Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Langkami
50p
50p
Od: 26 mar 2014, o 19:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Adenium obesum(róża pustyni) cz.7

Post »

Witajcie :wit

Mam kilka rośliny adenium somalanse, wysiane pod koniec marca. Jedna z nich w ogóle mi nie rośnie. Zastanawia mnie, co jest nie tak? Czy dopadła ją jakaś choroba?

Oto ona, marna, nie rośnie, z trudem wypuściła kilka listków, przechyla się na bok, tak jakby ją nic nie stabilizowało. Zastanawiam się czy po czterech miesiącach nie poddać się i jej nie wyrzucić.
Obrazek

Dla porównania moja ulubiona wysiana w tym samym czasie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p
Od: 10 mar 2012, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nic się nie poddawaj.Zobacz może korzonki nie dają rady...Mają za mokro itp.Najwyżej sam padnie.I wtedy będzie po wszystkim.Tak czy siak-inne są śliczniutkie i trzymam za wszystkie kciuki...
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
atenas
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 lip 2014, o 14:20

Post »

Witam, jestem tu nowa. Przeczytałam o Adenium 70 stron z tego forum :D
Zanim poczytałam już wcześniej kupiłam zwabiona A...gro nasionka adenium i innych roślinek.
Z 5 nasionek wzeszły mi 2 oto ich zdjęcia.
Mają niecałe 2 tygodnie, stoją na oknie wschodnim i potem przenoszę je na południowo-zachodnie. Teraz jest ciepło więc w ciągu dnia stoją na dworze. Praktycznie jak jest słońce stoją cały czas na balkonie. Haruje i przyzwyczajam :D Nic się z nimi nie dzieje ale nie wiem czy czasami za wolno nie rosną.
Tu na forum jest full informacji ale zdjęć do porównania to jak na lekarstwo albo są zdjęcia ale bez określenia wieku.
Co myślicie o moich sadzonkach?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

/ ... / Nic się z nimi nie dzieje ale nie wiem czy czasami za wolno nie rosną. / ... /
- jak na swój wiek wyglądają bardzo ładnie. To nie są rośliny jedno- czy dwuletnie, żeby w krótkim czasie osiągnęły wiek "dojrzały" - to są rośliny, które w swojej ojczyźnie - środowisku naturalnym, nie mają takich warunków jakie my im "oferujemy" i do wieku "dojrzałego" też nie rosną w ekspresowym tempie.
P.S jak lepiej dodawać zdjęcia przez fotosik czy Imageshack, żeby było je widać pod tym co napisałam?
- to już kwestia gustu i przyzwyczajenia. W zależności jaki odnośnik wybierzesz z serwera na którym umieściłaś fotki, będą one tej wielkości jak te co wstawiłaś, lub innej. Jak masz dostę do darmowego programu, którym możesz "obrobić" fotkę, możesz sama zadecydować co na fotce jest najważniejsze i godne pokazania, zmniejszyć rozmiar fotki tak, żeby bez "klikania" można było zobaczyć to co pokazujesz z większą ilością szczegółów.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p

Post »

Kochana ... Jeżeli zdjęcia wstawiasz przez" fotosik",to od razu kopiuj niższy link niż kopiowałaś na miniaturkę ,Poniższy link wstawia od razu zdjęcia większe.nie trzeba wtedy klikać na fotkę by je zwiększyć.Natomiast w imageshenk zdjęcia masz wstawione na forach dopóki tam jesteś i stamtąd ich nie usuniesz.Jak zaczniesz je usuwać w tym hostingu to automatycznie znikają ze wszystkich forów,gdzie je powstawiałaś.
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Kupię , sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=62638" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Adenium "baranie rogi" zakwitło na jednym z rogów, drugi róg jest trochę opóźniony ale również ma pączki kwiatowe.

Obrazek

Kwiat ma nieregularne "pasy" czerwone zaczynające się od wnętrza kielicha po płatki, brzegi płatków są również czerwone, tło jest białe.

Obrazek

W gorące dni płatki wyginają się na zewnątrz.

Obrazek

Poprzednie kwitnące obesum ma coraz więcej kwiatów i mnóstwo pąków.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
irlandia 3
200p
200p

Post »

Brawo Jureczku... Wyjątkowo pięknie i bogato Ci kwitną..A mój po obcięciu już taki.

