Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Post »

Aniu sierściuch się po prostu troszczy, byś miała świeże kwiaty w domu. ;:215
Piękne tulipany. Uwielbiam te kwiaty.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, kolejny piękny hiacynt do zapisania. Myślę tutaj o Gipsy queen ;:224 Lista jesiennych zakupów już podejrzanie długa, a tutaj na dobre jeszcze wiosna się nie rozgościła. Chyba przestanę zaglądać do forumowych ogrodów żeby nic nie kusiło. To oczywiście żart taki... :;230 Nie wyobrażam sobie nie odwiedzać tylu wspaniałych ogrodów.
Róża English Garden rzeczywiście wygląda kiepsko :( Spróbuj ją trochę przyciąć i zobacz czy w środku jest żywa. Jeśli jest zielona, to poczekaj. Asahi prysnąć nie zaszkodzi. Swoje kupowałam na allegro, ale z tego co wiem bywa też w większych sklepach ogrodniczych. U mnie podobnie stoi w miejscu Tea Clipper. Ma co prawda dłuższe, zielone pędy, ale ani jednego nawet kiełka. Czekam jednak cierpliwie, bo nawet w tę paskudną pogodę nie ma jak prysnąć Asahi ;:222
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Postraszyłaś bez i od razu Cię posłuchał, to może postrasz i różę :D
Ja bardzo lubię szersze widoki
Dzięki ;:196
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu - z przyjemnością pooglądałam wiosnę w Twoim ogrodzie :) Widoki ogólne koniecznie pokazuj częściej!
A pisałam Ci - że miniaturowa różyczka posadzona na działce ma się dobrze? Nawet pączek kwiatowy widać już wyraźnie a i przymrozki wcale jej nie uszkodziły ;:215
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00

Post »

Kochani, długi weekend nie zapowiada się jakoś szczególnie ponętnie jeśli chodzi o pogodę. Dziś parę razy wyjrzało słońce, ale to były tylko przerwy między deszczami ;:153 To już jest przesada, nasz trawnik w tym roku jeszcze nie był koszony, bo nie ma kiedy wyschnąć ;:120

Obrazek

Ewelinko, a ja muszę sobie koniecznie sprawić białe. Dotarło do mnie, że mam zółte, łososiowe, różowe jasne i ciemne, ciemnofioletowe, ale żadnego białego ;:129 Jesienią trzeba to naprawić!
A pogoda... aż głupio na nią ciągle narzekać, ale tu na prawdę nie ma co pochwalić... No chyba, że to, że między deszczem a deszczem, czasem wystąpi jakby słoneczna przerwa ;:306

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Mariusz, my mamy wyjście na taras z dwóch stron domu (w salonie są drzwi balkonowe narożne, które widać na zdjęciu i drugie na ścianie poza zasięgiem zdjęcia). Tak więc musieliśmy tarasem objąć róg domu. Tak czy inaczej czekały nas palisady, więc zdecydowaliśmy się na krągłości. Inną sprawą jest, że takie schody tarasowe przy małym dziecku są dosyć niebezpieczne, no ale to kwestia przejściowa :wink:
A mi się Twój taras podoba, przynajmniej ma jeden poziom i nikt sobie zębów nie wybije :wink:

Obrazek

Obrazek

Aneczko, to może Sierściuch niech się najpierw konsultuje, które kwiaty złamać do domu ;:306

Obrazek

Dorotko, moja lista właśnie się wzbogaciła o białe hiacynty, nie ma ani jednego... Jesienna lista w kwietniu - no nie ma szans, żeby nie była długa skoro jest pieczołowicie tworzona przez tyle miesięcy ;:128
Jeśli chodzi o English Garden - no po przycięciu pędy nie wyglądają na martwe. Ale to jest moja jedyna róza bez liści ;:218 To trochę dziwne, zmarznąć chyba nie mogła, bo krzaczki obok już bujnie dają czadu... Nie wiem o co jej chodzi ;:201

Obrazek

Młgosiu-Margo, strasznie róż idzie mi gorzej, są dla mnie dużo cenniejsze i miałabym wielkie opory przed pozbyciem się ich... Chyba czują, że nie jestem w swoich groźbach autentyczna i mają na nie, że tak powiem, wylane ;:306
Postaram się częściej pokazywać szerze ujęcia ;:108 Tylko coś aura nie sprzyja...

