Kropelka zaprasza cz.3
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kropelka zaprasza cz.3
Fajny plan, w sumie ja sobie z gotowaniem radzę ale sprzątania nie lubię więc taka pani to niezła myśl 

-
- 100p
- Od: 5 mar 2015, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mariolu, o 9,02 piszesz, że ogarnęłaś już dom !!!!
No to masz mistrza, ja dopiero teraz spokojnie usiadłam, a jeszcze w sumie nie mam czystego sumienia
Ale rozumiem Cię w całej rozciągłości, mam 3 dzieci, namłodsza w zerówce, parcuję zawodowo i nie ma dnia, żebym poleniuchowała po pracy. Zwłaszcza, że lubię robić wszelakie przetwory, piekę chleb na bieżąco, stylizuję stare meble i drewniane przedmioty jak mam wenę a teraz jeszcze wymyśliłam sobie warzywnik i spory ogród.
Ale dzięki temu, że robimy to co lubimy (jednoczesnie narzekając na zmęczenie i ból) jesteśmy po prostu szczęśliwsze i łatwiej nam znieść większe i mniejsze przeciwności losu. A te nie omijają nikogo.

No to masz mistrza, ja dopiero teraz spokojnie usiadłam, a jeszcze w sumie nie mam czystego sumienia

Ale rozumiem Cię w całej rozciągłości, mam 3 dzieci, namłodsza w zerówce, parcuję zawodowo i nie ma dnia, żebym poleniuchowała po pracy. Zwłaszcza, że lubię robić wszelakie przetwory, piekę chleb na bieżąco, stylizuję stare meble i drewniane przedmioty jak mam wenę a teraz jeszcze wymyśliłam sobie warzywnik i spory ogród.

Ale dzięki temu, że robimy to co lubimy (jednoczesnie narzekając na zmęczenie i ból) jesteśmy po prostu szczęśliwsze i łatwiej nam znieść większe i mniejsze przeciwności losu. A te nie omijają nikogo.
Pozdrawiam :) Marzena
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Witaj Marzenko. Temat renowacji starych mebli jest mi dość bliski, choć raczej teoretycznie. Bardzo dużo czytam na ten temat, fascynuje mnie styl retro, jednak sama nie mam odwagi i czasu zabrać się za renowacje.
Tak jakoś jest, że wstaję rano około 6 i potem biegiem ze wszystkim, bo im szybciej wykonam plan, tym więcej czasu na ogród czy forum
W tygodniu to wygląda troszkę inaczej, w wekendy inaczej, no ale zawsze do przodu
O 9 rano posprzątany dom to u mnie norma codzienności. Pewnie tylko dzięki systematyczności, nie mam zaległości zbyt dużych.

Tak jakoś jest, że wstaję rano około 6 i potem biegiem ze wszystkim, bo im szybciej wykonam plan, tym więcej czasu na ogród czy forum

- witch
- 1000p
Ta hotensja bukietowa przebarwiająca się na różowo to moje marzenie 

- Helen
- Od: 30 sie 2010, o 19:47
Mariolka ciężko ogarnąć wszystko mimo tych obowiązków które ciążą na Tobie dajesz sobie radę.......no bo co innego pozostało.
Ogród zmienia się na lepsze , nie tak dawno miałaś takie malutkie roślinki teraz takie pękne okazy .Jak go odpuścisz na jakiś czas i tak da sobie radę. Poduchy żagwinów, floksów takie dorodne , forsycja piękną koronę tworzy.Wow jeszcze hortki- oniemiałam
Ogród zmienia się na lepsze , nie tak dawno miałaś takie malutkie roślinki teraz takie pękne okazy .Jak go odpuścisz na jakiś czas i tak da sobie radę. Poduchy żagwinów, floksów takie dorodne , forsycja piękną koronę tworzy.Wow jeszcze hortki- oniemiałam

- bwoj54
- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Mariolciu, ja cały czas Ciebie podziwiam i jestem pod wielkim wrażeniem Twojego ogrodu- śliczny, mimo tylu innych obowiązków. W mojej okolicy, z trudem ujrzysz krowę
Wprawdzie jest gdzieś około 5 km w otoczeniu lasów, ferma krów prowadzona przez Holendrów, ale samych krów nie widać
rzadko też dolatuje krowi zapaszek,chyba,ze leją gnojówkę na swoje pola./ Mieszkam w rejonie strefy ochronnej - ujęcie wody dla Zielonej Góry , zatem wszelkie wymogi są raczej przestrzegane.
Po mleko , ale to głównie z przeznaczeniem na twaróg i swojskie masełko jeździ mój mąż od czasu do czasu na drugą wieś / około 6km/. Pozdrawiam cieplutko i tulę dzieciaczki

Po mleko , ale to głównie z przeznaczeniem na twaróg i swojskie masełko jeździ mój mąż od czasu do czasu na drugą wieś / około 6km/. Pozdrawiam cieplutko i tulę dzieciaczki

