Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2

Post »

Hibiskus piękny :D
A o fikusa sie nie martw- wiele zniesie :D Wiem to po moim :)
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wow ale piekny ten hibiskus ;:138
Awatar użytkownika
kolo182
50p
50p
Od: 26 gru 2011, o 13:54

Post »

Wpadam z rewizytą. Osobiście podobają mi się zdjęcia nocne hibiscusa :) latki wyglądają jak pomięty materiał i to zrobiło na mnie wrażenie :) bonsai ficus ładnie się prezentuje :) pozdrawiam :)
Moje wątki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 98&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=74054" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=74841" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40

Post »

Piękny kolor hibiskusa i super zdjęcia. ;:138
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Wiedziałam kiedy odwiedzić Twój wątek,wiedziałam ;:180
Przepiękny kwiat ale również cudowne foty hibiskusa!!!! Przepiękne Arku ;:180 ;:138
I to ten uratowany od przędziorka????

Widzę u Ciebie Pelargonię grandiflora.
Czy masz jakieś doświadczenia w jej uprawie?
Zimowałeś już ?

Mam co prawda jedną od ubiegłego lata, o białych kwiatach ale raczkuję w jej uprawie a zakupiłam sobie i juz wiele nowych na nadchodzący sezon i bardzo bym chciała by mi sie powiodła nie tylko ich uprawa ale róniez ich zimowanie.
W przypadku tej białej,nie mogę mówić o jakimś spektakularnym jej kwitnieniu tamtego lata ;:oj
jakos nie szło mi z nią zbyt dobrze ale chciałabym by ten sezon był o niebo lepszy....
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Ha...wreszcie Cię mam..tzn odkryłam sekret perfekcji Twoich zdjęć ;:108 .
Trzeba mieć w domu dwa kolory ścian...biały i czarny ;:180 ...w zależności od kolorystyki kwiatu fotografować należy na odpowiednio wybranej ścianie ;:170 .
U mnie same kolorowe ściany ;:145 , trudno...jakoś się pogodzę, że taaaakich fotek nie zrobię ;:131 .
Arku...hibiscus na obu ścianach wygląda perfekcyjnie ;:138 ...
A co do fikusa ginseng....jeśli to jest ten "żenszeń" to już rozumiem wzrokowy i leczniczy aspekt tej rośliny ;:215 tak kojarzący się z "tymi rzeczami"...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Znowu będą mi się po nocy śnić hibiskusy...
Gratuluje uratowania takiego pięknego hibka ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
pawel1988
100p
100p
Od: 1 wrz 2013, o 17:10

Post »

Kolejna porcja pięknych obrazków :D Na Hibiskusach się nie znam, mogę jedynie pochwalić piękne kwitnienie uwiecznione na zjawiskowych portretach :D
Ficusy zachwycają, jakbyś nie napisał że bonsai było chore, pomyślałbym że to zwykłe wiosenne przycinanie. Z ficusami ostatnio też mam jakieś branie na ten gatunek. Mam nadzieję, że Cię nie zmartwię pisząc, że ginseng i retusa to jeden gatunek :D Tyle, że retusa została poprowadzona jako bonsai, a ginseng zaszczepiony na pędzie-marchewie :D Mam ginsenga jakoś od ponad roku i jedno co Ci mogę doradzić od razu to wymianę podłoża na żyzne ale przepuszczalne. Od razu wyjaśniam dlaczego - niestety z tego co zauważyłem ten gatunek tak ma, że ten gruby pęd dość łatwo łapie osad z wody którą jest podlewany przez co tworzy się niezbyt ładny "kamień". A torfowe podłoże przemysłowe, w którym roślina rosła w sklepie jakoś dziwnie powstawanie tego osadu ułatwia...

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

KaRo-Krysiu - Deissy - Orzechovvy - Żanetko - Tereniu - Paulinko

Dorotko - Kolo182 - Szymku - Kasiu - Justynko - Pawle

Bardzo mi miło witać Was w tak licznym gronie ;:138 Serdecznie Wszystkich pozdrawiam dziękując za odwiedziny i pozostawiony po nich ślad w postaci sympatycznych postów,jak również za zawarte w nich wskazówki i porady dotyczące hodowli naszych zielonych :wit ;:180
Zapraszam ponownie do mojego wątku ;:138

KaRo-Krysiu - Swoją kolejną wizytą sprawiłaś mi bardzo miłą niespodziankę-jestem zaszczycony ;:180
Co zaś tyczy się Pelargoni grandiflory,to mam ją poraz pierwszy a zatem jakiegokolwiek doświadczenia w jej uprawie
brak i co najgorsze coś się z nią dzieje nie tak i nie wiem czy uda mi się ją uratować a wydawałoby się,że nie powinno
być z nią problemów ;:185

Tereniu - Z mojego doświadczenia wiem,że hibiskus lubi dobrą pulchną torfową ziemię i południowe stanowisko.Moje rośliny najlepiej rosną kiedy są nawożone Bioflorinem:

Obrazek

Jest to wypróbowany przeze mnie nawóz,stosuję go również do storczyków zamiast typowego dla nich.Rozcieńczaj wg ulotki.

