W ogrodzie Doroty cz. 11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W ogrodzie Doroty cz. 11

Post »

Dorotko, mimo chłodu, deszczu, wiatru wszystko rośnie i wystarczy odrobina słońca, żeby kwiatuszki się otworzyły ;:138 U mnie dzisiaj sypie śnieg dużymi płatkami, nawet gdzieniegdzie trochę białego widać, ale większość się rozpuszcza.
Hortensje przycięłaś, a zrobiłaś patyczkowe przedszkole?
Słonecznego weekendu ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, u mnie też pogoda dziwna. ;:222 Rano i wieczorem sypnęło śniegiem, który migiem zamienił się w wodę, tworzącą kałuże, zasilane przez ulewne deszcze też poranne i wieczorne. W ciągu dnia świeciło słońce, co mnie cieszy z uwagi na siewki na parapetach. Niestety słońcu towarzyszy zimny wiatr i tylko zza okna wydaje się, że jest ciepło. ;:7
Planuję jutro pojechać na działkę, ale robić nic nie będę, tak tylko sobie popatrzę i może trochę deszczówki zachomikuję w dodatkowe naczynia, bo z beczek już dawno się wylewa, a w razie suszy woda się bardzo przyda. ;:108

Dobrego weekendu, Dorotko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Dorotko, przypomniała mi się jeszcze jedna fajna odmiana rabatówki :) To Salmon Flower Circus o wyjątkowo dużych kwiatach i pięknym, energetycznym kolorze. Rośnie niewysoka. Może Ci się spodoba?

Czytam, że wszyscy już tną hortensje. Ja nawet się nie przymierzyłam do nich :( A mam sporo i to dużych krzaków. Przymrozki im nie zaszkodzą? Zawsze cięłam je razem z różami...A jak myślisz czy można je już przesadzać? Mam dwie sztuki i tak się biję z myślami... ;:218
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

Dorotko wczoraj szczepiłem pierwszy raz gruszkę i wykopałem azalię by pobudzić jej system korzeniowy bo od 2 lat nie rośnie zobaczymy w tym roku czy się udało

:tan

Obrazek
;:7

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wczoraj ostro pracowałam na ogrodzie. Zabrałam się za porządkowanie jednej rabatki, to jest największa i najdłuższa wzdłuż płotu. Praktycznie większość dnia ją grabiłam, przycinałam suche badyle. Takich ilości wyniesionych koszy na kompost nie spodziewałam się. Suche badyle od razu mieliłam. Wiele pracy jeszcze mam przed sobą. Po południu zaczęło mocno wiać, a nocką deszczyk pokropił.

Marto masz rację, roślinki rosną, to też zasługa deszczy, jest mokro to roślinki na całego startują.
Wiatr dalej przeszkadza, jak nie wieje rano to po południu szaleje.
Hortensje przycięte, a patyczki leżą i czekają na zmielenie. Nie ukorzeniam, lepiej mi idzie metoda przysypania gałązki.

Lucynko piątek był paskudny, za to w sobotę ostro działałam na ogrodzie.
Moje siewki też spragnione słońca. Cieszę się bo pomidorki zaczęły kiełkować.
Też łapię deszczówkę, pojemniki już wypełniłam, teraz zbieram do wiader. Do beczek na razie nie nalewam, boję się aby podczas mrozów nie popękały.

Doroto dziękuję, teraz myślę gdzie je zamówić. Czy kupić przez internet, kiedyś kupowałam we Flo.... byłam bardzo zadowolona bo ładne krzaczki przysyłali.
Spokojnie możesz przycinać hortensje. Myślę, że z przesadzaniem też nie będzie problemu, ziemia jest nie zamarznięta, jak podkopiesz z większą bryłą ziemi to na pewno nie zaszkodzisz.