.Obrazek
Irena z Giżycka-Mazury
Moja pasja Rhododendrony
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek
- Jerzy - wyjątkowej urody kwiat, ciekawa kolorystyka całego kwiatu, bardzo ładna wizualnie.
Poprzednie kwitnące obesum ma coraz więcej kwiatów i mnóstwo pąków.
- faktycznie obsypane kwiatami, a słoneczna i ciepła pogoda sprzyja tym egzotycznym roślinom.
A mój po obcięciu już taki.
- Ireno - moje również po przycięciu już pomału "zmieniają wygląd", przycięte gałązki nie straszą swoją "golizną", wyrastają na nich młode zaczątki gałązek.
Mieczysław
malgoska141
500p
500p
Od: 5 mar 2011, o 08:21

Post »

Witam moje 3 letnie adenium jakieś takie marne sami zobaczcie jedno ciach łam i ma się dobrze Obrazek te formuję a z tyłu za nim to ciachnięte stoi puściło liście ale kiedy zaczną kwitnąć Obrazek znalazłam zdjęcie cietego
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podobnie jak Irena, kilku moim Adenium poprzycinałem gałązki i ponaginałem do poziomu. Nie na wszystkich jednakowo wyrastają ilościowo nowe przyrosty.

- na przyciętym Adenium arabicum, na większości przyciętych gałązek, już wyrastają z uśpionych pąków zaczątki nowych pędów:

Obrazek

Obrazek

- przycięte Adenium obesum w zależności od rośliny w różnym stopniu "zareagowało" na przycięcie:
- ta przycięta roślina bardzo spontanicznie odreagowuje przycięcie - wyrasta nawet cztery nowych zaczątków gałązek na jednej przyciętej, najczęściej wyrasta po trzy:

Obrazek

Obrazek

- to Adenium dość "ostrożnie" zareagowało na przycięcie, słabo krzewi się ale liczę, że do zakończenia sezonu wegetacyjnego, jeszcze coś nowego "wyprodukuje" i zagęści się:

Obrazek

Obrazek

- najbardziej zależy mi na w miarę dobrym rozkrzewieniu tej rośliny. Kaudex wraz z korzeniami w miarę ładnie już formuje, teraz tylko korona niech się zagęści i pozostanie cierpliwie oczekiwać na kwiaty:

Obrazek

Obrazek

Wszystkie rośliny rosną m/w w identycznych warunkach - przez jednakową ilość godzin są oświetlane przez bezpośrednie promienie słoneczne. Nierównomierne tworzenie nowych zaczątków gałązek przez moje rośliny, spowodowane jest zbyt późną decyzją o ich przycięciu, jak również tym, że nie wszystkie gałązki (drobne ulistnione) zostały przycięte lub całkowicie usunięte.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Od: 8 lip 2014, o 21:22
Kontakt:

Post »

Obrazek

-- 26 lip 2014, o 00:13 --

Adenium variegated form leaf

Obrazek Obrazek

--- 25 lip 2014, o 23:02---

Adenium 'Milkshake' variegated form

Obrazek Obrazek
Nie mówię po polsku, Google translate jest mój pomagier ;-)
Mój Rajski zakątek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Adenium 'Milkshake' variegated form
- rzadko spotykane rośliny o ładnie przebarwionych liściach i pięknych kwiatach. Przyglądam się temu Adenium i nie mogę wywnioskować, czy one rosną w keramzycie - hydroponice czy keramzyt jest tylko na wierzchu organicznego podłoża ? Wszystkie Twoje Adenium jakie uprawiasz są szczepione ?
Widzę, że masz również Adenium o pełnych kwiatach, bardzo ładny kwiat. Pełne kwiaty są również na Adenium szczepionym ?
Adenium variegated form leaf
- to są rośliny, które Ty uprawiasz - szczepisz ? Bardzo ciekawa forma kolorystyczna liści.
Mieczysław
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Kontakt:

Post »

All my Adeniums is grafted.

Are expected soon blooming a few varieties with red flowers.
Mój Rajski zakątek
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapewne pokażesz kwiaty jak zakwitną Twoje Adenium o których piszesz, że będą kwitły. Opiekujesz się profesjonalnie swoimi Adenium, czy również wysiewasz nasiona Adenium czy tylko masz dorosłe szczepione rośliny, już zdolne do kwitnienia ?
Mieczysław
Awatar użytkownika
Irena_S
100p
100p
Kontakt:

Post »

Akwelan_2009 pisze:Przyglądam się temu Adenium i nie mogę wywnioskować, czy one rosną w keramzycie - hydroponice czy keramzyt jest tylko na wierzchu organicznego podłoża ?
Expanded clay is only from above.
One time I spent an exeperimental - Adenium on hydroponically. I'll show photo results tomorrow.
In fact, I paid little attention to the substrate.
Mój Rajski zakątek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”