Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka nad Drwęcą - Christin - cz. VII

Post »

Krysiu, pospacerowałam sobie wśród Twoich pomysłowo urządzonych rabat i rabatek i muszę powiedzieć, że masz świetne pomysły i fantastycznie je realizujesz. ;:63 ;:63
A już zbiór rojników i rojnikowców aż dech zapiera. ;:215
Nie wiedziałam, że sadziec rośnie aż taki wysoki.... :roll:
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Witaj Krysiu :wit
Jesienna kompozycja zjawiskowa,pięknie i z rozmysłemwykonana ;:138
Ogród jak z bajki z wkomponowanymi rojnikami i rojnikowcami ;:oj
Pomysł z wykorzystaniem butelek po mleku na obrzeża rabat super ;:433
Ujęcia i oprawa zdjęć jak zawsze mistrzowska ;:333
Pozdrawiam.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krysiu, bardzo Ci dziękuję za szczegółowe informacje nt zimujących fuksji. Też zrobiłam eksperyment i posadziłam w ogrodzie. Zobaczę wiosną. Żeby nie zostać na lodzie to zerwałam też gałązki do ukorzenienia. :D
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Też zaczynam robić rabatę z rojnikami pod lipką bo nic innego tu nie chce rosnąć . Takich pięknych srebrnych odcieni jeszcze nie mam i chyba na wiosnę się do ciebie o nie uśmiechnę ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rojniki i im podobne pięknie wyeksponowane! Brawo!
Jedno małe sprostowanie: z grzybka tybetańskiego robi się kefir. Jogurt na pozór podobny ale do jego produkcji używa się szczepów bakterii, które są w każdym jogurcie :idea:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Witam miłych gości i zapraszam na spacerek :D

Ostatnie deszczowe dni doprowadzają mnie do szału... tego już za wiele bo w październiku dni, w których można było popracować na działce było bardzo mało, a czas leci ...

Tęsknie do takiego błękitu i słonecznych chwil
Obrazek

kropelka pisze:Napisane: Cz 13 paź 2016 19:04
Krysiu, pięknie i kolorowo u Ciebie! Sąsiad miłą niespodziankę Ci zrobił tej jesieni!
Mariolko do tej pory pięknie kwitną i zdaje się, że zostaną na kolejny sezon bo pochwały trafiły na dobry grunt.

iwona0042 pisze:Napisane: Cz 13 paź 2016 22:02
No właśnie Krysiu, mój perełkowiec pięknie sobie rósł w doniczce, a jak go przesadziłam do ziemi to się chyba obraził i odpłynął na niebiańskie łąki, szkoda, bo cieszyłam się z niego ;:108 Krysiu oglądam tego Twojego niepokalanka i widzę, że mój ma jakieś mocniej powycinane listki, i nie wiem już czy ja aby na pewno mam niepokalanka, a może tto jakaś inna odmiana, czy w ogóle są jakieś odmiany?
Iwonko u mnie perełkowiec japoński był kupiony jako spora sadzonka - mam go 3 lata ale już stworzyłam przez cięcia w sezonie ładną koronę. Małe liście tworzą piękny ażurowy obraz a ja takie lubię :)

Z tego co wiem to niepokalanek nie ma odmian ale w użyciu jest kilka nazw.
Zerknij do encyklopedii >http://encyklopedia.pwn.pl/encyklopedia ... lanek.html

Liście do porównania może na tej 2-letniej sadzonce bardziej widoczne
Obrazek

Może zamiast niepokalanka masz krzew podobny do niego o nazwie
Vitex negundo - baranek indyjski
Synonimy pol.: witeks indyjski , Witex malabarski

Florian Silesia pisze:Napisane: Pt 14 paź 2016 21:56
Wspaniałe ujęcia astrów! Dalie i inne kwiaty powoli kończą spektakl ale astry jeszcze długo będą zdobić zarówno ogrody jak i dzikie przestrzenie. Zanim trafiły do mojego ogrodu, znałem je od dziecka właśnie z przydrożnych rowów.
Tak, cieszę się każdą dalią, która u mnie kwitnie ale też nie zapominam o tych, które kiedyś zdobiły mój ogród ;:173 To tak piękne kwiaty, że trudno o nich zapomnieć.
Florianie żal mi tych pięknych barwnych rabat bo już zaczęła się panoszyć wszędobylska szarość .
Zakwitł mi ostatni aster kwitnący na biało o niewielkich kwiatuszkach ale bardzo uroczy.
Wygląda jakby oprószony śniegiem i pewnie dlatego bardzo go lubię.
Wreszcie wiosną dam mu odpowiednie stanowisko bo przy siatce rośnie tymczasowo ( od 2 lat .... :wink: ) i musi sie wspinać do góry a przecie on .... płożący ...

