A o fikusa sie nie martw- wiele zniesie
Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
- Paula15
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 sie 2008, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cytrusy,fiołki i inne rośliny Arkadiusa cz.2
Hibiskus piękny
Wiem to po moim 
- doromichu

- Od: 12 mar 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wow ale piekny ten hibiskus 
- kolo182
- 50p

- Od: 26 gru 2011, o 13:54
Wpadam z rewizytą. Osobiście podobają mi się zdjęcia nocne hibiscusa
latki wyglądają jak pomięty materiał i to zrobiło na mnie wrażenie
bonsai ficus ładnie się prezentuje
pozdrawiam 
Moje wątki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 98&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=74054" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=74841" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=74054" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=74841" onclick="window.open(this.href);return false;
- szy---

- Od: 31 sty 2013, o 14:40
Piękny kolor hibiskusa i super zdjęcia. 
- Karo
- -Administrator Forum-.

- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Wiedziałam kiedy odwiedzić Twój wątek,wiedziałam
Przepiękny kwiat ale również cudowne foty hibiskusa!!!! Przepiękne Arku

I to ten uratowany od przędziorka????
Widzę u Ciebie Pelargonię grandiflora.
Czy masz jakieś doświadczenia w jej uprawie?
Zimowałeś już ?
Mam co prawda jedną od ubiegłego lata, o białych kwiatach ale raczkuję w jej uprawie a zakupiłam sobie i juz wiele nowych na nadchodzący sezon i bardzo bym chciała by mi sie powiodła nie tylko ich uprawa ale róniez ich zimowanie.
W przypadku tej białej,nie mogę mówić o jakimś spektakularnym jej kwitnieniu tamtego lata
jakos nie szło mi z nią zbyt dobrze ale chciałabym by ten sezon był o niebo lepszy....
Przepiękny kwiat ale również cudowne foty hibiskusa!!!! Przepiękne Arku
I to ten uratowany od przędziorka????
Widzę u Ciebie Pelargonię grandiflora.
Czy masz jakieś doświadczenia w jej uprawie?
Zimowałeś już ?
Mam co prawda jedną od ubiegłego lata, o białych kwiatach ale raczkuję w jej uprawie a zakupiłam sobie i juz wiele nowych na nadchodzący sezon i bardzo bym chciała by mi sie powiodła nie tylko ich uprawa ale róniez ich zimowanie.
W przypadku tej białej,nie mogę mówić o jakimś spektakularnym jej kwitnieniu tamtego lata
jakos nie szło mi z nią zbyt dobrze ale chciałabym by ten sezon był o niebo lepszy....
- oxalis
- 1000p

- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Ha...wreszcie Cię mam..tzn odkryłam sekret perfekcji Twoich zdjęć
.
Trzeba mieć w domu dwa kolory ścian...biały i czarny
...w zależności od kolorystyki kwiatu fotografować należy na odpowiednio wybranej ścianie
.
U mnie same kolorowe ściany
, trudno...jakoś się pogodzę, że taaaakich fotek nie zrobię
.
Arku...hibiscus na obu ścianach wygląda perfekcyjnie
...
A co do fikusa ginseng....jeśli to jest ten "żenszeń" to już rozumiem wzrokowy i leczniczy aspekt tej rośliny
tak kojarzący się z "tymi rzeczami"...
Trzeba mieć w domu dwa kolory ścian...biały i czarny
U mnie same kolorowe ściany
Arku...hibiscus na obu ścianach wygląda perfekcyjnie
A co do fikusa ginseng....jeśli to jest ten "żenszeń" to już rozumiem wzrokowy i leczniczy aspekt tej rośliny
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Znowu będą mi się po nocy śnić hibiskusy...
Gratuluje uratowania takiego pięknego hibka
Gratuluje uratowania takiego pięknego hibka
-
pawel1988
- 100p

- Od: 1 wrz 2013, o 17:10
Kolejna porcja pięknych obrazków
Na Hibiskusach się nie znam, mogę jedynie pochwalić piękne kwitnienie uwiecznione na zjawiskowych portretach
Ficusy zachwycają, jakbyś nie napisał że bonsai było chore, pomyślałbym że to zwykłe wiosenne przycinanie. Z ficusami ostatnio też mam jakieś branie na ten gatunek. Mam nadzieję, że Cię nie zmartwię pisząc, że ginseng i retusa to jeden gatunek
Tyle, że retusa została poprowadzona jako bonsai, a ginseng zaszczepiony na pędzie-marchewie
Mam ginsenga jakoś od ponad roku i jedno co Ci mogę doradzić od razu to wymianę podłoża na żyzne ale przepuszczalne. Od razu wyjaśniam dlaczego - niestety z tego co zauważyłem ten gatunek tak ma, że ten gruby pęd dość łatwo łapie osad z wody którą jest podlewany przez co tworzy się niezbyt ładny "kamień". A torfowe podłoże przemysłowe, w którym roślina rosła w sklepie jakoś dziwnie powstawanie tego osadu ułatwia...
Pozdrawiam
Ficusy zachwycają, jakbyś nie napisał że bonsai było chore, pomyślałbym że to zwykłe wiosenne przycinanie. Z ficusami ostatnio też mam jakieś branie na ten gatunek. Mam nadzieję, że Cię nie zmartwię pisząc, że ginseng i retusa to jeden gatunek
Pozdrawiam
- Arkadius121

- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KaRo-Krysiu - Deissy - Orzechovvy - Żanetko - Tereniu - Paulinko
Dorotko - Kolo182 - Szymku - Kasiu - Justynko - Pawle
Bardzo mi miło witać Was w tak licznym gronie
Serdecznie Wszystkich pozdrawiam dziękując za odwiedziny i pozostawiony po nich ślad w postaci sympatycznych postów,jak również za zawarte w nich wskazówki i porady dotyczące hodowli naszych zielonych
Zapraszam ponownie do mojego wątku
KaRo-Krysiu - Swoją kolejną wizytą sprawiłaś mi bardzo miłą niespodziankę-jestem zaszczycony
Co zaś tyczy się Pelargoni grandiflory,to mam ją poraz pierwszy a zatem jakiegokolwiek doświadczenia w jej uprawie
brak i co najgorsze coś się z nią dzieje nie tak i nie wiem czy uda mi się ją uratować a wydawałoby się,że nie powinno
być z nią problemów
Tereniu - Z mojego doświadczenia wiem,że hibiskus lubi dobrą pulchną torfową ziemię i południowe stanowisko.Moje rośliny najlepiej rosną kiedy są nawożone Bioflorinem:

Jest to wypróbowany przeze mnie nawóz,stosuję go również do storczyków zamiast typowego dla nich.Rozcieńczaj wg ulotki.
Kasiu:
Do perfekcji moim zdjęciom jeszcze mila i ho ho ale ciągle pracuję nad doskonaleniem się a co się tyczy koloru moich ścian to mam prawie wszystkie białe,czarnej ściany nie mam zapewniam Cię.Jako tło do zdjęć służy mi biały blejtram-rama z płótnem do malowania obrazów,którą kupiłem za 30zł ma ona wym.90x90cm.Jest bardzo praktyczna bo bardzo lekka i można ją łatwo przenosić.Czarne tło zastępuje mi stolik okolicznościowy-ława o wym.90x55cm ale wystarczy czarny materiał niedrogi,który najlepiej nawinąć na np kij od szczotki a po robocie zwinąć i zawsze będzie jak wyprasowany-polecam.Natomiast nie wiem co Ty chcesz od swoich zdjęć,uważam,że są ok.
Pawle - Nie zmartwiłeś mnie lecz uświadomiłeś mi o czym nie wiedziałem,że ginseng i retusa to jeden gatunek-dzięki,ależ Ty masz wiedzę chłopie,nie zdziwiłbym się gdybyś zaczął robić drugi fakultet
Gerbera to mój ulubiony kwiat,ma w sobie dużo oryginalności i cieszy się dużą popularnością.Dużo nie brakowało a dziś kupiłbym kolejną w doniczce bo była świeża dostawa ale ileż można-spojrzano na mnie z ukosa,bo tydzień temu już jedną kupiłem.Nieco inna odmiana od tej którą pokazywałem w Boże Narodzenie-taka właśnie;

Pozdrawiam Wszystkich świątecznie - życzenia dla Wszystkich w dziale życzeń wielkanocnych
Dorotko - Kolo182 - Szymku - Kasiu - Justynko - Pawle
Bardzo mi miło witać Was w tak licznym gronie
Zapraszam ponownie do mojego wątku
KaRo-Krysiu - Swoją kolejną wizytą sprawiłaś mi bardzo miłą niespodziankę-jestem zaszczycony
Co zaś tyczy się Pelargoni grandiflory,to mam ją poraz pierwszy a zatem jakiegokolwiek doświadczenia w jej uprawie
brak i co najgorsze coś się z nią dzieje nie tak i nie wiem czy uda mi się ją uratować a wydawałoby się,że nie powinno
być z nią problemów
Tereniu - Z mojego doświadczenia wiem,że hibiskus lubi dobrą pulchną torfową ziemię i południowe stanowisko.Moje rośliny najlepiej rosną kiedy są nawożone Bioflorinem:

Jest to wypróbowany przeze mnie nawóz,stosuję go również do storczyków zamiast typowego dla nich.Rozcieńczaj wg ulotki.
Kasiu:
oxalis pisze:Ha...wreszcie Cię mam..tzn odkryłam sekret perfekcji Twoich zdjęć.
Trzeba mieć w domu dwa kolory ścian...biały i czarny...w zależności od kolorystyki kwiatu fotografować należy na odpowiednio wybranej ścianie
.
U mnie same kolorowe ściany, trudno...jakoś się pogodzę, że taaaakich fotek nie zrobię
.
Arku...hibiscus na obu ścianach wygląda perfekcyjnie...
A co do fikusa ginseng....jeśli to jest ten "żenszeń" to już rozumiem wzrokowy i leczniczy aspekt tej roślinytak kojarzący się z "tymi rzeczami"...
Do perfekcji moim zdjęciom jeszcze mila i ho ho ale ciągle pracuję nad doskonaleniem się a co się tyczy koloru moich ścian to mam prawie wszystkie białe,czarnej ściany nie mam zapewniam Cię.Jako tło do zdjęć służy mi biały blejtram-rama z płótnem do malowania obrazów,którą kupiłem za 30zł ma ona wym.90x90cm.Jest bardzo praktyczna bo bardzo lekka i można ją łatwo przenosić.Czarne tło zastępuje mi stolik okolicznościowy-ława o wym.90x55cm ale wystarczy czarny materiał niedrogi,który najlepiej nawinąć na np kij od szczotki a po robocie zwinąć i zawsze będzie jak wyprasowany-polecam.Natomiast nie wiem co Ty chcesz od swoich zdjęć,uważam,że są ok.
Pawle - Nie zmartwiłeś mnie lecz uświadomiłeś mi o czym nie wiedziałem,że ginseng i retusa to jeden gatunek-dzięki,ależ Ty masz wiedzę chłopie,nie zdziwiłbym się gdybyś zaczął robić drugi fakultet
Gerbera to mój ulubiony kwiat,ma w sobie dużo oryginalności i cieszy się dużą popularnością.Dużo nie brakowało a dziś kupiłbym kolejną w doniczce bo była świeża dostawa ale ileż można-spojrzano na mnie z ukosa,bo tydzień temu już jedną kupiłem.Nieco inna odmiana od tej którą pokazywałem w Boże Narodzenie-taka właśnie;

Pozdrawiam Wszystkich świątecznie - życzenia dla Wszystkich w dziale życzeń wielkanocnych
- orzechovvy
- 100p

- Od: 26 sie 2013, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No no co za kolory iście wiosenne
Pozdrawiam i wesołych

Wspaniała gerbera...miałam kiedyś nawet dość długo kwitły 
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Arkadius...
Bardzo ciekawe porady z własnego doświadczenia Podajesz.
Mam zamiar przetestować dokładnie ten nawóz - Bio-Florin - do uprawy hydroponicznej. Może i na hibiskusach u siebie go wypróbuję.
Choć - najbardziej lubię jednak "Florowit".
Ale zawsze mam 4 lub 5 nawozów - o zróżnicowanym składzie. Które stosuję "na przemian". By roślinom nie brakowało żadnego ze składników.
Oczywiście takie naprzemienne stosowanie różnych nawozów, wymaga doświadczenia i "wyczucia". Żeby nie przenawozić roślin.
U mnie się sprawdza taki sposób - ale ja rośliny uprawiam kilkadziesiąt lat już.
Gerbera...jeden z najpiękniejszych kwiatów doniczkowych. Teraz - rzeczywiście popularna.
Co nie ujmuje jej piękna.
Miałam kiedyś cudowną, kilkuletnią - żółtą.
Była w ogrodzie i...nie zdążyłam jej schować przed przymrozkami.
A Twoja - jaka piękna. I zdrowa - niech Ci długo kwitnie
Bardzo ciekawe porady z własnego doświadczenia Podajesz.
Mam zamiar przetestować dokładnie ten nawóz - Bio-Florin - do uprawy hydroponicznej. Może i na hibiskusach u siebie go wypróbuję.
Choć - najbardziej lubię jednak "Florowit".
Ale zawsze mam 4 lub 5 nawozów - o zróżnicowanym składzie. Które stosuję "na przemian". By roślinom nie brakowało żadnego ze składników.
Oczywiście takie naprzemienne stosowanie różnych nawozów, wymaga doświadczenia i "wyczucia". Żeby nie przenawozić roślin.
U mnie się sprawdza taki sposób - ale ja rośliny uprawiam kilkadziesiąt lat już.
Gerbera...jeden z najpiękniejszych kwiatów doniczkowych. Teraz - rzeczywiście popularna.
Co nie ujmuje jej piękna.
Miałam kiedyś cudowną, kilkuletnią - żółtą.
Była w ogrodzie i...nie zdążyłam jej schować przed przymrozkami.
A Twoja - jaka piękna. I zdrowa - niech Ci długo kwitnie
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Arku gerbera śliczna
Dziękuję bardzo za informacje odnośnie Hibiskusa - na pewno wypróbuje
Pozdrawiam

Dziękuję bardzo za informacje odnośnie Hibiskusa - na pewno wypróbuje
Pozdrawiam