Ogród Ignis05 część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 7

Post »

Krysiu, dziękuję za zdjęcie szpadla ;:196 Już teraz wiem czego mam szukać.
Wiosenne kwiatuszki wszystkie śliczne i cieszą nawet te najmniejsze. Żeby tylko pogoda zechciała być trochę łaskawsza. Więcej deszczu i nieco cieplej, a lada moment wystrzelą tulipany :) U mnie na razie rozpoczęły tylko narcyzy, a i to nie wszystkie. Część wcale nie wyszła z ziemi. Zupełnie nie wiem dlaczego?

Zdjęcie w oknie ;:333 Miło było zobaczyć Twoje odbicie ;:168
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krysiu przyszłam pooglądać przylaszczki, są śliczne ;:215 Podczas sprzątania zauważyłam kolejne siewki w różnych rozmiarach....jesienią część będzie nadawać się do adopcji....
Szpadelek do obcinania obrzeży dostałam kilka lat temu na imieniny od L. Bardzo udany prezent :D
Misia patrzy na ptaszki, no cóż - to instynkt. Moje kocury łapią głównie myszy. Mikolina poluje na...motylki, bez specjalnych sukcesów na szczęście :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu mam coś dla Ciebie na niepogodne dni. :uszy
https://www.youtube.com/watch?v=3n9xft76d30
A co tam słychać na działeczce ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Co tam słychać Krysiu, w ogrodzie i w ogóle ???
pozdrowonka zostawiam ;:196
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Krysiu, piękna wiosna u Ciebie ;:215 Jestem pod wrażeniem angielskich kantów i profesjonalnego sprzętu do ich wykonywania. Nie wspomnę o cierpliwości i precyzji, niezbędnych w takich pracach ;:180
Podziwiam również porządek na rabatach ;:oj
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam serdecznie :wit

Jak się napatrzyłam na kwitnące łany tulipanów i innych cebulowych w ogrodach z południa kraju to taka mnie naszła chandra, że u mnie prawie wszystkie sadzone jesienią siedzą stulone i ani myślą się rozwijać w bujne kwiecie.
A jednak te rośliny , jak się okazuje, mają swój rozum i za wcześnie ani myślały wystawiać się na kaprysy pogody.
Po okresie, kiedy temperatura nie spadała za bardzo poniżej zera teraz trafiła się noc na tyle zimna., że zmarzły mi już zaraz mające kwitnąć, dorodne pędy serduszki okazałej. Do tego przez tę jedną noc zbrązowiały kwiaty magnolii gwiaździstej.
I mimo, że to nie są powody, które napawać by mogły optymizmem, wracam z "chandrowego" doła na łono forum szukać pocieszenia. :lol:
Przez ten czas , kiedy nie pisałam, jednak szukałam chociaż najmniejszych kwiatuszków, rozkwitających w ogrodzie i każdemu starałam się zrobić pamiątkową fotkę.

Stasieńko
;:196
dzięki za wiadomość. Na razie mam mętlik w głowie i nie bardzo wiem, gdzie mogłabym co nowego posadzić.
Wciąż czekam na wzejścia kolejnych bylin, które u mnie bardzo się ociągają. Kot wygłaskany i za całuski dla mnie też dziękuję.
Tobie też przesyłam nawzajem .

Obrazek

Ewelinko ;:196
z tym radzeniem sobie w ogrodzie to tak do pięciu lat jest jako tako. Później jest coraz trudniej ogarnąć wszystko,
co trzeba koniecznie zrobić. Zwłaszcza trudno jest to godzić z pracą zawodową.
Pamiętam, jak tak około dziesięciolecia ogrodu nagle ogarnęła mnie panika, że mnie zarośnie całkiem.
A kiedy na początku sadzimy rośliny , to wydaje się , że wciąż są takie maleńkie i ciągle jest pusto.....

Obrazek

Grażko ;:196
I okazało się , że tych programów jest więcej. To normalnie uczta dla nas i łatwo popaść w kompleksy.
Jednak musimy pamiętać , że tam jest znacznie łagodniejszy klimat i wiele z tych roślin nie przeżyje w naszym.
Przed nami jest znacznie więcej wyzwań. A już na pewno taka ogrodniczka , jak Ty nie powinna mieć żadnych kompleksów.

