Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Post »

Bukszpanowe obrzeże od dawna chodzi mi po głowie i dlatego od roku ukorzeniam mnóstwo sadzonek.
Twoja jest śliczna :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Formowanie krzewów to często przymus z racji chorób ogołacających krzewy od dołu lub jak u mnie żerowania dzikich zwierząt zimą. Wyrzucić zawsze się zdąży a takie postrzyżyny to inspirujące zajęcie i nigdy nie wiadomo jak się zakończy - wspaniała zabawa.
Ciekawy pomysł z Liatrą kłosową w doniczkach - czy je zadołujesz ?
Łatweij utrzymać odpowiednią wilgotność gleby.
Mam w tej chwili 3 duże kępy wykopane i zastanawiam się gdzie je posadzić - może zmałpuję :;230
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z sadzeniem grupowym jest u mnie tak, że ja wiem, że to lepsze i ładniejsze :D A nadal kupuję po jednej :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu ale prac wykonałaś ,będzie jeszcze cudniej niż było w tajemniczym ogrodzie. Iglak po cięciu wygląda cudnie , pozdrawiam:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Wando zaglądałam do Twojego ogrodu wiele razy i zawsze byłam pod jego urokiem. Masz mnóstwo pięknych roślin, wszystko niby zaplanowane i przemyślane ale całość sprawia wrażenie tajemniczego ogrodu, w którym jeszcze nie do końca wszystkie cuda odkryte ;:108
No i przede wszystkim masz ogród przy domu (moje marzenie ) a nie dojazdową działkę, stwarza to całkiem inne możliwości inwestycji i możliwość cieszenia się swoim kawałkiem raju na co dzień ;:215
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Zacznę oczywiście od fiołków, bo wiesz, że mam do nich ogromną słabość ;:167
Jeszcze niedawno martwiłaś się, że na parapetach stoją "sałaty", więc chyba postanowiły udowodnić Ci, że tak nie jest ;:215
Podobnie, jak ty myślałam o bukszpanowej obwódce, ale zastanawiam się, czy sadzicie jakąś specjalną wolno rosnocą odmianę, czy "jak leci" ?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Wandziu czytam ze jakis remont ci sie szykuje przed domem.....czyli bedzie jeszcze ładniej...nie to chyba nie mozliwe ;:130
Mam nadzieje ,ze żadna z moich ulubionych ścieżek u ciebie nie będzie rozebrana :roll:
Miłego dnia kochana ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Annar13, witaj kochana po raz pierwszy. Muszę cię koniecznie odwiedzić, gdy wygospodaruję parę chwilek. Co do bukszpaników to ja także je ukorzeniam po każdym strzyżeniu. Świetnie się przyjmują. I nigdy ich nie jest za dużo, zawsze znajdzie się dla nich miejsce.
Christinkrysia. Krysiu tych donic z liatrami nie zdołuję. Gdybym miała miejsce na zadołowanie, to bym tam posadziła po prostu do gruntu. Z braku miejsca będą stały w donicach, bo jestem ciekawa efektu. Dopiero jesienią chcę je przenieść do gruntu, bo pewnie gdzieś wygospodaruje się trochę miejsca. A dlaczego wykopałaś te swoje trzy kępy liatrii?
ewamaj66, Ewuniu ja myślę, że trzeba pamiętać o tej zasadzie w momencie pobytu w sklepie, to wtedy już jest łatwiej :D Jutro wybieram się po bratki i muszę pamiętać, żeby zamiast trzech różnych kupić trzy takie same. I tego się muszę trzymać.
Monikwiaty, dziękuję, że wpadłaś. Wiem, że mało masz ostatnio czasu, a więc tym bardziej cieszy mnie twoja sympatyczna wizyta ;:196
AnastazjaB, bardzo mi miło, że jesteś. tym bardziej, że łączą nas przecież nasze dęby. Ogód przy domu to wielka dogodność i przyjemność. Powiem ci, że gdybym przy tej ilości liści miała ogród gdzieś dalej i musiałabym dojeżdżać, to byłaby to jedna wielka porażka. Wiosną rośliny podusiłyby się pod warstwą liści, bo nie zdążyłabym ich pousuwać w czasie weekendu. Nie wiem, jak ty to robisz, Beatko :shock:
Heliofitko, Iwonko, kochana, jak fajnie, że się odezwałaś. Fiołeczki kwitną u mnie hurtem. Po tym ogólnym przesadzeniu ruszyły i prawie wszystkie mają pączuszki.
Teraz jeśli chodzi o bukszpan. Sadzę zwykły zielony, najzwyklejszy, tylko go często strzygę, żeby zgęstniał. On i tak rośnie wolno. Fajna roślina, bo lub w cieniu i w półcieniu, a nawet i na słońcu, byleby to nie była patelnia. No i w zimie jest zielony. A poza tym można go sobie dowolnie kształtować, choć akurat ja nie gustuję w pieskach, słoniach i małpach z bukszpanu. Lubię zwykłe formy.
Keetee, oj Doratko, muszę cię zmartwić, ale jedna ścieżka koło liliowców zostanie zastąpiona granitową. Kamienie z niej zabrane pójdą na skalniak pod dębem. Ale i tak zostanie jeszcze kilka innych kamiennych ścieżek. Niestety, boso trudno się po nich chodzi. A ja tak lubię boso :roll:

