Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

:wit

Pogoda jak złoto, chociaż wolałabym deszczowo ....No, ale weekend zapowiada się pomimo niechęci z mojej strony, niezwykle pracowity. Słoneczna pogoda się przyda. Na zachętę. :lol: Muszę posprzątać warzywnik, tak na cacy galanty, bo to już najwyższy czas. Aż mi chrupło w krzyżu na samą myśl co mnie jutro czeka. ;:131

Aniu - Nagroda należała się i już ;:196 Przymrozek liznął trochę roślin, najbardziej ucierpiał warzywnik, bo był na linii strzału. I prawie wszystkie dalie w pobliżu. Reszta dzielnie się trzyma.

Martuś - Rabata powstała pod wpływem impulsu i nowej roślinki, ale ma potencjał. Jak wszystkie rozrośnie się wszerz i wzdłuż. :uszy

Soniu - Ja zawsze sadzę, a potem przesadzam. Nie mam za grosz wyczucia. Ale przynajmniej na brak zajęć nie mogę narzekać. Czekam na Twój nowy wątek ;:196

Marysiu - No tak, nornice zdecydowanie wyczuwają jakie koty mogą je łapać bezkarnie. :lol: A swoją drogą, to te koty co przychodzą w gości, mogłyby się odwdzięczyć. U mnie na szczęście ulica daleko, ale zaraz za bramą czyhają na moje koty inne zagrożenia. Na razie tylko trzy koty zaginęły bez wieści, a mieszkamy 10 lat. Myślę, że jakieś psy w okolicy miały w tym swój udział.

Kasiu - Wczoraj sadziłam tulipany :;230 To było wyzwanie, nie masz pojęcia jak się zmęczyłam. Ziemia twarda, musiałam sobie pomagać ciężkim sprzętem w postaci szpadla i łopaty. I prawie już rzucałam w chol...ę to pudełko, ale wizja kwitnących wiosną tulipanów zwyciężyła. A ja wspomagałam się diclofenakiem w maści na zbolałe łokcie. Taka cena za kfiotki :lol:
Wody mało i u mnie ;:145

Na początek nowa rabata. Posadziłam moje własnoręcznie wyhodowane bukszpaniki. Będą w dalekiej przyszłości kuleczkami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja na samą myśl o porządkowaniu warzywnika dostawałam trzęsiączki nerwowej a-kiedy-ja-to-zrobię.
A jak co do czego przyszło, to ani się nie obejrzałam, a posprzątałam, przekopałam, została jeszcze mała grządka marchwi, trochę kapusty i pomidory w folii.
Tobie pójdzie tak samo gładko :)
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Małgosiu
Czytam ,że już zawitał U Ciebie mrozik, ale za to przyszły kolory :)
Współczuję suszy.
U nas w końcu popadało i nasączyło ziemię.
Jak sobie przypomnę kopanie młotkiem i pobijakiem mojej ziemi...
Wiem ,że to może oczywiste ,ale wpadłam potem dopiero na to ,żeby wlać uprzednio trochę wody w planowane miejsce kopania.
Mam nadzieję ,że u Was nie zamrozi na sucho ogrodu bo straty by były zwłaszcza w iglakach.
Pozdrawiam i życzę wody :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Sadzenia tulipanów w taką suszę, nie zazdroszczę ;:202 Tym bardziej, że sama wczoraj posadziłam kilkadziesiąt cebulek, ale to była czysta przyjemność. Ziemia podlana, zupełnie się nie broniła przed przyjęciem nowych gości.
U mnie przymrozek przeszedł tylko sobie znanymi ścieżkami, bo tylko miejscami zauważyłam jego obecność, część dalii zmarzła, ale pozostałe jeszcze kwitną. Zimno jednym szkodzi, a innym dodaje blasku przebarwiając liście. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przybywa ognistych barw ;:63
Musisz robić pyszne śniadanka, skoro koty co rano meldują się na posiłek. A pisałaś u mnie, że kulinarnie jesteś w przedszkolu :;230
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Witam miłośniczkę bukszpanów. ;:138
Zapowiada się fajna rabatka z kuleczkami. Trzymam kciuki żeby żadna zaraza albo szkodnik nie wtargnęły do Twojego ogrodu. ;:215
Przy okazji podziwiam bardzo ciekawe zakątki z jesiennymi akcentami. :D
Awatar użytkownika
maniolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2016, o 17:45

Post »

Małgosiu jakie piękne barwy jesieni u Ciebie ;:oj coś pięknego :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu gdzie nie zajrzę jesień się rozpiera! Kolorki piękne i jak najdłużej niech cieszą, bo przymrozków w prognozach na razie nie ma :D
Moje bukszpaniki jak osiągnęły słuszne rozmiary pochłania ćma i coraz to jakiegoś muszę spalić ;:223
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy to lato w końcu nie może pójść sobie odpocząć. Ja lubię słoneczko i ciepełko, ale sucho jest :roll:

Madziu - Poszło bardziej niż gładko. :D Zapędziłam Sławka, bo marudzi, że nie biega i mu bęben rośnie. No to sobie pomachał łopatą. :lol:

Aguś - I tego się najbardziej obawiam ;:131 Za mało wody, przyjdzie mroziu i część roślin szlag trafi. Nie padało już dawno. Nie potrafię się ostatnio cieszyć z tego nadmiaru ciepła i słońca. Podlewam jeszcze w ogrodzie , zwłaszcza te sadzone niedawno rośliny. Marzy mi się kilkudniowy, solidny deszcz. ;:108

Iwonko - Nadal podtrzymuję wersję przedszkolaka kulinarnego. Moim kotom wystarczą kupne puszki :wink:

Eluś - Lubię bukszpany, robię z nich kuleczki, kulki, kule :D Są tak łatwe do rozmnażania, że za jakiś czas zakulkuję cały ogród. Mam nadzieję, że nie będą chorowały ;:202

Mariusz - Dziękuję. Jesień lubię, nawet bardzo, ale ostatnio mam trochę focha na nią.

