Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różano-liliowcowy ogród pod dębem cz. 8

Post »

:wit ....Wandziu i ja zachłysnęłam się ...pięknem ogrodu Schmitów...Te królujące trawy powalają....W twoim ogrodzie też ma co urzec...lubię do Ciebie zaglądać.. ;:215 .choć czasami z ukrycia.... ;:180
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzisz Wando ile typów gdzie będzie Silver Dollar :tan koleżanki jak zwykle pomogą i powiększymy swoje hortensjowe zbiory ;:173
Ja w zeszłym roku Anabell cięłam bardzo krótko, tak na 15-20 cm a i tak krzaczysko wyrosło niemal metrowe. U tej hortensji nie można pozwolić na zbyt dużą wysokość bo ona bardzo się kładzie. Miałam w tym roku kwiatostany o średnicy 20-25 cm i musiałam silnie podwiązywać. Co innego inne odmiany, tych raczej nie tnę jesienią ale na wiosnę, zostawiając kilka głównych pędów wyższych a boczne tnąc nieco krócej, tak żeby zrobiła się zgrabna kopka kwiatów. Sprawdzona już metoda i świetnie zadziałała na tych egzemplarzach co mam. ;:172

Wiatr dziś głowę urywa i łepetyna boli ale mam nadzieję, że po kawce się rozjaśni a wiatr przegna chmury ;:3
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Wandziu, moja Limelight na koniec łapie róż. Mam takie przekonanie, że są hortensje, które się nie przebarwiają (ale mogę się mylić). Wyślę zapytanie do Babopielki, ona o hortensjach wie wszystko :D .
U mnie jedyną w tej chwili bez różowego akcentu jest Anabelka. O ile to jest ta odmiana, to wczoraj wyczytałam, że może być jest podobna do Anabelle odmiana 'Bounty', która jest niższa i ma mniejszy kwiatostan. Ostatnio zastanawiałam się, czy mojej nie służy stanowisko, bo jakoś mikro wypada przy swoich siostrach :? . Może to inna odmiana?
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12

Post »

Dziękuję za cudowną wycieczkę Wandziu ;:196 Już nie pierwszy raz dzięki TOBIE mogłam zwiedzać ogród Szmitów .
W przyszły sezonie na pewno tam się wybiorę , ponieważ Twoja rekomendacja zrobiła swoje .
Pozdrawiam z bardzo wietrznej Wielkopolski :)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aguniada, Francesco, dziękuję za chęć pomocy w sprawie Silver Dollar. Z pewnością skorzystam na wiosnę, bo jest to przepiękna hortensja, dla której przygotuję jakieś eksponowane stanowisko.

Małgocha, różnie te moje trawy się porozrastały, tak że już nawet nie pamiętam, która jest z którego źródła. Teraz i tak miskanty leżą u mnie na rabatach w pozycji horyzontalnej. Widok marny.

Miriam, dziękuję ;:196 . Umieściłam dwie fotki do kalendarza, ale nie wiem, co dalej z tamtym watkiem się dzieję, bo zniknął.
Tak, teraz nadchodzi pora do przemyśleń. To okres, gdy rodzą się koncepcje i zmieniają. Możemy sobie przeglądać rozmaite rozwiązania i dopasowywać do swoich potrzeb. Ja też już mam jakieś tam pomysły. Chcę zmienić niektóre ścieżki i nasadzenia. Fajnie jest tak planować, Mirko :D

AGNESS, ja mogę powiedzieć dokładnie to samo o twoich zdjęciach. Szczegóły natury są fascynujące i z przyjemnością się je ogląda uwiecznione na fotkach.

Beatris, dobrze, że jesteś, bo chciałam ci zwrócić uwagę, że coś jest nie w porządku z podpisem w twojej stopce. Gdy się na niego kliknie, wyświetla się komunikat, że internet nie może wyświetlić tej strony. Dlatego nie masz w swoim wątku odwiedzin. Ja musiałam do ciebie trafić "na okrągło", innymi sposobami. Sprawdź tę stopkę i zwróć się o pomoc do moderatorów.

Bwoj54, Bogusiu, fajnie że odwiedzasz, choćby z ukrycia. Czasem jest tak strasznie smutno, że chce się do kogoś "otworzyć gębę", nawet i wirtualnie. Wystraczy wtedy, że ktoś napisze choćby kilka słów i humor od razu się poprawia. Zresztą, co ci będę mówić, sama pewnie też masz takie odczucia.

