Mój ogród niepokazowy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy

Post »

Piękna wiosna u Ciebie.Jeszcze trochę i będziemy się cieszyć kwiatkami.
Dużo już wysiałaś.Ja jutro mam zamiar wysiać to co trzeba wcześnie.Kupiłam specjalną ziemię do wysiewów i wermikulit.Muszę też przesadzić dwa kwiatki kupione w tym roku do większych doniczek.W marcu będę przesadzała grudniki.
Miłego dnia. :wit

-- 15 lut 2021, o 16:03 --

Jakie pierwiosnki wysiałaś? ,nie które trzeba przemrozić.
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lis 2020, o 09:27

Post »

Halinko to juz pora na wysiew kwiatkow ?bo ja się grzebię jeszcze z wysiewami, na oryginalnych torebkach pisze 2 połowa marca ,kwiecień ,gro ma tak i co z tym fantem ? :D
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Halinko
Piękne te tulipany w gruncie i w wazonie. ;:215
Też pragnę już takich widoków ogródkowych , no ale cóż trzeba czekać. ;:65
Widzę, że już większość forumków sieje i ma już maleństwa a ja jeszcze w tyle. ;:145
Dlatego pozazdrościłam Wam tego i tez kupiłam nasionka i będę siać.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie :wit
Już mam trochę dość tej zimy, temperarura wzrosła, śnieg topnieje, jest szaro, mglisto .... melancholijnie, chce się słoneczka ;:3 ;:3 ;:3

Mój Tofik po Dniu Kota też w sennym nastroju ;:19
Obrazek

Danusiu, wysiałam pierwiosnki japońskie, nasiona dostałam od Lucynki. Trzymałam je około 3 tygodni w zamrażarce, na razie nic nie wschodzi ;:65
Też muszę przesadzić kilka kwiatków. Moja Mama twierdziła, że najlepszy dzień na przesadzanie kwiatów to dzień św. Józefa czyli 19 marca. Ja próbuję się posługiwać kalendarzem biodynamicznym, ale ze zmiennym skutkiem.

Bogusiu, to zależy od tego jak szybko wschodzą i jak dużo czasu potrzebują od wschodów do kwitnięcia. Większość jeszcze nie posiana.

Ewuniu, dziękuję ;:180 A co do wysiewów, zwróć uwagę na terminy podane na torebkach, ja też jeszcze wszystkich nie posiałam.

Żeby odstraszyć tę zimową aurę, trochę wspominków :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Życzę wszystkim miłego popołudnia i zdrówka ;:167
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halszko, ile Ty już nasiałaś! ;:111 Jak ładnie Ci powychodziły sieweczki! ;:138
Ja dzisiaj wstawiłam w okno regalik, jutro będę trochę siać, trochę pikować (heliotropy).

Piękną wiosenkę przywołałaś na fotografiach. ;:215 Aż ciepło na serduchu się zrobiło. :tan
Tofik wygrzewa się nad grzejnikiem? Moja Misia też tak lubi na parapecie sobie poleżeć, ale tylko wówczas, gdy słońce świeci.
Wymiziaj Tofika. ;:168

U mnie zmiana pogody, spadł marznący deszcz i zrobiło się bardzo ślisko. ;:oj
Mam nadzieję, że Tobie słonko zaświeciło, a jeśli jeszcze nie, to niech zaświeci w weekend. ;:3 ;:3
Zdrówka. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Lucynko :wit Twoje życzenia słoneczka spełniły się w 100 procentach ;:138 Dziś od rana był piękny dzień, śnieg co prawda jeszcze leży, ale w powietrzu czuć już przedwiośnie. Słychać też wesoły świergot ptaków. Aż chce się żyć :tan

Dzisiaj jeszcze raz posiałam pierwiosnki od Ciebie, bo ta pierwsza próba niestety na razie okazała się nieskuteczna. Może tym razem ... :wink:
Ostatnio przeczytałam na fb o ukorzenianiu patyczków hortensji bukietowych w perlicie, podobno bardziej skuteczne niż w ziemi lub w wodzie. Może spróbuję, bo do tej pory nigdy nie udała mi się ta sztuka, poza anabell, która ukorzenia się bardzo łatwo.

Dziś pochodziłam po ogrodzie w poszukiwaniu wiosny ;:65

Znalazłam ciemiernika pod tują wprawdzie nie w śniegu, ale całego zasypanego tujowym suszem :wink:
Obrazek

Ciemiernik wschodni ma sporo pąków
Obrazek

Krecia robota ;:14
Obrazek

Hortensja Kyushu w zimowej części ogrodu
Obrazek

A przed wieczorem było tak :D
Obrazek

Miłego wieczorku, a jutro słonecznej niedzieli Lucynko ;:196
Ps. Tofik wymiziany, przesyła mruczando Misi ;:168
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Halszko to u Ciebie prawie że wiosna ;:215 ;:215
Moje biedne ciemierniki pod grubą puchową pierzyną i chyba szybko z pod niej nie wyjdą ;:306
Jeżeli chodzi o ukorzenianie patyczków hortensji bukietowych, to one nie wszystkie się ukorzeniają.Mam ich trochę, bo ok 30 i każdego roku gdy ścinam wkładam kilka patyczków do ziemi. Jak do tej pory to chyba ze cztery czy pięć udało się ukorzenić i w zeszłym roku oddałam je koleżance. Jedną zostawiłam, aby zobaczyć co z niej wyrośnie :roll:
Anabelka właśnie należy do tych, która łatwo się ukorzenia, ale jej do tej pory nie miałam.Jesienią koleżanka dała mi małą szczepkę.
Jeżeli zechcesz patyczki to daj znać :D
Pozdrawiam cieplutko i miłego dnia ;:3 ;:196
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ,o to Halinko niebawem zacznę siać kwiatki zobaczę co mi z tego wyjdzie.