Obrazek

Izuś ;:196
Nie mam pojęcia, co to za odmiany szafirka czy bergenii. Kupowane w okolicznych ogrodniczych jakiś czas temu raczej nie miewały oznaczonych nazw. Bergenia ta kwitnie na blado różowy kolor. I oczywiście, ;:214 jej łodygi z kwiatami tej nocy też zostały ścięte przez przymrozek. ;:214

Obrazek

Karolinko ;:196
muszę się pochwalić, że nareszcie kupiłam te stokrotki i tylko białe. Teraz poczekam aż się porozsiewają. Będzie bardziej naturalistycznie ale z przyciętymi kantami. :;230

Obrazek

Marysiu Sasanko ;:196
przypomniałaś mi, że też mam taki biały koszyk. Nawet stoi na widoku ale trzymam w nim jabłka do bieżącej konsumpcji.
Podejrzewam jednak, że ta doniczka do niego jednak się nie zmieści.
U mnie teraz pogoda też ma doła. Nocą był solidny przymrozek a w czasie dnia zdarzają się opady deszczu z jakimś gradem.
Ten na szczęście od razu się rozpuszcza.
Te rośliny sama dla własnej pamięci wstawiłam z podpisami, bo też często zapominam, która jak się nazywa.

Obrazek

Kochana Lisiczko ;:196
dzięki za wielkie brawa dla mojego refleksu. ;:180
Akurat była taka chwila i wyjątkowo miałam przy sobie aparat.
Na ogół nie mam takiego fartu. :lol:
Dla Ciebie Misia na fotkach ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu ;:196
dziękuję za miłe słowa. Dawno temu posadziłam te cebulki puszkinii i prawie o nich zapomniałam a już jej nazwę na pewno.
Chyba jej tu dobrze, bo jest coraz jej więcej. Teraz już ginie i pewno znowu mnie zaskoczy następnej wiosny.

Obrazek

Witaj Alicjo ;:196
Jak miło, że jesteś i nie zapomniałaś o mnie. Tym bardziej,że słyszałam ,że jesteś bardzo zapracowana.
Też przycinam i przycinam swoje róże na raty, bo wciąż mam nadzieję, że jednak te zbrązowiałe łodygi coś z siebie wydadzą.

Obrazek

Dorotko ;:196
Jak widać u mnie podobnie, cebulowe tak bardzo się ociągają, że aż mi się pisać odechciało (bo ile można pisać o tym, że
trzeba jeszcze czekać na ich kwiaty ;:223 ). A dzisiaj okazało się, że te rośliny jakby wiedziały, co może je spotkać,
jak rozwiną swoje pąki.

Obrazek

Marysiu ;:196
wyobraź sobie, że i moja przylaszczka zaczęła się rozsiewać. Nawet jedna z jej siewek w tym roku zakwitła.
I to mnie skłoniło do dokładniejszego obejrzenia okolicy. Tak, że teraz może doczekam się większego poletka tych kwiatków.
Teraz mam kolejne roślinki do namnażania się.
Poniżej jest pierwszy mój pierwiosnek ząbkowany, niebieski i też mam nadzieję na jakieś poletko w błękicie.

Obrazek Obrazek

Cdn.....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażko ;:196

Bardzo Ci dziękuję za ten link.
Przy okazji znalazłam więcej tych filmów do oglądania. Akurat teraz bardzo mi się pomogły.
Tak ładnie zakwitła magnolia , że teraz jej sesja zdjęciowa.
A po dzisiejszej nocy część jej kwiatków już brązowa. :?

Obrazek

Obrazek

Aniu ;:196
Jak miło, że koleżanki o mnie pamiętają i się troszczą. Tak czasami coś człowieka najdzie .

Obrazek

Obrazek

Elwirko ;:196
nareszcie znalazłam czas na takie prace. Zawsze podobało mi się takie coś w innych , nie tylko angielskich ogrodach.
Z porządkiem na rabatach nie przesadzam, bo czekam, co mi tam wyrośnie.
A też i z niektórymi chwastami trudno jest sobie poradzić bez wykopania wszystkiego.
Jednak najpierw muszę zobaczyć czy pamiętam o wszystkich roślinach, które tam sadziłam kiedyś. :lol:

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj spędziłam miły dzień , bo miałam okazję gościć na działeczce Eli Elam.
Jak Ty to robisz Eluniu ;:196 , że masz tam tak pięknie wszystko zadbane i ukwiecone. ;:oj
Pozdrawiam serdecznie i przesyłam buziaczki ;:196

Obrazek

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31

Post »

Krysiu

po pierwsze dziękuję za odwiedziny i kwiatowe dary

po drugie bardzo dziękuję za możliwość odwiedzenia mojego ulubionego ogrodu.

