Podobnie jak
Irena, kilku moim Adenium poprzycinałem gałązki i ponaginałem do poziomu. Nie na wszystkich jednakowo wyrastają ilościowo nowe przyrosty.
- na przyciętym Adenium arabicum, na większości przyciętych gałązek, już wyrastają z uśpionych pąków zaczątki nowych pędów:
- przycięte Adenium obesum w zależności od rośliny w różnym stopniu "zareagowało" na przycięcie:
- ta przycięta roślina bardzo spontanicznie odreagowuje przycięcie - wyrasta nawet cztery nowych zaczątków gałązek na jednej przyciętej, najczęściej wyrasta po trzy:
- to Adenium dość "ostrożnie" zareagowało na przycięcie, słabo krzewi się ale liczę, że do zakończenia sezonu wegetacyjnego, jeszcze coś nowego "wyprodukuje" i zagęści się:
- najbardziej zależy mi na w miarę dobrym rozkrzewieniu tej rośliny. Kaudex wraz z korzeniami w miarę ładnie już formuje, teraz tylko korona niech się zagęści i pozostanie cierpliwie oczekiwać na kwiaty:
Wszystkie rośliny rosną m/w w identycznych warunkach - przez jednakową ilość godzin są oświetlane przez bezpośrednie promienie słoneczne. Nierównomierne tworzenie nowych zaczątków gałązek przez moje rośliny, spowodowane jest zbyt późną decyzją o ich przycięciu, jak również tym, że nie wszystkie gałązki (drobne ulistnione) zostały przycięte lub całkowicie usunięte.