Swojski bałagan

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Swojski bałagan

Post »

Olgo pęcherzyce śmiało możesz ciąć i to jej nawet służy. U mnie zdarzało się że na szerokość jakieś gałązki się za bardzo puściły się więc je przycinałam. Ale u Ciebie też nie będzie samotnie rosła tylko podsadzisz ją roślinami,hosty świetnie uzupełnią wolne miejsce i cebulowe też będą fajnymi kolorowymi punkcikami. Warto tez jako dodać jako płożące rozchodniki -jakiś floks skrzydlaty który tworzy piękne poduchy :)
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Olgo, piękna ta kociczka, z opisanych obrażeń wygląda to na wypadek komunikacyjny, na tyle niegroźny że doszła do siebie bez pomocy weta. Miała szczęście i trafiła tam gdzie trafić miała, jak Myszkin.
Kasia ma rację, pęcherznice rosną szybko, trzeba ciąć, bo się pchają na inne rośliny, czerwone i zielone bardzo szybko rosną, żółte wolniej.
Dobrze rozplanuj nasadzenia, to zaoszczędzisz sobie pracy, ja improwizowałam i ciągle chodziłam z łopatą, niektóre rośliny były po kilka razy przesadzane. Racjonalność i konsekwencja to dobre cechy, niestety nie każdy je posiada :wink:
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Olgo nie mam za dużej wiedzy, ale czy miskant wytrzyma nie przemarznie u Ciebie , bo można byłoby bambus zamiast miskanta, a zimozielonych ewentualnie bukszpan podpowiadam!. Z tego co piszesz to miejsce dość nasłonecznione może też jeżówka, rudbekia. Tak sobie bylinki zaplanuj, żeby cały czas coś kwitło ;:172
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

O jeszcze zapomniałam o koteczce - śliczna figlarna i ma szczęście no i pokazałaś mojego ulubionego rudzielca, a staruszek kudłaty nie opiekuję się młódką? Wymiziaj urwisa proszę ;:180
Awatar użytkownika
terraza
100p
100p
Od: 15 sty 2012, o 16:29

Post »

Witaj OLGO!
W zimowy wieczór, tak dla poprawy humoru, spacerowałam po Twoim ogrodzie. Nacieszyłam oko pięknymi kwiatami a także obejrzałam mieszkańców Twojego "mini zoo". Z przyjemnością będę tu zaglądać - obiecuję. A może zechcesz być uczestniczką któregoś spotkania, bo takie organizujemy...

Pozdrawiamy. Teresa i Tadeusz
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Olu , co do Twoich zamiarów :uszy
Lilak , pęcherznica i miskant dadzą sobie radę wszędzie. Funkia i brunnerę raczej pod południowy płot do cienia , czyli po prawej. Liliowcom też potrzeba słońca , minimum pół dnia. Chryzantemy na słońce, Muszą mieć cały dzień, w innym przypadku mogą nie zakwitnąć. Ciekawie wyglądają dwie pęcherznice , Diabolo i Luteus , żółto listna ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Aguś - nieskromnie zgodzę się, że trafiła dobrze :wink: jej chyba też się podoba. Chociaż jestem ciut zazdrosna bo Wtyczka nade wszystko adoruje mojego Tatę... co zrobić, z miłością nie wygram :)

Kasiu - dziękuję za szczegóły odnośnie pęcherznicy, skoro lubi cięcie to powinnyśmy się dogadać. Będzie musiała się zmieścić... albo za radą Tadeusza posadzę nawet dwie.

Iwonko - właśnie o to mi chodzi, żeby dowiedzieć się jak najwięcej zanim kupię i posadzę rośliny. Na etapie planów najprościej wszystko zmienić :) Już zdążyłam sobie wytłumaczyć, że nie muszę mieć wszystkiego, no i że nie dla mnie nowości i ciekawostki bo zależy mi na efekcie całości, nie na szczegółach. Nie mam warunków na kolekcję, a w kompozycji nikt nie zauważy, że któryś kwiatek ma o płatek więcej... I dodajmy jeszcze do tego szarżujące psy, nie mogę mieć delikatnych roślinek :)

Maryś - bambus zawsze wydawał mi się wrażliwszy, ale w sumie nigdy go nie miałam... A bukszpan to świetny pomysł (jak wszystkie Twoje). Nawet mam kilka sadzonek, tylko o nich zapomniałam ;:14 Odnośnie bylin to muszę chyba usiąść z kartką papieru i rozpisać kwitnienie na miesiące, inaczej jak zwykle zrobię kumulację w maju, a potem bida z nędzą.
Jego wielmożność księciunio o dziwo jest zazdrosny o konkurencję przy żebraniu, a poza tym omija kotkę szerokim łukiem. W sumie ma prawo bo pierwszego dnia dostał od niej po nosie za niewinność. Dodatkowo kocia biała myszka stała się mrocznym obiektem pożądania zarówno Jaskra jak i Wtyczki :D Wymiziam go z radością jak tylko wrócę do domu, bo ten zwierzakowy komitet powitalny jest niezastąpiony.

