I ja wymarzyłam sobie ogród

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
lidka1102
200p
200p
Od: 22 mar 2009, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: I ja wymarzyłam sobie ogród

Post »

fotki z ostatniej wizyty kontrolnej na działce (jeszcze przed śniegiem :evil:
orliki w sosnowej kołderce :D
Obrazek
dzielni pionierzy :D (przepraszam za jakość fotki)
Obrazek
i moje 3 czosnki ..hmm, nie pamiętam jakie, ale jakieś duże :;230 Od nich zaczęło się moje chciejstwo na czosnki ozdobne. W tym roku poluję na czosnki główkowate (są piękne!)
Obrazek Obrazek Obrazek
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Lubię czosnki, co jakiś czas dokupuję jakiś nowy. W zeszłym roku spotkałam na swojej drodze spiralny i rośnie na skalniaku :D Nie pokazał się jeszcze czosnek Krzysztofa,ale on jest późniejszy, więc się jeszcze nie martwię.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
pipio
1000p
1000p
Od: 9 maja 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziewczyny,ale fajnie macie z targami.Roślinki możecie pooglądać, kupić w realu ;:138 W moich okolicach jak zorganizują targi to można pooglądać,ale huśtawki,domki,piaskownice. :evil: 1 słownie jedno stoisko z roślinnością i to tuje i cyprysy :;230
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

bocian-pomazyc
lidka1102
200p
200p

Post »

Ewo czy Twoje czosnki są kłopotliwe, czy masz jakieś ciekawe doświadczenia z nimi związane? Z chęcią posłucham dobrych rad, bo wcześniej nie miałam tych roślinek. Muszę zajrzeć znowu do Twojego ogrodu, poszukać jak wyglądają te, o których piszesz.
Ewo Pipio my też nie mieszkamy z zagłebiu ogrodniczym, ale na szczęscie ktoś zauważył jakim zainteresowaniem cieszy się "działkowanie" :D Targi organizowane przez ODR w Olsztynie z roku na rok mają coraz bogatszą ofertę .. i już nie mogę się doczekać!! :heja
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lidka, nigdy w życiu :D Za to się sieją, jeśli nie wytniesz kwiatostanu. Nie martw się zasychaniem liści, bo często schną, zanim czosnek przekwitnie. Najporządniej pod tym względem zachowuje się czosnek karatawski. Ma najpiękniejsze liście spośród wszystkich moich odmian. Czosnek główkowy jest podatny na rdzę, często wycinam porażone liście. Teraz przypomniałam sobie, że kupiłam czosnek bułgarski, ale zapomniałam, gdzie go posadziłam ;:223 Oznaczę, kiedy zakwitnie. Spiralny jest malutki, a przed kwitnieniem ma zakręcone liście, potem się prostują.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
lidka1102
200p
200p

Post »

Czytałam właśnie, że liście często zasychaja, dlatego trzeba sadzić im jakąś "zasłonkę" :) Dzięki za podpowiedzi, przejrzę w domu Twoje odmiany, może coś jeszcze wpiszę na moją listę "musisz mieć" :D
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koniecznie szukaj karatawskiego-jest niski, ale liście ma śliczne :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
lidka1102
200p
200p

Post »

to ten niski z dużymi pomponami, tak ?
a powiedz mi Ewo, czy czosnki należy czymś nawozić? Czy z czasem ich kwiaty stają się mniejsze (jak hiacynty) ? I czy moje "leśne piaski" nie będą dla nich zbyt ubogie?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Swoich nie nawoziłam, ale na pewno warto czegoś im sypnąć, szczególnie na piasku. Drobnieją, jeśli długo nie są wykopywane. Swoje zamierzam wykopać w tym roku i ponownie posadzić jesienią, rosną w jednym miejscu już trzeci rok.
Karatawski jest niski, kwiaty ma kremowe :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
lidka1102
200p
200p

Post »

eh, mam kłopot z przechowywaniem roślin..nie mam ręki do tego, dlatego kupuję raczej okazy, które w miarę dobrze zimują.. Cosmos czekoladowy np, nie przertwał zimy, chociaż leżał w trocinach i chłodnej ciemnej piwnicy.. :? a taki piękny był....
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Lidziu ;:196 ja tez zachorowałam na czosnki jesienią kupiłam ich sporo......więc czekam jaki będzie efekt ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
lidka1102
200p
200p

Post »

Po mału robi się takie moje TOP 10 :D (póki co na liście królują żurawki, jeżówki, lilie, czosnki) To dobry znak, bo ogród nabierze charakteru, jakiejś systematyczności. A nie wszystko na kupę :;230 .
Jolu zupełnie Ci się nie dziwię. Czekam więc na pierwsze fotki i życzę obfitego kwitnienia! :)

Wczoraj zupełnie przypadkowo natrafiłam na ogród Agness. Kolejne pięne miejsce, które serdecznie polecam, zwłaszcza ze względu na cudowną kolekcję lilii..
lidka1102
200p
200p

Post »

Pierwszy "nalot" na nową szkółkę w moim mieście, dzisiaj tylko przegląd z notesikiem i po formach szczepionych..
MODRZEW JAPOŃSKI DIANA, EUROPEJSKI PENDULA I REPENS - CENA 65 ZŁ (sadzonka spora, mojego wzrostu :wink: )
WIERZBA HAKURO NISHIKI - 16 ZŁ (również dorodne drzewko)
taa i to tyle... :?
lidka1102
200p
200p

Post »

Dzisiaj większe odkrycie! ;:138
Nie wiem jakim cudem umknęła mi informacja, że 10 km ode mnie jest szkółka iglaków...od 13 lat :;230
Właścicielka była fantastyczna i widać, że zna się na rzeczy. Jej "hodowla" jest naprawdę imponująca (Jeśli dobrze zrozumiałam, 40 ha!) Nie mogę darować, że nie wrzuciłam do torebki aparatu, pokazałabym jak cudownie to wygląda i z jakich cudeniek będę wybierać moje drzewka :wink: Jedyny minus to to, że trzeba było wcześniej się umówić, bo na co dzień prowadzą raczej sprzedaż hurtową i byli właśnie w trakcie załadunku drzewek na export! Niestety nie wróciłam samochodem wypchanym po brzegi sadzonkami :;230 Ale jestem umówiona na kolejną wizytę.. ceny atrakcyjne, wybór bardzo duży i dobry doradca.. nie mogę się już doczekać! ;:65

Tymczasem lecę przesadzać kobeę, siać aksamitki i bratki
(mimo że są to kwiaty dwuletnie, ja trochę wbrew naturze sieję je wczesną wiosną i później pikuję na działeczkę. Kwitną bez problemu) Obrazek

A to moja skromna domowa szkółka; tunbergia (na balkon) i jeżówki RED MAGNUS
Obrazek Obrazek
a na balkonie hartują się (a raczej "studzą" :;230 )lilie..
Obrazek
i dzisiaj dojdą kolejne dwie :oops: (to chyba faktycznie uzależnienie- jak twierdzi mój M :) )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”