333 ;:63
Ranniki nie zginą, ;:185 jeszcze w tym roku zachwycą Cię kwiatuszkami, ;:63 czego życzę Ci z całego serca. ;:167
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dorotko u Ciebie wiatry, a u mnie i wiatry i opady śniegu, regularna zima, łopaty poszły w ruch.
Wiosenne pocieszajki oglądnęłam z wielką uciechą, bardzo mi koloru już potrzeba, ciągła szaruga na polu doprowadza do depresji..
Kępa krokusikow kremowych cudna ;:167 :wit
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Dorotko, cudne kępy krokusów :tan , a na parapetach mnóstwo zapowiedzi kolorów przyszłego lata ;:215
Pusia pilnuje hiacyntów, oby spodobał jej się ich zapach, bo gotowa je zrzucić na podłogę ;:306
Widzę żółte lepy na owady. Nie chcę zapeszyć, ale chyba pozbyłam się ziemiórek podlewając doniczki naparem z wrotyczu. Nie widzę latających paskud!
Mam nadzieję, że i u Ciebie świeci słońce ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Pogoda w ostatnich dniach niezbyt ciekawa, wiatry, śnieżyce, ulewy i tak w dzień i w nocy. Dziś pięknie słoneczko świeci, wyszłam z nadzieją do ogrodu popracować, ale zimny wiatr przegonił mnie do domu. Poczyniłam pierwsze wysiewy, już tak bardzo chciałam coś podziałać w ziemi.
Oby jutro pogoda dopisała bo mamy w planach zacząć przycinkę drzew.
W niedzielę byłam na super spotkaniu zielono zakręconych, trochę nasion ze sobą przywiozłam. Zdziwienie ogromne, bo żadne nasionko pomidorka nie brałam :D
Słucham jak zaczynają pięknie śpiewać ptaki, na rabatkach jakieś wiosenne znaki są pięknie kwitną ciemierniki, pokazały łebki ranniki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Alu wiatr na szczęście zmniejszył swoja siłę, ale dalej powiewa. Wyszłam do ogrodu i mnie przegonił szybko do domu. Spojrzałam tylko ile dziadostwa mi nawiało z różnych stron. Słoneczko dziś ładnie zaświeciło i od razu lepiej człowiekowi robi się na duszy. Pierwsze wysiewy poczyniłam nawet nie wiesz jak mnie to grzebanie w ziemi ucieszyło.
Zapowiadają od jutra lepszą pogodę, oby się sprawdziło.

Obrazek

Obrazek

Doroto dziś pokazuję tegoroczne kwitnienia. Wiosna coraz bliżej.
Niektóre upadki są bardzo komiczne, człowiek sam śmieje się z własnej niezdarności ;:306
Dobrze, że piszesz o pałeczkach nawozowych, nawet nie pomyślałam aby dać jakąś odżywkę do doniczki, tak stoją o przysłowiowym gołym pysku :lol: czas to naprawić.
Miłego dnia ;:168

Obrazek

Obrazek

Lucynko moje kotki są wyjątkowo ciekawskie, jedna nakręca drugą. Też żadnej nowości nie przepuszczą. Puśka potrafi wszystko pozrzucać, a jakiekolwiek stroiki świąteczne w szybki czasie łapką rozłoży na części pierwsze. Dlatego nie mogę mieć długo żadnych dekoracji, chyba że w zamkniętym pokoju.
Krokusy botaniczne już widać na rabatkach, szybko wystawiły zielone listeczki. Jak przez kilka dni będzie ciepło to zakwitną.
Hiacynty pięknie rozkwitły i swój zapach roznoszą wszędzie. Druga donica jeszcze w pąkach, taki prezencik mój M mi przyniósł.
Na parapetach wszystko pięknie rośnie, nawet pelargonia pokazała kwiatuszki, które muszę usunąć, aby sadzonki zbytnio się nie wysilały.
Miłego dnia ;:168

Obrazek

Obrazek

Krysiu pogoda w ostatnich dniach to była mieszanka wszystkiego po kolei.
Wszystkim już ta szarość zaokienna zbrzydła, chcemy wesołych kolorków. Jak oglądam moje rabatki to aby takie ładne kolorki się przebiły trzeba wiele pracy włożyć, wygrabić, powycinać to co jesienią zostało.
Dziękuję za pochwałę ;:168

