Storczyki Maczka
- marwes
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2010, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Maczka
Macodes petola-cudeńko,zdjęcie fantastycznie oddaje sedno nazwy ''diamentowy storczyk''.
- dorotakol
- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Już Ci kiedyś o niej pisałam. Pierwszy i ostatni raz widziałam ją na wystawie w Łodzi i jestem nią zafascynowana.Storczykowa pisze:Cudeńka!!! Mi się bardzo podoba Vandzia, fantastyczny kolor. A jakiej wielkości są kwiaty? Gdzie kupiłes takie cudo?
Żadne zdjęcie nie odda jej prawdziwego piękna

Jest delikatna o lekko przymkniętych płatkach, a kolor ma głęboki, jednolity i czysto fioletowy.
CUDO !!!
Gratuluje Maczku masz prawdziwa perełkę

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to musi być cudna... Jak kiedyś będę mieć miejsce, to sobie muszę taką kupić, bo mi się podoba.
Elu (gejzerka), Agnieszko (Migrenqa), Kasiu (kasia74), Marku (marwes), cieszę się że podoba się Wam kwiatek a raczej listki Macodes petola.
Agnieszko (Migrenqa) z tego co się orientuję to kwiatek ten jest dostępny raczej na wystawach lub w sklepach internetowych, nie widziałem go jeszcze w żadnym markecie czy kwiaciarni. Co do uprawy to opisywałem już kiedyś w swoim wątku na stronie 5.
Dusia, kwiaty są średnicy ok. 9cm. Kolor faktycznie jest dokładnie taki jak opisała Dorota i ciężko jest uchwycić jego piękno aparatem. Roślinkę kupiłem w OG. Polecam tą roślinkę, naprawde jest piękna.
Doroto (dorotakol), widzę że nie tylko mi się tak bardzo podoba ta Vanda 'Blue Stick'.
Sam bym jej lepiej nie opisał. Dziękuję za pomoc. Mam nadzieję że niedługo i u Ciebie zagości.
Agnieszko (Migrenqa) z tego co się orientuję to kwiatek ten jest dostępny raczej na wystawach lub w sklepach internetowych, nie widziałem go jeszcze w żadnym markecie czy kwiaciarni. Co do uprawy to opisywałem już kiedyś w swoim wątku na stronie 5.
Dusia, kwiaty są średnicy ok. 9cm. Kolor faktycznie jest dokładnie taki jak opisała Dorota i ciężko jest uchwycić jego piękno aparatem. Roślinkę kupiłem w OG. Polecam tą roślinkę, naprawde jest piękna.
Doroto (dorotakol), widzę że nie tylko mi się tak bardzo podoba ta Vanda 'Blue Stick'.
Sam bym jej lepiej nie opisał. Dziękuję za pomoc. Mam nadzieję że niedługo i u Ciebie zagości.
- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Marku pięknie uchwyciłeś kolor żyłek na listkach, są bajeczne, cudowny perolic, ale vanda

-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marku, dziękuję za tak cudowne ujęcie 'diamentów ' na tym wspaniałym liściu. 

Witaj Marku - piękne storczyki i piękna cała kolekcja

A ja mam prośbę o zdjęcie całej roślinki Sogo Vivien - czy ona ma dwukolorowe liście

Pozdrawiam -Regina

Witam, na wstępie małe sprostowanie. Nie mam na imię Marek. ;)
Asiu (mis20), Asiu (Joane), nie wiedziałem że jest tylu entuzjastów storczyków "jubilerskich"
Regino (aniger), na twoją prośbę wstawiam zdjęcie Doritaenopsis Sogo Vivien "Golden Vivien" w całości z linijką w tle, dla zwymiarowania roślinki. Roślina ma dwukolorowe liście, jej zdjęcie jest również na stronie 22 mojego wątku.

Asiu (mis20), Asiu (Joane), nie wiedziałem że jest tylu entuzjastów storczyków "jubilerskich"
Regino (aniger), na twoją prośbę wstawiam zdjęcie Doritaenopsis Sogo Vivien "Golden Vivien" w całości z linijką w tle, dla zwymiarowania roślinki. Roślina ma dwukolorowe liście, jej zdjęcie jest również na stronie 22 mojego wątku.

Bardzo,bardzo dziękuje za fotkę - jest prześliczny i przepraszam za zmianę imienia.
Pozdrawiam !

Śliczna miniaturka a listeczki ma cudowne

Witam,
dziś mała aktualizacja kwitnień
Phalaenopsis violacea var. sumatra (kupiony z małym pędem, zakwitł po 70 dniach od zakupu)

w świetle lampy sodowej

Phalaenopsis tetraspis (zakwitł po ok. 50 dniach, ale na innym pędzie niż wcześniej. Aktualnie zrobiłem mały eksperyment z występowaniem lub nie kreseczek na płatkach Phal. tetraspis-a. Nie wiem czy to taka prawidłowość, ale przy niskim poziomie światła (brak doświetlania i ok 2,5 metra od okna) podczas tworzenia i rozwijania pąków kwiatowych tylko jeden kwiatek na trzy ma jedną kreskę a dwa są całkowicie białe jak w variancie alba.

Vascostylis Thai Sky (zakwitł po ok.5 miesiącach odpoczynku)

w świetle lamp fluorescencyjnych (świetlówki)

dziś mała aktualizacja kwitnień
Phalaenopsis violacea var. sumatra (kupiony z małym pędem, zakwitł po 70 dniach od zakupu)

w świetle lampy sodowej

Phalaenopsis tetraspis (zakwitł po ok. 50 dniach, ale na innym pędzie niż wcześniej. Aktualnie zrobiłem mały eksperyment z występowaniem lub nie kreseczek na płatkach Phal. tetraspis-a. Nie wiem czy to taka prawidłowość, ale przy niskim poziomie światła (brak doświetlania i ok 2,5 metra od okna) podczas tworzenia i rozwijania pąków kwiatowych tylko jeden kwiatek na trzy ma jedną kreskę a dwa są całkowicie białe jak w variancie alba.

Vascostylis Thai Sky (zakwitł po ok.5 miesiącach odpoczynku)

w świetle lamp fluorescencyjnych (świetlówki)

-
- 50p
- Od: 24 mar 2011, o 14:52
Chyba padnę przy tym kompie
Kwitnienia rewelacyjne, same cudeńka nam tu pokazujesz.

-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Maczku u Ciebie jak zwykle pięknie, p. violacea var. sumatra zazdroszczę uwielbiam tą odmianę phalaenopsisa do tego pewnie ten też jest pachnący. Vascostylis Thai Sky piękny i do tego taki chętny do kwitnienia.