Fikusy, kamelia i parę innych

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2013, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fikusy, kamelia i parę innych

Post »

Basiu, dokładnie. Mam tylko nadzieję, że to nie oznacza braku kwitnienia w styczniu/lutym. Cała frajda w azaliach to ich zimowe kwiaty...

Moniko, dziękuję. :)

Ja wyraźnie muszę wyjeżdżać z domu na weekendy. Nie było mnie dwa dni, wracam - a tu kolejne Adenium zaczynają puszczać boczne pędy. :tan
Obrazek

Obrazek

Zielony klejnocik w ogrodzie (nie pamiętam jak się nazywa ten gość).
Obrazek

A tu proszę Państwa moja biała pełna frezja. ;:223 Powiem tak. Kupowałam w tym roku u wielu sprzedawców internetowych i byłam zadowolona ze wszystkich zakupów. Poza jednym. Zamówiłam kalie (z których wyrosło zaledwie trzy z sześciu), orliki (białe pełne, przyzwoite i czarne pełne - 2 z 3 sadzonek były tak cherlawe, że ledwo dały radę i miały dosłownie po jednym kwiatku, a trzecia zdechła dzień po posadzeniu) i te nieszczęsne frezje. Nie dość, że wykiełkowało cztery z 30 cebulek (!!!!), to jeszcze zakwitła jedynie ta, no a ja może się nie znam, ale to nie jest biały kwiatek... ;:223
Obrazek
Awatar użytkownika
cokolwiek
500p
500p
Od: 7 wrz 2016, o 12:44

Post »

Joasiu biały nie jest ale coś w sobie ma Trzeba chwalić bo sie obrazi i wogole kwitnąć przestanie :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne wszystkie rośliny ale... jestem niepoprawny i dla mnie gymnokalicjum (z pąkiem!) jest zdecydowanie najładniejsze. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2015, o 20:42

Post »

Joasiu, martwisz się, że frezja nie jest biała? Dobrze, że to chociaż frezja :lol: . Przypomniał mi się wpis z wątku identyfikacyjnego - komuś, z kupionych w necie nasion, wyrósł szarłat szorstki (chwaścior), a miały być jakieś piękne egzotyczne rośliny. Niestety.
Adeniowe maluszki spisują się znakomicie ;:333 .
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, ja lubię wszystkie frezje, ale do białych pełnych mam ogromny sentyment, bo miałam je w ślubnym bukiecie. :) I chciałam białe pełne. Drażni mnie tylko i wyłącznie nieuczciwość sprzedawcy...

Henryku - zdecydowanie! :) Czekam aż zakwitnie z niecierpliwością! :)

Basiu, coś racji w tym jest. Aczkolwiek jest to przykre, że ktoś wysyła cebulki fatalnej jakości i w dodatku nie te, co trzeba.
Adenium mnie zaskakują, bo co na nie spojrzę, to mi się wydaje, że są większe (odpukać). :heja Pozostawiłam je tak naprawdę samym sobie, podlewa je tylko deszcz (chyba, że długo jest sucho i widzę, że któryś zaczyna się marszczyć), stoją na słonecznej patelni, a ja tylko czasem kapnę im jakiegoś nawozu (i to właściwie jak mi coś zostanie z podlewania innych roślinek). Chyba im to pasuje. :) Oby tak dalej!

Przedstawiam Wam fuksję 'Blue Veil':
Obrazek

Zaczyna kwitnąć moja spóźniona lobelia. :)
Obrazek
Selinka
50p
50p
Od: 14 kwie 2013, o 23:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy mogę prosić o zdjęcia fikusów? Tych ukorzenianych z cięcia po formowaniu drzewek również.
Ja ostatnio zdobyłam benjamina Starlight (sadzonki do ukorzenienia)-właśnie dziś powinien do mnie dotrzeć :)
Szukam pomysłu na trzecią odmianę, żeby zrobić kompozycję trójbarwną: Kinky, Starlight i coś jeszcze :)
Mój Natalensis variegata wciąż intensywnie ratowany (grzyb) chyba zaczyna wykazywać pozytywne zmiany.Pędy odbijają. Wyrosły mu już w doniczce duże trzy pędy czosnku :), którego ząbki powtykałam w ziemię jako dodatkowa naturalna ochrona. Jak Ty chronisz swoje fikusy? Przerażają mnie przędziorki.
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W sumie tylko raz walczyłam z tarcznikami, kiedy wzięłam od Babci (świadomie :wink: ) potwornie zaatakowanego fikusa, który obecnie jest moim ulubionym laskiem. Wtedy szła chemia co 3 tygodnie, wycinanie gałęzi z robalami, mycie liści wodą ze spirytusem itd. Ale udało mi się zwalczyć to draństwo i od tamtej pory (4 lata temu) właściwie (odpukać) nie mam z nimi problemu. Czasami przy okazji pryskania róż na mszyce, jeśli zostanie środka, to prysnę i fikusy. Z grzybami na szczęście jeszcze nie walczyłam i oby tak zostało.

