Pomidory pod folią cz. 4
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 4
marcinbb bardzo dobrze ,że rośnie czosnek miedzy pomidorami , ja co roku kilka ząbków czosnku sadzę między pomidorami, bo ma dobry wpływ na pomidory zapobiega szarej pleśni.
Pozdrawiam-Bogusław
"Pan pomidor wlazł na tyczkę I przedrzeźnia ogrodniczkę.
Jak Pan może,Panie pomidorze?!" J. Brzechwa
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kręgosłup mi chyba pęknie bo ściągnęłam wszystko do domu. Ciekawe co powie mój M jak wejdzie do sypialni. Chyba mu wyrecytuję:

Wpłynąłeś na suchego przestwór oceanu,
Wóz nurza się w zieloność i jak łódka brodzi,
Śród fali łąk szumiących, śród kwiatów powodzi,
Omijaj koralowe ostrowy burzanu

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Może M przez jedną noc śpiąc z pomidorami nie pozieleniejewhitedame pisze:Kręgosłup mi chyba pęknie bo ściągnęłam wszystko do domu. Ciekawe co powie mój M jak wejdzie do sypialni. Chyba mu wyrecytuję:Wpłynąłeś na suchego przestwór oceanu,
Wóz nurza się w zieloność i jak łódka brodzi,
Śród fali łąk szumiących, śród kwiatów powodzi,
Omijaj koralowe ostrowy burzanu![]()
![]()

Pozdrawiam-Bogusław
-
- Od: 24 mar 2015, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie czosnek rośnie sam w gromadzie około 50, a pomidory zajmą zaszczytne miejsce "na tyłach", wraz z ogórem i paprykami pikantnymi. Mam 2 tunele po 18m2 więc ten czosnek jakoś specjalnie mi nie przeszkadza. Nie wiem tylko jak ciepło z tunelu wpłynie na niego - uznajmy to jako eksperyment.bodi pisze:marcinbb bardzo dobrze ,że rośnie czosnek miedzy pomidorami , ja co roku kilka ząbków czosnku sadzę między pomidorami, bo ma dobry wpływ na pomidory zapobiega szarej pleśni.
Zapewniam, że będzie rósł jak ta lala -co roku daje do tunelu czosnekmarcinbb pisze:U mnie czosnek rośnie sam w gromadzie około 50, a pomidory zajmą zaszczytne miejsce "na tyłach", wraz z ogórem i paprykami pikantnymi. Mam 2 tunele po 18m2 więc ten czosnek jakoś specjalnie mi nie przeszkadza. Nie wiem tylko jak ciepło z tunelu wpłynie na niego - uznajmy to jako eksperyment.bodi pisze:marcinbb bardzo dobrze ,że rośnie czosnek miedzy pomidorami , ja co roku kilka ząbków czosnku sadzę między pomidorami, bo ma dobry wpływ na pomidory zapobiega szarej pleśni.

Pozdrawiam-Bogusław
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Carmelko, mam niewielki tunel, coś ok. 2,6 m szeroki i niecałe 4 m długi, pośrodku ścieżka ok. 40 cm. Ma kształt połówki walca, czyli góra to kabłąki rury PCV.mamaAmelka pisze:Czyli rozumiem, że w niewielkim tunelu (3x6) nie hodować jednocześnie pomidorów i papryki?
Po obu stronach ścieżki sadzę pomidory a za pomidorami paprykę, bo jest niższa.
W ubiegłym roku, kosztem jednego rzędu pomidrów posadziłam ogórki. W tym roku też tak będzie, z tym ,że zamienię je miejscami.
Naprawdę nie zauważyłam, żeby jedno z drugim się" nie lubiło". Rosną zdrowo, plony zadowalające. Jedyny minus takiego rozmieszczenie, to utrudniony dostęp do papryki. Przez ścianę ogórków na sznurkach raczej ciężko przejść, przez rozrośnięte pomidory również. Więc w tym roku zostawię sobie po obu stronach " furtki".
Pozdrawiam, Marta.
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
Marto dziękuję za obszerną odpowiedź
I proszę, mów mi Amelko
Mój tunel również na sufit w kształcie pałąka. Posadzę moje roślinki tak jak radzisz: przy ścianie papryki a przy ścieżce pomidory. Nie mam dużo sadzonek, więc rozmieszczę je w kształcie zygzaka. Będą miały przestrzeń, a ja dojście do każdej
Drugą opcją jest umieszczenie wszystkich papryk od strony wejścia, które jest od zachodniej strony. Resztę obsadziłabym pomidorami i wtedy zmieściłabym więcej sadzonek. Tylko musiałabym je dokupić

Mój tunel również na sufit w kształcie pałąka. Posadzę moje roślinki tak jak radzisz: przy ścianie papryki a przy ścieżce pomidory. Nie mam dużo sadzonek, więc rozmieszczę je w kształcie zygzaka. Będą miały przestrzeń, a ja dojście do każdej

Drugą opcją jest umieszczenie wszystkich papryk od strony wejścia, które jest od zachodniej strony. Resztę obsadziłabym pomidorami i wtedy zmieściłabym więcej sadzonek. Tylko musiałabym je dokupić

- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Przepraszam Cię bardzo, pomieszały mi się nicki. 

