Domowy chleb
Re: Domowy chleb
No tak, to już zupełnie nie wiem czemu padł 

- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A powiedzcie mi jeszcze....w tych przepisach z maszyny (co były w pudle) są składniki i pisze-kostka drożdży....czyli ile

U nas są takie małe ale i tak wydaje mi sie spore na 750 chleb

U nas są takie małe ale i tak wydaje mi sie spore na 750 chleb

- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
Ja na 500-600 g mąki daję 12 g świeżych drożdży > 7 g suszonych :P
Ewuś ale mi wstyd...
jeszcze do tej pory nie zrobiłam zakwasu
jeszcze do tej pory nie zrobiłam zakwasu

z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Witam poświątecznie
Ile drożdży pytasz Grażynko22 ? Ja nie mam maszyny do pieczenia chleba ale na 1/2 kg mąki daje ikolo 2-3 dag drożdży /na oko/
Iza-lisko ja to rozumiem, że nie masz czasu. Przeciez się wiosna zaczęła, wszystko spod ziemi wyłazi...
świeci.....
Ja mam to samo
pozdrawiam
Ile drożdży pytasz Grażynko22 ? Ja nie mam maszyny do pieczenia chleba ale na 1/2 kg mąki daje ikolo 2-3 dag drożdży /na oko/
Iza-lisko ja to rozumiem, że nie masz czasu. Przeciez się wiosna zaczęła, wszystko spod ziemi wyłazi...

Ja mam to samo
pozdrawiam
Właśnie z powodu deszczu piekę chlebek z otrębami ale pozwoliłam sobie dodać słonecznika 2 łyżlki, 2 łyżki sezamu i 2 łyżki siemienia lnianego. Tak jakby zmieniłam recepturę chlebusia ale pachnie w mieszkaniu i na klatce schodowej, sąsiadka zajrzała zapytać co to za zapachy
Bo na działce chcieliśmy montowac hustawke ale pada.... chociaż z drugiej strony to dobrze, że pada.
POZDRAWIAM I POGODY ŻYCZĘ
Ewa

Bo na działce chcieliśmy montowac hustawke ale pada.... chociaż z drugiej strony to dobrze, że pada.
POZDRAWIAM I POGODY ŻYCZĘ
Ewa
o rany... zakwas .. chyba nigdy go nie zrobię 
a tak bym spróbowała nowego przepisu na chlebek...

a tak bym spróbowała nowego przepisu na chlebek...
z uśmiechami Iza
u liski
u liski
Iza, myśl, ze teraz tak szybko nie zrobisz bo troszkę pracy w ogrodzie no i 5 arów ziemi, to czas chyba bedzie dopiero zimą.
- grazynarosa22
Ewa....dlaczego mój chleb z maszyny robi się ....wklęsły......
podaj jakiś prosty a pewny przepis ......

podaj jakiś prosty a pewny przepis ......
Grażynko, bardzo Ciebie przepraszam ale nie piekę w maszynie , ja chlebki wyrabiam ręcznie i piekę w piekarniku elektrycznym.
Może przejrzyj raz jeszcze wątek, link podaje http://www2.club-paneo.com/pl_pl/recipe ... b-M_2.html / z tego wątku/
pozdrawiam cieplutko
Może przejrzyj raz jeszcze wątek, link podaje http://www2.club-paneo.com/pl_pl/recipe ... b-M_2.html / z tego wątku/
pozdrawiam cieplutko
- grazynarosa22
Dzięki Ewo...wgryzę się w te przepisy....bo dzis wcale mi nie wyrósł 

Grażynko a może coś z drożdżami jest bo mojej koleżance też wczoraj nie wyrósł chlebuś.. A ja przymierzam się do pieczenia ale czasu brakuje.
pozdrawiam
pozdrawiam
- grazynarosa22
Drożdże świeżutkie były
a może za mało....bo tak dziwnie pisze.....30g.....a w innym ,-2,5 g.....no to przecież kolosalna różnica jak na 1 chleb

a może za mało....bo tak dziwnie pisze.....30g.....a w innym ,-2,5 g.....no to przecież kolosalna różnica jak na 1 chleb

Kupiłam za radą koleżanki mieszanke rustykalną w Lidlu - dodałam tylko troszkę sezamu, siemienia i slonecznika - super chlebek wyszedł (z maszyny).