Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Podłoże do wysiewów
Myślałam o takich wielodoniczkach pod selery naciowe . Ale ma za wąskie parapety, bo maja tylko 29 cm. W sobotę będę w ogrodniczym ,zobaczę ,może będzie coś węższego
Asia
Asia
Też tego używam.magdalenca pisze:Czyli siejesz pojedynczo nasionka do każdej komórki?
Ale do każdej komórki po dwa nasionka. Potem wygrywa silniejsza roślina, zaś słabszą - wyrzucam.
Czy warto kupić plastikową (prześroczystą) pokrywkę na wielodoniczkę? Razem daje do rodzaj takiej małej szklarenki. Czy to pozwala na utrzymanie bardziej jednolitej temperatury.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Nie.magdalenca pisze:Czyli siejesz pojedynczo nasionka do każdej komórki?
Napisałem wyraźnie :
z tego wniosek że wysiewam do kuwety , takiej oto lub podobnej/ np po warzywach z supermarketu/forumowicz pisze:Pikuje tylko raz, z kuwety do palety.
http://stareaparaty.za.pl/kuweta.jpg
rządkami a z boku opisuje markerem odmianę. Jak tylko siewki rozłożą liścienie i w ich kąciku pojawi się zalążek liścia właściwego pikuje właśnie do wcześniej pokazanej palety.
Od ub roku wysiewam do kuwety już podkiełkowane wcześniej nasiona . Sposób ten jest z kilku powodów bardziej korzystny. Tyczy to sie pomidorów i papryki. Tej ostatniej jednak nie pikuję lecz wsiewam pojedynczo do doniczek.
Nie przesadzaj, 1cm to nie różnica.Pelasia pisze:Myślałam o takich wielodoniczkach pod selery naciowe . Ale ma za wąskie parapety, bo maja tylko 29 cm. W sobotę będę w ogrodniczym ,zobaczę ,może będzie coś węższego
Asia
wodnik
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Witia, mówisz? Boję się ,że domownicy kręcący się koło parapetów mogą zahaczyć o wystający "1 cm" i będzie "katastrofa" .....
Zobaczę co ma do zaoferowania mój sklep ogrodniczy ;)
Asia
Zobaczę co ma do zaoferowania mój sklep ogrodniczy ;)
Asia
U mnie też uprawy parapetowe wystają z parapetów. Postawiłam na nich plastykowe skrzynki , takie z warzywniaka, do nich włożyłam kartony, żeby było wyżej i na nich ustawiłam kubki z rozsadą. Całość maskuje firana.
Pozdrawiam , Bożenka.
A co myślicie o takiej przykrywce na wielodoniczki?
Nie podajemy linków do aukcji, zbyt szybko się dezaktualizują.
Comcia
Nie podajemy linków do aukcji, zbyt szybko się dezaktualizują.
Comcia
Pozdrawiam
Adam
Adam
- Ranczowiczka
- 200p
- Od: 2 gru 2012, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam a ja sieję pomidory i paprykę do wielodoniczki z 120 oczkami gdy osiągną fazę liścia właściwego podważam od spodu palcem i przesadzam do kupka np po śmietanie, rosną tam do czasu posadzenia do gruntu.Chodzi mi o to że te wielodoniczki o małych oczkach są bardzo praktyczne bo nie uszkadza się siewek w czasie przesadzania i robota szybko idzie.Aha i sieję do nich po jednym nasionku .
Ktoś, kto ma mało miejsca na parapetach nie może sobie pozwolić, by stała na nim łysa paleta. Dlatego lepiej jest/ jak już ktoś chce/ wysiewać do palet pojedynczo ale podkielkowane nasiona. Jest 100 % gwarancji wschodów . Długo leżace nasiona w podłożu tracą na zdolności i zdrowotnosci.Ranczowiczka pisze:Aha i sieję do nich po jednym nasionku .
Chciałem Ci również powiedzieć, że na przykładzie moich zimowych pomidorków ,tak tych załatwionych odmownie przez moją lepsza połówkę, jak i powtórnie wysianych, daje się zauważyć, że te pikowane od razu do większych pojemników rosną ,o ile nie gorzej, to na pewno wolniej.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 maja 2012, o 23:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wczoraj widziałam w Casto takie palety po 3,50, co prawda z okrągłymi otworami.magdalenca pisze:forumowicz, a te palety są dostępne np w marketach bud-ogr? Gdzie je kupujesz? Widziałam je tylko na allegrooo (więc do ceny 2-3 zł trzeba doliczyć kilkanaście zł za wysyłkę). W Obi i in. tego typu spotkałam się tylko z miniszklarenkami za min. 35 zl
A miniszklarnie z doniczkami ok 5/5cm na 30 roślin za 18zł.
Były też doniczki chyba 9/9cm, po 6szt na dopasowanej podstawce za 6zł z groszami.
Ja widać powoli zaczynają się te rzeczy pojawiać w marketach, bo w zeszłym tygodniu jeszcze nie widziałam.
Na tę miniszklarnię chyba się skuszę, bo idealnie dopasowana rozmiarowo do parapetu, ma kuwetę, doniczki i pokrywkę i będzie na kilka sezonów co najmniej.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Więc może lepiej 2x przesadzać? Najpierw z palety (jeśli ktoś siał od razu w palecie) do małych kubków, np.po jogurcie (150), a później do większych, np.po dużym jogurcie?forumowicz pisze: Chciałem Ci również powiedzieć, że na przykładzie moich zimowych pomidorków ,tak tych załatwionych odmownie przez moją lepsza połówkę, jak i powtórnie wysianych, daje się zauważyć, że te pikowane od razu do większych pojemników rosną ,o ile nie gorzej, to na pewno wolniej.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Kiedyś w jakiejś mądrej książce czytałam, że pomidor w odróżnieniu od dyniowatych, ale również papryki, lubi mieć naruszone korzenie. Powoduje to ich rozrośnięcie i wzmocnienie. Przecież jedną z metod produkcji rozsady, jest wysiew i rośnięcie rozsad w skrzyneczkach, a potem sadzenie tzw. rwanej rozsady
.

- Ranczowiczka
- 200p
- Od: 2 gru 2012, o 13:47
Powiem tak w tamtym roku na 120 nasionka w palecie nie zeszło 6,tez nie mam miejsca na parapetach dlatego sadzę do wielodoniczki aby np podczas ścierania kurzu nie bawić się z przenoszeniem tych wszystkich małych kuwet i wygodnej jest to wszystko odwracać jakby siewki zaczęły się wyciągać.Z mojego doświadczenia, nie zauważyłam oby mojej rozsadzie coś brakowało z tego tytułu że przesadzona jet do większego pojemnika .Jak pisałam przesadzam w fazie liścia właściwego z dobrze rozwiniętym systemem korzeniowym i jest ok.dodam że czasem dokupuję rozsadę gotową i nie jednokrotnie jest brzydsza od mojej.Na wiosnę jak hartuję pomidory i odwiedzają mnie znajomi czy tam rodzina to nie wierzą że ja sama takie okaziki piękne wyhodowałam, w tamtym roku zapowiedziałam że chyba zacznę handlowac po rodzinie rozsadą bo tak mi dobrze to idzie ale los zdecydował inaczej