Obrazek Obrazek

Marysiu, bardzo jestem dumna z tej rózyczki, w końcu nosi imię róży, którą ja uratowałam :;230 Moja duma ;:190

Obrazek

Obrazek

Moja Queen Elizabeth to dopiero zuch dziewczyna, cięłam ją słabo, bo zaczęła wypuszczać liście długo przed osławionym kwitnieniem forsycji, a potem było mi szkoda. Mimo tej pogody ma masę pieknych bordowych liści ;:191

Obrazek

A mój kot ciagle sprowadza kumpli... ;:306

Obrazek

Ściskam! ;:3
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Aniu..bardzo ładne tulipanki, co prawda nie wszystkie jeszcze w pełni rozwinięte ale to nic, będą kwitnąć dłużej. ;:oj . Widzę u ciebie bardzo ładnego żagwina, oj gdyby u mnie chciał tak pięknie kwitnąć.. ;:224
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Zuziu, masz rację, jednym z niewielu plusów obecnej pogody jest to, że roślinki kwitną nie tylko później, ale i dłużej. Tulipany, które złamał mój kiciuch, w wazonie pięknie się rozwinęły,podwoiły wysokość i już po nich, dziś wyrzucone. A te same na zewnątrz jeszcze w zielonym pąku - wciąż im za zimno... ;:201

Na żagwin rzeczywiście nie moge narzekać, wydaje mi się bezobsługowy i niezawodny. Gorzej z floksem szydlastym, widzę, że w większości ogrodów już kwitnie, mój wygląda na jakiś taki podeschnięty i niezbyt żywotny. Znając je, pewnie się zbierze w końcy do wzrostu i kwitnięcia, ale przy żagwinie wygląda teraz nędznie... ;:153
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu oczywiście, że lubimy zdjęcia z perspektywy. ;:215 Jestem wzrokowcem, więc wiem gdzie Twoje rośliny bytują. ;:108 Donice na tarasie pięknie wyglądają. ;:138 U mnie odwrotnie, :roll: żagwin słabiutki, a floksy co roku wędrują do kompostownika. Karol jeszcze nie załapał, że można takie duże rośliny, jak tulipany zrywać. ;:306 Ciepłych dni. ;:3
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aniu, Ty to dopiero masz cebulowych ! Piękne widoki.
Ja jakoś do tej pory nie doceniałam hiacyntów. Jakieś tam pojedyncze sztuki miałam, ale bez szaleństw. Jak patrzę na Twoją kolekcję, to mam ochotę zaszaleć jesienią. Tylko żeby one choć kilka lat były ładne. Czytałam, ze to kwestia dobrego dokarmiania. Jak z nimi jest u Ciebie ?
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Soniu, no własnie, dlatego też może i zdjęcia samych roslinek ładniejsze, ale te ogólne są bardziej miarodajne i "opiniotwórcze" :D

Wiesz Wiolu, ja to sama nie jestem pewna jak z nimi jest... ;:133 Te, które posadziłam jesienią są pełne i ładne - no ale te są nowe. Te, które miałam z poprzednich dwóch sezonów, są biedniejsze, ale może to być kwestia tego, że miały kiepską miejscówkę (rododendrony mi się rozrosły i doszłam do wniosku, że musze je przesadzić, były zacienione i wyciągały się do słońca). Więc pytanie brzmi, czy wyglądają słabiej dlatego, że mają 3 lata, czy dlatego, że były w zeszłym roku w cieniu i odpowiednio ich nie dokarmiałam?

Będę musiała poobserwować te z ostatniej jesieni i właściwie dopiero wtedy będę mogła sobie wyrobić zdanie jak to z nimi jest naprawdę... Teraz są ładne, cebule dokarmię po przekwitnięciu i jeżeli w przyszłym lub następym roku będą słabe, to będę miała odpowiedź ;:108
bona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 wrz 2007, o 19:36

Post »

Aniu mało miejsc dużo chciejstw-to tak jak u mnie :D , tyle roślinek bym chciała :)
Ja jesienią nie sadziłam hiacyntow, ale te sadzone w poprzednich latach są własnie takie jakieś "rzadkie", z roku na rok jest ich mniej ;:219 , może tej jesieni się skuszę, bo lubię ich zapach :D
Podoba mi się u Ciebie ;:oj
Gorąco pozdrawiam z Gór Świętokrzyskich
Bożena
jagusia111

Post »

