Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka - część 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Re: Winorośle i winogrona Dolnoslonzoka

Post »

Przesadzane krzewy będą miały owocowanie, aczkolwiek plon z pewnością ograniczę :
Riesling
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Weissburgunder

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Wczoraj motykowałem Rieslingi:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Rieslingi i Weissburgundery 2014 prowadzę wszystkie starą formą "rogów", czyli gobelet ( Bockerziehung ).

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sobotę i niedzielę skończyłem porządkować uprawę :
Weissburgunder 2014
Obrazek

Obrazek

Obrazek
i część historyczna :

Obrazek

Obrazek
Całość uprawy w Oldrzyszowicach, do której przesadziłem wiosną część uprawy z Kościerzyc :

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sobotę będąc w Kościerzycach zauważyłem, że kwitnie domniemany Oberlin Noir
Obrazek
W ostatnich latach zaczynał kwitnienie 5 lub 6 czerwca, zatem jest prawie punktualny. Winorośle szlachetne natomiast rozpoczynały ten proces ok. 11 czerwca. Wczoraj potwierdził to Tauberschwarz w uprawie w Oldrzyszowicach
Obrazek
Pozostałe vinifery w Kościerzycach i Oldrzyszowicach będą nieznacznie spóźnione w stosunku do poprzednich sezonów. A na koniec o tym, że warto być cierpliwym. Wczoraj również zauważyłem pąki u ostatniego marudera - Veltlinera.
Obrazek
Zatem żyje i mogę ostatecznie stwierdzić, że operacja wiosennego przesadzania krzewów z Kościerzyc zakończyła się sukcesem. Wszystkie rośliny przeżyły, choć ich rozwój do krzewów starszych zostawionych jeszcze w Kościerzycach jest wyraźnie opóźniony ( tam mają przyrosty ponad metr, a niektóre już ca. 1,60 m ). W Oldrzyszowicach będzie mało owoców, ale cieszy to, że przyrosty krzewów, szczególnie Rieslingów, Białych Burgundów, Veltlinerów i Elblingów są mocne, grube i idą ku słońcu. W Kościerzycach natomiast, co mogę potwierdzić po sobotniej obserwacji, będę cieszył się kolejny sezon owocami starego Rieslinga, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Białego Burgunda, Portugiesera ( Feslauer ), czy Elblinga i Pinot Gris, a także paru starych, lokalnych odmian jasnych i ciemnych.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczesnym porankiem zauważyłem, że w ogrodzie winoroślowym w Oldrzyszowicach zaczęły kwitnąć trzyletnie Weissburgundery i Reislingi. Czteroletni Riesling zacznie za dzień lub dwa ( zatem siedmiolatek w KOscierzycach powinien rownież dołaczyć wkrótce do reszty krzewów tej królewskiej dla Europy Środkowej odmiany. Krzewy mimo zimnej i deszczowej wiosny nie mają opóźnienia w kwitnieniu ( sprawdzałem notatki od 2014 r. ) zatem dojrzeją w normalnym terminie.
Weissburgunder
Obrazek
Obrazek
Riesling

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gwoli ścisłości dodam jeszcze, że wczoraj zaczął kwitnąć czteroletni Riesling i Silvaner. W Kościerzycach zatem z pewnością i siedmiolatki rozpoczęły ten proces. Wkrótce to sprawdzę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś o poranku spostrzegłem takiego jegomościa przechadzającego się po liściach jednego z Rieslingów :
Obrazek

Obrazek
Czy to on może być odpowiedzialny za nadgryzione do połowy wielkości liście i uszczknięte latorośle, czy raczej jest niewinny i niezasłużenie wyrzuciłem go szpakom ?
Tu natomiast biały kruk w mojej kolekcji - Chasselas Napoleon. Sztobry pozyskałem od p. Bell dzięki Grzegorzowi ( kt 70 ). Nie mogło zabraknąć w mojej uprawie tej odmiany. Dziś, zdjęcie krzewu o takim imieniu i w takim dniu jest jak najbardziej na miejscu ( dziś 202. rocznica bitwy pod Mont Saint Jean, zwanej przez Angoli-Waterloo ).

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Winorośle zaczęły zawiązywać owoce. Riesling, Weissburgunder, Silvaenr i Traminer w Oldrzyszowicach przekwitają powoli i wiążą grona. W sobotę podjadę do Kościerzyc zobaczyć, jak tam mają się krzewy.
Riesling
Obrazek
Traminer
Obrazek
Zuzanna , jeden z moich kotów stróżujących :):

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I już po kwitnieniu.
Riesling
Obrazek

Obrazek

Weissburgunder

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Winorośle zawiązały grona nierównomiernie i to w obrębie nawet tych samych odmian ( tzn. jedne krzewy skończyły właśnie przekwitanie, jak przedstawiałem we wczorajszym poście, a inne już mają owoce ).
Riesling 2013

Obrazek
Weissburgunder 2013 i 2014

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Kościerzycach z siedmiolatków grona zawiązały Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Riesling i Weissburgunder, a także sześcioletni Silvaner i czteroletni St. Laurent, Feslauer ( Portugieser ), oraz Pinot Gris, Pinot Meunier, Traminer i Gewurztraminer, jak również lokalne blauery i weissery. W stosunku do Oldrzyszowic jest parodniowe opóźnienie. W linii prostej to niespełna 15 km, ale to chyba wynik gliniastej gleby odrzańskiej, która jest jednak cięższa od również gliniastej mady rzecznej ( Nysy Kłodzkiej ) w Oldrzyszowicach. Owocowanie nie będzie oszałamiające, ale wynika to z zimnego kwietnia. Po zimie, którą niekopczykowane krzewy zniosły dobrze ( min. temp. przy gruncie to -17,-18 st. C rano 6 stycznia ), winorośle obudziły się bardzo wcześnie, jednak o świcie 21 kwietnia przygruntowy przymrozek ( ca. -3 st. C ) uszkodził to, co zaczęło się rozwijać. Krzewy rosną, jak oszalałe. Większość ma ponad dwumetrowe przyrosty, rekordzista domniemany Oberlin Noir pokładał się już na płocie sąsiada ( latorośle ca. czterometrowe ). Po niedzieli ogławiam.
Merlot
Obrazek

Obrazek
Domniemany lokalny Oberlin Noir

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekaw jestem, czy w tym roku uda mi się zidentyfikować stare odmiany, które pobierałem w naszych wsiach i miastach. Jak wiadomo rosną one w moim ogrodzie w Kościerzycach po trzy krzewy z każdego kultywaru.

Blauery

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Weissery
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za ca. miesiąc zacznie się wybarwianie jagód.
Riesling
Obrazek

Obrazek

Weissburgunder

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzewy weszły w fazę dojrzewania.
Riesling

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Weissburgunder

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już trzecie lato, gdy w oldrzyszowickim ogrodzie mamy kolczaki zbrojne. Tu samica na paroletnim krzewie Chardonnay:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”