Kolejne lato w wiejskim ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolejne lato w wiejskim ogrodzie

Post »

Marysiu, wspaniale Ci wszystko kwitnie! Piękne malwy, u niektórych tak cudnie kwitną całymi łanami...
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Malwy bardzo lubię ,są takie dostojne a zarazem delikatne , szczególnie pełne zawsze mnie zawojują - u mnie tak mniej-więcej co 3 lata miały oznaki rdzy.
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
iwonaPM
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 13 sie 2011, o 18:01

Post »

Maska pisze:Iwonko i nie mogę znaleźć nazwy a kupiłam ją rok temu :(
Marysiu podpisałaś ją jako azjatycka Olina - to nie ta nazwa ? :wink:
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Marysiu wczoraj przyjechałam z działki umęczona gorącem i komarami,zachwycam się liliowcami i liliami-są cudne , zazdroszczę ziemi gliniastej - ostatnio targałam parę wiader i skrzynię od Marzenki (to ona nakopała i wpakowała mi do samochodu kochana dziewczynka) do podsypania w doły bo wszystko pada mimo podlewania , bujnie rozrosły mi się krwawniki (te polne)chyba muszę zmienić koncepcje na ogród .W przydomowym inne warunki glebowe, też kwitną liliowce ,hortensje , lilie i róże ale tu mam mało miejsca na wszystkie piękności .Barcarolle mnie zauroczyła , pozdrawiam
weekendowo ;:196 AAAAAAAAA................mioduneczka od Ciebie ;:167 pięknie się razrasta, zapoluję na wiosnę ??czy jesień na tę którą masz od Pati ( Majesty) chyba że
Marzenka wysępiła od kogoś to wezmę od niej .. ;:196 ;:196
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Marysiu,jeszcze pomeczę.Jak bym popryskała zaatakowane liscie to juz nic nie daje?
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

No ja też jestem ciekawa co Marysia na te opryski malw teraz, ja kilka lat sobie odpuściłam z malwami i teraz kupiłam "cudze" mając nadzieję że będą zdrowe lecz ;:185 zawiodłam się....a mojej sąsiadce Stasi wyrosły nie wiedzieć skąd :roll: i się zasiały w trawie mając się zdrowo ;:333
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Maska pisze:Małgosiu bo jak raz rośliny są zagrzybione i nie opryskasz, nie spalisz chorych pozostałości to one w kółko się zarażają to rdza malwy i wyczytałam, że innym roślinom nie zagraża. Zdecyduj się na wiosnę parę razy opryskać, a nowe rozety liściowe i przed zimą, stare spal i zobaczysz!
Małgosiu napisałam o oprysku na wiosnę i nowe rozety co wyrosną dając początek nowym roślinom. Stare tegoroczne trzeba spalić.

Mariolko mam nadzieję, że jak wyrosną te co posiałam w tym roku to będzie mały łanik ;:306
Ewciu a jak dzisiaj obserwowałam malwy przy drodze to zdrowe są bez rdzy :lol: Niestety pełne malwy były u mnie rok a na następny już nie wyszły :? Śliczny nowy awatarek - masz słodki uśmiech ;:168
Iwonko bo jak odpisywałam to nie znałam nazwy, wieczorem szukałam czegoś w nec ie i weszłam w sklepie gdzie kupowałam we własnego konto i znalazłam. Poprawiłam swój post ze zdjęciami a o tym zapomniałam ;:180
Elu miodunka Majesty nie jest od Pat i sądzę, że w jesieni jeszcze nie będzie do podziału, bo nie narasta jak ta plamista. Za to ta od Pat ładnie rośnie. Czyli Ty masz dwa ogrody?, bo już się pogubiłam ;:219
Oczywiście na otwarcie wątku już Cię nie namawiam, bo to sprawa beznadziejna!
Basiu u mnie rokrocznie dąbrówka dostaje mączniaka, a u innych rośnie ładnie, ale dostałam ją lata temu od koleżanki której też mączniak na dąbrówce występował - może to geny?
A jakby tak na wiosnę malwę gnojówką pokrzywową potraktować?
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Nooo może by ;:108
Maska pisze: na wiosnę malwę gnojówką pokrzywową potraktować?
na róże u mnie pomogło.
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
elakuznicom
500p
500p

Post »

