Przydomowy ogród emerytki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogród emerytki

Post »

Maryniu dziękuję i wzajemnie ;:3 ;:79 ;:79
U mnie dzisiaj też ma być ok.10 na plusie, a to polowanie jest z tarasu ;:306
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Duże masz już te siewki kann - masz bardzo duże szanse na ich kwitnienie w tym roku :)
Piękny łanik zawilców żółtych, gajowego też masz łan? Takie wiosenne widoki poprawiają humor :)
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Halinko, miło popatrzeć na wiosenne widoczki, zwłaszcza gdy za oknami, jeszcze śniegu zwały u Ciebie leżą. ;:oj ;:oj
Szkoda niewykorzystanego, działkowego terenu a te domki niszczeją nieużywane.Chyba, że tylko letnią porą są wczasowicze. ;:108
Rozgarnięty śnieg szybciej topnieje i ziemia ma możliwość go wchłonąć, będziemy mieli dobrą wiosnę, rośliny nam podziękują. ;:215
Kanny idą jak burza, raduje Twoje serducho tyle zielonych nosków. ;:433 ;:433 Oj będzie się działo gdy zakwitną. Buziaki. ;:79
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

A ja chciałbym mieszkać w takiej miejscowości dla emerytów. Obok Roztoczański Park Narodowy.Blisko Zamość z pięknymi zabytkami.
Z drugiej strony Krasnobród.Również z zabytkami i zalewem wodnym.Dalej na wschód piękne cerkiewki,dworki i pałacyki.I czas,który zdaje mi
się, tam tak nie pędzi.Byłem,widziałem,polecam.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolu dziękuję za odwiedziny. Żółtego zawilca kiedyś przyniosłam kępkę i dość szybko się rozsiewa, gorzej jest z białym :D
Sama jestem ciekawa co z tych cann wyrośnie, to moje pierwsze podejście :D Sporo zakupiłam odmianowych na jesieni i już jedna jest z wirusem ;:145 Większość jest jeszcze w piwnicy :)

Stasiu trzeba sobie czymś umilać ten zimowy czas,a może wiosna szybciej przyjdzie? ;:306
Domki na zdjęciach są stosunkowo nowe, może trzeci sezon i dalej są dostawiane.Trudno mi powiedzieć, czy w okresie zimowym też ktoś korzysta . Na ogródkach działkowych to już niewiele zostało , starsi poumierali, a młodzi nie chcą pracować;:oj
Stasieńko bardzo jestem ciekawa co uda mi się wyhodować z tych cann. Teraz tylko zastanawiam się gdzie ja je pomieszczę, mam sporo jeszcze zakupionych jesienią ;:306
Pozdrawiam cieplutko i miłego dnia ;:3 ;:79 ;:79

Janku ja właśnie mieszkam tutaj od urodzenia z 12-to letnią przerwą i nie narzekam :D
RPN w zasięgu ręki, do Zamościa 30 km. Jeżeli zwiedzałeś nasze tereny to zapewne zwiedziłeś i Z-c :D
Pozdrawiam i zapraszam :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Halinko, piękne pocztówkowe widoki. ;:138
Siewek pacioreczników masz moc, a jeszcze kłącza czekają ;:oj Od przybytku najwyżej chwilkę głowa boli, na myśl, gdzie to posadzić, ale jak zakwitną to będzie przepięknie ;:215
Z zawilcami gajowymi mam odwrotnie, żółty nie chce się rozrastać, a biały szaleje. Muszę tego żółtego posadzić koło białego, może weźmie z niego przykład?
;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko trzymam kciuki, aby kanny zakwitły.
Chyba po wczorajszym pięknym, ciepłym dniu masz mniej śniegu. Myślę, że w przyszłym tygodniu już go nie zobaczysz. Dziś czeka nas kolejny słoneczny dzień.
Dziękuję za nazwę zawilców, zawsze kojarzyłam białe kwitnące łąkami w lesie. Zastanawiam się czy takie leśne dałyby radę w ogrodzie.
Miłego dnia ;:168
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Halinko ładnie wyglądają te siewki paciorecznika i widzę, że nadal jeden z nich ma rumieńce na liściach :)
Wiele lat temu też rosły u mnie zawilce białe i żółte przyniesione z lasu - wzięłam z miejsca po wyrębie. Trzymały się kilka lat i ładnie rozrastały, a potem było za mokro i straciłam je.
Widzę, że też masz hiacynty w doniczkach i ciekawi mnie co z nimi robisz gdy przekwitną ? Kupiłam 3 sztuki i stopniowo rozkwitają, namiastka zbliżającej się wiosny.
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zawilce żółte są rzadko spotykane w ogrodach, a szkoda bo bardzo dekoracyjne. Akurat dzisiaj czytałem o tym gatunku w gazetce ogrodniczej :)
Może masz je też w innych kolorach ?
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Nie martw się, jak śnieg stopnieje to i u Ciebie zaraz pokażą się pierwsze oznaki wiosny . Wczoraj wypatrzyłam u siebie kiełki krokusów . Niestety nie mam ranników a one kwitną chyba najszybciej . Na kwiaty krokusów też przyjdzie mi trochę poczekać. Ważne, że śnieg znika a na kolory przyjdzie jeszcze czas. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na naszych działkach też resztki starszego pokolenia, któremu chce się jeszcze coś tam uprawiać. ;:108
Młode pokolenie z małymi dziećmi, jak kupią działkę, to całość nasadzeń usuwają, sieją trawę i obsadzają tujami.
To są działki biwakowe ; domek, grill, trampolina i basen - sporadycznie jakiś krzew lub drzewko owocowe, żeby schować się w jego cieniu.
Na działce za moimi powojnikami jest rodzina wielopokoleniowa, mają 15 wnucząt i wciąż przybywa kolejnych.
Od ich wrzasków czasem nie można tam wysiedzieć a jak delikatnie zwróciłam uwagę, żeby się ciszej bawiły bo głowa boli, to ich mamusia na to, że dzieci muszą się wyszaleć a ja mogę sobie iść do domu, skoro mnie głowa boli. ;:145
W takich warunkach, nawet nam odechciewa się działkowania i rozważamy sprzedaż działki. Tym bardziej że siły już nie te.
Piękne widoczki, tylko las, woda i święty spokój. Tam można się solidnie zrelaksować. ;:215 ;:215
Udanej niedzieli Halinko i cieplutkiego słoneczka. ;:196 ;:3 ;:7
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Halinko, na pewno masz czerwoną wstążeczkę na paciorecznikach, to i ja je chętnie pochwalę. Dbasz o nie doskonale ;:215
Zawilce super.
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w ostatnim dniu lutego.Jest pochmurno i 2 stopnie na plusie, wiosny też jeszcze nie widać, chociaż do kalendarzowej tylko 20 dni :wit