Teresko i Tadeuszu - miło otrzymać komplementy od posiadaczy cudownego Rancza. Odnośnie spotkań, myślę że w końcu uda mi się na którymś pojawić, bo od lutego wracam na lubelszczyzny łono :wink: Chętnie wszystkich poznam :wit

Tadziu - (mogę tak pisać? :) ) poukładałeś mi roślinki względem wymagań - dziękuję! Czyli już wiem, że liliowce i chryzantemy na lewo, funkie na prawo. Krzaki skoro sobie poradzą to ułożę kolorami, żeby jakoś korespondowały z bylinami. Dobiorę jeszcze kilka bylin i mogę robić zamówienie :tan

Dziękuję wszystkim za pomoc ;:196 obiecuję, że jeszcze będę Was nękać pytaniami!
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Miłość najważniejsza ;:167 kocica ma wielkie szczeście
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

_oleander_ , oczywiście , proszę. :wink: Możesz mnie jeszcze ''nękać'' ;:180
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

właśnie o to mi chodzi, żeby dowiedzieć się jak najwięcej zanim kupię i posadzę rośliny. Na etapie planów najprościej wszystko zmienić :) Już zdążyłam sobie wytłumaczyć, że nie muszę mieć wszystkiego, no i że nie dla mnie nowości i ciekawostki bo zależy mi na efekcie całości, nie na szczegółach. Nie mam warunków na kolekcję, a w kompozycji nikt nie zauważy, że któryś kwiatek ma o płatek więcej... I dodajmy jeszcze do tego szarżujące psy, nie mogę mieć delikatnych roślinek

Bardzo podoba mi się Twoje rozsądne podejście do ogrodu, czego mi niestety zabrakło na początku mojej wiejskiej przygody życia :D
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Popatrz Olgo a ja nadal nie mogę sobie przetłumaczyć że nie wszystkie roślinki mogą u mnie rosnąć, z jednej strony chciałabym mieć ładny ułożony ogród a z drugiej ciągle podoba mi się jakaś nowa roślinka i chcę ją mieć i jak tu stworzyć coś ładnego?
Awatar użytkownika
ogla
500p
500p
Od: 27 kwie 2010, o 15:50

Post »

Iwonko - zielonajagodo - mam zamiar wytrwać z takim podejściem, co z tego wyniknie zobaczymy w lecie. A że czasu będę miała mało, to muszę planować tak, żeby wszystko jakoś wyglądało przy niewielkim zaangażowaniu z mojej strony. Już znudziło mi się patrzenie na źle obkoszone krzewy, czy zachwaszczone rabatki, bo pracowałam w pośpiechu i nie było kiedy poprawić. To są moje postanowienia na ten sezon ogrodniczy. Koniec z prowizorką i powoli do przodu :) No i hasło, które ostatnio usłyszałam "mniej znaczy więcej". Do ogrodu też da się je zastosować.

Iwonko mi łatwo pisać, bo w tej chwili jestem daleko od ogrodu, a i nie mając gotowego miejsca (ten nieszczęsny płot) z wiosną też niewiele posadzę. Zostaje planowanie i rozmieszczanie na kartce. Do tego dochodzą niewielkie możliwości finansowe i już wiadomo, że na nowości się nie skuszę :)

Ale będzie wstyd jak w lecie wyjdzie, że jednak rozminęłam się z tymi szumnymi deklaracjami :oops:

A zadania na ten rok są następujące:
- zrobić ładny kompostownik, bo to co mamy woła o pomstę do nieba
- wysiać lobelię, kostrzewę, zobaczymy czy coś jeszcze (pomidory?)
- zgromadzić rośliny na rabatę przy płocie
- zagęścić moją bałaganową rabatę główną (czyli to co zwykle pokazuję na zdjęciach) i dodać do niej później kwitnące rośliny
- kupić powojnik na kratkę pod balkonem - skłaniam się ku Omoshiro lub Princess Diana
- wymienić chociaż połowę płotka oddzielającego warzywnik od części trawnikowej

Skoro napisałam to publicznie to motywacja będzie większa :D Jak uda się to zrobić, to może będę choć częściowo zadowolona z ogrodu? Bo na razie kilka fragmentów lubię, ale ogół jest wręcz odstraszający.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Będę kibicować i podglądać poczynania ;:168
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52

Post »

Ogla :wit Spore wyzwania ale próbować warto :D
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ambitne postanowienia i sporo ich, ale jak coś nie wyjdzie, to świat się nie zawali. Przecież sama napisałaś "mniej znaczy więcej" :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”