Ogródek brunetki...cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj, Renato :D Pospacerowałam po Twoim ogrodzie...bardzo mi się podoba, zwłaszcza skalniak :)
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Agnieszko , Urszulka i Monika dzięki wielkie za wizyte w moim skromnym ogródku
Mam nadzieje że pięknie bedzie jak zakwitną kwiaty w które zaiwestowałam i nadal to robię

Dzięki za rade co do oleandra
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ogród to ciągłe inwestycje :lol: :lol: Wolę nie liczyć, ile już wydałam na swój :lol: :lol:
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

KaRo pisze:Witaj Renato!
Zwiedziłam ponownie Twój ogródek i jestem pod wrażeniem tempa jakie sobie narzuciłaś. O rany jak szybko i jak dużo w nim zmieniasz. :D
Piękne rośliny sprowadzasz, śliczne rabaty tworzysz ... no super :D

Nie tnij swojej hortensji, w żadnym razie.
To odmiana,która pąki kwiatowe zawiązała ubiegłego lata,jeśli ja przytniesz nie będzie absolutnie kwitła.
Daj jej w marcu dużą garść Azofoski ,podsyp kwaśnym torfem i kompostem i stosuj nawóż do roślin kwitnących ,może to być specjalistyczny do hortensji lub nawet do róż.
Ostatnie nawożenie możesz zastosować w końcu lipca ,nie później , krzew musi mieć czas przed zimą na zdrewnienie pędów.
Na zimę nie musisz jej okrywać, zasyp jedynie kompostem ,torfem czy czymkolwiek u podstawy. To wystarcza w naszym rejonie.
Robię tak od zawsze a hortensje mam raczej udane.

Pozdrawiam :D
Co do Hortensji to fakt nie tnie się ich chyba że wiosną powyżej gdzie nie ma liści.
A z nawozem to lepiej specjalny do hortensji i siarczan amonu.Nie wiem ja u Ka Ro ale u mnie nie znoszą azofoski zaraz żółkną liście.
Myślę że u mnie też rosną i kwitną pięknie.
Genia
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Dzięki Gieniu za wizyte
Mam w ogrodzie hoirtensje juz chyba z 5 lat ale wsadzona była w cieniu i nie rosła zbyt szybko ani nie miała zbyt wiele kwiatów . Dlatego jesienią postanoiwiłam ja przesadzić w bardziej słoneczne miejsce , zobaczymy czy dobrze zrobiłam . Jeśli chodzi o przycinanie to apsolutnie tego nie zrobie , chociaż któregoś roku ją pociełam i może dlatego też tak marnie rosła
A ile razy do roku zasilać hortensje??
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Renatko. Z tymi hortensjami widzę że masz podobny kłopot jak ja. Najbardziej z cięciem..jedni mówią ciąć..inni nie. Natomiast co do miejsca...to ja na odwrót, przesadzałam w półcień a jedną nawet prawie w cień. W słońcu bardzo brzydko wyglądała...liście przez cały dzień oklapnięte. Na wieczór dopiero dochodziła do siebie. A nawozy to kupuję specjalne do hortensji. :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Witaj Renatko. Zwiedziłam cały Twój wątek. Tempo sobie narzuciłaś i efekty od razu było widać. Mnie w bieżącym roku czekają duże zmiany, gdyż chcę więcej wsadzić kwiatów i krzewów kwitnących kosztem warzywek. Zostawię pomidory i chyba ogórki i to nie dużo. Nie mam siły tyle kopać ogrodu ile miałam do tej pory. Z hortensjami też mam problem i planuję znów wiosną je przesadzić, gdyż rosną na dużym słońcu i to wybitnie im nie służy. Dodatkowo nigdy ich nie zabezpieczałam włokniną i chyba pączki im przemarzały. Z tym, że dla hortensji najgorsze są chyba kwietniowo-majowe przymrozki.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Zenia pisze:Witaj Renatko. Z tymi hortensjami widzę że masz podobny kłopot jak ja. Najbardziej z cięciem..jedni mówią ciąć..inni nie. Natomiast co do miejsca...to ja na odwrót, przesadzałam w półcień a jedną nawet prawie w cień. W słońcu bardzo brzydko wyglądała...liście przez cały dzień oklapnięte. Na wieczór dopiero dochodziła do siebie. A nawozy to kupuję specjalne do hortensji. :lol:
Zeniu ja kiedyś też tak miałam jak rosły na tamtej działce,teraz rzadko się zdarza ,one lubią bardzo dużo wody,trzeba je podlewać rano i wieczorem dużą ilością wody pod krzaczki nie po liściach i kwiatach a zobaczysz że będą piękne
Genia

Przepraszam Reniu że się wcinam całuski ;:168
Awatar użytkownika
Zenia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:35

Post »

Geniu ...u mnie wody pod dostatkiem. Lałam ile się da...może po liściach też im się dostało. Ale to byłby powód aby liście w dzień były oklapłe. :roll:
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Dzięki wielkie za rady ........kurde co nie wiem czy dobrze zrobiłam że ją pzresadziłam

A zobaczy sie , jak bedzie jej gorzej to znów do cienia :lol: :lol: :lol: :lol:

A słyszałam że hortesje dobrze jest nawozić siarczanem amonu???
Czy to ma jakis związek ze zmianą koloru??
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Prawda,że hortensja nie lubi słońca ostrego,musiałam przesadzić,bo były ciągle klapnięte,chociaż podlewałam.W półcieniu rośnie fajnie.Co do nawozu to wyczytałam,że dodaje się siarczan glinu lub ałun potasowo-glinowy,albo specjalny do hortensji nawóz np Agrecol -Hortensja niebieska.Musi mieć także kwaśną ziemię,ja dodaję torfu kwaśnego .
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
brunetka2
1000p
1000p

Post »

dzisiaj pobiegłam troszeczkę do ogródka zobaczyć czy wiosny nie widać :lol: :lol: :lol: :lol:
Cos zaczyna się dziać .......
wyłazą żonkile , tulipany i czosnki ozdobna , irys który pzresadziłam też zaczyna puszczać nowe kłacza :D :D :D także wiosna tuż , tuż

pobiegłam zobaczyć co w warzywniaku słychać i sie przeraziłam :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
truskawki po prostu oszalały ......ale bedzie roboty , kiedy ja to uporządkuje , a na wiosnę wsadziłam tylko kilka krzaczków .....zobaczcie sami

Obrazek

i jeszcze pokaże wam mój kompostownik....
Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Reniu będziesz miała co jeść :lol: ,pyszne truskawki z bitą śmietanką ;:80 .Kompostownik super,muszę pomyśleć ,przydałby się :roll: :D
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
brunetka2
1000p
1000p

Post »

U mnie znowu zima :cry: :cry: :cry: :cry:
Dla poprawienia humoru zamówiłam sobie tylko dwie roslinki
Tylko dwie dlatego ze jutro wybieram sie na wieksze zakupy ........ale dzisiaj też nie mogłam sie oprzeć Obrazek Obrazek
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatko, na dichelostemmę musisz uważać- jak tylko wyjdzie z ziemi interesują się nią ślimaki. Niemniej warto ją mieć, zwłaszcza posadzoną w sporej kępie.
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”