Śliwa - cięcie
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Śliwa - cięcie
Nie szkodzi, śliwa lubi być gęsta, najbardziej węgierka.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- Baltazar
- 500p

- Od: 19 paź 2022, o 07:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Żadna strata. Z perspektywy czasu będzie może nawet i lepiej na tym wyjdzie. Bardzo ładnie przyciąłeś. 
W zeszłym roku posadziłem na jesień dwie śliwy:
- brzoskwiniowa, podkładka: ałycza
- japońska kometa, podkłądka: W.Wangh
Chciałbym je przyciąć po raz pierwszy i zastanawiam się kiedy będzie najlepszy okres, a w internecie są różne opinie. Czy teraz na przełomie lutego/marca jak temperatury wzrosną do co najmniej 6 stopni, czy kwiecień - maj po kwitnieniu czy też jeszcze później.
Drugie pytanie: Czy w kolejnych latach ciąć o tej samej porze co po raz pierwszy w tym roku, czy to już będzie inny termin.
Trzecie pytanie: Czy mogę je prowadzić w formie wazonu, czy tylko z przewodnikiem:
Czwarte pytanie: Czy boczne pędy mam odginać tak jak w przypadku jabłoni?
- brzoskwiniowa, podkładka: ałycza
- japońska kometa, podkłądka: W.Wangh
Chciałbym je przyciąć po raz pierwszy i zastanawiam się kiedy będzie najlepszy okres, a w internecie są różne opinie. Czy teraz na przełomie lutego/marca jak temperatury wzrosną do co najmniej 6 stopni, czy kwiecień - maj po kwitnieniu czy też jeszcze później.
Drugie pytanie: Czy w kolejnych latach ciąć o tej samej porze co po raz pierwszy w tym roku, czy to już będzie inny termin.
Trzecie pytanie: Czy mogę je prowadzić w formie wazonu, czy tylko z przewodnikiem:
Czwarte pytanie: Czy boczne pędy mam odginać tak jak w przypadku jabłoni?
-
gienia1230
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wskazówki raczej ogólnie przydatne;;
Cięcie dopiero gdy minie niebezpieczeństwo mrozów i zanim ruszą soki.
Drzewko ma już boczne pędy, jak rozumiem? Wybierz najładniejsze, mocne boczne pędy, które są skierowane na boki - nie pionowo, skróć je o 1/3, pozostałe jakieś drobne usuń przy pniu. Skróć przewodnik tak by był wyższy 30 cm od najwyższego bocznego pędu.
Usuń pędy rosnące pionowo (wilki), nadłamane itd. Przewodnik na śliwce raczej wskazany.
Ja w następnych latach przycinałam śliwy (wyrastały długie baty), dopiero w sierpniu, gdy przestały rosnąć
Musisz przypilnować formowania przez pierwsze 3-4 lata. Skracać za mocno nie trzeba bo śliwa wrażliwa jest, na choroby kory zwłaszcza i koniecznie zabezpieczać rany po cięciu maścią ogrodniczą . Licho nie śpi.
Cięcie dopiero gdy minie niebezpieczeństwo mrozów i zanim ruszą soki.
Drzewko ma już boczne pędy, jak rozumiem? Wybierz najładniejsze, mocne boczne pędy, które są skierowane na boki - nie pionowo, skróć je o 1/3, pozostałe jakieś drobne usuń przy pniu. Skróć przewodnik tak by był wyższy 30 cm od najwyższego bocznego pędu.
Usuń pędy rosnące pionowo (wilki), nadłamane itd. Przewodnik na śliwce raczej wskazany.
Ja w następnych latach przycinałam śliwy (wyrastały długie baty), dopiero w sierpniu, gdy przestały rosnąć
Musisz przypilnować formowania przez pierwsze 3-4 lata. Skracać za mocno nie trzeba bo śliwa wrażliwa jest, na choroby kory zwłaszcza i koniecznie zabezpieczać rany po cięciu maścią ogrodniczą . Licho nie śpi.
Pozdrawiam! Gienia.
Dziękuję za odpowiedź, pędy boczne są, ogólnie to wiem jak ciąć, mam głównie wątpliwości odnośnie terminu i na początku też chciałem ciąć po ustaniu mrozów wraz z jabłoniami, jednak wyczytałem, że na śliwy, brzoskwinie i morele to za wcześnie, może ktoś jeszcze się wypowie? Jeśli ktoś ma takie inne zdanie odnośnie formy cięcia to też wysłucham