U mnie też ciemierniki pod bardzo grubą warstwą śniegu ,ale one i tak kwitną u mnie na wiosnę,a juz niebawem wiosna ;:138
Halinko pozdrawiam bardzo serdecznie miłej i spokojnej niedzieli życzę. ;:167 :D
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Polecam ukorzenianie w mieszance perlitu i ziemi (tak 1:1), i nakryć patyczki słoikiem (lub ukorzeniać w pojemniku plastikowym z zamykanym wieczkiem. U mnie te metody sprawdzają się czasem lepiej niż chciałbym :wink: Ale perlit oczywiście też jest fajnym medium do ukorzeniania - ale ważna jest wysoka wilgotność powietrza również :)
Ciemierniki zdecydowanie czują wiosnę :) Kreta trochę współczuję bo to zawsze problem...
Bobka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A potem jak te siewki wyjmujesz to sadzisz z perlitem do ziemi ?bo on się przyczepia do roślin .
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko, za patyczki dziękuję, swoich trochę mam hortensji, a i kuzynka ma sporą kolekcję, więc gdyby mnie naszło na ukorzenianie, to materiału mam sporo. Jeśli byś natomiast chciała Anabelkę, to mam w odmianie strong. Będę wkrótce ciąć, to mogę Ci podesłać kilka patyczków.
Ciemiernikom śnieg nie szkodzi, ale miło już podglądać pączki, miejmy nadzieję, że i u Ciebie śnieg już długo nie poleży.

Bogusiu, zatem czekamy na roztopy, niech roślinki już wystawiają noski do słońca.
Nie wiem , czy to pytanie o perlit bylo do mnie czy do Karola ;:7 Ja nie próbowałam jeszcze tej metody tylko o niej czytałam na Fb. Ale myślę, ze trochę perlitu przyklejonego do rośliny w niczym jej nie zaszkodzi, często ziemię mieszamy z perlitem żeby ją rozluźnić.

Karolu, Ty jesteś specjalistą od rozmnażania roślin, to nic dziwnego, że dla Ciebie każda metoda jest skuteczna ;:306 Ale spróbuję sposobu o którym napisałeś.
Kret pod trawnikiem mnie specjalnie nie denerwuje, niech wyjada robactwo, ale na rabacie go nie lubię ;:14

Życzę wszystkim miłych, słonecznych dni ;:3

Zanim zakwitną krokusy, pochwalę się moimi :D
Zrobiłam je dwa lata temu, ale ciągle wyglądają jak nowe ;:333

Obrazek
Pozdrawiam, Halszka
Awatar użytkownika
Shalina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2017, o 17:06

Post »

Halinko zdolna z Ciebie dziewczyna ;:167 ;:215
W pierwszej chwili pomyślałam, że to bukiecik z żywych krokusów ;:306
Ze cztery patyczki z AS chętnie przygarnę ,a jak się namyślisz to może coś na wymianę? ;:168
Pozdrawiam cieplutko ;:167 ;:79 ;:79
Pozdrawiam Halina
Przydomowy ogród emerytki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Halinko, u Ciebie już pierwsze oznaki wiosny wyraźnie widoczne. ;:215
U mnie na działce jeszcze zwały śniegu i ziemia zmarznięta. :( Króciutko tam byłam, zajrzałam tylko, nic nie wypatrzyłam szybko wróciłam do domu, by M zwolnić z towarzyszenia chorej kotce. ;:108
Te krokusy w wazonie są sztuczne? ;:111 Gdybyś nie napisała, że sama je zrobiłaś, przyjęłabym z pewnością ich naturalne pochodzenie. Zdolna z Ciebie Dziewczynka. ;:433 ;:433

Pozdrawiam cieplutko. ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wspominkowe, wiosenne zdjęcia ;:215 Bardzo nam wszystkim potrzeba teraz kolorów. Zima ma się ku końcowi, zrobiło się ciepło i tęsknym wzrokiem wyszukujemy choćby najmniejszych oznak wiosny.
Ładne siewki rudbekii. Ja jeszcze nic nie wysiewałam, ale to kwestia dni :)
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
Chociaż w prognozie był dzisiaj deszcz, jednak na szczęście prognoza się nie sprawdziła - od rana było ciepło i słonecznie ;:3 Być może pod wieczór popada, choć na razie nie ma takiej potrzeby, ziemia zmarznięta w cieniu, a w słońcu rozmoknięta. Ale co ma być to będzie, nie mamy na to wpływu :D

Wychodzą już malutkie przebiśniegi ;:138
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ciemierniki podniosły łebki
Obrazek

Obrazek

I największa niespodzianka :tan Wczoraj ich jeszcze nie było :lol:
Obrazek

Halinko, dziękuję za uznanie ;:196 czasami lubię tak sobie pomajsterkować :D Patyczki Anabelki oczywiście dostaniesz ;:108

Lucynko, Tobie również dziękuję za pochwałę, mam takie ciągotki do wykonywania różnych ozdób, zostało mi to z czasów kiedy pracowałam w przedszkolu. Wtedy ciągle coś trzeba było wymyślać, to z bibuły, to ze wstążek, to z materiału przyrodniczego ;:7 ;:7
Dziś pewnie się już wyjaśniło czy Misia zdrowa. Oby!

Dorotko, dziękuję ;:180 Rzeczywiście już wszyscy czekamy na wiosnę, choć całkiem niedawno zachwycaliśmy się malowniczymi zimowymi zdjęciami :lol:

Dziękuję za odwiedzinki, życzę Wam milutkiego weekendu ze słońcem ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”