Ogród w słońcu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Paulii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2013, o 15:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród w słońcu

Post »

Witaj Sabinko :wit Przepiękna ta tulipanowa rabata :roll:
Krokusiki niedobitki śliczne,Pierwiosnek ślicznie kwitnie :D
OOO tulipanki pokazują już pomalutku swe buźki
Forsycja lad moment zakwitnie, Śliczne Hiacynciki
Żółcielek fajny, Anemon piękny, Żonkilki Ci zakwitły ;:113
Szczypior jaki fajniutki
Tulipanki ślicznie kwitną
Hiacynty pięknie Ci kwitną i jaki zapach się unosi po ogrodzie :)
I bez będzie Ci kwitł, fajniutka sasanka , szafirki śliczne
Przepiękny Tort upiekłaś :shock: zdolna z Ciebie kobitka ;:180
Pauli :) "To możli­wość spełnienia marzeń spra­wia, że życie jest tak fascynujące"
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

napisałam ogromne piękne opowieści o tym co się umnie dzisiaj działo, odpowiedziałam na wasze posty, wstawiłam zdjęcia i wszystko mi zjadło/przepadło/trafiło (właściwe zakreślić)Tym razem będzie krótko i zwięźle :roll: Wkroczyłam z łopatą i motyką w maliny. Myślałam, że przycięcie trochę ograniczy te potwory, ale niestety nic z tego. Tak się rozbestwiają, że wychodzą prawie metr od rzeczywistego miejsca zasadzenia :shock: wykopałam te korzeniska i doprowadziłam do ładu, nie wiem na jak długo :roll:
Paulii, dziękuję za tyle pochwał. Miło, że znów jesteś ;:168
Ewo, nawet nie wiesz jak czekam na te lilie, mam też nadzieję podglądnąć u ciebie, na liliowym festiwalu, kilka pozycji do listy chciejstw ;:108
Grażynko, większość lili siedzi w ziemi. Kilka wariatek powychodziło jeszcze w styczniu, ale teraz zamiast rosnąć to czekają na koleżanki ;:306 w tamtym roku lilie kwitły w goździkowym gąszczu, nic im nie było, więc nasturcje chyba też nie zaszkodzą, niestety ekspertem nie jestem ;:131 Hiacynty w większości są gruntowe, ale jakoś nierównomiernie kwitną, w tym roku dokupiłam kilka odcieni różowego. fotorelacja poniżej.
Stasiu, większość piwonii już dawno wyszła, a te które tkwiły w ziemi odgarnęłam i sprawdziłam czy żyją..może to jakieś późniejsze odmiany?? Jeśli jednak powodem jest zbyt głębokie wkopanie to na jesień szykują mi się wykopki :;230
Aniu, sadź chociażby do donic. szkoda rezygnować z lilii ;:108

Obrazek

Obrazek

Augusta Luise szaleje, a pomyśleć, że wsadziłam ją zaledwie 2 tygodnie temu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

rozkwitła się druga sasaneczka..tylko gdzie te białe i czerwone :roll:

Obrazek

na pierwszym planie mak wschodni, poluję jeszcze na odmianę z pełnymi kwiatami

Obrazek

Tutaj jesienią wsadziłam biedronkowe hiacynty - są dopiero na etapie sporych pąków, między nimi zasadziłam świeżo kupione różowaśne..łącznie 20 szt. mam nadzieję, że za rok się zgrają z kwitnieniem.

Obrazek

tutaj rosną już od dwóch lat..może płycej wsadzone, bo już kwitną

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Sabinko szkoda,że Twoją relację wcięło ;:224 Bardzo fajnie opowiadasz,zawsze mam uśmiech jak Ciebie czytam ;:108
O widzę,że szampańską różę posadziłaś...Augusta kiedyś miała rosnąć u mnie,ale okazała się Chippendale ;:306
Teraz będę ją podziwiała u Ciebie :uszy
Ale masz dużo hiacyntów,moje co roku zanikają,po prostu dosadzam kolejne ;:108
Śliczna sasanka,też czekam na moje kilka kolorków ;:108 Ciekawe,czy moje narcyzy już rozkwitły ;:131
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, bardzo mi miło, że podoba ci się mój sposób pisania, bo szczerze powiedziawszy ta forma (w miarę krótkie posty, odpowiedzi, plus ewentualne zdjęcia) narzuca mi pewne ramy. Normalnie jestem straszną gadułą i jak zacznę tak ciężko mi skończyć. Jeden temat zaczyna nowy, a później kolejny i kolejny ;:108 Czasami łapię się na tym, że w pisaniu, jak próbuję za dużo na raz przekazać to wychodzą albo epopeje albo totalny groch z kapustą bez ładu i składu..dlatego staram się jak moge bardzo na temat i rzeczowo pisywać..No sama widzisz jak to wychodzi jak mi ktoś na pisaninowe gadulstwo przyzwoli ;:306 Jeśli moja Augusta wyrośnie na Chippendale to wcale nie będę narzekała..po prostu odznaczę kolejną pozycję z listy, a za jesień będzie pretekst do zakupów :;230 Nie wiem jak to jest z hiacyntami. Są miejsca które im nie służą i koniec..Dwa lata temu kupiłam sporo cebul i w jednym miejscu się trzymają w innym dosłownie zostały takie maleńkie sieweczki, które w tym roku przesadziłam żeby całkiem nie zaginęły ;:174
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32

