Hacjenda Anego

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hacjenda Anego

Post »

:wink: Ściemiasz? Naprawdę tak było? Ludzie są śmieszni, nie wiedzą, że z kwiatkami trzeba rozmawiać!!! Ja tam chodzę i do nich gadam cały czas. Chwalę, pogłaszczę, albo pokrzyczę trochę żeby rosla, bo jak nie to na kompościk. Uwielbiam to robić.
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Witaj, podoba mi się Twój ogród , widok na Babią i Twoje poczucie humoru i dowcip- będę zagladać :wit
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

A w tym roku powiedziały gadaj, gadaj ale trzeba do tego dać pierzynkę, to nie wymarzniemy :wink:
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie!
Uff - integracyjny, rodzinny tydzień zakończony.
Tydzień spędzony efektywnie oraz intensywnie - były posiedzenia przy grillu oraz wycieczki po okolicy i spacery po szczytach Beskidu Śląskiego.
Już odespałem, a i wątroba pomału dojdzie do siebie :)
Rodzina przyjechała znad morza - gdy wyjeżdżali to ich tulipany miały dopiero pączki, drzewa były jeszcze łyse,
ależ cieszyli się jadąc przez Wielokopolskę, gdy widzieli już zielone drzewa i kolorowe ogrody,
gdy przyjechali na Śląsk to ich zamurowało ze zdziwienia - drzewa owocowe pełne kwiecia, tulipany już niektóre przekwitły, kwitnące kwiaty, które u nich ledwo z ziemi wychodziły ...
i to wszystko nie z powodu opóźnienia pociągu (miał tylko 70 min) ale z powodu różnicy klimatu na odległości 600 km.

Obrazek

to nie są wszystkie gatunki tulipanów - zanim zrobiłem zdjęcia to pogubiły płatki, ale przed kwitnieniem policzyłem wszystkie pączki :;230 wyszło dokładnie 300 szt.
Tak, tak - z roślinkami trzeba rozmawiać, odwdzięczają się radośnie i kolorowo.
Witam Doroto u mnie dziękując za dobre słowo - zaglądaj!
W ub.r. znalazłem ciekawie kwitnący pigwowiec - ma nie czerwone kwiaty, a różowe. Zawiązały się owoce. lecz spadły - zobaczę jak będzie w tym roku, bo już widzę zawiązki owoców.
Zdjęcie wcześniejsze - migdałek zakwitał dopiero, a teraz już przekwitł i po hiacyntach już tylko wspomnienia i zdjęcia.

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bratek158
500p
500p
Od: 28 lis 2010, o 14:57
Kontakt:

Post »

any57 pisze:ależ roboty wiosną na ogrodzie!
człowiek się podwaja, potraja, poczwarza ... :;230

Obrazek

aforyzm Władysława Grzeszczyka
Nawet pracowity jak pszczółka,
czasem nagle zaczyna bzykać.
any57 Witaj jak to się robi ?
chcę się nauczyc zmontuje swoją wnusię w kwiatkach albo kwiatku :tan
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bratek158 pisze:Witaj jak to się robi ?
robi się tak!
ustawia się na aparacie długi czas naświetlania i .... szybko się biega ustawiając się w różnych miejscach
:;230

a tak poważnie - trzeba mieć program graficzny do obróbki (ja mam dołączony do skanera)
ustawiamy aparat z samowyzwalaczem - biegniemy w ustalone miejsce i czekamy na zdjęcie,
ponownie ustawiamy samowyzwalacz (nie przemieszczając aparatu) i robimy drugie zdjęcie z nami w innym miejscu
i następne, i następne
wybieramy jedno zdjęcie i z pozostałych wycinamy siebie nanosząc na to wybrane.
Można też inaczej - mając zdjęcie ogrodu i kwiatków, oraz wnusi - wycinamy wnusię i wstawiamy do zdjęcia z kwiatkami.
Tym pierwszym opisem zrobisz zdjęcie nawet w paincie dołączonym do windowsa (tam wycina się całe kwadraty) drugiego sposobu z wycinaniem w paincie nie potrafię zrobić - jest opcja wycięcia kawałka (ręczny obrys) ale przy wstawianiu wstawia cały kwadrat z tym obrysowanym kawałkiem - może trzeba coś pokombinować by te tło zlikwidować? nie szukałem bo jak wspomniałem - mam program ze skanera.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możesz też na Photo Filtrze pobawić sie w klonowanie .To fajna zabawa nie wiem czy już sie w to bawiłeś .Co tam słychac w ogródku Andrzeju
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ogrodnik ze mnie pełną gęba Jadziu.
Posiałem ogórki z zeszłorocznych nasion (termin ważności pasował) ale nie pomyślałem, że nasiona były w altanie i przemarzły. ;:223
A ja się dziwiłem - ciepło, drugi tydzień, a one nie wschodzą.
Dosiałem nowe nasionka i wzeszły już w czwartym dniu.
Obiecałem sobie, że zrobię zdjęcia wszystkim gatunkom tulipanów - przegapiłem, już zgubiły płatki.
Dostałem od sąsiada dwa lata temu bulwy, cebulki krokosmi - Lucyfera. Piękny kwiat - on nie wykopywał, więc i ja nie wykopywałem na zimę. Ładnie się rozrosły, że nawet podzieliłem się ze znajomą, a tej zimy .... wymarzły :( dopiero teraz ;:223 wyczytałem, że na zimę należy wykopać - ale dwie zimy przetrzymały!
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja moje cebulki krokosmi też zostawiłam w ziemi i jak na razie nic nie wyłazi ,a nie chcę tam grzebać .Moje ogórkowe nasiona też były całą zimę w ogródku i co :?: wszystkie wypuściły i mają już 1 właściwe listki ,ale są pod folią .Mam nadzieję ,że ogrodnicy mi ich nie zabija a drugie wysiałam do pojemników i też już powychodziły ,wiec nie ma to żadnego znaczenia moim zdaniem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hmmm. u mnie nasiona ogórków nie wzeszły, także nie wzeszły nasiona gazanii, ale np.astry, aksamitki i cynie wykiełkowały (wszystkie były zimą w ogrodzie),
a co do krokosmii - nie wytrzymałem i wygrzebałem - zgnilizna
miałem w piwnicy datury - chyba za bardzo wyschły, bo już dwa tyg. stoją w szklarnii, a wcześniej dwa w mieszkaniu i ....nic - nie widzę żadnego listka :(
i jeszcze jedno dziwne zjawisko zaobserwowałem - młoda wisienka dostała liście i ... po pewnym czasie na połowie pędu liście obwisły jakby przemarzły, ale to było w ub.tyg - przecież były upały (podlewałem) dobrze, że od dołu listki sie rozwijają.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 znalazłem jedną cebulkę krokosmi (kilkanaście przemarzło)

