Krysiu
Tak,to sangwinaria,szkoda,ż etak szybko przekwita i że mam tak maciupką kępkę.
Może rozrośnie się w końcu
Trawka to to ta sama w dwu odsłonach Carex nigra
Pierwsze zdjęcie przedstawia czarne kłosy a drugie już w pełnym rozkwicie.
Aga 
te granatowe bratki są wieloletnie, mam już u siebie ok lat 20 co najmniej.
Rozsiewają się same,znajduję pojedyncze siewki w różnych miejscach całego ogrodu,zbieram je do kupy w sezonie i wiosną wygląda taka kępka dość fajnie.
Inne - np.te kupiłam sadzonki już w marcu by ożywić nieco pozimowe widoczki
Janku 
dzięki, ja też doceniam postępujące zmiany w ogrodzie. Robi się bardzo przytulnie.
W tym roku niezwykle zapachy u mnie panują...mam ogromne krzaczyska mahoni,kilka w różnych miejscach, więc miodowy zapach jej kwiatów czuć wszędzie, w każdym zakątku a nawet dolatuje do wysokości piętra.
Mało jeszcze jest pszczółek aż szkoda
Kwitnie po kolei już wszystko co wiosną powinno
np.
Ale zaskoczyło mnie totalnie - kwitnienie klona palmowego...
Tego się nie spodziewałam.
Nawet nie marzyłam ba nawet nie wierzyłam,ż e to możliwe,żebym to zobaczyła.
A jednak ...to niezwykłe zjawisko pojawiło się
Nigdy nie czytałam nic na temat kwitnienia klona palmolwego,więc nie brałam czegoś takiego pod uwagę
a tu taka niespodzianka
Karolu nie zrobiłam zdjęcia a obiecywałam sobie,bo chciałam pokazać Ci jak wygląda aktualnie 'przeczesany żywopłot.
Postaram się może jutro wstawić z djęcie.
Żywopłot z pęcherznicy ma prawie ...

20 lat
Owszem wycięcie starych gałęzi powoduje lekki prześwit, ale robimy to wiosną,kiedy i tak wszystko jest "gołe,wesołe,nieciekawe"

ale tyle dobrego dzieje się wiosną po zimie,że nie zauważam tych prześwitów,ponadto szybko tworzy się ściana liści i zapomina się o tamtym nieciekawym wyglądzie żywopłotu.
Aktualnie mąż poszerza skarpę,powstają poziomy i tworzy się nowe miejsce do nowych nasadzeń.
Po prostu będę mogła rozluźnić nieco rabaty.
No to nadrobiłam nieco zaległości w wątku