Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Wiejski ogród przed sezonem cz. 34

Post »

Witam!

Gabi rudbekie szczególnie niektóre odmiany to zwiastuny jesieni i dopiero mróz daje im radę :D U mnie w ogrodzie rudbekia błyskotliwa jak zakwita to sezon się kończy

Obrazek

Drugim takim zwiastunem i rozweselaczem są dzielżany

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gabi ja nie mam nic przeciwko zimie i nawet uważam, że bez niej byłoby źle ale też czekam już na wiosnę. Może nie teraz, bo nic jeszcze nie posiałam ale za miesiąc na pewno będę niecierpliwie oczekiwać jej oznak!

Irenko rozumiem Twój perfekcjonizm, ale popatrz na tych co nie mają wszystkiego a prowadzą ciekawe i pełne ciepła wątki :D Ja też mam trochę kwiatków i na pewno mniej warzywek niż Ty :D
Dziękuję i dobrego dnia!

Bea znalazłam jeszcze zdjęcie rudbekii trójklapowej, którą opisywałam u Ciebie. Jest to mocno rozgałęziona roślinka i jak natrafi na dobre miejsce potrafi stworzyć prawie krzaczek na ponad metr wysoki, długo kwitnący kwiatuszkami przypominającymi margerytki :D
Amadeusza obserwuj może po prostu potrzebuje przebić się korzonkami do lepszego pożywienia. Wiesz że róże pokazują co potrafią dopiero w trzy lata po posadzeniu, Tak mi napisali kiedyś przysyłając róże z renomowanej szkółki!

Obrazek

Iwonko wiem wiem uwielbiasz wszystko co żyje! kwiaty, drzewa, krzewy, ptaki, zwierzęta, naturę wszelaką a najważniejsze kochasz LUDZI ;:167 Masz wielkie pojemne serducho ;:167

Obrazek

Beatko a na mnie podobnie działa Twój poranny wpis ;:196 Pełen ciepła i czuję Twój uśmiech na twarzy kiedy to piszesz :D Rzeczywiście na słońce nie ma co liczyć, dlatego niech to będzie spokojny dzień :uszy
Dziękuję bardzo ;:196

Wszystkim odwiedzającym dobrego dnia!
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepiękna czerwona róża taka energetyczna a jak się zwie?
Rudbekia jest tak jesiennym kwiatem ,bardzo długo kwitnie potwierdzam nawet małe przymrozki jej nie przeszkadzają zwłaszcza rudbece trójklapowej która przyszła do mnie z gór. :)
Maryś miałaś dobrą rekę. ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Ty nazywasz niektóre kwiaty zwiastunami jesieni, a dla mnie są to kwiaty późnego lata :D
A swoją drogą, to uwielbiam dzielżany i rudbekie :wit
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu, a ja powędrowałam ;:65 dzisiaj na moją ukochaną działeczkę i muszę Ci powiedzieć, że napawałam oczy piękną baśniową aurą. :tan :tan
Stwierdziłam przy okazji, że roślinki mają białą kołderkę i raczej nie powinny zmarznąć. ;:63 Przynajmniej te, które jeszcze żyją. ;:108

Kupiłaś sobie prymulkę?
Ja nabyłam drugą i przyrzekłam sobie, że z tydzień do biedry nie pójdę. :;230 Kuszą tymi prymulami, a u mnie słaba silna wola. ;:306 ;:306

Rudbekie kocham od zawsze. ;:167 Są niekłopotliwe, same się sieją, długo kwitną i rozświetlają pochmurne dni. ;:3
O rudbekii trójklapowej pierwsze słyszę i widzę. :roll:

Za dzielżanami nigdy nie przepadałam, ;:185 ale każdy ma swoje upodobania. ;:131 Mnie się dawno temu znudziły, bo zarastały cały ogródek sąsiadki moich rodziców. :( Nic więcej tam nie rosło, tylko te dzielżany. ;:223

Śliczne zdjątko róży skąpanej w deszczu! ;:63 ;:63 ;:63

W ogrodzie przydomowym roślinom cieplej, sądzę więc, że wszystkie Twoje różyczki przezimują. ;:333

Miłego wieczoru. ;:196
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Misiu niestety nie wiem ;:185 która to z moich czerwonych róż, a zdjęcie zrobione dla tych kropelek i tak dawno, że nie umiem jej nazwać :oops: Któregoś roku rudbekie te jednoroczne zniknęły z mojego ogrodu, ale na szczęście zaraz ktoś mi przysłał i wróciły ;:215 teraz sieją się w przeróżnych miejscach i już je tam zostawiam, żeby się nie obraziły :wink: Trójklapową dostałam i też zniknęła bo nie wiedziałam że jest dwuletnia, a wysiała się w polu i z pietyzmem przeniosłam do ogrodu :D
Do czego ja mam taką rękę Misiu ;:196