Pozdrawiam, Marta.
- zenmach
- 200p
- Od: 11 lip 2011, o 23:03
mamaAmelka uważam że szkoda miejsca pod folią na Betaluxy, mam je co roku w donicach, bo to taki pomidor że sypnie wczesnymi pomidorami na początku sezonu i później już tak sobie... a smakiem nie powala...sa szlachetniejsze pomidory do tunelu.
- mamaAmelka
- 200p
- Od: 26 mar 2017, o 09:46
Marto nie przejmuj się
Ja często mylę imiona swoich synów
, a mam ich tylko dwóch i nie są bliźniakami
Zenmach Betaluxy wysiałam jak tylko dowiedziałam się, ze mąż kupi tunel. Stwierdziłam, że będą łatwe dla amatora, ponieważ są samokończące. Potem znalazłam to forum i przepadłam
Zaczęło podobać mi się tyle odmian, że tunelu mi zabraknie w przyszłym roku
Dwa Betaluxy wylądują w donicy 60l na tarasie (może zmieściłabym 3, ale nie wiem jak szeroko rosną, a donica ma ok 80 cm długości). Ze dwa mogłabym wcisnąć koło zielnika i już mam więcej miejsca w tunelu. Chyba w sobotę przejdę się na pobliski rynek i zobaczę co oferują sprzedawcy.
Widziałam ofertę pomidorków sprzedawcy z miejscowości parę km ode mnie. Ma na sprzedaż po 3 zł Vp1 F1 i Bawole serce (Oxheart) oraz koktajlówki.

Zenmach Betaluxy wysiałam jak tylko dowiedziałam się, ze mąż kupi tunel. Stwierdziłam, że będą łatwe dla amatora, ponieważ są samokończące. Potem znalazłam to forum i przepadłam

Widziałam ofertę pomidorków sprzedawcy z miejscowości parę km ode mnie. Ma na sprzedaż po 3 zł Vp1 F1 i Bawole serce (Oxheart) oraz koktajlówki.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Badzia, wiem ,ze bedę musiała być" czujna" W tamtym roku miałam posadzone po jednej stronie dwa rzędy pomidorów,po drugiej
jeden rząd,faktycznie ścieżka była bardo szeroka ,aż taka mi była nie potrzebna.
Pozwoliłam sobie prowadzić pomidory na dwa a nawet pod koniec sezonu zauważyłam kilka przeoczonych, trzy pędowych krzaków. Teraz będe musiała pilnować ,żeby nie poszły w dwa.
AAA ,między krzakami rosło kilka paryk i kilka krzaków ogórków sałatkowych.
Tak jak Ela w podobny sposób,obrywam liście pomidorom,więc mam nadzieję ,że dam radę, nie załapią szarej pleśni.
Jak tylko zobaczyłam zdjęcie Twoich pomidorów,od razu wiedziałam ,że muszę tak spróbować,w końcu 7 szt dodatkowych krzaków to sporo więcej, prawda?
Asia
jeden rząd,faktycznie ścieżka była bardo szeroka ,aż taka mi była nie potrzebna.
Pozwoliłam sobie prowadzić pomidory na dwa a nawet pod koniec sezonu zauważyłam kilka przeoczonych, trzy pędowych krzaków. Teraz będe musiała pilnować ,żeby nie poszły w dwa.
AAA ,między krzakami rosło kilka paryk i kilka krzaków ogórków sałatkowych.
Tak jak Ela w podobny sposób,obrywam liście pomidorom,więc mam nadzieję ,że dam radę, nie załapią szarej pleśni.
Jak tylko zobaczyłam zdjęcie Twoich pomidorów,od razu wiedziałam ,że muszę tak spróbować,w końcu 7 szt dodatkowych krzaków to sporo więcej, prawda?
Asia
- jeszcze
- 1000p
- Od: 22 sty 2017, o 18:38
Ja w tunelu 3x6 posadziłam pomidory od wewnątrz a od ścieżki paprykę. Chciałam odwrotnie ze względu na wysokość, ale że najpierw sadziłam pomidory, to poszły pod ściany i będę wiązać na skos w stronę szczytu tunelu. W ten sposób też pomidory nie będą zacieniać papryk i jest dobry dostęp do wszystkiego.
Iza
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Siedem krzaczków więcej to pewnie że dużo. Ja z każdego kawałka z odzysku się cieszę, bo mam gdzie wetknąć jeszcze jeden krzaczek pomidorka lub papryczki 

- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Godzina "0" nadeszła, czujnik od pieca na wysokości ok. 3m pokazuje 4,5 stopnia, w foliaku na wysokości 20cm termometr pokazuje 0,5 stopnia, jeszcze godzinę temu obie temperatury były równe (5 stopni) 

Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
Przykryłem dach tunelu w połowie kocami - widać efekty.
Dosypałem pół wiaderka węgla, jak na razie około 20*C.
O północy włączę grzejnik olejny i dosypię znowu węgla.
Nie ma łatwo
Muszę już podwiązać krzaki bo niedługo się przewrócą
Dosypałem pół wiaderka węgla, jak na razie około 20*C.
O północy włączę grzejnik olejny i dosypię znowu węgla.
Nie ma łatwo

Muszę już podwiązać krzaki bo niedługo się przewrócą