Truskawkowa działka

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawkowa działka

Post »

Takie kolory na dzisiaj i u mnie wskazane bo ogólna szarówka zapanowała... a miałam w planach pojechać na działkę ;:145

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale Ci ładnie ten nagietek wyszedł :) Teraz przydałoby się trochę takiego ciepła ;:173
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Przyda się trochę ciepła i słonka.
U mnie jednego i drugiego jak na lekarstwo.
I zimnica z deszczami na zmianę, ale trudno, trzeba czekać.
Grażyna.
kogro-linki
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Natalko, piękne energetyczne kwiatuchny! ;:333
Bardzo już tęsknię do takich widoków na żywo. ;:108
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Wiesz... tylko te "truskawki" na zdjeciu są trochę przyschnięte. W rzeczywistości rozmiarem są podobne do borówki :D
Piękne zdjęcia, żółte kwiaty są naprawdę piękne ;:173
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Malvy ja się nie mogę doczekać nawet tych wiosennych :wink:
Marynko też planowałam w środę i nic z tego ;:185 wczoraj byłam, ale dzisiaj znowu pada :evil:
Agnieszko dziękuję ;:196
Grażynko u mnie teraz tak samo ;:222
Lucynko teraz będzie już tylko lepiej ;:108
Seba kształtem bardzo przypominają poziomki - ale jeśli są wielkości borówki, to zdecydowanie na poziomki za duże ;:108

Nareszcie! Pierwszy wyjazd na działkę, o dzień opóźniony (planowałam w środę) bo pogoda nie dopisała. Za bramą ogrodu przywitał mnie znajomy widok bardzo długiej alejki, nadal w brązach i przytłumionych zieleniach. Wiosna przychodzi bardzo nieśmiało, jednak po dotarciu na działkę wyróżniała się maleńka plamka koloru - pojedynczy krokus.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ogólne widoki nie przedstawiają się zbyt ciekawie, drzewa w dalszym ciągu stoją uśpione. Gdyby nie kolorowe plamy krokusów u sąsiadów, wczorajsze widoki niczym by się nie różniły od tych z ostatniej zeszłorocznej wizyty, w połowie listopada. Jedynie suchych liści jest mniej i na rabatach zniknęły wszelkie ślady tych kilku roślin wieloletnich, jakie posadziłam latem. Ciekawe ile z nich przetrwało?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pierwsze wypatrzone stokrotki, rok temu nie było ani jednej, wysoka, rzadko koszona trawa nie dawała im szans. Mówi się że nawet te urocze maleństwa "psują" idealny trawnik, ale ludzie nie zdają sobie sprawy, jak są potrzebne. To właśnie stokrotki, a nie przebiśniegi czy krokusy są pierwszym pożytkiem dla pszczół. Potrafią zakwitnąć już w styczniu, pod śniegiem, chociaż bardzo lubią ciepło ;:3

Obrazek

Okazało się, że nie wszystkie irysy poszły na rabatkę. Ten pokazał się po wycięciu mirabelkowych chaszczy, trzy inne rosną koło jednego z młodszych drzew owocowych. Muszę je jak najszybciej przesadzić, zanim zostaną skoszone.

Obrazek

Zastanawiam się, czy to roślina ogrodowa czy chwast... Tak czy inaczej, ma całkiem ładne, ciemne listki.

Obrazek

Obrazek

Kilka roślin już się pokazało, natomiast rozchodniki dzielnie przetrwały zimę. Kępa z przedostatniego zdjęcia jest czasem przydeptywana, ale mimo to trzyma się nieźle.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Natalko,czemu zawsze podoba mi się działka u kogoś bardziej niż u mnie ;:223 Ty masz taką fajną dużą :D
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mariuszu to są 2 działki połączone, dlatego wydaje się taka duża, to 600m2 :wink: Poprzedni właściciele też używali tych dwóch, dlatego jak zrezygnowali powstała luka między używanymi działkami - nikt ich nie chciał, bo nie było altany.
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Natalko ja nie mam wielkiego doświadczenia z przesadzaniem starych róż, bo zawsze wolałam ukorzenic patyczek, ale z niektórych sie nie da, więc w tamtym roku i to wiosną przesadziłam jedną taką staruszkę jak puszczała już kiełki, kiełki klapły, ale do jesieni róża się zregenerowała, otuliłam ją lekko i widze w tym roku puszcza nowe kiełki, ale wygląda na to że będzie to zupełnie odmłodzona różyczka, a więc wniosek, taki, że stare różyczki ciężko to przeżywają, ale nie wykluczone jest ich przesadzanie ;:215
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Iwonko dziękuję za info ;:168 chyba w takim razie spróbuję hodowli z patyczka, transport tych róż byłby dość kłopotliwy... Jeśli się nie uda, zabiorę tylko te które najbardziej mi się podobają, muszę tam jechać w sezonie i zobaczyć jak kwitną pozostałe ;:108 A jak będę mieć trochę czasu pogrzebię na dysku i poszukam zdjęć tych które kwitły kiedy tam byłam, warto byłoby zilustrować dyskusję :wink:

Wczoraj dostałam wieści o róży w doniczce - rośnie aż szumi, pędy (jest ich 5-6) mają już jakieś 15cm długości ;:138
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ta roślinka to bluszczyk kurdybanek. W cieniu jest zielony. Jadalny, i ten ciemny najlepszy. W tym roku kilka osób zdecydowało się, że zrobią herbatę z niego, w tym ja ;:306
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aaa, teraz poznaję, zazwyczaj zauważam go jak ma kwiaty ;:224 wygląda trochę jak miniaturowa żurawka :;230
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Taka mini mini płożąca :wink: Tylko przez u piszemy żurawka :wink: Pewnie u Ciebie też pada cały dzień?
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Żurawka z rozpędu, już poprawione :oops: u mnie padało, chwilowo przerwa, ale pewnie niedługo znowu zacznie - w dzień było tak kilkakrotnie ;:108
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ja też, Natalko jestem na liście zdeklarowanych na herbatkę z kurdybanka. Czekam tylko aż mu listki zzielenieją. Chyba można go nawet suszyć na zimę. I wiesz, taki świeży to do rosołu się dodaje.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”