Mączka bazaltowa
- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mączka bazaltowa
Tyle miesięcy i żadnych rezultatów? I ja się ostatnio naoglądałam na Instagramie, kupiłam i pewnie wysypię pod nowe drzewka.
Macie jakieś opinie? Jak testy?
Macie jakieś opinie? Jak testy?
Ja w tym roku użyłam po raz pierwszy mączkę bazaltową pod marchew ,cebulę i buraczki,cebulę żżarły robale mimo oprysku wrotyczem ,marchew róniez pogryziona a buraczki mimo,że na nowym poletku podsypane mączką bazaltową to i tak miały grzyba.Dlatego nie do końca wierzę,że ta mączka pomaga na wszystko.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Nie zauważyłem jakichś super efektów, a może po prostu mam zbyt wybujałą wyobraźnie co do wielkości na raz ich uzyskania. Tak czy owak nadal mam trzy worki i nie zawaham się ich użyć. Oczywiście doglebowo.
Posypywałem rośliny(buraki) na mszyce i chwościka i mizerny skutek był.
Posypywałem rośliny(buraki) na mszyce i chwościka i mizerny skutek był.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie pomaga na wszystko, nie łudźcie się. Ta zmielona skała zawiera mnóstwo makro i mikroelementów i jest dobrym nawozem ale jesiennym. Zero azotu. Na dodatek można go mieszać z obornikiem - czego nie można robić z wapnem. Jakoś nie mogę się dopatrzyć sposobu w jaki mączka mogłaby zapobiegać/leczyć z chorób np grzybowych, że o wirusowych czy bakteryjnych nie wspomnę. Śmietki czy mszyc nie odstraszy. Na pewno podnosi kondycję roślin ze względu na dużą zawartość krzemu, no i ciut odkwasza. Pod borówki na jesienie można trochę sypnąć, bez obaw.
Pozdrawiam! Gienia.
- BobejGS
- Kontakt:
Wydaje mi się że w opisie było że właśnie zabija mszyce, ze względu na to jaka jest drobna i zapycha je, czy niszczy ich pancerze. Co do chorób grzybowych, to też wydawało mi się, że czytałem to w opisie. Chyba bym sam nie wymyślił, by to sypać na rośliny i się cały obrudzić. 

-

Pozdrawiam! Gienia.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Nie zagladałam w ogóle do tego wątku, a tymczasem nawet mnie ktoś pytał o skutki
zastosowania.
W efekcie podsypałam tylko czosnek, efektów nie było i tyle w temacie.
Mam jeszcze trochę to po prostu rozsypię w sadku, bo coś z tym trzeba zrobić.
zastosowania.
W efekcie podsypałam tylko czosnek, efektów nie było i tyle w temacie.
Mam jeszcze trochę to po prostu rozsypię w sadku, bo coś z tym trzeba zrobić.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Tania jest to można sobie pozwolić poszaleć . Miałam ją dobre kilka lat temu . Nawet próbowałam nią pryskać
po rozrobieniu wcześniej wodą . Pewnej jesieni postanowiłam , że wysypię wszystko by o mączce zapomnieć .
Nie wiem czy się przypadkiem nie nabawiłam wtedy zapylenia płuc .
Teraz mam diatomit i gips budowlany , niestety jedno i drugie pylące . Ja się na błędach nie uczę .
po rozrobieniu wcześniej wodą . Pewnej jesieni postanowiłam , że wysypię wszystko by o mączce zapomnieć .
Nie wiem czy się przypadkiem nie nabawiłam wtedy zapylenia płuc .
Teraz mam diatomit i gips budowlany , niestety jedno i drugie pylące . Ja się na błędach nie uczę .

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Obawiałabym się stosować ją , może mieć w składzie jakieś pierwiastki ciężkie, w końcu to pochodzenia wulkanicznego.
-
https://niepodlewam.pl/maczka-bazaltowa ... -ogrodzie/ "Przeciętny skład mączki bazaltowej: Krzemionka – 45% Glin – 13% Żelazo – 11% Wapń – 10% Magnez – 10% Sód – 2,8% Tytan – 2% Potas – o,9% Fosfor – o,45% Mangan – 0,2% Bor – 0,05% Siarka – 0,05%
niepodlewam.pl Wszystkie prawa zastrzeżone"
Ołowiu w składzie nie widzę
Bardzo bogata w mikroelementy, zawiera prawie wszystkie naturalne pierwiastki i nie da się jej przedawkować. Mnie to akurat pasuje. Nigdy mączki nie stosowałyśmy na działce do tej pory, a piach mamy.
Jednego nie wolno robić; rozpylać kiedy żerują owady - zabije wszystkie, które znajdą się w zasięgu pylenia, te pożyteczne też. Dlatego wolę mszyce na warzywach potraktować olejem. A mączkę rozsiałam teraz, jesienią. Kupuję w ogrodniczym, w pojemnikach plastykowych po 3 kg (tyle udźwignę bez problemu ) po około 13 zł za opakowanie. Rozsypuję tak średnio 1 kg na powierzchnię 5 x 5 m. Mam jeszcze zapas do posypywania po kompoście.
niepodlewam.pl Wszystkie prawa zastrzeżone"
Ołowiu w składzie nie widzę

Jednego nie wolno robić; rozpylać kiedy żerują owady - zabije wszystkie, które znajdą się w zasięgu pylenia, te pożyteczne też. Dlatego wolę mszyce na warzywach potraktować olejem. A mączkę rozsiałam teraz, jesienią. Kupuję w ogrodniczym, w pojemnikach plastykowych po 3 kg (tyle udźwignę bez problemu ) po około 13 zł za opakowanie. Rozsypuję tak średnio 1 kg na powierzchnię 5 x 5 m. Mam jeszcze zapas do posypywania po kompoście.
Pozdrawiam! Gienia.
-
A ja będę uparta i wolę doładować kompostem własnej roboty. Glin- aluminium, Tytan- stymulator wzrostu, Sód- rośliny nie lubią.
Czy zdaje egzamin ściółkowanie truskawek igliwiem ze sosny? Wiecie, że np. kwieciaka truskawkowca odstraszają liście paproci pościelone na ziemi wśród truskawek. Robił ktoś z was? No, ale sok z liści paproci jest chyba trujący.
A jakim olejem pryskasz mszyce: jadalnym czy jakimś preparatem olejowym-kupnym/?
Czy zdaje egzamin ściółkowanie truskawek igliwiem ze sosny? Wiecie, że np. kwieciaka truskawkowca odstraszają liście paproci pościelone na ziemi wśród truskawek. Robił ktoś z was? No, ale sok z liści paproci jest chyba trujący.
A jakim olejem pryskasz mszyce: jadalnym czy jakimś preparatem olejowym-kupnym/?
-
- BobejGS
- Kontakt:
Muszę odnaleźć jutro moją mączke bazaltową, by zobaczyć ile jej jeszcze mam.
- BobejGS
- Kontakt:
-
Glin jest toksyczny dla roślin, korzenie żle na niego reagują, nie rozwijają się, będą wolniej rosły. Jak tak co roku nasypiesz to nie wiadomo co będzie. 
Jak glin potem usuniesz.

Jak glin potem usuniesz.