Koleus Blumego cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje koleuski

Post »

saaga pisze:zamówiłam sobie nasionka sześciu nowych odmian - Chocolate Mint, Palisander, Dark Chocolate, Fairways Mosaic, mix Rainbow i coś tam jeszcze.
Czy mogę zapytać gdzie można zamówić nasionka owych koleusów?
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja dziś dostałam przesyłkę z koleusami. Są śliczne :heja Jutro może zrobie fotkę to sie pochwalę. Zamówiłam przez all i mimo obaw były rewelacyjnie zapakowane. Mają rózne kolorki i ksztalty liści.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

A to moje koleuski
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Pięknie się barwią. ;:138 Moje wciąż malutkie, ale na pierwszych listkach (które też są malutkie :wink: ) widać już ślady kolorku.
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

Moje nabytki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

I jeszcze takie

Obrazek

Obrazek
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

No, no, te na pierwszych dwóch zdjęciach bardzo fikuśne, nie widziałam jeszcze takich. :D A moje koleuski chyba źle znoszą silne nasłonecznienie. Dzisiaj powędrowały na cały dzień na taras (22*C, uff... 8-) ), jak wszystkie moje maluchy btw, i wieczorem przy wnoszeniu do środka widziałam, że kilka sztuk miało chyba spalone listki. :( Oszczędzę im chyba na razie takiego mocnego Słońca i przez kilka dni popatrzą sobie na nie przez szybkę...
Adanaya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 kwie 2011, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :wit ,
Po przeglądaniu tych pięknych zdjęć, postanowiłam aż zarejestrować się na forum i coś napisać :D . Koleusy podobają mi się od dawna, ostatnio kupiłam dwa już dość podrośnięte rokoko :), niestety ciężko było znaleźć malutkie sadzonki. Nasionka też wysiałam do mini szklarenki jakieś 3 tyg temu. już wzeszły, a teraz czekam aż urosną, i szukałam informacji czy się jakoś wybarwią, bo póki co same zielone, ale jeszcze są maleńkie. Wysiałam dość późno, bo wcześniej ciężko było mi znaleźć nasionka.

Gdzie kupujecie nasionka koleusów? i czy macie jakieś konkretne firmy? :wink: Ja kupiłam jakąś zwyczajną mieszankę, zobaczymy co z tego wyrośnie, bo to dopiero mój początek z wysiewaniem koleusów :).

:wink:
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p

Post »

Nigdy nie siałam, ale ciekawa jestem doswiadczeń. Jeśłi możesz pokaż zdjęcia :D i napisz jak już będzie wiadomo co wyszło. Życzę powodzenia.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Adanaya one jak są malutkie to zawsze są wszystkie zielone, jak będą pojawiać się listki właściwie to już z przebarwieniami, też mam wysiane i to zbyt późno ale widać pierwsze kolorki, też najbardziej dostępna odmianę bo rococo nie udało mi się kupić, miałam ją w ubiegłym roku, nie była to żadna rewelacja ale wybarwione były dość ładnie. Musisz też uzbroić się w cierpliwość bo one wolno rosną , przynajmniej u mnie tak się dzieje a to już druga przygoda z ich wysiewanie i jest podobnie, ładnie i szybko rosną już wysadzone do pojemników.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Adanaya, nasionka to ja kupiłam tam, gdzie znalazłam i takie, jakie znalazłam. :wink: Długo szukałam i w końcu w jednym sklepie znalazłam nasiona tylko jednego producenta, więc wyboru nie miałam żadnego. A kiełkowały wzorowo. Moje maluch puszczają po drugiej parze listków właściwych. Część już jest ładnie, intensywnie wybarwiona, a niektóre są jeszcze zupełnie zielone, czekam na jakieś zmiany.

Ps. czy wystawiacie małe koleusy bezpośrednio na słońce już? Mam wrażenie, że słonko im szkodzi, kilka listków miało białe przebarwienia. Dziwne, bo pozostałe rośliny dobrze te wycieczki na zewnątrz znoszą, a wcale nie są większe.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

Ja swoje wystawiam, ale to słonko jest takie rozproszone, może dlatego nie szkodzi im, spróbuj przestawić je i stopniowo przyzwyczajać, szkoda jak by coś je dopadło :cry:
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Ja już je od kilku tygodni wystawiam, jak w marcu były pierwsze ciepłe i słoneczne dni, więc już powinny być przyzwyczajone do pełnego nasłonecznienia . Jakieś takie delikatne za bardzo chyba są..
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p

Post »

A może te białe plamki to z przemarznięcia, może z nadmiaru nawozu jeśli zasilałaś zbyt małe siewki, czubki listków robią Ci się białe?
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p

Post »

Nie zasilałam niczym jeszcze. To dosłownie kilka z ponad stu siewek ma takie przebarwienia, które się pojawiły po pierwszej wizycie na ostrym słońcu. Poza tym nic im nie jest. :D Aha, no i na noc też jeszcze ich nie zostawiałam, więc nie powinny przemarznąć.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”