Obrazek

Obrazek

Marto powoli krokusy wychodzą z ziemi, mam nadzieję że botaniczne szybko zakwitną.
Pusia lubi spać na stole, na szczęście jeszcze doniczki z hiacyntami nie przewróciła.
Dałam żółty lep koło rozsad, bo jakąś małą muszkę zobaczyłam. Jest już wbity dwa tygodnia, żadna do tej pory się nie przykleiła i latających nie widzę. Oby tak zostało.
Dziś świeci słoneczko. Marto zobacz jak pięknie przezimowała mi ożanka, ja ją rok temu wysiałam, mam kilka kępek. Tak chciałabym, aby mi pięknie w tym sezonie zakwitła.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wow! Dorotko! Toż u Ciebie już wiosna i nie tylko na parapecie! ;:138 ;:138 ;:138
Ranniki zastępują słoneczko ;:3 , gdy go brakuje, a ciemierniki w pełni rozkwitu!! ;:215 ;:303 Pięknie!
Moje roślinki jeszcze śpią - przynajmniej tak melduje M, który widzi tylko duże kwiaty. Mimo to myślę, że prawdę mowi, bo u mnie wszystko zawsze się spóźnia. A to z powodu takiego położenia działki.
Niech słonko dopieszcza Twoje kwiatuszki ;:3 i daje Ci mnóstwo radości. ;:167 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Dorotko, ale u Ciebie wiosna przyspieszyła :tan Ciemierniki pięknie rozkwitły i ranniki już mocno żółcą się na rabatkach ;:138 W domu pachną hiacynty, ;:333
Ożanki, jak wiesz, nie siałam, to nie potrafię powiedzieć, czy zakwitnie w tym roku ;:174 . Preferuję sadzonkowanie wiosną przyciętych pędów. Przyjmują się w większości i w następnym roku kwitną ;:215 . Może i siewki zakwitną, skoro kwitnie na jednorocznych pędach?
Trzymam kciuki ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Dorotko u nas też zapowiadali i dziś mam słoneczko choć czasami się chowa za chmurki to i tak przyjemniej się zrobiło. U Ciebie pierwsze oznaki wiosny się pokazują, ale to cieszy bo będzie teraz juz tylko ich więcej i więcej. Pozdrawiam życzę miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Dorotko
Hiacynty to pożądany widok i zapach w naszym mieszkaniu.
Wprowadzają nastrój wiosenny i nadzieję, że już niedługo człowiek wyrwie się do ogrodu.
Sadzoneczki ;:333 , pelargonia kwitnąca cudna.
Ciemierniki i ranniki super ;:108
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Doroto, u ciebie wiosna biegnie szybciej niż u nas. Tylko jeden rannik wychyla główkę u nas i ciemierniki dopiero maja pączki, a u ciebie już kolorowo ;:138
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Wiosennie u Ciebie,a ptaszki czasami i u nas pięknie śpiewają.
Ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza.Taka sama wszędzie.
Miłego wieczoru. ;:168
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Znowu zniknęłam na dłużej, przepraszam ale przybyło mi obowiązków i teraz nie zawsze uda mi się codziennie na bieżąco być na forum i w Waszych wątkach. Muszę wszystko ogarnąć, uporządkować domowo, ogarnąć ogród, nauczyć się dobrze organizować czas, a wtedy jak sama się zdyscyplinuję na pewno na wszystko znajdę chwilkę czasu.
Pogoda pod koniec tygodnia fatalna, wiatry, burze, ulewy trochę pokrzyżowały prace na ogrodzie. Na szczęście wiatry u nas szkód nie porobiły i z tego się cieszę.
Za to początek tygodnia był przepiękny. Syn rozpoczął ciąć drzewa owocowe, a my z M w tygodniu kończyliśmy. Trochę suchych bylin udało mi się pościnać, jeszcze sporo wiosennych porządków do wykonania.
Kwiaty cebulowe ruszyły, większość jest już na wierzchu, zaskoczyły mnie jedne lilie, bardzo wyrywne, więc w obawie o nie obsypałam je kompostem.
Spacerując po ogrodzie na glicynii wypatrzyłam strąki, zerwałam na razie suszę, spróbuję nasionka posiać, może uda mi się wyhodować glicynię.

Obrazek

Posiałam pomidory, ciężko było się zdecydować jakie odmiany wybrać, padło na 30 odmian wielkoowocowych i 5 odmian koktajlowych. Na razie czekam, codziennie spryskuję wodą i obserwuję czy coś kiełkować zaczyna. Tak jak postanowiłam dużo mniej nasion rzuciłam do ziemi.