Aster płożący -Connecticut -
Obrazek
Obrazek

Locutus pisze:Napisane: So 15 paź 2016 12:06
Wiesz jak to mówią... Nadzieja matką głupich... :-P

Pozdrawiam!
LOKI
Jurku znam to powiedzenie ale nie do końca z nim się zgadzam .

bwoj54 pisze:Napisane: So 15 paź 2016 13:21
Krysiu!
z wielką przyjemnością odbyłam jesienny spacer po Twoim cudownym ogrodzie. Tojady, rozplenice, miskanty wspaniale dekorują go. Przebarwione liście borówki wyglądają rewelacyjnie. Szczególną uwagę przykuły eukomisy i kalie . Są cudowne.
Moje eukomisy w tym roku nie zakwitły , zagłuszyły je jednoroczne.Dzięki Tobie przypomniałam ,ze je w ogóle miałam...muszę wykopać. U mnie jeszcze przymrozków nie było, więc dalie i inne jednoroczne w pełnej krasie. Pozdrawiam serdecznie!
P.S. Mam u Ciebie coś zamówione!
Bogusiu to miłe, że nadal spacery nie są nudne. Konkretne grupy roślin, z których tworzymy systematycznie kolekcje muszą mieć troszkę urozmaicone sąsiedztwo roślin czyli tzw wypełniacze i dzięki nim wciąż można mieć jakieś ciekawe rośliny, które zdobią ogród o różnych porach roku.
Eukomisy i kalie ograniczyłam w ilości bo wiesz ? doniczki ? jednak całkowicie z nich nie zrezygnuję bo zdobią nie tylko ich kwiaty i liście . Rosnąc w pojemnikach są przenośną ozdobą.
Przymrozki raczyły nas odwiedzić już kilkakrotnie ale niewielkie więc spokojnie przygotowuję rabaty do zimowania choć znów rozpadało się i cały misterny plan diabli wzięli ?
Doszły mi niespodziewane problemy i mam luki w notatkach - zapisów pod Twoim imieniem brak. Daj znać czy były jakieś uzgodnienia bo moja ostatnia wysyłka do Ciebie jest z datą 13.IV.2016.

Ty masz sporo krzewów - zerknij czy ta wieloletnia kompozycja wymaga korekty bo żywotnik w tym sezonie poszedł mocno w górę i już nie sięgam do szczytu aby coś z nim zrobić.
Wiosną dla odmłodzenia solidnie przycięłam rosnący we wnętrzu berberys ale powoli odbija.
Jałowiec sabiński jako najniższe piętro przycinany w razie potrzeby przez cały sezon .

Foto 18-10-2016
Obrazek
Obrazek

Dla porównania zdjęcie z listopada 2014
Obrazek

cyma2704 pisze:Napisane: So 15 paź 2016 17:02
Krysiu doniczkowy ludzik z wysokości podziwia nowe obrzeże przy hostach. :) ;:138 Dalie tak zdobią ogród, nie dziwię się, że myślisz nad tworzeniem specjalnej kolekcji, białe jednak piękne. ;:108 Trawy mają teraz wyjątkowy czas, już chyba nie wyobrażamy sobie rabat bez nich. U ciebie wyjątkowo dobrze rosną i pięknie się prezentują. ;:333 Sąsiad się postarał, pięknie ci ukwiecił aleję. ;:215
Soniu witaj :) Ludzik trzyma straż 24 godziny na dobę i ciągle czeka na towarzystwo a tu czasu brak.
Trawy sa łatwe w uprawie i faktycznie to ciekawy akcent na rabatach. Ja też nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich i mam sporo różnych bo stopniowo dokupuję.