Jestem pod wrażeniem.
Wcześniej poznałam Twój ogród letni, z przepięknymi różami.
Znam go również z postów i pięknych zdjęć.
Dziś poznałam Twój wiosenny ogród. który zadziwia precyzją nasadzeń, bogactwem gatunków, kondycją roślin.
W Twoim bardzo zadbanym ogrodzie, widać rękę fachowca. prezentuje się wspaniale. Gratuluję.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Krysiu, Twoja magnolia cudna ;:215
Przykro, że część kwiatów zmarzło. Ta pogoda jest dobijająca :evil: Nie dość, że zimno jak diabli, to u mnie jeszcze strasznie sucho się zrobiło. W taką pogodę brak mi chęci do robót ogrodowych. Już nie pamiętam kiedy padał porządny deszcz :(
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu kochana ;:196

dziękuję za miłe słowa. Jednak pamiętaj, że mam jako mistrzynię Ciebie za wzór do naśladowania.
Jak widzisz , bardzo się starałam. :lol:
Wciąż się uczę od Ciebie i innych koleżanek roślin i ich potrzeb.
Pozdrawiam serdecznie i też buziaczki przesyłam. ;:196

Obrazek

Obrazek

Dorotko ;:196
taka pogoda skutecznie powoduje psychicznego doła. Jednak to dopiero kwiecień a ten wiadomo - przeplata...
Nam ostatnio gradem sypie już drugi dzień.
Dla Ciebie trochę słonecznych kwiatków.

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Za kwiatuszki dziękuję, są śliczne i takie energetyczne.
A kwiecień mógłby już się skończyć, bo mam go serdecznie dosyć!
;:196
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Krysiu, u nas na południu też zimno, brrrr. Dzisiaj sypał śnieg wielkimi płatami, a góry, które zaczynały być zielone, są znowu białe ;:145 Tulipany stanęły jak zaczarowane - rozkwitły tylko te najwcześniejsze, reszta ani myśli się ruszyć ;:185
Szkoda magnolii, kwiaty miała zjawiskowe ;:180
Misia na mostku rewelacyjnie pozuje - modelka na światowe wybiegi ;:215
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Krysiu!
Po pierwsze - zazdroszczę Tobie i Eli spotkania, na pewno było bardzo miłe i inspirujące.
Po drugie - gratuluję wykonania prac ogrodowych, nadających Twoim rabatom angielskiego szyku ;:oj.
Po trzecie - razem z Tobą złorzeczę na pogodę. Dziś na Kaszubach wychłostał nas deszcz ze śniegiem, a kiełkujące dalie przykryte zostały donicą i swetrem, bo w nocy złapał siwy mróz :evil:.
Po czwarte - wróciwszy do siebie znalazłam przysmalone przymrozkiem rośliny ;:209.
Po piąte - cebulowe tak samo się grzebią i rozkwitną pewnie dopiero w maju ;:218.
Po szóste wreszcie - mam ponure podejrzenia, że nie odbiją po zimie miskanty, rozplenice, słoneczniczki, zawilce i "lisie ogonki" ;:145. Możesz powiedzieć, jak jest z tymi roślinami u Ciebie?

Mimo tych wszystkich plusów ujemnych idzie ku lepszemu (chyba... ;:218).

Pozdrawiam bardzo serdecznie - ;:196 Jagi
PS. Misia to piękna i dumna kocica!
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Bardzo ładny narcyz, niemal jak panna młoda :) Za to knieć błotna ma energetyczny kolor. Miło jest podziwiać magnolię, dobrze ze zdążyłaś ją sfotografować przed przymrozkiem. Niestety magnolie, niektóre kaliny wcześnie kwitnące, w naszym klimacie są ryzykowne :(
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Krysiu nie masz co się smucić, i tak jest dobrze w porównaniu do innych rejonów.
Piszesz, że nic nie kwitnie i mało co ma kwiaty a tu proszę jakie ładne widoki i ile kwiecia. ;:224
Fakt, że u mnie wszystko szybciej jakoś leci, ale potem twoje rośliny przeganiają moje i masz o wiele więcej kwiecia niż u mnie.
Dziękuję za docenienie moich ogrodowych wysiłków, ale daleko mi do ogrodników w Anglii.
Ostatnio przeglądałam bloga Kasi Bellingham i jak patrzyłam na jej sielski warzywnik to tez popadłam w głębokiego doła.
Ale w tym roku postanowiłam się poprawić i już czynię przygotowania, aby chociaż w minimalnym stopniu być lepszą niż byłam.
Czy się uda, nie wiem, ale mam cel do którego będę dążyć.
Coś nowego a nie tylko rutyna. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”