Marto siewek paciorecznika mam ok. 20 szt, ze cztery mi uschły, sama nie wiem dlaczego? Nasion wszystkich nie zużyłam, chciałam tylko poeksperymentować. Kilka kłączy przyniosłam do domu i już wystartowały, ale też już jest pierwsze rozczarowanie.Jedna już jest z wirusem ;:145
Zawilców nie mam jeszcze tak dużo, ale mam nadzieję że się rozsieją. ;:196

Obrazek

Dorotko dziękuję, ale do lata jest jeszcze daleko i będą bolały paluszki ;:167 Co ma być to będzie, ale jak na debiut to chyba nie jest źle? Śniegu u mnie sporo ubyło, ale jeszcze za dużo, aby wejść do ogrodu.
Zawilce mam z lasu i ładnie sobie rosną i u Ciebie też się zadomowią.
Pozdrawiam wiosennie i miłej niedzieli ;:3 ;:196

Obrazek

Obrazek

Krysiu dziękuję, ale chyba zauważyłaś, że z nasionek od Ani każdemu trafiła się jedna z ciemnymi liśćmi.
Hiacyntom ścięłam kwiatostany i jak podeschną wsadzę do ogrodu, chyba że tak zostaną do następnej zimy ;:306
Zmartwiłaś mnie, że zawilce przepadają , są takie ładniutkie i delikatne.
Pozdrawiam cieplutko ;:196

Obrazek

Sebastianie u nas więcej występuje właśnie tych żółtych zawilców, a białych jest bardzo mało :wink:

Ewelinko nie martwię się, ale jestem ociupinkę zazdrosna o te zwiastuny wiosny. Ale to nic każdemu przekwitną, a ja będę się radować.
Słoneczka i miłej niedzieli ;:196 ;:196 ;:196

Stasiu wszędzie jest to samo, że młodzi nie chcą pracować tylko czekają na gotowe :wink:
Serdecznie Ci współczuję hałaśliwych sąsiadów na ROD i przykre to jest, że nie ma zrozumienia w społeczeństwie ;:185
Napracujesz się w pocie czoła, aby było ładnie i przyjemnie, a tu znajdzie się już nie powiem co, że musisz uciekać dla świętego spokoju;:185
U mnie już tak spokojnie też nie będzie. Dowiedziałam się w piątek, że wzdłuż rzeki powstanie ścieżka rowerowa i deptak.
Pozdrawiam cieplutko ;:196

Beatko dziękuję ;:167 Przyznam się, że nie wiem co oznacza ta czerwona wstążeczka ?
Pozdrawiam wiosennie ;:196

Moja kobea zaczyna wypuszczać właściwe liście:
Obrazek

Wiewióreczka dzisiaj:

Wiewóreczka
Obrazek
Pozdrawiam Halina
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko wielkość kann na pierwszym zdjęciu mnie zaskoczyła ;:oj od razu pomyślałam jak szybko rosną, dopiero po czasie zobaczyłam kolejne zdjęcie z pokazywanymi wcześniej :lol: zrozumiałam że to inne. Też podrosły, od ostatniej prezentacji, teraz sama z siebie się śmieję :;230
Nigdy nie próbowałam przenieść zawilców z lasu do ogrodu, nawet nie wiem czy w naszych lasach rosną.
20 dni do wiosny taka informacja bardzo mnie cieszy ;:108
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to będziesz miała teraz urozmaicone towarzystwo Halinko , oby tylko szkód nie czynili. Tak, czy inaczej, współczuję. ;:222
Czasem bywa, że na dzień dobry, mamy przed bramką psią "niespodziankę', bo pomimo zakazu, blokowe panie wyprowadzają tam swoich pupili. Na działce pety z popielniczek, czasem pampersy, puszki po piwie, zależy kto po sąsiedzku urzęduje, maluchy klną na równi z dorosłym i im to nie przeszkadza. Takie jest dzisiaj młodzieży chowanie. ;:174
Ale dość tego roztkliwiania się, przyszłam zobaczyć jak mają się młode sadzoneczki kann i kobei i nie zawiodłam się ... wyglądają rewelacyjnie. ;:215
Ale sporo śniegu jeszcze zalega, niebawem i on zniknie. ;:108 Śliczna wiewióreczka, czyżby chciała w pobliżu rodzinę założyć. ;:oj
Owocnego tygodnia i dużo zdrówka. ;:168 ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”