Turzyca Ptasie łapki zmienia kolory
Obrazek

Obiedka szerokolistna z ładnie przebarwionymi płaskimi kłoskami.
Spotkałam się z nazwą "owadzica szeokolistna" z racji kształtu tych kłosków podobnych do fruwających owadów.
Obrazek

w sezonie miała takie kolorki
Obrazek

każdej wiosny sieję Łzawicę ogrodową ( Łzy Hioba)
Łatwa w uprawie, ma ładny kępiasty pokrój, sztywne pędy - ozdobna i lecznicza.
Z jej nasion robi się biżuterię - właśnie zaczęłam zbiór
To ta zielona kepa z przodu przy filarze - rośnie u mnie w wielu miejscach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z jednorocznych rośnie też proso włosowate - wdzięczna trawka - sieje się sama - wygląda pięknie i jest świetnym uzupełnieniem do kompozycji kwiatowych w wazonie
Obrazek

plocczanka pisze:Napisane: So 15 paź 2016 18:43
Krysiu, najpierw pochwalę Twojego sąsiada, który sprawił, że masz przyjemny spacerek obok jego działki.
Twoje astry, tojady, fuksje, trawy robią wrażenie. Pięknie jeszcze na Twoich rabatach.
U mnie już smutno. ;:174 Od dzisiaj. Zmarzłam, ale wykonałam zaplanowaną robotę i teraz już tylko będę raz na jakiś czas odwiedzać działkę.
Też miałam tojada, ale ubiegłej zimy, a właściwie na przedwiośniu zmarzł i mnie opuścił. Cóż, są inne rośliny. Bardziej wdzięczne za opiekę...
Masz takie samo zdanie o karpach tegorocznych dalii jak ja. W ogóle nawet nie próbuję którejkolwiek przechować, bo w moich warunkach tylko mocno wypasione karpy miałyby szansę przeżycia. ;:108
Lucynko astry to teraz takie "kolorowe lampiony" szczególnie te niskie w kępach przycupnięte u mnie nad stawem

Obrazek
Obrazek

Nigdy w życiu bym nie pomyślała,że tojady mogą wymarzać ... a jednak zdarzyło sie u Ciebie a może jeszcze jakaś inna przyczyna ?
W tym sezonie Acidantera w tajemniczy sposób zaczęła marnieć - oprysk na okoliczność choroby zrobiłam bo jakaś rdza pokazała się na liściach i pąki kwiatowe uschły.
Oprysk nie pomógł a po wykopaniu cebul okazało się, że trafił się amator na nie i podgryzał te największe .... szkodnik paskudny !!!
Tyle lat je uprawiam i coś takiego pierwszy raz miałam. Oczyszczone i zabezpieczone już śpią, zobaczymy co z nich będzie za rok.

viola123 pisze:Napisane: So 15 paź 2016 22:5
Krysiu, chcę zapytać o perełkowca. Mam i w tym roku po raz pierwszy zakwitł. Czekam na perełki. Ale moje strąki mają po 2, 3 nasiona i nie przypominają tych z google. Czy u ciebie też tak jest ?Zastanawiałam się czy klimat nie ten, czy za młode drzewko ( moje ma chyba 8 lat). Też ciacham go co roku, a i tak jest najlepszym zacieniaczem hortensji i różaneczników
Violu po 8 latach zakwitł ... szczęściara z Ciebie !!!
Informacje podają, że egzemplarze szczepione na starszych podkładkach zakwitają wcześniej - może Ty taki masz . Zobaczymy czy w następnym sezonie będą strąki bardziej podobne do tych na zdjęciach a jeśli nie ... wpadka.
Jeśli ładnie rośnie i spełnia rolę jaką mu przeznaczyłaś to nie jest az tak źle :D

Kasiula17 pisze:Napisane: N 16 paź 2016 20:23
Krysiu jak cudnie ze opisujesz nazwy, wiele mam ale bez nazw z odmiany
Cudowna jesień u Ciebie ;:196
Kasiu dziękuję.
Jesień byłaby o wiele ładniejsza gdyby okresy deszczowe nas nie nawiedziły - deszcz potrzebny ale w umiarze ...

Gdy chwilami zaświeci słoneczko to nawet te rudości z kwiatów hortensji mają większy urok

Na zielonej ścianie z liści powojnika rude kwiatostany H-Limelight
Obrazek

Ten powojnik to 'Paul Farges' SUMMER , który pod jesień pokrywa się bielą pachnących drobnych kwiatuszków. Jego pędy rozpościerałam po obu stronach siatki ogrodzeniowej aby zasłoniły taką zaniedbaną za siatką bo ogrodniczka została mamusią i brak czasu.
Obrazek
Obrazek

hortensjowa alejka
Obrazek
Obrazek

Kwiatostany H- Pink Diamont jedne z ładniejszych po przekwitnięciu
Obrazek
Obrazek