April, o tym cięciu na kopułkę już kiedyś słyszałam, ale zapomniałam. Dobrze, że mi przypominasz. Ja swoją Anabelkę posadziłam przy drewnianej kratce, bo wiedziałam, że ona się tak pokłada. Od strony kratki ma więc podporę. A z drugiej strony kupiłam sobie takie metalowe podpory, które stosuję też do róż. Póki co się sprawdza. Wiem, że jeśli chodzi o Anabelle, to niektórzy muszą podwiązywać osobno każdy pęd, żeby to jakoś sensownie stało. Ale chyba to musi jednak kiepsko wyglądać.
Jolu, u mnie za oknem też szaro, zimno i mokro. Mam do posadzenia jedną lawendę z Pęchcina i tak się z nią wożę od soboty.Jak się przejaśni, to może dzisiaj to w końcu załatwię.

Edytko, ja kupiłam Bounty w tym roku u Szmitów. Posadziłam ją między iglakami. Bardzo zgrabny krzaczek. Oni wlaśnie pisali, że to taka mniejsza Anabelka. Jeżeli jej nie dostaniesz, to służę na wiosnę patyczkami. POdobno hortensje łatwo się ukorzeniają, ja jeszcze co prawda nie próbowałam, ale ludzie mówią, że to nic trudnego.

Agatko123, na pewno nie będziesz żałować takiego wyjazdu. Już dziś mogę ci zagwarantować, że będziesz urzeczona.
U nas Agatko też dziś wieje i jest po prostu okropnie. I smutno. Idę sobie zrobić jakąś kawę czy coś...

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wandziu, nie zapomnij i przygotuj jeszcze miejsce na sporego Strictusa :wink: miskanta w paski...
Pozdrawiam
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Oj Wandziu ...zazdroszcze Ci tych Szmitowych wycieczek ...trawy wygladaja szałowo ;:oj
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Pięknie i bardzo rozsądnie u Ciebie porobione kompozycje. W każdym miesiącu roku można cieszyć oko pięknym widokiem ;:108
Silver Dollar też mnie urzekła i będę ją kupowała wiosną :D
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Post »

Witaj Wandziu - przeglądając allegro, znalazłam jakąś nową miniaturową, krzewiastą hortensję "Sunda" słyszałaś może coś o niej?
Mam w ogrodzie sporo hortensji ogrodowych, których kwitnienie uzależnione jest od zimy, chcę je wymienić na krzewiaste, na wiosnę mam już zaklepane Pinky Winky, ale to za mało szukam jeszcze coś nie dużego.
"Szanuj każdy dzień - bo już nie powróci"
Ogródek przydomowy u Marii.k55
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Justi, miskant od ciebie ma już zaklepane miejsce, niech się nie martwi, że przyjdzie i nie będzie miał gdzie przysiąść :)
Keete, wsiadaj w samochód i jedź tam, to sama zobaczysz, jak pięknie jest w realu...
Variegata, to super, że masz oko na Dollara. Będziemy sobie później porównywać, u kogo lepiej rośnie :)

Mario, absolutnie nie słyszałam o takie hortensji Sunda. Natomiast jest taka Sunday Fraise. Taka faktycznie nie za duża, kwitnąca wiechami. Ja mam Vanilla Fraise, pewnie podobne są. Piekna.
Z takich najmniejszych hortensji to można wymienić Bobo. Fajny kompaktowy krzaczek. Ja mogę jeszcze polecić Bombshell. Kwitnie wieloma kulistymi kwiatami. Śliczna jest. Jesienią staje się mocno różowa i to mi trochę nie pasuje, ale trudno.
Pozostałe odmiany są większe. Ja zdecydowanie wolę bukietowe. O hortensjach ogrodowych to nawet myśleć nie chcę.

Bombshell.
Obrazek
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

Wandziu, wiesz ja się zastanawiam nad tym zdjęciem Bombshell.
U mnie na 15stronie wątku wstawiłam zdjęcie swojej i ona ma różowe środki, jest lekko kremowa ale nie przebarwia sie na różowo tylko jest kremowa do końca. Zaczynam podejrzewać, ze jednak mam inna odmianę ;:224
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Magdo, faktycznie twoja ma takie różowe środeczki. Może jakaś mutacja. Gdy przed chwilą oglądałam w necie, to chyba one mają jednak białe środki. Zdjęć przebarwionych nie było, tylko takie w pełnym rozkwicie.

We wrześniu moja wyglądała tak.
Obrazek

Jednak znalazłam w necie przebarwioną tak jak u mnie na różowo, ale nie da się tu wkleić zdjęcia.
Zajrzyj tu
http://www.futuregardens.pl/hortensja-b ... ulata.html
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p

Post »

To ja muszę jednak swoją zidentyfikować. Zależało mi żeby była mała zwarta i dlatego wybor padł na Bombshell, ale co ja tam wsadziłam...hmmm.
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Wiem Wandziu, że masz określony styl w ogrodzie i tego się trzymaj, ale powiem, że mnie podoba się takie przebarwienie hortencji na różowo.
Pozdrawiam Krystyna
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Patrzz każdy z nas jest inny ,ja uwielbiam te przebarwiajace sie ;:173
Mam za złe kyushu ze zostaje biała :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”