Aniu zauważyłam, że masz bardzo fajne donice na tarasie w ;:167 . Wszystko super kwitnie, a szczególnie wpadły mi w oko te dwukolorowe tulipany. Jak one się nazywają? Ciesz się, ze kiciuś sprowadza kolegów, a nie koleżanki ;:306 bo jeszcze musiałabyś potem płacić alimenty :;230 .
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Aniu, mam kilka kolorków floksa szydlastego i w bardzo różnym czasie zaczynają kwitnąć, więc może masz ten z późneijszych :uszy
Mamy podobne koty. ;:306 Moja kota też jest niesamowicie towarzyska, non stop ma gości, czasami nawet sporo.
A te Twoje tak fajnie pozują do zdjęcia.
U mnie też wszystko o wiele dłużej kwitnie, na razie bardzo miło mnie zaskoczyły tym faktem tulipany, żagwin, śnieżniki. ;:215
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

U mnie przestrzeni? :shock: Część ogrodowa wcale nie jest znowu taka duża ;:185 Upycham rabaty jak tylko mogę, żeby zdobyć choć kilka nowych miejscówek na kolejne zachcianki :wink:
Ostatnio przy porządkowaniu szopy znalazłam etykietę po Gipsy Queen, tylko czy one jeszcze u mnie istnieją ;:24
Taras jednopoziomowy może i praktyczniejszy, ale za to nie taki widowiskowy jak twój ;:333
Kotek fajnego kolegę sobie znalazł, nawet w jednej tonacji kolorystycznej ;:306
Wstaw proszę zdjęcia tulipanów Popcorn...
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Witajcie :wit W końcu trochę słońca! ;:3 Tylko że u mnie dziś znowu straszny wiatr, głowę można stracić... Jednak normalny słoneczny dzień to wciąż zbyt daleko idące życzenie ;:139

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bożenko, witaj w moich skromnych progach, miło Cię gościć, zwłaszcza jak się czyta komplementy :wink:
Wiesz, pierwsze sezony żałowałam, że nie ma więcej miejsca, żeby poszaleć... Ale ostatnio dochodzę do wniosku, że moja mała działka wokół domu jest co prawda nie mieszcząca wszystkich moich chciejstw, ale też nie nastręcza zbyt wielu problemów i pracy. Duże ogrody trzeba mieć czas prowadzić, z czasem może to trochę przytłaczać i stać się obowiązkiem, nie przyjemnością. Z gabarytem moich włości przynajmniej jest raz dwa i po robocie - ot nowa filozofia ;:306
Hiacynty bardzo lubię, ale jeżeli już w przyszłym roku zaczną słabnąć, to nie wiem czy będę je wciąż dosadzać. Ale może te moje stare były kiepsko zaopiekowane i teraz cebule będą się dłużej dobrze prezentowały. Czas pokaże, będe je bacznie obserwować :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aga, dziękuję, te donice to zeszłoroczne nabytki :) W tym roku dokupiłam 3 imitujące rattan. Te dwukolorowe tulipany sa u mnie od początku, ale nie mam pojęcia jaka to odmiana ;:171 Nie wiem czy nie przywlokłam ich od mojej Mamy ;:218
A jeśli chodzi o naszego kota... Postaraliśmy się razem z wetem, żeby alimentów nie było ;:306
Dla Ciebie tulipanki, które Ci się spodobały:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Beatko, no mój floks na pewno jest późniejszy, a nawet bardzo późny :lol: Przyjrzałam się mu, widzę, ze dycha, ale zanim zacznie kwitnąć, to jeszcze ho ho...
No nasz kociak kiedyś był waleczny, gonił konkurencję :wink: Teraz wszystkich sprasza, także do nowopostawionego dla Synka domku :lol:
Z tą długością kwitnienia masz rację, u mnie nawet puszkinia jeszcze ma się dobrze. Hiacynty też trwają w najlepsze. Właściwie przekwitły tylko krokusy :shock:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Małgosiu-Clem, tu moje tulipany popcorn - wydaje mi się, że Twoje są takie same? ;:169

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i taka tam wiosenna reszta... ;:190

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żonkile dopiero zaczynają :shock:

Obrazek

Obrazek

No i w końcu doczekałam się pierwszych pąków na clematisach ;:167

Obrazek

Obrazek

Rododendrony w czasie rozkwitu są piękne, już się nie mogę doczekać ;:65 Z drugiej strony strasznie krótko to trwa ;:204

Obrazek

Krzewy owocowe też już się szykują do produkcji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I parę ogólnych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i jak widac na powyższym zdjęciu, moja English Garden stoi w miejscu... Niby nie jest czarna, ale po tych przymrozkach nie chce wydać ani jednego listka....

Trzymajcie się ciepło!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”