Tak Marysiu, sprawa beznadziejna na wątek i nie tylko, ogródek przydomowy i działka, nie ogarniam wszystkiego Obrazek
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Marysiu.Ja nasiona kupiłem w zeszłym roku w Florexpolu.Też miałem pełną malwę.W zeszłym roku się nie pokazała, a w tym roku w tym miejscu są dwie malutkie.Teraz na walkę z rdzą to już chyba za póżno. Pozostaje jedynie usunięcie liści.Nie wiem czy nasiona z takiej malwy będą wolne od rdzy.?
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Elu jest słodki jak każdy liliowiec! napisz ile ma przydomowy, że wzięłaś jeszcze działkę?
Wczoraj wracałam do domu i widziałam trawnik przy ulicy z sumakiem dość dużym dorodnym , a z trawy wyrastał las malutkich sumaczków i pomyślałam o Tobie! :wink:
Jureczku przez przypadek wyszłam na specjalistkę od rdzy malwowej, ale ja z netu i z obserwacji czerpię informacje. Jest to podobno grzyb, który opanowuje tylko malwy i nie zagraża innym roślinom. Nie wiem jak z nasionami, ale jak się wysieje i od razu młode rośliny pokropi to może rdzę się zlikwiduje :?
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2007, o 00:17

Post »

Ja co prawda nie o malwach chciałam, chociaż dyskusja ciekawa i przeczytałam całą :) ... ale o różach , na niektórych z nich mam takie ciemne plamki ( na liściach ), na innych nie . Nie bardzo się jeszcze orientuję w temacie róż. Co to za choroba ? I dlaczego z kilku rosnących obok siebie krzaków jedne są zarażone a inne nie. Czym to zwalczać ? i czy są niechemiczne sposoby?

Pewno tyle pytań to w temacie różanym powinnam.. ale najbardziej zależło mi na tym domowym sposobie walki.. a pamiętam , że Marysia zna takie sekrety:) :) :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
elakuznicom
500p
500p

Post »

Marysiu przydomowy ma 270m/2 -dom typu segment -wjazd do garażu i chodnik, jakieś wąziutkie ścieżynki więc szału nie ma na nasadzenia . mam i tak nieco większą działeczkę ponieważ nasz segment jest rogowy. Miło mi, Marysiu że mnie kojarzysz z sumakami, ja jak jestem na wsi i widzę kokoszki myślę o Tobie ;:306 ;:306
Ostatnio trochę sumaków wykopałam , ale też tak trochę z ciężkim sercem bo też mi się podobają , szkoda ,że takie ekspansywne , ale bedę miała trochę więcej słonecznego miejsca na liliowce, które muszę poprzesadzać z zacienionych miejsc i chcę dokupić jeszcze u Emila ;:196 ;:196
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Bernadetko Twoje zaufanie zobligowało mnie do poszukania metody nie chemicznej i znalazłam coś ciekawego. Oprysk roztworem sody oczyszczonej. Stosuje się na czarną plamistość (o ile to trapi Twoje róże) i nawet na mszyce. Do 1l ciepłej wody (20 st. C.) dodać 1/4 - 1/5 płaskiej łyżeczki sody. Należy przestrzegać proporcji. Dodać 1/2 łyżeczki oleju jadalnego bardzo dokładnie wymieszać i pryskać ale w dni niesłoneczne, bo olej działa jak soczewki i może poparzyć listki. Pryskać 2 x w odstępie 2 tygodni.
Ja mam jedną różę podatną na czarną plamistość, a inne nie i pewnie też tak jest u Ciebie :lol:
Elu ja się sumaków bardzo bałam i widzę u sąsiada jak się niebezpiecznie zbliża do mojego płota, ale mam nadzieję, że go nie rozniosą aż do mnie. Jakoś tak o tych znajomych z FO myśli się nieraz jak o realnych konkretnych znajomych ;:219 Myślałam, że będzie w ten weekend pogoda i namówię M do wycieczki do Emila, ale w taki dzień to nie ma sensu!
Wyszłam rano do ogrodu i zrobiłam parę zdjęć bo nic innego nie chce mi się w ogrodzie robić ;:185
Obrazek
Kolejny od Emila !
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zosiu
zakwitła dalia z nasion od Ciebie ;:196
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

no wracamy przez letni busz do domu ;:65 ;:65 dziękuję za wspólny spacer :wit
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Faktycznie pogoda straszna trzyma się teorii " Jak sucho to sucho, jak mokro to mokro " ;:306 Przetrzymamy i będzie słoneczko :heja
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”