dzisiaj pozrywałem pędy czarnej porzeczki - nastawiłem nalewkę listkówkę :D
byłem też w lesie - druga nalewka będzie przeciwkaszlowa - z pędów sosny.

A w ogrodzie ... wiosna w rozkwicie i choć po tulipanach już tylko zdjęcia zostały to orliki kwitną,, pierwsze irysy mają kwiaty, piwonie lada dzień się rozwiną, na drzewach wiszą już zalążki owoców, agrest na upartego można zrywać na kompot :;230

Popatrzcie jak wykorzystałem pnie po wyciętych drzewach - obróciłem je do góry d... i powsadzałem w nie kwiatki :)

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie moi mili ogrodnicy!
Troszeczkę zaniedbałem wątek ... za to ogród zadbany ;:138
Pewnie Wy też tak macie, że mniej na komputerze siedzicie a więcej na ogrodzie.

Nocny mróz z czwartku na piątek -4 narobił u mnie szkód,
nic to, że kwiatki padły, ale winogron ścięło - wszystkie młode pędy z kwiatostanami klapnęły :(
Pobiegłem wieczorem i okrywałem co się da - część dalii uratowałem, także kanny, sporo kwiatków było w donicach to targałem je do altany.
Rano obejrzałem jak to wygląda - spadły kwiaty z azali, u hortensji, i krzewuszki liście zwarzone, o winogronie już wspomniałem :( dzisiaj przy podlewaniu zauważyłem, że nawet paprocie mają czarne zwinięte końce liści, nawet hosty mają część liści zwarzone, runianka co całe zimy jest zielona teraz zrobiła sie czarno-zielona..........
ciekawe jak z owocami będzie :(
różom chyba nic nie zaszkodziło a i kaktusy mają się dobrze :) przynajmniej tak to wygląda.

Ja mam troche strat, żal .... ale tylko żal - co mają zrobić ci , którzy utrzymują swoje rodziny z tego co pole im urodzi?
Tych dopiero jest szkoda!
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bratek158
500p
500p
Od: 28 lis 2010, o 14:57
Kontakt:

Post »

any57 pisze:
bratek158 pisze:Witaj jak to się robi ?
robi się tak!
ustawia się na aparacie długi czas naświetlania i .... szybko się biega ustawiając się w różnych miejscach
:;230

a tak poważnie - trzeba mieć program graficzny do obróbki (ja mam dołączony do skanera)
ustawiamy aparat z samowyzwalaczem - biegniemy w ustalone miejsce i czekamy na zdjęcie,
ponownie ustawiamy samowyzwalacz (nie przemieszczając aparatu) i robimy drugie zdjęcie z nami w innym miejscu
i następne, i następne
wybieramy jedno zdjęcie i z pozostałych wycinamy siebie nanosząc na to wybrane.
Można też inaczej - mając zdjęcie ogrodu i kwiatków, oraz wnusi - wycinamy wnusię i wstawiamy do zdjęcia z kwiatkami.
Tym pierwszym opisem zrobisz zdjęcie nawet w paincie dołączonym do windowsa (tam wycina się całe kwadraty) drugiego sposobu z wycinaniem w paincie nie potrafię zrobić - jest opcja wycięcia kawałka (ręczny obrys) ale przy wstawianiu wstawia cały kwadrat z tym obrysowanym kawałkiem - może trzeba coś pokombinować by te tło zlikwidować? nie szukałem bo jak wspomniałem - mam program ze skanera.
Witaj serdecznie dziekuje za obszerne wyjasnienie ;:196
u mnie tylko samowyzwalacz a potem wklejanie ;:108
ale wnusi to nie zrobie w kwiatku nie mam takiego programu ;:185 ;:174
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Widzę, że i u Ciebie nic nie marnuje się...korzenie...płytki...
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O tak Ewo !
nic nie ma prawa się zmarnować.

A teraz coś co zobaczyłem pierwszy raz w życiu (i Wy pewnie tak samo)
w kąciku zauważyłem dziwny kłębuszek - myślałem, że na pajęczynie jakieś śmieci się przykleiły
nagle TO zaczęło się ruszać - dotknąłem i .... dopiero się poruszyło!
COŚ biegało we wszystkie strony.
Zaraz capnąłem za aparat i zrobiłem zdjęcia
to były malutkie pajączki, które dopiero się wylęgły :D

i przy okazji (bo mało czasu spędzam przy komputerze) moja wczorajsza pierwsza truskawka ;:138
chociaż 2/3 plantacji ( :;230 ależ powiedziane!) wymarzło, to pomału zaczynają dojrzewać

Obrazek
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”