Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Dolnej Wisły cz. II

Post »

normalnie poczułam ten zapach! Bardzo żałuję, że nie mam dogodnego gruntu pod oknami na takie doznania zapachowe i żeby się ziół nawąchać muszę iść za stodołę :roll: A rezedę znasz? też obłędnie pachnie....
rozśmieszył mnie ten post, chyba głupawki dostaję :;230. Za stodołę to się latało zazwyczaj po coś innego :;230

Ciekawa sprawa z tymi ziołami, warto spróbować nawet dla zapachu ;:108
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, rabata ziołowa to świetny pomysł, a posieję je w tym roku w donicy pod ścianą domu, żeby były pod ręką ;-))
Super, ze sie spotkamy na Gardenii ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Justynko, dzięki za radę. Już ciocia Iga mi uświadomiła, że z miętą nie ma żartów :D A Ty to chyba spod kołderki piszesz? Zdrowia życzę ;:196

Madzia, ja miałam podobne skojarzenia :lol:

Pat szukałam co to jest ta 'rezeda' i powiem szczerze, że nie znałam tej roślinki wcale. Do zadań aromaterapeutycznych po oknami byłaby fajna, tylko, że ona chyba jest niebyt piękna , co? W necie nie widzę jak ona wygląda na rabacie.

Kasiu, także się cieszę na to spotkanie :D Licze na zakup kilku gadżetów do ogrodu, bo roślinnego embarga na ten sezon będę raczej przestrzegała 8-)
Ziółka w donicach to bardzo fajny pomysł. Nie ma nic lepszego niż zapachy ziół wieczorkiem przy tarasie lub pod oknem. W moim ziołowniku też postawie kilka donic a'la prowansja dla roślin wrażliwych na chłody :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tez w tym roku za domem będę 'budowała' zielnik ...teściu dzieli to biorę :wink: mam 5 gatunków mięty,kilka melisy,piołun,dosadze melisę zwykłą i bordo mam rozmaryn i pietruszkę kędzierzawą ,wrzucę tez szczypiorek ,którego mam od groma i lubczyk .Już nie mogę się doczekać :tan
Kochana chyba będzie podobny do Twojego ;:224 Bo chcę go wkomponować w od dawna istniejący ogród ceglano -żwirowy i do tego znaczniki własnej roboty :uszy
Wypisz proszę jakie nazwy potrzebujesz ;:196 Jutro biorę się za robotę ;:108
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Madziu, ja w ubiegłym roku posadziłam do donicy rozmaryn na pniu (notabene kupiony na Gardenii :-)) i wyobraź sobie, ze przetrwał zimę na zewnątrz. Sprawdzilam ostatnio i jest całkiem zielony! Powiem wiecej, posadziłam tez drzewo oliwne w donicy i zapomniałam schować na zimę ;:124 a ona wciąż zupełnie zielona! Czy możliwe żeby w naszym klimacie oliwka przeżyła zimę na zewnątrz? Cuda jakieś.... ;:130
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Danuś, znaczniki, cegła i ziółka- och jeśli w ten sposób mogę się równać z Tobą to już jestem wniebowzięta ;:108 Twój ogród jest taki doskonały... Jeśli choć ta jedna rabata uda mi się jak Tobie, to będzie super. Piołunu nigdy nie miałam w ogrodzie a melisa bordowa, pierwsze słyszę ;:333 Ale masz fajnie, że teść dzieli ziółka.
Cóż ja mogę chcieć u siebie? Mięta, melisa, rozmaryn, macierzanka, pietruszka, szczypior, oregano, bazylia, no niech będzie ten piołun i nie wiem co jeszcze? :oops:

Kasiu, weź Ty mnie nie denerwuj, bo u Ciebie to właśnie takie cuda się dzieją a my zwykli ludzie mamy później złudzenie, że i w naszych ogrodach będzie tak pięknie :lol: Ty masz jakiś tropikalny mikroklimat u siebie :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38

Post »

Przez całe lato miałam w pojemnikach swoją pietruchę, melisę, miętę, rozmaryn, majeranek, oregano, bazylię. Sadź ziółka ile się da!!! Zwłaszcza jeśli używasz w kuchni, a sądzę że na pewno :D
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak poczekasz z wysyłką to uszczknę po trochu z tych ziółek i razem zapakuję :uszy
Zaraz sobie spiszę jakie potrzebujesz i idę produkować potem pokażę co wyszło ;:108
Mój ogródek zwyczajny ,ale staram się tak go zaaranżować ,żeby cieszył moje oko calutki rok ;:108 Mam nadzieje ,że jeszcze trochę zmian i się uda :tan
Nie słyszałaś o melisie bordo ,bo miałam napisać bazylia ;:306
Bardzo dziękuję za dobre słowo ;:180 Kochana jesteś ;:196
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Danuś, oczywiście, że zaczekam na znaczniki i ziółka ;:196 :tan
Tak, lubię koty ;)
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To jesteśmy umówione ;:196
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

A u mnie bazylia jakoś lipnie rosła w donicy, na tarasie. Kupiłam w tym roku do wysiania majeranek, który bardzo lubię, ciekawe, czy uda się go od zera wykluć :?: To jeszcze przed klęską z wysuszeniem siewek lobelii i gipsówki ;:223
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Walczę z zatokami, bo nie mam czasu na chorowanie a tym bardziej pobyty w szpitalu.
Twoje plany tak ambitne i tak podnoszą poprzeczkę dla długorabatowców na piaskach, ze chyba polegnę przy Tobie
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Madziu, rezeda ma drobniutkie pomarańczowo-zielone kwiatki, wielkości jest mniej więcej maciejki, myślę, że w kupie może nieźle wyglądać: miałam ją do tej pory tylko w skrzynce, więc nie było efektu skali, za to już skrzynkowa ilość pachniała oszołamiająco.

A co do stodoły, nie pomyślałam o tym skojarzeniu :D Ja mam nieszablonowo, za stodołą warzywnik, a dziwne zapachy to już prędzej u ujścia rowu melioracyjnego :wink:
Awatar użytkownika
kasia28x
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 09:28

Post »

Pomysł na ziółka pierwsza klasa ;:333
Z tą Syberią to może i mnie poniosło 8-) , ale na usprawiedliwienie mam to, że u mnie krajowy biegun zimna ;:113
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

Madziu, jeśli chodzi o ogródek ziołowy to nie zapomnij jeszcze o cząbrze ogrodowym (wieloletnim) i oregano ;:108.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”