Marku dla mnie szczepienie to wyższa szkoła jazdy, za tę sztukę się nie zabieram. Zazdroszczę takich umiejętności. Oby Ci się wszystko przyjęło.
Moje kokony jeszcze w poczekalni, nie zdążyłam wszystkiego ogarnąć, postaram się w tym tygodniu wystawić. Dzisiaj tyle pszczółek latało, nawet udało mi się je sfotografować. To jeszcze nie murarki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Dorotko śliczne kępy krokusików, to jest ich czas, wygladają uroczo ;:215 , ja też właśnie wiosną mam najwięcej odpadów, patyków jeszcze nie mieliłam, bo na razie robię z nich płotki na skarpach, po tych deszczach skarpy mi się mocno obsuwają, dopiero jak coś zostanie to będę mielić, wiosną mam sporo traw do wycięcia ale te poskładam do kompostowników, a na nie ziemię i dynie, arbuzy ;:108
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

Coraz fajnie się robi piękne kwiaty i pszczoły ;:215

Pozdrawiam Marek
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko jeszcze nie wszystkie krokusy kwitną, czekam na wielkokwiatowe, są już na wierzchu lada dzień pokażą swoje piękno.
U mnie leży już duża sterta patyków, a jeszcze nie wszystko jest przycięte. Trawy też nie przycięte, planowałam robić to w tym tygodniu. Jedną odmianę rozłażącą się chyba wykopię, trochę za bardzo się panoszy. Wolę trawy kępowe. Ścięte trawy daję również do kompostowników, tnę sekatorem na małe kawałki.

Marku pszczółek dzisiaj latało bardzo dużo, lubię je podglądać i podsłuchiwać. Może Ty mi podpowiesz co to za gatunek, niedaleko mnie jest pasieka, może one są sąsiada :lol:
Pozdrawiam Dorota
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Dorotko, jakie piękne rozkwitnięte kępy krokusów! ;:138 ;:138
One cudnie się prezentują w pełnym słoneczku ;:3 , niech więc w nadchodzącym tygodniu słoneczko nie skąpi im swoich jasnych promieni. ;:3 ;:3
Dobrego tygodnia, Dorotko. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, cudne kępy krokusów w słoneczku i z pszczółkami ;:oj Jeszcze pszczół nie widziałam u siebie, podobno cos tam się dzieje w ulach, ale jeszcze nie wybierają się na obloty.
Tej zimy mam ciągle wodę w tych dużych baniakach i tylko raz była zamarznięta w kranie wczesnym rankiem. Myślę, że już większych mrozów nie będzie i mam zamiar już je zapełnić, jak tylko sprawdzę rynny.
Ciepłych dni ze słońcem ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pada deszczyk, a ja myślę co zrobić, na pewno pójdę do garażu, wyniosę moje skrzynki z wysiewami na stół, tradycyjnie zrobię im foliową szklarenkę. Wykiełkowały w nich rzodkiewki, sałaty, goździki brodate ( a tak byłam niepewna tych nasion, bo stare jak diabli), czekam jeszcze na skrzynkę z wysiewami kapust i kalarepą, na razie w niej cisza.

Lucynko wczoraj do słoneczka tak pięknie się otworzyły, dziś na pewno będą miały kwiaty zamknięte. Prognozy pogody pokazują w tym tygodniu znaczne ochłodzenie i opady. Dla mnie zapowiada się tydzień bez ogrodu.
Jutro i tak nic nie zrobiłabym na ogrodzie bo wizyta z M u lekarza, w czwartek idę do okulistki, także większość tego tygodnia spędzę w kolejkach ;:306 Trzeba też zrobić jakieś większe zakupy, mam puste zamrażarki ;:7

Marto pszczół latało sporo, a jakie głośne brzęczenie, miło było je słuchać, lubię taką muzykę relaksacyjną.
Właśnie nad podłączeniem rury do baniaka myślę ;:108 szkoda mi tej uciekającej wody. Tylko boję się aby mi kranu nie rozsadziło ( już 3 tak poszły). Przedyskutuję zaraz tę sprawę z M, pewno mnie ostudzi w zapałach. Bo tam trzeba siły, a ja tylko mocna w gębie jestem ;:306 wiem ile w zeszłym roku się namęczyłam z rurą.

