Krysiu 

Tak,to sangwinaria,szkoda,ż etak szybko przekwita i że   mam  tak  maciupką kępkę.
Może  rozrośnie  się w końcu  

Trawka  to  to ta sama  w dwu odsłonach   Carex nigra
Pierwsze  zdjęcie  przedstawia czarne  kłosy  a  drugie  już  w pełnym  rozkwicie.
Aga  
  te granatowe  bratki są wieloletnie, mam już u siebie ok  lat  20 co najmniej.
Rozsiewają  się  same,znajduję pojedyncze  siewki w różnych miejscach  całego ogrodu,zbieram je  do  kupy  w sezonie i wiosną  wygląda taka kępka  dość  fajnie.
Inne -  np.te kupiłam sadzonki już  w marcu  by ożywić nieco  pozimowe  widoczki
Janku 
   dzięki, ja też  doceniam postępujące  zmiany  w ogrodzie. Robi się bardzo przytulnie.
W tym roku niezwykle  zapachy u mnie panują...mam ogromne krzaczyska mahoni,kilka  w różnych  miejscach, więc  miodowy zapach  jej kwiatów czuć wszędzie, w  każdym zakątku  a nawet  dolatuje  do wysokości piętra.
Mało jeszcze  jest pszczółek  aż  szkoda
Kwitnie po kolei  już wszystko co wiosną powinno
np.
Ale  zaskoczyło mnie totalnie - kwitnienie klona palmowego...
Tego się nie spodziewałam.
Nawet nie marzyłam  ba nawet nie wierzyłam,ż e to możliwe,żebym to  zobaczyła.
A jednak ...to niezwykłe  zjawisko  pojawiło się
Nigdy nie czytałam nic na temat kwitnienia klona palmolwego,więc nie brałam czegoś takiego pod uwagę
a tu taka niespodzianka 
Karolu nie  zrobiłam zdjęcia  a obiecywałam  sobie,bo chciałam pokazać Ci jak wygląda  aktualnie 'przeczesany  żywopłot.
Postaram się może  jutro wstawić z djęcie.
Żywopłot  z pęcherznicy  ma  prawie ...  

20 lat
Owszem wycięcie  starych gałęzi powoduje lekki prześwit, ale  robimy to wiosną,kiedy i tak wszystko jest "gołe,wesołe,nieciekawe" 

ale tyle  dobrego dzieje  się wiosną  po zimie,że  nie zauważam  tych prześwitów,ponadto  szybko tworzy się  ściana  liści  i zapomina  się o tamtym nieciekawym wyglądzie  żywopłotu.
Aktualnie mąż poszerza  skarpę,powstają poziomy i tworzy się nowe  miejsce  do  nowych  nasadzeń.
Po prostu będę  mogła  rozluźnić nieco  rabaty.
No to  nadrobiłam nieco  zaległości  w  wątku