Kasiu:

oxalis pisze:Ha...wreszcie Cię mam..tzn odkryłam sekret perfekcji Twoich zdjęć ;:108 .
Trzeba mieć w domu dwa kolory ścian...biały i czarny ;:180 ...w zależności od kolorystyki kwiatu fotografować należy na odpowiednio wybranej ścianie ;:170 .
U mnie same kolorowe ściany ;:145 , trudno...jakoś się pogodzę, że taaaakich fotek nie zrobię ;:131 .
Arku...hibiscus na obu ścianach wygląda perfekcyjnie ;:138 ...
A co do fikusa ginseng....jeśli to jest ten "żenszeń" to już rozumiem wzrokowy i leczniczy aspekt tej rośliny ;:215 tak kojarzący się z "tymi rzeczami"...

Do perfekcji moim zdjęciom jeszcze mila i ho ho ale ciągle pracuję nad doskonaleniem się a co się tyczy koloru moich ścian to mam prawie wszystkie białe,czarnej ściany nie mam zapewniam Cię.Jako tło do zdjęć służy mi biały blejtram-rama z płótnem do malowania obrazów,którą kupiłem za 30zł ma ona wym.90x90cm.Jest bardzo praktyczna bo bardzo lekka i można ją łatwo przenosić.Czarne tło zastępuje mi stolik okolicznościowy-ława o wym.90x55cm ale wystarczy czarny materiał niedrogi,który najlepiej nawinąć na np kij od szczotki a po robocie zwinąć i zawsze będzie jak wyprasowany-polecam.Natomiast nie wiem co Ty chcesz od swoich zdjęć,uważam,że są ok.

Pawle - Nie zmartwiłeś mnie lecz uświadomiłeś mi o czym nie wiedziałem,że ginseng i retusa to jeden gatunek-dzięki,ależ Ty masz wiedzę chłopie,nie zdziwiłbym się gdybyś zaczął robić drugi fakultet ;:185

Gerbera to mój ulubiony kwiat,ma w sobie dużo oryginalności i cieszy się dużą popularnością.Dużo nie brakowało a dziś kupiłbym kolejną w doniczce bo była świeża dostawa ale ileż można-spojrzano na mnie z ukosa,bo tydzień temu już jedną kupiłem.Nieco inna odmiana od tej którą pokazywałem w Boże Narodzenie-taka właśnie;

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich świątecznie - życzenia dla Wszystkich w dziale życzeń wielkanocnych :wit
Awatar użytkownika
orzechovvy
100p
100p
Od: 26 sie 2013, o 16:50

Post »

No no co za kolory iście wiosenne :) Pozdrawiam i wesołych :) ;:168
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Wspaniała gerbera...miałam kiedyś nawet dość długo kwitły :wit
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Arkadius...
Bardzo ciekawe porady z własnego doświadczenia Podajesz.
Mam zamiar przetestować dokładnie ten nawóz - Bio-Florin - do uprawy hydroponicznej. Może i na hibiskusach u siebie go wypróbuję.
Choć - najbardziej lubię jednak "Florowit".
Ale zawsze mam 4 lub 5 nawozów - o zróżnicowanym składzie. Które stosuję "na przemian". By roślinom nie brakowało żadnego ze składników.
Oczywiście takie naprzemienne stosowanie różnych nawozów, wymaga doświadczenia i "wyczucia". Żeby nie przenawozić roślin.
U mnie się sprawdza taki sposób - ale ja rośliny uprawiam kilkadziesiąt lat już.

Gerbera...jeden z najpiękniejszych kwiatów doniczkowych. Teraz - rzeczywiście popularna.
Co nie ujmuje jej piękna.
Miałam kiedyś cudowną, kilkuletnią - żółtą.
Była w ogrodzie i...nie zdążyłam jej schować przed przymrozkami.

A Twoja - jaka piękna. I zdrowa - niech Ci długo kwitnie ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Gerbera - ;:167 ;:173