Drugi rok storczykowej przygody

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drugi rok storczykowej przygody

Post »

Wspaniały wybór :lol:
Gratuluje,bo oba są cudne ;:108
A ziemia poczeka do następnych zakupów ;:306
Awatar użytkownika
Dusiaaa
1000p
1000p
Od: 4 cze 2012, o 08:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

hehe nie mialabyś juz po co szyby wybijac bo dzis spadlo polowe kwiatow,chyba czas juz na niego :-D zostalo może z szesc ladnych ale zupelnie stracily kolor i sa jasno zolte :-D a ten pierwszy falek super,wyglada jak sztuczny :-D
=> zapraszam na storczyki po mojemu<=

Marzy mi się: Bellina, Piccolo red, Black Bird,Vanda i więcej parapetów
Awatar użytkownika
marta325
1000p
1000p
Od: 15 lip 2012, o 14:30

Post »

Sliczne zakupy. Zwlaszcza ten pierwszy bardzo mi sie podoba ;:167
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam dwa storczyki dla 2 osób w prezencie i wyszło na to, że z wizyty wyszły nici i oba zostały u mnie.
W pierwszym momencie zmartwiłam się, bo na prawdę nie mam już miejsca, ale teraz po tygodniu, gdy patrzę jak pięknie się rozwijają, to nawet się cieszę, że zostały u mnie:
Obrazek Obrazek
To jeszcze jeden dowód, że jak nie ma miejsca, to okazuje się, że zawsze się takie znajdzie :D
Obrazek - bo jak tu się nie cieszyć z takiego pięknisia.

W niedzielę robiłam kąpiel i postanowiłam miniaturki, które wyraźnie cierpią w maleńkich doniczkach przesadzić do szklanego wazonu - coś w rodzaju mini orchidarium. Jak padną do końca to trudno, a jak nie to może w tym szkle będzie im lepiej:
Obrazek
Na dnie jest pumeks ogrodniczy, potem gruba kora, na brzegach przy ściankach mech - poeksperymentuję :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Oj.. zawsze sie znajdzie kawałek miejsca na storczyki, możesz pomyśleć o jakimś kwietniku montowanym na ścianę. Zawsze łatwiej coś powiesić niż postawić. A co do miniaturek bardzo ładnie wyglądają w tym szkle. Ja bym chyba wsadziła je w sam mech i delikatnie go zraszała, gdy będzie przesychał. Korę ciężko wyczuć, zwłaszcza tak grubą (a mini mają drobniejsze korzonki), a tym bardziej w szkle.
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:roll: Aniu, ja ściany to już mam całe pozawieszane. Aktualnie oba kąciki wyglądają tak:
Obrazek Obrazek Obrazek

A w oknie sypialni też wiszą ;:306 :
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

o matko, na śmierć zapomniałam o tej Twojej ścianie storczykowej, ale palnęłam z tym powieszeniem ;:306 hmm.. no to faktycznie tłoczno ;:131 Ewentualnie możesz pomyśleć nad posadzeniem dwóch storczyków w jedną większą doniczkę ;) Tylko wtedy osłonki byłyby potrzebne większe ;:224
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
marta325
1000p
1000p
Od: 15 lip 2012, o 14:30

Post »

Ależ super ta storczykowa ściana ;:108 . I wszystko tak pięknie kwitnie. Nowosci bardzo ładne.
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

DAK, ja za każdym razem jak widzę Twoją ścianę zachwycam się na nowo :D Baaardzo podoba mi się połączenie struktury ściany z gładką ceramiką ;:215

A co do nowych nabytków, to ostrzegam, że taki "system" może wejść w nawyk (mam znajomą, która kupuje prezenty na różne okazje dla rodziny i znajomych, a potem je sobie zostawia... i szuka czegokolwiek na ostatnią chwilę ;:306 ).

Miłego dnia ;:168
Lolivette
500p
500p
Od: 21 cze 2013, o 17:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sciana powala ;:oj Tez o takiej wysle nad poddaszu jak nie znajde zadnego stojaka. Ten co znalazlam okazal sie za maly :/ ma tylko 1 wysokosc ;:134
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Ściana ;:oj nic dodać nic ująć I jak Ci kwitną A pokaż zdjęcie jak masz zawieszone storczyki w sypialni? :wink:
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

O żesz, jak dobrze, że nic nie wyszło z tej wizyty i cudeńka wylądowały u Ciebie ;:306 . Są śliczne, w szczególności ten nakrapiany ;:138 . pięknie Ci wszystko rozkwita, choć jestem fanką Twojej ściany niezależnie od kwitnień ;:138 ;:3 .
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andziu, ja teraz też się bardzo cieszę i jak pomyślę, że ten nakrapiany miałby stać nie u mnie a u mojej koleżanki, to os razu zazrosne rewiry odzywają mi się w środku. Ten różowy też nadspodziewanie ładnie się rozwija. Zdarza się, że po kupieniu storzcyka z wiloma pąkami mamy je potem jako zasuszone pożółkłe wspomnienia i tylko żałość człowieka ogarnia zamiast radości. A ten jednak ładnie rozwija swoje liczne pączusie.
Karnova pisze:............A pokaż zdjęcie jak masz zawieszone storczyki w sypialni? :wink:
Zdjęcie z przed roku jest tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2#p3063852 i trochę niżej na 17 stronie.
Wiszą na rurze od bocznych zasłonek - rura jest wolna po środku, bo ja nie lubię w domu firanek - robią za firanki, które w razie konieczności można swobodnie przesunąć na bok i np. otworzyć całe okno, a nie tylko połowę. Poza tym nie ma kłopotu z przygotowaniem okna do umycia.
Na zdjęciu z przed roku w koszyczkach są dokładnie te same storczyki, wtedy przechodziły kwarantannę i leczenie po ciężkich schorzeniach. Jak widać po roku kwitną i mają się już dobrze. Na liściach tego z białymi kwiatami pozostały potężne wżery, ale całość chyba odżywa, bo zakwitł na przedłużeniach starych pędów, wypuścił nowy pęd, a nawet u nasady widzę basala :D - więc jakoś sobie bidak radzi. Ale walka z jego czarnymi wżerami trwała ponad pół roku - opryski ogólne i traktowanie punktowe nawet nie rozcieńczaną chemią *) na te wżery - pół roku temu zauważyłam, że choroba się zatrzymała, a potem zaczął odżywać. Zaparłam się na niego jak oślica.
*) - jaką chemią , nie pytajcie, bo byłam tak zdeterminowana, a jednocześnie nie mogłam zidentyfikować, co mi zżera storczyka (bakterie, wirusy, czy małe na tyle żyjątka, że ich dojrzeć nie sposób), że powiedziałam sobie albo cię zabiję, albo wyleczę - leciało potem wszystko co popadło.
Awatar użytkownika
olgierdyna
200p
200p
Od: 26 sie 2013, o 10:31

Post »

Cudowne storczyki. Jestem pod wrażeniem.
Pozdrawiam
Kinga

Zielono mi- Zapraszam
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnia kąpiel
Obrazek

Bardzo ładnie kwitnie ten falek który miał dużo pączków:
Obrazek

Pozostałe też ładnie kwitną i dobrze się czują. Na kilku tworzą się keiki, będą maluchy :tan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”