"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
-
Aga, hortensje są cudne i bardzo łatwe w uprawie. Poza wiosennym cieciem praktycznie zadnych zabiegów nie wymagają, a z każdym rokiem lepiej i obficiej kwitną. Przynajmniej u mnie 
Helen, owszem, ogród zostawiony na jakiś czas bez opieki nie zginie. Ale tak samo jak w przypadku porządków w domu- znacznie łatwiej i szybciej się sprząta gdy robimy to regularnie. Dlatego mimo wszystko lepiej każdego dnia coś przeplewić, przekopać- chocby to miał być tylko metr kwadratowy
Bogusiu, zapachy hodowlane są bardzo uciążliwe, zwłaszcza w porze późno wiosennej- maj, czerwiec, kiedy wszelkie kiszonki są już nie pierwszej świeżości. Pranie suszone na powietrzu dla mnie nie pachnie świeżością, tylko najczęściej obornikiem, dlatego niemal wszystko suszę w suszarce elektr.
Najbardziej wyczuwam ten smrodek kiedy jadę gdzieś na cały dzień, lub dłużej- wówczas już w drodze powrotnej, wjeżdżając do wsi wyczuwa się charakterystyczne przesączenie powierza azotem pochodzenia zwierzęcego...
No ale cóż, ostatecznie wolę to od miejskich spalin i tłoku

-- N 19 kwi 2015 12:04 --
Teraz Rudy kawaler jest trzy lata starszy

Helen, owszem, ogród zostawiony na jakiś czas bez opieki nie zginie. Ale tak samo jak w przypadku porządków w domu- znacznie łatwiej i szybciej się sprząta gdy robimy to regularnie. Dlatego mimo wszystko lepiej każdego dnia coś przeplewić, przekopać- chocby to miał być tylko metr kwadratowy

Bogusiu, zapachy hodowlane są bardzo uciążliwe, zwłaszcza w porze późno wiosennej- maj, czerwiec, kiedy wszelkie kiszonki są już nie pierwszej świeżości. Pranie suszone na powietrzu dla mnie nie pachnie świeżością, tylko najczęściej obornikiem, dlatego niemal wszystko suszę w suszarce elektr.
Najbardziej wyczuwam ten smrodek kiedy jadę gdzieś na cały dzień, lub dłużej- wówczas już w drodze powrotnej, wjeżdżając do wsi wyczuwa się charakterystyczne przesączenie powierza azotem pochodzenia zwierzęcego...
No ale cóż, ostatecznie wolę to od miejskich spalin i tłoku

-- N 19 kwi 2015 12:04 --
Teraz Rudy kawaler jest trzy lata starszy

- witch
- 1000p
Starszy czy młodszy wygląda słodko
Pewnie jest przymilaśny

Pewnie jest przymilaśny

- kwiaty_poli
- 500p
- Od: 5 gru 2011, o 16:10
Mariolu co do zapaszków, to u mnie to samo... W lato nieraz lepiej nie otwierać okna. Ale też uważam, ze to lepsze niż spaliny. Twój ogród czaruje wiosennymi kolorami a kiciuś no boski, po prostu boski 

- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękne te hortensje z poprzednej strony. Nie mam doświadzczenia, a posadziłam późną jesienią. Wszyscy mnie pocieszają, że są łatwe w uprawie, zobaczymy...
Kocurek uroczy, choć nie lubię kotków w ogrodzie. Niestety trochę mi szkodzą w ogrodzie.
Zapachów nie zazdroszczę, dla mnie najgorsze są kominy... Sama nie wiem, co sąsiedzi palą
Kocurek uroczy, choć nie lubię kotków w ogrodzie. Niestety trochę mi szkodzą w ogrodzie.
Zapachów nie zazdroszczę, dla mnie najgorsze są kominy... Sama nie wiem, co sąsiedzi palą

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
-
Aga, rudy kot jest ulubieńcem dzieci. Mamy w sumie 4 koty, ale ten jest traktowany po królewsku 
Polu, no tak to już jest, ze zawsze inaczej niż byśmy chcieli, a na pewne rzeczy wpływu niestety nie mamy...
Miłko, uwierz, ze hortensje są łatwe w uprawie, bo naprawdę takie są
Ja koty uwielbiam, choć nieraz narobiły mi szkód, bardziej w domu 

Polu, no tak to już jest, ze zawsze inaczej niż byśmy chcieli, a na pewne rzeczy wpływu niestety nie mamy...
Miłko, uwierz, ze hortensje są łatwe w uprawie, bo naprawdę takie są

- witch
- 1000p
Jakie piwonie
Moje mają kilka pączków więc może w tym roku zakwitną.

Moje mają kilka pączków więc może w tym roku zakwitną.
Mariolko
piękną wiosnę pokazałaś
oczko przyciąga wzrok, woda jest chyba bardzo czysta
Rośliny zdrowo i ładnie wyglądają... pamiętasz jaką folią wyłożone jest oczko. Ciągle przeglądam oferty, którą wybrać nie mam pojęcia.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mariolu
Twój ogród czy to letni, czy wiosenny zawsze piękny.
Hortensje bajeczne masz.Mam nadzieję,że i w tym roku dadzą pokaz
Pięknie już kwitną roślinki, kolorki forsycji i floksików aż bija po oczach
a kociulek jaki wdzięczny model

Twój ogród czy to letni, czy wiosenny zawsze piękny.
Hortensje bajeczne masz.Mam nadzieję,że i w tym roku dadzą pokaz

Pięknie już kwitną roślinki, kolorki forsycji i floksików aż bija po oczach

a kociulek jaki wdzięczny model

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Piękny rudzielec
Ja też nie boję się cięcia, ale wolę takie roztrzepane formy
U mnie tylko bukszpany są przycięte prawie pod linijkę

Ja też nie boję się cięcia, ale wolę takie roztrzepane formy