Róże u Aszki - drugi sezon

Zablokowany
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże u Aszki - drugi sezon

Post »

Ola - uwielbiam wyjść do ogrodu wcześniutkim rankiem, gdzy dzień zapowiada sie upalnie, czuję się wtedy jak nowo narodzona :) , stąpam po rosie i podziwiam róże w blasku wschodzącego słońca ( niestety tylko w weekend ). Na płatkach mają lśniące mikrokropelski rosy, są własnie takie świeże i rześkie. Lubię słuchać brzęczenia różnych bzygowatych.
Wczoraj wieczorem zauważyłam wypasione chrabąszcze, które niczym bombowce latały w Veilchenblau i nad moją głową, takie pamiętam z dzieciństwa, gdy byłam u babci :)
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Aszko,
dzisiaj zaczęłam przeglądać ogrody od Twojego. Piękne róże, zdrowe, zadbane. Jestem pełna podziwu. Obejrzałam Sebastiana Knaippa, mam go na jesiennej liśie zakupów, u Ciebie jest piękny. Patrzę na Twojego Abrahama Darby i aż Ci zazdroszczę. U mnie jest trzeci sezon, w tym roku "śmignął" na wysokość 40 cm, zakwitł jednym kwiatem i ma aż trzy pączki. :;230
Tegoroczne lato jest mało życzliwe dla róż, rano wychodzę do pracy, róże są w pączkach, wracając już je widzę w pełnym rozkwicie. Za szybko się rozwijają!
Podobają mi się kratki dla powojników, wąskie i prostokątne, bardzo ładne, muszę się rozejrzeć za podobnymi.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu, nie powinny usychać całe pędy, nawet w czasie upałów. Może złapały jakiegoś robala, który drąży je w środku? Przetnii taki usychający i zerknij do środka.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Grażynko-to jest najlepsza pora dnia.Potem jeszcze bardzo póżne popołudnie jak słońce nie jest już ostre ale kwiaty już nie są tak świeże ;:3
Danusiu-kratek dokupiłam jeszcze 5 szt i czekam na chłodniejsze dni żeby je wkopać i dołożyć powojniki.Cieszę się,z miłej opinii o moich różach.Wierz mi o tej porze w południe już nie wyglądają tak pięknie :(
Moni,nie wiem czemu?poobcinałam uschnięte pędy i szybko uciekałam do domu bo "bombowce-chrabąszcze" opanowały drzewa i ogród.Jak nie komary to one :( a podobno sroga zima była i miała wszystko wymrozić :shock:

Rano zrobiłam szybki rekonesans,zdjęcia

Pierwsze kwiaty

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dla takich widoków warto się pomęczyć

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No i Eden Rose-myślę ,że powojnik Warszawska Nike bardzo mu pasuje :P

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Aż się chce powiedzieć "trwaj chwilo,jesteś piękna"
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

No proszę jakie ładne zestawienia,Nostagia cudowna,Clematis Błękitny Anioł ma duże kwiaty i taki bladoniebieski kolorek,a Eden też całkiem całkiem się prezentuje.

Pozdrawiam serdecznie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Widoki śliczne, a jeszcze ramki im dorabiasz? :wink:
Jak w tym roku ma się gipsówka? - nie przytłacza roślin?
Ja swoją muszę jesienią przesadzić w bardziej jałowe miejsce,
bo urosła na 1,5 wysokości i tyle szerokości. :roll:
Tnę ją teraz do bukietów (na cmentarz, bo w pomieszczeniu - jak dla mnie - cuchnie).
Mam róże podobne do Twojej Astrid Lindgren,
jak Ci się ona sprawuje, możesz coś więcej o niej powiedzieć?
Znowu Cię męczę, ale czy ona ma płatki takie bardziej twarde od np. Iceberg?
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes-Nostalgia jest bez wątpienia piękną różą.Aż się chce więcej tak samo z Edenem-no ale to róże nostalgiczne to nie ma się co dziwić :shock:
Elu,gipsówki szaleją.Jedną musiałam związać bo zagłuszała wszystko.Jesienią przesadziłam jedną [zabrałam Nostalgi] i posadziłam przy dużych różach i to jest to.....nadają tym dużym lekkości i ,podoba mi się.Jesienią zrobię tak z innymi.One ładnie przy szlachetnych wyglądają ale za bardzo ekspansywne.Zostawię natomiast tą przy piennej białej.Zrobiło sie niesamowicie-biała pienna,białe okrywowe wplatające się w gipsówkę i teraz białe lilie Obrazek

Astrid Lindgen-trochę chorowała rok temu ,przemarzła ,odbiła i dopiero kwitnie ale będzie kwitła długo.Elu nie mam Iceberg więc trudno mi powiedzieć ale ma dosyć sztywne płatki.Jeżeli można mówić o sztywności w tej temperaturze.
Po wczorajszym dniu wszystkie kwiaty Abrahama do wycięcia po dzisiejszym i kolejnych pewnie wszystkie pójdą pod sekator :(