Kilka zdjęć sadzonek. :)

Te trzy poniżej to sadzonki beniaminków z zeszłego roku.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj tegoroczne sadzonki beniaminków - trzy doniczki z ośmiu, ale wszystkie są prawie takie same. Dosyć długo nie chciały ruszyć, ale w tej chwili już puszczają nowe listki.
Obrazek

F. microcarpa (szczepiony), którego odcięłam w grudniu 2016, potrzymałam miesiąc w słoiku z wodą, a potem wsadziłam do ziemi. I w tej chwili rośnie jak szalony. :)
Obrazek

Ten powyżej to góra z tej rośliny (zdjęcie z 2015 roku):
Obrazek

F. retusa, sadzonka zrobiona na tej samej zasadzie co poprzednia, odcięty latem 2015.
Obrazek

Miałam jeszcze sporo sadzonek z roku 2016, ale mniej więcej połowę już rozdałam, żeby choć trochę zredukować ilość doniczek na parapecie. :)

A to miejsce potrzebne jest np. na nowe nabytki. Dziś dostałam paczkę od Henryka. :tan

Gymnocalycium erolesii Strigl (material from Austrian collections) - z pączkami! ;:138
Obrazek

Gymnocalycium mihanovichii fa
Obrazek

Gymnocalycium erinaceum
WP 108/143 Kanada de Rio Pinto
Obrazek

Gymnocalycium baldianum - z kwiatuszkiem! :heja
Obrazek

A oto i cała moja "kolekcja". ;:3
Obrazek

Zaledwie dwie godziny po wyjęciu z paczki kwiat tak pięknie się rozwinął.
Obrazek

Mam jeszcze pytanie czy ktoś z moich miłych gości posiada gardenię? Bo ta moja coś nie zamierza rozwinąć ani jednego pąka. Stoi u mnie już prawie trzy tygodnie, a ani jeden kwiat się nie pokazał. Zastanawiam się, co może być przyczyną. Stoi na zewnątrz, w półcieniu. Pilnuję, aby miała wilgotno. I nic...
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trzymam kciuki za kaktusy - oby w Twoich dobrych rękach doskonale rosły i obficie kwitły! ;:333
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przybiegłam zobaczyć Twoje baldianum - bardzo ładna roślina, posturę ma już taką "konkretną". Nie jestem wróżką, ale wiem, że tych koszyczków to Ci przybędzie :lol: .
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Henryku, mam nadzieję, że dobrze zaopiekuję się roślinkami od Ciebie. :) Są wspaniałe i chciałabym, aby rosły u mnie jak najlepiej.

Basiu, nie strasz! ;:306 Właśnie kombinuję jak tu jakiś regał w okno wstawić, żeby na zimę zwiększyć powierzchnię parapetową.

Właśnie się zorientowałam, że przedwczoraj minęło równo sześć miesięcy od wykiełkowania pierwszego Adenium. Toż to poważna sprawa! ;:306
Obrazek

Obrazek

Crassula 'Campfire'. Nie wiem co mam z nią dalej robić. Teoretycznie zmiany się już nie powiększają, Topsin chyba zadziałał. Czeka mnie jeszcze jeden oprysk lada dzień. Niby rośnie. Oby tylko kłopoty nie zaczęły się po wniesieniu do domu.
Obrazek

Reszta "skalnego ogródka" ma się całkiem dobrze. :)
Obrazek

Obrazek

Moja nie-biała, nie-pełna frezja. Dobrze, że chociaż pachnie jak powinna. :wink:
Obrazek

A tu gość z lawendy. Więcej zdjęć w wątku ogródkowym. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
barbra13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pół roczku im minęło, to trzeba uczcić ;:304 , przynajmniej zdjęciami okazyjnymi :wink: , później będzie jak znalazł do porównań. Bardzo ładnie rosną, oby tak dalej ;:215 .
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Młode adenia robią wrażenie. Zupełnie nie wyglądają na tak młodziutkie roślinki, są spore i dorodne. I tak trzymaj!
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Pelidea pisze:Obrazek
- bardzo ładne grubaski, zapowiedź ładnych roślin. Masz je posadzone w podłożu czysto-mineralnym czy tylko z dużym dodatkiem frakcji mineralnych ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Pelidea
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu, Henryku - dziękuję! :) I dokładni, oby tak dalej. :)

Mieczysławie - około 30% stanowi ziemia do kaktusów. Reszta to zeolit, drobny keramzyt, wermikulit, perlit, piasek, sprasowane włókno kokosowe i czerwona lawa - wszystkiego mniej więcej po równo, tylko lawy mniej bo miałam niedużo.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Pelidea pisze: Właśnie kombinuję jak tu jakiś regał w okno wstawić, żeby na zimę zwiększyć powierzchnię parapetową.
A więc wszystko z Tobą w porządku - rozwijasz się prawidłowo :;230 :;230

Henryk załatwił sprawę gymnokalicjów, a ja koniecznie muszę pochwalić adenium - ładne, zdrowe, soczyste, super ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”