Popatrzyłem na roczny rozklad pogody w Plainville CT i jedno, co mi się nasunęło, to spróbować posadzić pomidory wcześniej. Średnie temperatury w kwietniu są u Ciebie o kilka stopni wyższe niż u nas. Kawałek folii na początku też by nie zaszkodził. Przyspieszenie wegetacji o 2-3 tygodnie, to może być o 1-2 grona więcej do czasu upałów. Ważny jest też dobór odmian. Niektóre są wrażliwe na gorąco, inne mniej. Proponuję spróbować z odmianami szklarniowymi, bo one mają genetycznie poprawione zawiązywanie owoców w wysokich temperaturach. Pomidory różnią się też częstotliwością wytwarzania gron. Mam odmiany, które robią to co 2 liście , ale są i takie, które mają po 3 albo i 4 liście pomiędzy gronami. Sadząc odmiany kwitnące "gęściej" też możesz porawić sytuację. Zauważyłem też taką prawidłowość, że czym drobniejszy owoc, tym lepsze wiązanie w warunkach stresowych.Tegoroczny rekordzista w wiązaniu to w kolejności Poranek, NN Iran, Kibic,GAT.lucioperca pisze: Co zrobic zeby poprawic procent zawiazywania sie pomidorow.

Z odmian o większych owocach to niewątpliwie HTP11 i Czekolada (pod taką nazwą dostałem nasiona).

Z drobiazgów to Supersweet 100, Megagron i Creativo -nasiona z pomidorków kupionych w markecie. Dodam, że Supersweet rośnie na kilka pędów i już ma prawie 2 metry

I na zakończenie relacji widok ogólny + bonus dla cierpliwych