Lawenda(2012-2014),ogólnie Cz. 2

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Lawenda zimowanie w gruncie ?

Post »

Mam pytanie: co zrobić, jeżeli schną środkowe gałązki mojej lawendy :?: Mam kilka krzaczków, tylko z jednym - dwuletnim - jest taki problem :roll:
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

A może obetniesz te gałązki suche , zdrowe zostaną to zagęszczą krzaczek ....nie miałam takiego problemu ale może warto tak zrobić..... Ja mam pytanie z innej beczki . Posadziłam lawendę była fioletowa , wiosną rozmnożyłam ją i jej młode krzaczki kwitną na różowo , mam pytanie to jest normalne zjawisko u lawendy ..... Stary krzaczek kwitnie fioletowo nadal , nie rozumiem tego do końca ?
Bożena
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy lawenda zimuje w gruncie ?

Post »

karminka pisze:Oczywiście, że pokażę.

Obrazek
Potrzeba 22 kwiaty lawendy, wstążka 0,5 cm, nożyczki i szpilka.

Obrazek
Związać mocno jednym końcem wstążki łodygi i delikatnie żeby nie złamać zagiąć je.

Obrazek
Przeplatać co dwie łodyżki. Na dole i u góry koszyczka ścisło, na środku trochę luźniej.

Obrazek
Po zakończeniu plecenia koniec wstążki owinąć bardzo ciasno 2-3 razy wokół łodyżek, wpiąć pionowo szpilkę i koniec wstążki obciąć.

Obrazek
Z drugiego kawałka wstążki zawiązać kokardę. Bardzo ładnie wygląda przewiązanie dwoma kolorami np fiolet i biały.

Cudooooo ;:138 ;:138
Pozdrawiam, Iwona.
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39

Post »

Genialne. Muszę zarazić ładniejszą połowę rodzinki aby coś takiego zrobiła.
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof :wit
Pozdrawiam - Krzysztof
ZIndange
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2013, o 11:17
Kontakt:

Re: Lawenda - Lavandula część 1 .

Post »

Witam

Mam od niedawna w domu dwie doniczki lawendy.Jedna mała, a druga zdecydowanie większa.
Mała miała tylko kilka kwiatów, które obciełam po przekwitnięciu. Niektóre gałązki od dołu brązowieją i usychają. Widać,że powoli sobie rośnie :)Z tego co tu wyczytałam to lekkie cięcie dopiero na wiosnę.
Duża natomiast jest cała zdrewniała i nie wiem zupełnie co z nią zrobić. Obciełam kwiaty, które przekwitły i kusi mnie żeby ją obciachać. Jednak z lektury forum wynika, że nie jest to najlepszy pomysł. Czy mam ją zostawić w spokoju i na zimę tylko wynieść z balkonu? Przyciąć ją wiosną i będzie szansa, że taka zdrewniała odbije? Czy może jak ktoś radził, wiosną ostro obciachać i przysypać ziemią aby puściła nowe pędy?

A tak wygląda duża lawęda jeszcze przed obcięciem kwiatów Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ta lawenda wygląda na martwą :roll: Liście są bez koloru i poskręcane, przysuszone, powinna zupełnie inaczej wyglądać, nawet po przekwitnieniu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ZIndange
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sie 2013, o 11:17
Kontakt:

Post »

Co może być tego przyczyną?
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Dwa w jednym : zapach lawendowy i piękna ozdoba w domu.....
Bożena
katarzynus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2013, o 20:22

Post »

Witajcie ! Mam problem z moją lawendą sianą w marcu:( mam kilkanaście krzaczków i kilka z nich już uschnęło, wyglądają tak :
Obrazek
Co to może być? Proszę doradźcie jak uleczyć te które mi jeszcze pozostały... jakiś konkretny środek, boję się pryskać byle czym, dlatego proszę o przykład jakiegoś oprysku.

Jak wspomniałam lawenda była siana w marcu, jest malutka słabo rośnie. W tej chwili mam kilkanaście takich roślinek i kilka mniejszych sianych jakieś 2 miesiące temu.
Obrazek Obrazek
Zostawić to na zimę w doniczkach czy mogę ryzykować i wsadzić na stałe w ziemię? PRoszę o odpowiedź bardzo zależy mi na tych lawendach dłuugo kiełkowały :)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moim zdaniem większe wsadzić normalnie do gruntu ale tak w jednym miejscu. W przyszłym roku jak podrosną rozsadzisz na miejsca docelowe. Te malutkie przesadzić w doniczki ale zadołować je na dworze nie w pełnym słońcu, żeby się wzmocniły.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36

Młoda lawenda a zima

Post »

W tym roku wysiałam lawendę z nasion, sadzonki mają na chwilę obecną około 4-5 cm. I teraz właśnie mam problem, bo nie wiem czy już ją mogę posadzić do gruntu ? Czy przetrwa zimę ? Czy lepiej ją zostawić w domu na parapecie ? Tylko czy w domu nie będzie miała za ciepło ...