Marysiu - Czytałam o tej ćmie. Przeraża mnie jej wizja na moich bukszpanach, a wiele z nich już jest naprawdę sporymi kulami. Może do mnie nie przyfrunie? Może coś wymyślą do obrony? ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:uszy
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bardzo mi się podoba dekoracja z koszyczkiem ;:333
Warzywnik przekopany ...gotowy na wiosnę ;:333
Małgosiu ta paskudna ćma siedzi u mnie drugi sezon, jak rok temu wytępiłam to pewnie przyfrunęła od sąsiadów. Nie wiem jak to się skończy ale wybiera ofiarę i zostają same nerwy, a fruwa o zmroku jak idę zamknąć kurnik ;:124
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Gosiu,jesienny ogród śliczny i te twoje dekoracje jesienne bardzo dodają uroku,stworzyłaś taki specyficzny mikroklimat i wspaniały wygląd ,że trudno stąd wyjść ,też mam sporo bukszpanów ,ale na razie spokój i ćmy nie widać ,pewnie jak wasze bukszpany zje to przyleci do mnie pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu klon świeci pięknie. ;:oj Marcinki z rozchodnikami wspaniale się komponują. ;:138 Kolejny zestaw do zgapienia. :)
Mam nadzieję, że uratujesz bukszpany przed ćmą. Do mnie dotarła i już większość wykopana, chyba zimne noce przyhamowały rozwój gąsienic, ale nie łudzę się, że wiosną nie zjedzą reszty. ;:174
Ogród wygląda jak pobojowisko. Nie mam nawet jak zdjęcia zrobić, bo paskudny.
Pozdrawiam ciepło. ;:196
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ogrodzie nadal kwitną floksy, ostróżki, dalie i róże. Hortensje wyglądają mniej uroczo, ale zimą te brązowe kwiatostany wprowadzą też nieco koloru do ogrodu. :D W tym suchym sezonie nie miały lekko. Wszystko jeszcze wygląda cudnie, zwłaszcza w promieniach słońca. Ja nadal oczekuję deszczu, w ilości hurtowej. Zamówiłam i czekam. Wiem, że już niebawem, że za momencik.

Marysiu - Czytam i czytam o tej ćmie i coraz bardziej się jej obawiam. Mam nadzieję, że do moich bukszpanów nie doleci. Co ja bym zrobiła z moimi kulami, kuleczkami? ;:oj Cisy będę sadziła. ;:108
Warzywnik przekopany, a ja snuję plany jak go zmienić na wiosnę. Wymaga już korekty.

Martuś - Dziękuję za tyle dobrych słów. Tworzę, sadzę, zmieniam ten mój ogród, to moje królestwo. Jedyne miejsce, w którym nikt oprócz mnie nie ma prawa rządzić. :lol: Tak zwany ustrój totalitarny tu panuje :;230
Martuś, no to może ta ćma już się u nas nie pojawi???

Soniu - Czytałam wcześniej o Twoich zmaganiach z ćmą. Zaczęłam czytać, oglądać moje rośliny, ale chyba nic nie ma u mnie. ;:202 Nawet mam w razie czego pomysł na inne kuleczki. Z cisa też można ładne wyprowadzić i są zimozielone. Nie ma szans na uratowanie, jak to szaleństwo już opanuje roślinkę. ;:202

Kwitną moje ulubione chryzantemy. Zwykle zakwitały później i były wyższe.

Obrazek

Ta też należy do ulubienic, bo nie straszne jej żadne tam humory pogodowe.

Obrazek

Widoczki jesienne z ogrodu. Jak ja lubię te kolorki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A róże nadal czarują i nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa. Mam nadzieję, że piękny bukiet różany zaniosę na grób mojej babci. Jak ona kochała kwiaty.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu. Przyszłam do Ciebie po dłuższej przerwie i jestem pod wrażeniem tak pięknej jesieni ;:138 . Astry, przebarwiające się ogniście liście i do tego cudne dyniowe dekoracje ;:215 . Wspaniale to wszystko wygląda ;:138 . Taką jesień lubię ;:3 . U mnie ostatnio popadało więc liczę, że Ty również doczekasz się deszczu. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu ja też snuję plany o zmianach i chociaż marzyło mi się zmniejszenie areału...to go powiększam ;:223
Twój ogród piękny jesienny, widać że lubisz jesień bo tak ładnie ją wyeksponowałaś Obrazek
Przypomniałaś mi moją babcię tylko że będąc młodą dziewczyną pokochałam róże i bardzo chciałam mieć ogromny bukiet suszonych róż, babcia codziennie z placu wracała z różą i miałam taki bukiet...pewnie jej też się podobały ;:167 :D
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Małgosiu
Cudne jesienne widoczki i kompozycje :D
Zainteresowało mnie zestawienie plam jasnych marcinków i bielonych pni drzew.
Dynie fantastyczne, czy to własne :?:
Zdjęciem ostróżki na tle kontrastowego wina dałaś czadu :D A mi listki wszystkie odpadły z młodego winka już
Napisałaś o Babci, smutno mi się zrobiło bo moja też ;:167 kwiaty, a ja dawno grobu nie odwiedzałam :oops:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”