Kilka aktualności wiosennych.
Obrazek

Pierwiosnki z zeszłorcznych siewek.
Obrazek

Większość żurawek pięknie przezimowała.
Obrazek

U niektórych, "na pięterku", wyrastają młode liście zupełnie niepodobne do starych na dole.
Obrazek

Różyczka Tuscany Superb :D
Obrazek

W donicy Nina Renaissance
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powojnik Arabella, bardzo tutaj chwalony, a więc wiążę z nim duże nadzieje :D Wystartował ładnie...
Obrazek

Ruszają trawy. Zobaczcie jaki fajny trzcinnik "Overdam". Polecam, bo ładny jest i mało kapryśny. Może sobie jeszcze dokupię ze dwa dla lepszego efektu.
Obrazek
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Okej...zgadzam sie ;:306 granitowe tez sa super...no i ja tez lubię boso ganiac po ogródku... ;:303
Awatar użytkownika
anastazja B
1000p
1000p
Od: 3 mar 2013, o 09:44

Post »

Wandziu część liści zbieramy już na jesieni .Tam gdzie rosną dęby jest trawnik i takie leśne runo więc większość roślinek ogrodowych jest tylko trochę okryta pierzynką z liści, na pewno się nie zaduszą :wink: A na wiosnę trochę gimnastyki i prawie wszystkie usunięte :heja Oczywiście jeszcze trochę ich mam tym bardziej ,że wiatr je przywiewa , ale za każdym razem po trochu i robi się porządek.
pozdrawiam Beata

Mój ogród w półcieniu
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Wandziu, mam takie same pierwiosnki! Ja je dzielę, bo strasznie się rozrastają. U mnie się jakoś nie rozsiewają :( Żurawki w tym roku fajnie przezimowały, ja usunęłam stare liście, mimo, że nie były takie najbrzydsze. Zresztą u mnie trzeba tak robić, bo muszę dbać o rozmiary zieleniny :wink: Po czasie jednak żurawki mają tendencję do wychodzenia "nad ziemię", wypychają się do góry. U Ciebie też tak jest? Wracając do Stipy z mojego wątku... nie mogę jej zlokalizować u Ciebie, naprowadź mnie, bo chcę zobaczyć ile rośnie przez jeden sezon :wink:
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Wandziu przesyłam majowe pozdrowienia, ;:3 pieknie rosną Twoje roślinki :wit
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Wandziu, u mnie też większość żurawek zakupionych w zeszłym roku dobrze przezimowała, chociaż jest kilka żywych, ale okropnie zmarnowanych. Szafirki masz już całkiem duże. U mnie są mniejsze - poza Warszawą jest zawsze o 2 st. chłodniej i to widać po stanie wegetacji. Masz już pięknie zielono.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

WANDZIU.....tak dawno u Ciebie nie byłam....dzisiaj tez z pozdrowieniami majowymi......
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50

Post »

;:172
Wandziu widzę, że nadziałece ładnie się wszystko rozwija, jest na co popatrzeć.
Czekam na zdjęcia kwitnących róż.
Powodzenia
;:3
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”