Obrazek

Obrazek

Lucynko na początku zeszłego tygodnia była wiosenna pogoda więc roślinki się obudziły. Ciemierniki pięknie otworzyły kwiaty, kwitnie ich sporo. W najbliższych dniach na słoneczko nie ma co liczyć, zapowiadają opady, ale one są na moje piaski bardzo potrzebne.
Lucynko jak będzie sprzyjające ciepełko to i u Ciebie na działeczce wszystko szybko ruszy.
Dlatego życzę słoneczka i ciepła ;:3 :D

Obrazek

Marto przyśpieszyła, wystarczyło kilka dni słoneczka wyższej temperatury i wszystko rośnie. Pomimo wiatrów roślinki ciągną w górę, jest na plusie, deszczyk pada to zielone startuje. Nie mam kiedy zgrabić rabatek, jeszcze wiele suchości do wycięcia. Jak pomyślę ile pracy to zastanawiam się czy do maja się odrobię ;:306
Marto zawilce w donicach pokazują kiełki ;:196 myślę, aby donice wykopać i je poustawiać na razie niech w nich zakwitną, a po kwitnieniu wkopię na miejsce docelowe, które cały czas szukam ;:306
Rok temu próbowałam gałązki ożanki ukorzenić, ale się nie udało, za to wysiew mnie zadowolił w 100% Mam nadzieję, że mi zakwitnie, bardzo lubię te kwiaty.

Obrazek

Alu początek tygodnia był bardzo zachęcający do prac ogrodowych, sekatory ruszyły na maksymalnych obrotach. Sterta gałęzi czeka do zmielenia, trochę wiatr mi ją rozrzucił, ale damy radę. Na pewno wrócą jeszcze chłodne dni, my dziś mieliśmy -1 st. Praktycznie zimy tego roku jeszcze nie było, oby tylko o nas nie przypomniała sobie wiosną.

Obrazek

Ewo hiacynty już przekwitły, są wyniesione do piwnicy jesienią posadzę na rabatkę. Z chęcią bym kupiła kolejne kwiaty, ale nie mam jak się ruszyć z domu.
Bardzo lubię o tej porze jakieś kwitnące kwiaty mieć na parapetach, żałuję jedynie że tak szybko przekwitają.
Pelargonie zostały pozbawione kwiatów, wszystkie pąki zerwałam, niech sadzonki się nie wysilają tylko idą w grubość. Musiałam im zmienić miejscówkę, bo na ten parapet postawiłam papryki i pomidory. Rozpoczęłam już upychanie na parapetach moich wysiewów.

Obrazek

Andrzeju piaski bardzo szybko się nagrzewają więc roślinki szybciej startują, ale też wszystko szybciej przekwita. Wy jeszcze cieszycie się kwitnieniami, a ja zaczynam wycinać.
Ranniki w słoneczku pięknie się otworzyły, bardzo cieszą mnie siewki, rozsypywałam nasionka wokół dwa lata temu i widzę maleństwa rosną. Chciałabym ich mieć więcej, aby tworzyły plamę kolorystyczną.

Obrazek

Danusiu ptaki już czują nadchodzącą wiosnę pięknie śpiewają. Przy ich trelach super pracuje się na ogrodzie.
Pogoda faktycznie nam się zmieniła na gorsze, znowu nie nastraja optymistycznie. Nadzieja na lepsze dni jest, ma się poprawić pod koniec nadchodzącego tygodnia.

Obrazek

Wasze ogrody odwiedzę może jeszcze dziś po południu, na razie idę kończyć gotować obiadek.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Ale już kolorowo u ciebie Doroto ;:138
piszesz o młodych rannikach - ja w ub.r. rozrzucałem nasiona i coś tam kiełkuje - nie jestem pewien, bo akurat jest to w miejscu, gdzie rozsypałem nasiona wawrzynka - czas pokaże co to wychodzi z ziemi (2 lata wawrzynka nasiona rozsypuję i siewek nie ma :( )
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Dorotko
Cieszę się, że udało Ci się trochę popracować na ogródku.
Ja niestety jestem z tym w tyle.
Ja przechodząc się po działce też zobaczyłam wystające noski tulipanów i hiacyntów.
Życzę aby udało Ci się wyhodować glicynię z nasionek.
Piękne oznaki wiosenne widać u Ciebie w terenie.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

W Twoim ogrodzie, Dorotko, prawdziwie wiosną zapachniało ;:215 . Tyle już kwitnących roślinek! ;:138
U mnie ciągle pada i choć od czasu do czasu słoneczko zaświeci, to ciągle go za mało, a wody z nieba zbyt dużo. No i te wichury, które aż dudnią za oknami. Nawet nie próbuję wybrać się na działkę, czekam na uspokojenie w pogodzie.
Napisałaś, że przybyło Ci obowiązków, ale na szczęście masz jeszcze czas dla ogrodu, niech więc pogoda sprzyja Twemu zaangażowaniu we wszystko. ;:3 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”