Będę wdzięczna za pomoc :)
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Młoda lawenda a zima

Post »

Do gruntu raczej jeszcze się nie nadaje, choć czasem u mnie potrafi się wysiać sama (ale to trochę inna sytuacja). Chyba najlepiej przezimować ją w chłodnym i najlepiej nie całkiem ciemnym pomieszczeniu typu garaż, piwnica.
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57

Post »

katarzynus - czy te kubki mają w ogóle zrobiony odpływ (dziurki). Lepiej sadzić w wielodoniczki po jednym nasionku jak już wcześniej pisałem. A czy drenaż (piasek, żwir) zastosowałaś? Lawenda z tego co wiem pije dużo wody, ale korzenie nie mogą w niej stać dłuższy czas bo łatwo zagniwa.

Te, które ci pozostały, a wyglądają na bardzo zdrowe wysadź do ogrodu. Jeśli masz ciężką ziemię to rozluźnij piachem i żwirem i zrób lekkie podwyższenie. Tak powinny przezimować bez problemu. Im szybciej to zrobisz tym lepiej, bo do pierwszych większych mrozów zdążą dobrze złapać grunt.

Te dwie większe na skraju dolnego zdjęcia tez powinny przeżyć zimę w gruncie, ale te maleństwa w środku fotki to ;:224 no chyba lepiej by było przesadzić do osobnych doniczek i na razie pod chmurkę, a później przed mrozami na parapet do nieogrzewanego pomieszczenia.

Te większe jeśli posadzisz do gruntu to bezpośrednio, a nie w doniczkach, bo w nich zawsze gorsza jest wymiana gazów i co w zimę najważniejsze wody. Mogą po prostu zgnić.

JA mam lawendę na balkonie i na polu. Pomimo ziemi ilastej i dużego zachwaszczenia jest 2-3 razy większa od tej balkonowej! Nie jest ani nawożona, ani cięta i to jej wystarcza. Rośnie bujnie i obficie kwitnie.

Jola podpowiada, żeby nie ustawiać w pełnym słońcu - powiem, że odwrotnie, we wrześniu słońce już jest cieniutkie i właśnie trzeba ustawiać do słońca, żeby się wzmocniły. Lawenda przecież kocha słońce. ;:3
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

ZIndange pisze:Co może być tego przyczyną?

Zbytnie przesuszenie, a następnie zalanie, albo przesadzona i zbyt mocno podlana po zabiegu.

-- Pn 02 wrz 2013 16:45 --
katarzynus pisze:Witajcie ! Mam problem z moją lawendą sianą w marcu:( mam kilkanaście krzaczków i kilka z nich już uschnęło, wyglądają tak :
Obrazek
Co to może być? Proszę doradźcie jak uleczyć te które mi jeszcze pozostały... jakiś konkretny środek, boję się pryskać byle czym, dlatego proszę o przykład jakiegoś oprysku.

Jak wspomniałam lawenda była siana w marcu, jest malutka słabo rośnie. W tej chwili mam kilkanaście takich roślinek i kilka mniejszych sianych jakieś 2 miesiące temu.
Obrazek Obrazek
Zostawić to na zimę w doniczkach czy mogę ryzykować i wsadzić na stałe w ziemię? PRoszę o odpowiedź bardzo zależy mi na tych lawendach dłuugo kiełkowały :)
A czy tam jest odpływ, bo ziemia jest zbyt wilgotna i mazista.Przesadzić jak najszybciej do gruntu.Te maleńkie przepikować do doniczek z lekką ziemią i zimować w chłodnym i jasnym pomieszczeniu.Są zbyt słabe do gruntu.
katarzynus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2013, o 20:22

Post »

dziękuję za odzew :) kubeczki oczywiście mają otwory, nie przelewałam ich właściwie to podlewałam tylko kilka razy, czasem trochę deszcz podlał (na większe ulewy chowałam roślinki) ale stały na słońcu więc z tego co widziałam to miały bardziej sucho niż mokro. Zrobiłam oprysk interwencyjny na choroby grzybowe, mam nadzieję że to nie był błąd. W każdym razie właśnie się zabieram za wysadzanie na miejsce stałe :)
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”