Skrętniki i nie tylko...

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p
Od: 18 sty 2013, o 19:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Skrętniki i nie tylko...

Post »

Zakładam, że liść był z Rulki, zobaczymy co będzie dalej. Może odmiana okazała sie być mało stabilna.
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Kasiu, a może to jakaś krzyżówka?
Chociaż na jednym z angielskich for wyczytałam, że ta odmiana jest bardzo niestabilna :idea:
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p

Post »

Gracjello - krzyżówka odpada w zupełności - wszystkie z krzyżówek mam popodpisywane na kubeczkach i sa mniejszymi sadzonkami. a na początku swojej drogi skrętnikowej - nasadziłam fragmenty listków, które się naderwały przy przestawianiu. Wtedy nie myślałam, że one się ukorzenią bo powtykałam je po prostu do doniczki nie nakrytej. Stąd nie podpisałam.
Mam w sumie 3 takie NN -ki - z przeznaczeniem do przedszkola na zakończenie roku. I druga wczoraj też zakwitła i jest Rulką. Teraz czekam na trzecią.
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jaki super prezent ...Właściwie, to można pomyśleć o takim obdarowywaniu wszystkich znajomych ....Wystarczy tylko mieć okazję albo ją wymyślić :D np z okazji bez okazji... :D
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj :wit
Warzywniak fantastyczny a skrętniki konkursowe ;:138
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Kasiu, areały warzywniakowe duże, ale nie zazdroszczę odchwaszczania.

Skrętnikowa rodzinka ;:215

Rulka, nie Rulka - świetnie zakwitła.
A mnie ta niestabilność tej odmiany bardzo zaciekawiła. A może w genach ma jednego z przodków - chimerę jakąś...
Twoja - u mnie kwitnie standardowo ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p

Post »

Macierzysta sadzonka Rulki też kwitnie prawidłowo, dwójka z potomsta również. Tylko ta jedna sztuka taka dziwna się udała. Jak dla mnie to ona mogłaby tak kwitnąć dwoma rodzajami kwiatów równocześnie. Jestem za.

A tu zawartość paczuchy od forumowej wróżki (dziękuję Klaudio ;:196 ;:167 ). Po rozpakowaniu wyglądałam tak :shock: , a potem ;:oj
Obrazek
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Kochana jak ja się Ciesze ze Ty wyglądałaś tak ;:oj ,teraz niech wszystko pięknie rośnie :) a jak nie to wyślemy nowe :) .Tylko sobie nazwy posprawdzaj bo z pamięci pisałam.

Jak tam Twoje warzywka? u mnie marchew odnaleziona i buraki,pietruszka poszukiwana.Ja nie wiem czemu te chwasty tak rosną .
Awatar użytkownika
Dusia 123
200p
200p
Od: 27 kwie 2014, o 18:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Paczuszka imponująca ;:138
A teraz niech pieknie i szybko rosną :)
Pozdrawiam serdecznie Duśka :)
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wcale się nie dziwię, że dostajesz takie przesyłki Kasiu :D

Kto Ciebie bliżej pozna, jest pod wrażeniem Twojej szlachetności
;:167
Awatar użytkownika
iksja
200p
200p
Od: 29 kwie 2010, o 15:25

Post »

Gratuluje paczuchy, czyżby koleżankę zahojowało ;:224
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Na wstępie- podziwiam paczkę- ależ masz hojek ;:108 truskawki ;:167 moje jak na razie w sferze marzeń- jestem poza domem ;:145 i warzywniak- jest gdzie chodzić składniki na obiad ;:224 sporo pracy- ale efekt :D skrętnki- piękne- ale masz sadzonek ;:oj pomysły z parapetami do odgapienia ;:180
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Hihi...zahojowało Cię na całego ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p

Post »

O tak, faktycznie mnie zahojowało. Wszystkie już albo moczą nóżki, albo ukorzeniają się w ziemi.

A pamiętacie moją rozpacz, w związku z sadzonkami pewnych skrętników?

Tu fotorelacja, jak to z jedną z nich było.

"Z życia pewnej sadzonki"
Byłam niewielką, ale zdrową sadzonką. Niestety mój właściciel, chyba nie wiedział, że mam delikatne listki. Pewnego razu, latem, postanowił zmienić mi dom. Do nowej właścicielki droga była długa i męcząca. A ja musiałam odbyć ją drogą pocztową. Owinięta tylko gazetą, dotkliwie odczułam podróż w kartonowym pudełku. Ktoś mnie przenosił, ktoś wiózł samochodem, a ja obijałam się o ściany pudełka. Do celu podróży dotarłam wymęczona.
Obrazek Obrazek

Nowa właścicielka, załamała się gdy mnie zobaczyła. I chyba przypuszczała, że nic już ze mnie nie będzie. Moje wszystkie listki były połamane.I po posadzenieniu do kubeczka prawie natychmiast zwiędły. Dwa najmniejsze, połamane i zwiędnięte szybko zaczęły pokrywać się jakimś szarym nalotem.
Obrazek

Także trzeci, największy listek, był złamany na głównym i na bocznych nerwach. Zwiędnięty, zwisał z kubeczka, ale nie zaczął gnić, a jedynie zasychać.
Obrazek

Mimo to nie był chyba do uratowania. Przynajmniej tego zdania była moja opiekunka. I bojąc się, że wda się we mnie jakieś wstrętne choróbsko, musiała zrobić coś okropnego. Obcięła moje połamane listki. Nawet tak bardzo mnie nie bolało ;:185 , ale zrobiłam się brzydka. zostały mi tylko dwa małe kikutki (jednego, małego listka trzega było usunąć całego, złamany był u podstawy). Na tym zdjęciu jestem jeszcze przed amputacja trzeciego z listków.
Obrazek

Od tamtej pory, moja opiekunka, dmuchała na mnie i chuchała, zapewniła cieplarniane warunki. A ja, chociaż było naprawdę ciężko, postanowiłam się nie poddawać. Rosłam bardzo wolniutko
Obrazek

Rosłam, rosłam i ponad 10 miesięcy od tamtych tragicznych wydarzeń, postanowiłam odwdzięczyć się za troskliwą opiekę.

Nazywam się Bristol's Mei Lee i jestem oczkiem w głowie mojej właścicielki.

Obrazek

A wiecie, że mój największy listek po amputacji nie trafił na kompost? Moczył się przez 2 dni w wodzie i wbrew wszelkim regułom .... ożył. I powiem wam w sekrecie, że wydał maluszki. Ale to juz całkiem inna bajka.
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, śliczna bajka :D
Jedno jest pewne: skrętniki potrafią nas zaskakiwać ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”