Małgosiu widać późne lato mnie się kojarzy z jesienią ;:306 na pewno dojrzałość i koniec sezonu! A co tam są piękne jak stare wino i..... ;:306

Lucynko no widać że byłaś na działeczce, bo taka uchachana jesteś ;:306 ;:306 Fajnie że roślinki przykryte ;:215 Masz rację baśń jest i u mnie i najpiękniej wyglądają drzewa! sosny, jodła, świerki nawet są śliczne całe w szadzi. Krzaki mnie trochę denerwują, bo te białe igiełki po potrąceniu łatwo spadają i lecą mi za kołnierz ;:306 Nigdzie dzisiaj nie jeździliśmy, ale jutro M planuje więc jak nie zapomnę namówię go na B. To już masz dwa kolory? ...tylko dwa? :D
A ja lubię jedne i drugie. Dzielżany dostałam chyba z 20 lat temu, koleżanka pokazała mi je nadziałce mówiąc, że przywiozła kawałeczek z Niemiec i jak się rozrosły podzieliła. Do tej pory je mam dzielę, przesadzam i mam :D Widzisz mnie się ładnie kojarzą :D Oby Twoje słowa się sprawdziły! dziękuję i wspaniałego wieczoru ;:196
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Marysiu, Twoje słowa wydrukowałam i powiesiłam w kuchni ;:108 Buzia sama się śmieje, mój wniebowzięty ;:108 Chodzi i się uśmiecha.
Mój ogród wreszcie okryty śniegiem, ptaki przylatują. Dziś był zimowy spacer, jest pięknie.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Justynko czy te z wyspy? :D Jestem z Wami za parę lat będziemy wspominać, patrz coraz więcej mamy wspomnień ;:4
Nawet zima przyszła i Madzia będzie miała i bałwanka, sanki i ptaszki w karmniku ;:167
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Rudbekie i dzieżlany (i jeżówki też) takie noszą ładne spódniczki, jak jakieś kolorowe baletnice :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, Cinco de Mayo dotarła do mnie zamiast jakiejś innej róży, dostałam 3 sadzonki.
Nie byłam w pierwszym momencie zachwycona, bo jak zobaczyłam w internecie, to i kolor mi nie pasował, ani właśnie to że są puste (no dobra półpełne :D )
Sadzonki przyszły dorodne (z rozaria.pl), pięknie się krzewiły i naprawdę cały czas kwitły... i ten kolor - ni to rude, ni czerwone, w ogóle zachwyca... ;:167

Zdrowa też była cały sezon. Zobaczymy jak po zimie.
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu a ja tą rudbekię koło bramki co rośnie to brałam od Ciebie?
Awatar użytkownika
calka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2012, o 19:56

Post »

Dobry wieczór Marysiu :wit
Dlaczego tak rzadko raczysz nas zdjęciami domowych roślinek?

https://images82.fotosik.pl/300/e47d5c02229f926f.jpg
To anturium?
Przyłączam się do zachwytów nad różą w kroplach wody. Takie intensywne kolory są jak najbardziej wskazane ;:333
Pozdrawiam ;:196
Ewa
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu Na pewno zrobię zegarowi fotkę. Na zimę go zdejmuję bo nie jest zbyt szczelny i szybko wysiadają baterie, boję się żeby nie zardzewiał ... byłoby szkoda :( ... Jak widzisz znowu nie jestem na bieżąco :oops: , ale skrupulatnie wszystko czytam i podglądam :) ... Bardzo podobają mi się te jesienne kwiatowe słoneczka i mgiełka gipsówki, która wszystkim roślinom nadaje lekkości (też jest na liście moich chciejstw ;:306 )... będę musiała nad nimi pomyśleć... Na razie mam rudbekie . :)
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryśko jakoś tak zeszło, że nie kupiłam tego imbiru. Odłożę plany dyniowej zupki za przyszły tydzień.
Na razie podziwiam widoczki Twojej zimy z okna no i przepięknie ujęte dzielżany. Rudbekie są częstymi gośćmi w ogrodzie natomiast dzielżany jakoś tak mniej a są równie urokliwe. Zima u nas mroźna, dziś zapowiadają -11....czuje się to.
Chow się cieplutko. ;:168
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Marysiu dzięki Tobie poznałam nazwę kwiatka, która do tej pory była mi tajemnicą. Rudbekia trójklapowa, gdyby nie to że nie wabi pszczół była by super. Dzielżany też doceniłam, to fajne bezproblemowe kwiaty. Wiesz, zainspirowałaś mnie firmą nasienniczą, ileśdzisiąt stron wstecz.. :wink:
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

;:138 masz rękę do roślin i dobre serducho bo dzielisz nimi. ;:167
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Zablokowany