Jeszcze wczorajsze zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Dorotko dzięki za linki poczytam w chwili wolnej. Kupiłam dymkę na Rydla i siedzi na kaloryferze, a z siewu trochę eksperymentowałam i nie wiem dokładnie jak to jest, ale był rok że cebulka ładnie rosła, a był że nic nie wyszło. Z dymki zawsze trochę jest, tylko więcej mam dymki niż miejsca na nie :;230
U mnie nie kwitnie żaden krokus i poważnie mnie to niepokoi...no i żadnej pszczółki jeszcze nie widziałam. Na jakiej planecie ja mieszkam ;:oj
Prawie codzienne pada, kropi, siąpi, a co parę dni sypie śniegiem, który od razu topnieje :wink:
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, piękna kolorowa wiosna, a jak jeszcze pszczółki brzęczą, to już musi być ciepło ;:138
Już raczej dużych mrozów nie będzie, a kran na wszelki wypadek, możesz ocieplić. Zakładanie rury w pojedynkę, jest uciążliwe, dlatego zmusiłam eMa do wymyślenia zapadki, albo założenia oryginalnej. Oryginału nie mam, ale teraz rurę mam na stałe, a żeby zamknąć, mam tylko śrubkę do odkręcenia :tan
Widzę w prognozie deszcz i deszcz, ale może nie będzie aż tak źle i wyjrzy słońce ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ja się zatraciłam na tych stronach, nie wiedziałam że tak się sadzi dla handlu cebule. Myślałam z dymki jest. Pamiętam lata temu mój tata siał cebulkę właśnie na kolejny sezon do sadzenia. Po wysuszeniu się ją selekcjonowało, duża szła do konsumpcji małą zostawiało się na kolejny rok. Miałam nasiona min. od Ciebie więc spróbowałam, zobaczę efekty. Może ten rok dla plonów cebulowych okaże się pomyślny.
Ty nie mieszkasz na planecie ;:306 tylko w B.... gdzie jest ostrzejszy klimat i wszystko startuje o dwa- trzy tygodnie później. Glina powoli się nagrzewa. U nas kwiaty przekwitną, a Ty będziesz nam je pokazywała na starcie ;:108 Pamiętam w Bol... też był klimat ostrzejszy dla przykładu tam ziemniaki zawsze sadziliśmy 1 maja, a tu na moich piaskach 10 kwietnia, a są też dużo szybsi rolnicy z ich sadzeniem.
Pogoda i u mnie podobna, ten tydzień ma nadejść ochłodzenie.

Marto wczoraj tak pięknie było, a dziś jak zawsze czyli wietrznie ;:222 kwiaty zamknięte.
Poszłam zamontować rurę do baniaka, trochę się namocowałam, jeszcze musiałam stać na drabinie, ale dałam radę. Oczywiście robiłam to w deszczu, a jak skończyłam po 10 min deszcz przestał padać. Trza mieć takie szczęście ;:131 Kranik owinęłam mocno polarowym szaliczkiem.
A możesz zrobić zdjęcie temu ustrojstwu do odpływu, sprawdzimy czy u mnie coś takiego da się zamontować.

Po podłączeniu rury do baniaka deszcz przestał padać ;:7 Łapię każdą chwilę, w której można popracować na ogrodzie. Uprzątnęłam suche liście liliowców, przycięłam powojniki, mają już dość spore pąki liściowe. Mąż wykonał daszek nad domkami dla murarek. Razem udało nam się go zamontować.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26

Post »

Marta ja też chętnie popatrzę na zdjęcie zamontowania rury,ja mam taką rurę falistą,wkładaną do otworu mausera.
Link do mojego mausera: viewtopic.php?p=6232641#p6232641

Dorotko a kiedy ci te krany rozrywało,zimą?
wczoraj też się zastanawiałam,czy nie wsadzić już rury do baniaka. :wink:
Ciekawi mnie jaki ty masz kran przy baniaku,mój mauser ma taką dużą wajchę,dla mnie ciężko było nią manewrować ,dokupiłam taki kranik dokręcany do ujścia tego stałego a drugiej strony według informacji sprzedającego można dołączyć wąż ogrodowy.Bardzo się ucieszyłam z tej informacji,kranik kupiłam,zamontowałam,dokręciłam wąż i co.... klapa :roll: woda nie leci,nie ma ciśnienia,sąsiad,któremu chciałam się pochwalić ustrojstwem powiedział,że musi być pompka.
Proszę o zdjęcie domku dla murarek od przodu,może być na priv.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”