Post »

Na mojej liście zakupów na jesień będą wiosenne kwiaty,bo ja nie mam niestety co pokazywać,a u Ciebie Sabinko tak kolorowo. Dzisiejszy dzień do niczego nie nastraja, mgła,brzydko ,ponuro a jak wchodzę do Ciebie na wątek to od razu buzia mi się uśmiecha ;:173
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kajko, u mnie znowu odwrotnie. Na wiosnę zawsze kwitnie różnej "biedy" jeszcze do czasu lili kolorowwo, a później jakoś nie bardzo mam co pokazać..potrzebuję jakiejś rośliny kwitnącej do przymrozków :;230 W tym roku liczę na róże ;:224
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Zachwycam się cebulowymi u Ciebie przy każdej wizycie...kolorowy świat ;:138
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Jeśli faktycznie będziesz musiała przesadzać piwonie, to zrób to w sierpniu w bardzo ciepły słoneczny dzień.
Wykop, otrząśnij z ziemi i pozostaw na 2 dni położone na rabacie na słońcu,żeby trochę przywiędły a korzeń zwiotczał.
Następnie posadź ale płytko, ma być najwyżej 2 cm. ziemi nad oczkami w górnej części karpy i dobrze podlej.Liście obetnij.
Ten szok termiczny zmusza je do kwitnienia już w następnym roku. ;:215
Śliczna kolekcja hiacyntów, czy wiesz że każdy kolor pachnie inaczej. ;:oj
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu ;:196 Nie wiedziałam, że tak można. W tamtym roku jak kupiłam piwonie mąż dopiero był w trakcie murowania rabaty i faktycznie piwonki poleżały sobie kilka dni i wsadzałam je lekko podwiędłe..Myślałam, że je usmierciłam na amen i to był główny powód ich zaginięcia ;:131 ale teraz wychodzą..niestety po rozgarnięciu widzę, że są około 10-15 cm pod ziemią. Te które były płycej już maja liscie właściwe ;:108
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Masz zbyt głęboko posadzone ;:222 jak w zeszłym roku przeszły ten wstrząs to na mur powinny zakwitnąć, tylko natychmiast wykop i wsadź płycej. Widziałaś jak Marta koziorożec ma wsadzone swoje. ;:108
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu, na sto procent wydrę im kłącza do wierzchu ;:183
Agnieszko, przegapiłam twój wpis..Cebulowe dopiero się zaczynają. Czekamy na burzę tulipanów, pozostałe hiacynty (będę sprawdzała czy każdy kolor pachnie inaczej ;:oj ) resztę żonkili i narcyzów, szafirki, kokrony cesarskie, szachownice biedronkowe i oczywiście festiwal lilii ;:65 na samą myśl uśmiecham się do monitora :lol:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Biała sasanka zaczyna u mnie kwitnąć najpóźniej :roll: W zeszłym roku już myślałam, że przepadła, bo pojawiła się dopiero, gdy inne już przekwitały.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Czyli mam się szykować na jeszcze większe doznania?
;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Czekam na korony,pierwszy raz je posadziłam,jedna się obudziła,a czekam jeszcze na 3 pozostałe ;:65
Awatar użytkownika
ann_30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2012, o 10:36

Post »

U mnie też jak przekwitły kwiaty cebulowe to było smutno na rabatkach.Moim sposobem na to aby dalej mieć coś kwitnącego w ogrodzie są rośliny jednoroczne.Co roku zmieniam wysiewane kwiaty tak aby nie było zawsze tak samo.Moimi ulubieńcami są aksamitki,astry,słoneczniki,kosmosy.Często kompozycja zależy od tego jakie nasiona wpadną mi w oko na zakupach.Z wieloletnich polecam astry bylinowe,floksy,liliowce a do tego mieczyki i dalie jeśli masz gdzie je przechowywać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”