Rano zrobiłam zdjęcia nowo-kwitnącym.Wszystko idzie tak szybko ,np.Ena Harkness-nawet nie zauważyłam,że rozkwitła.Ledwo zdążyłam jej zrobić zdjęcie

Obrazek Obrazek

Albreht Durer Rose-zakwitł jednym kwiatkiem-ślicznym -ale rosnąć nie chce i w plamkach jest

Obrazek Obrazek

Excelsa-umęczona słońcem
Obrazek

To jedna z dwóch okrywowych-kupiłam z etykietą Heidi i sama dorobiłam jej końcówkę.Kwitną bardzo obficie

Obrazek

Kwitnie nie posadzony jeszcze Mrs. John Laing

Obrazek

Zakwitły również 2 parkowe Mein schöner Garten-posadziłam je koło Chippendale która teraz odpoczywa i mam obok niej kwiaty.Na początku byłam nią zawiedziona bo wygląda trochę inaczej niż pozostałe parkowe-Kwiaty mniejsze ,łodygo długie ale jak rozkwitły wszystkie to sprawia już miłe wrażenie.Jej docelowa wysokość to 110 cm

Obrazek Obrazek Obrazek

Na koniec moja najstarsza róża-NN- jak kupowałam sprzedawca powiedział tak " pani,ona jest ładna urośnie taka "i tu pokazał
jakiś znak.Zgadzam się jest piękna,kwiat ma niezwykły.Nigdy jej nie cięłam bo nie wiedziałam ,że trzeba .Pod koniec lata była już praktycznie goła .W tym roku przemarzła i musiałam wszystko wyciąć.Wyrosłą zdrowa,silna.Niestety przez upały jest w stanie pokazać się z tej lepszej strony .Kiedyś Hania zidentyfikowała jako Queen of England ale wg.opisów to to samo co Queen Elizabeth a te mam dwie i wyglądają inaczej.I nadal mówię na nią NN

Obrazek Obrazek Obrazek

u nie charakterystyczne są płatki które wywijają się na zewnątrz i sa jaśniejsze -jest ;:138

Stwierdziłam,że nie warto być "wyrywną" i nie wykopywać czegoś co wydaje się martwe.Miałam dwie takie które myślałam,że już po nich-Rzekomy Eden i Papageno. Papageno miałam dwa i strata jednej nie byłaby dotkliwa ale Rzekomego bardzo bym żałowała.A on odbił ;:138 I już urósł ;:108 i już wiem,że wymaga lepszego opatulenia na zimę.

Na koniec moje głodomory-wczoraj podlewałam a ich mama z robakiem w dziobie czekała na płocie .Musiałam iść do domu odczekać aż nakarmi.
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niesmowity widok z tą gipsówką ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni w realu jest jeszcze ładniej.Zrobiłam sporo zdjęć,ujęć i nie mogłam tego uchwycić ;:14
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, często jest tak, że zdjęcia z dalszej perspektywy nie oddają piękna widoku na żywo. Z kolei zdjęcia kwiatów w dużym zbliżeniu potrafią sprawić, że nawet chwasty są ładne :)
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

To prawda, co piszecie. Nieraz rozglądam się zachwycona kwitnącymi kwiatami,
na zdjęciu tego już - niestety - nie widzę. Portrety to co innego.
Gipsówka sprawia, że wszystko wygląda jak otulone mgłą.
Podobny efekt daje zatrwian szerokolistny, ostał mi się jeden, z wysianych, może 16 lat temu :roll:
A w tym roku kupiłam różową gipsówkę, ma być niższa, jest faktycznie niska, ale jeszcze nie kwitnie.
Gipsówki powinny nie mieć za bogato, ale przy różach one same sobie pobierają jedzonko :wink:
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I chyba korzystają dosyć mocno skoro takie bujne. :;230
Moni jak wprowadziliśmy się do naszego domu był otoczony zielskiem chaszczami jednym słowem busz niekontrolowany.Kuzyn porobił zdjęcia a było to w czerwcu i oniemieliśmy jak nam pokazał.Dom z kamienia z malutkimi drewnianymi okienkami otoczony wspaniałą zielenie jakiej nie powstydziły by się dawne parki :shock:
Teraz też -pokazuję zdjęcia kwiatów-są piękne ale cała reszta -trawa-wysuszona,żółta- znośnie wygląda rano.Najładniej teraz jest w hortensjach.Świeżo i chłodnie
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Bardzo ładnie wygląda ta gipsówska, jakoś nie pomyślałam o niej.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Albrecht rośnie bardzo wolno, w katalogu podają że powinien ruszyć w drugim sezonie ale nie koniecznie musi być to prawda. Jednak dla takich kwiatów czasem warto czekać.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”