Zielone kule H-Endless Summer niedługo całkowicie utracą resztki koloru i zostanie tylko zielony choć na to spory wpływ ma jesienna aura i z ta kolorystyką różnie bywa.
Pięknie się zasuszają :)
Obrazek

Margo2 pisze:Napisane: Cz 20 paź 2016 10:19
Znowu nie mogę napatrzeć się na Twoje tojady
Tylko nie mam już gdzie wcisnąć w mojej koncepcji
Gosiu tojady sa piękne - to niezaprzeczalny fakt ale nie wszystko można mieć.
Do mnie wróciły po wielu latach przez sentyment i zostaną do końca...

stefcia pisze:Napisane: Cz 20 paź 2016 22:48
Krysiu pięknie prezentują się Twoje Tojady - u mnie kwitnie tylko niebieski
Trawy o tej porze mają swój wyjątkowy urok ;:63

Stefciu tojady jesienne te niebieskie ładniej się prezentują bo u odmian o biało-niebieskich kwiatach czasami jesienna aura źle wpływa na jakość płatków . Biel w czasie dłuższych opadów brązowieje i wtedy nie są zbyt atrakcyjne.
Na zdjęciach widać te przebarwienia czasami już w fazie pąków.Jeśli komuś zależy tylko na tojadach a nie tworzeniu kolekcji tojadów to z jesiennych odmian lepiej zostać tylko przy niebieskich bo mimo długiej pory deszczowej i kilku przymrozków nadal są śliczne.

Aconitum x cammarum 'Eleanor'
Obrazek

Aconitum x cammarum 'Cloudy'
Obrazek
Obrazek

Dla porównania letnia odmiana tojada cammarum 'Bicolor'
Kwiaty w super jakości - stan idealny a przecież pogoda była zmienna jak zwykle bywa wlipcu.
Obrazek
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No i wszystko jasne Krysiu, mam witex malabarski, a więc niepokalanka dalej nie ma ;:108
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Krysiu, czy aster płożący sam się wspina, czy przywiązujesz. :?: Jest prześliczny. ;:oj Jakoś w tym roku wszystkim brakuje słońca, wrzesień był tak ciepły i słoneczny, że zabrakło na październik.
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne trawy , u mnie pomału też już ich widać .Nawet zrobiłam nową rabatę z małymi trawami po chryzantemach które na niej nie chciały rosnąć , Nawet rozchodnik duży jest na niej o połowę mniejszy niż inne , Może więc trawy dadzą radę .. Mój marcinek płożący też ładnie kwitnie , trochę go w tym roku zmniejszyłam bo strasznie się rozłazi po całym skalniaku ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Krysiu masz jesienny biały Tojad? on tez taki wysoki?
Obiedka bardzo ciekawa to jest stała trawka czy jednoroczna, ma przecudne te kłosy ;:167
Jeju niby człowiek ma dużo w ogrodzie a tyle jeszcze by chciał. :oops:
Jakie zbierałaś nasiona?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:roll: :roll: Krysiu, tyle razy spacerowałam po Twoim ogrodzie, a dopiero teraz odkryłam, że jesteś posiadaczką własnego stawu. ;:7
Śliczne tojady. ;:215
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Wreszcie zawitałam do Ciebie Krysiu .Teraz gdy wróciłam mam trochę więcej czasu lecz tez sporo wątków które odwiedzam .Zwróciłam uwagę na tego płożącego astra czy on się wspina czy opada bo wygląda jakby opadał w takim razie musi tam być murek.Cudna fotka https://lh3.googleusercontent.com/p5zW4 ... 30-h674-no Masz też sporo Aconitum ja mam tylko takiego kwitnącego latem. Jesienne hortensje przecudnie wyglądają w słonku
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Bardzo fajnie wygląda ta rabatka rojnikowa.
Jka towarzystwo się rozrośnie będzie pięknie
A co posadziłaś przy samym pniu?
Czyzby jakieś cebulki?
Drzewa rosnące za działką dają wrażenie ogrodu przydomowego. Zresztą cała Twoja działeczka tak wygląda
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Krysiu świetny wieniec wykonałaś, lubię takie naturalne :). Mam przepis na kefir, ale bez użycia grzybka tylko mleko i kefir. Ten grzybek to coś specjalnego?
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Mnie tam życie nauczyło, że powiedzonko ?nadzieja matką głupich? jest boleśnie wręcz prawdziwe...

Pozdrawiam!
LOKI
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”