Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz. 4

Post »

Aguś ja sobie u siebie takie coś wymyśliłam ;:224 tak opisuję pokrótce pomysły :wink:
Zaraz coś pomyślę bardziej naturalistycznego :D
U mnie jest bardzo wietrznie, przestrzeń otwarta, więc taki zaciszny zakątek się przyda ;:108
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, wygląda na to, że Cię nie zrozumiałam ;) do Ciebie takie rozwiązanie jak najbardziej będzie ok :) u mnie dookoła brzozy, więc aż tak nie muszę się osłaniać... czekam na pomysły ;:196
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Tak-tak cala ta "konstrukcja" w swojej optyce jest dosc prosta i przestrzenna, tak ze mozesz sobie pozwolic na lekki galimatias, ktory bedzie dodatkowo ta "czystosc" podkreslal.
Pomysl jeszcze o kosodrzewach mugo, do traw dobrze wygladaja, do tego moze jakas trzmielina? Ja jakos nie widze w tym wszystkim roz, no ale to Twoja dzialka :wink:
x-ag-a
---

Post »

Julka, myślę myślę (o kosodrzewinach)... mam ich dużo w ogrodzie i moim zdaniem w tym miejscu też by pasowały... róże sobie daruję - będzie ich multum w innych zakątkach... tam powinno być iglakowo-trawiasto-bylinowo, czyli naturalnie :)
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trawy i bylinki to dobry pomysł :uszy Patrząc na Twój ogród wiem, że doskonale je skomponujesz :uszy
Kosówki .... nie przysłoni ich siedzisko, przynajmniej do czasu ;:224
Musiałabyś sadzić sporo dalej od niego, bo te się wszerz rozrastają ;:224 Może lepiej jako akcenty ze trzy odmiany kolumnowe bardziej, niewysokie.
Taki świerk biały Picea glauca 'Daisy?s White', niedrogi, ozdobny wiosną, potem zielone tło dla bylinek .... białych jeżówek :wink: Drugi podobny .... taki na ten przykład Picea glauca 'Rainbow's End'. No nie wiem .....
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z iglakami, to i tak zalezy wszystko ile bedzie miejsca od siedziska do plotu-drzew czy tego co bedzie konczyc z roznych stron to miejsce. Jak wiecej, to z perspektywy mniejsze chabazie bedzie widac ale jak malo, to Pam ma racje - trzeba cos rosnacego w gore ;:108
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zauważcie dziewczynki, że ta fotka z góry nieco robiona ;:108
Jakby tak z poziomu gruntu .... niewiele z tyłu byłoby widać :? Już raczej dalszą perspektywę ;:224
x-ag-a
---

Post »

Julka, Jola - palenisko chciałabym wybudować na trawniku pomiędzy tarasem a oczkiem... zwieńczeniem rabaty (tej, która powstanie za ławeczką) w pobliżu oczka będzie modrzew... rabata będzie szła łukiem, równolegle do istniejącej, której tu nie widać (patrząc na prawo). Do niej będzie dorobiony cały ten kształt (jest taki orzeszek - niepełna ósemka, z brzuszkami z jednej strony) z paleniskiem... rany, jak to ciężko wytłumaczyć ;)

Obrazek

a tu widać tą lewą stronę (na końcu modrzew) z perspektywy tarasu:

Obrazek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ano ciężko :;230 Najlepiej wstaw swoje rysunki :wink:
U mnie planuję tyłem do ogrodzenia, w końcu działki, stąd ten planowany parawan za siedziskiem.
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Aguniu, jak ja lubię spacerować po tym Twoim ogrodzie... Tak tu czyściutko, wszystko wypielęgnowane, kolorowe i piękne. I naprawdę wygląda, jakby tak było ZAWSZE.
Kiedyś też tak będę miała, myślę, że w najbliższym sezonie jeszcze będzie rządzić przebudowa, generująca bałagan, a potem już się powoli wyprostuje :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak-tak Pam, ja wiem ze tam tworzy sie dziura :wink: ale ta dziura jest tylko jak stoimy w kole-srodku. Dlatego na koncu trzeba cos wyzszego posadzic ale patrzac na siedzisko z przodu tz tak jak fota jest zrobiona - musza byc mniejsze nasadzenia zeby nie zaslaniac dalszej czesci, wlasnie tej za siedziskiem.

ps Agus, ty to narysuj lepiej :;230
x-ag-a
---

Post »

Małgosiu, cieszę się że masz takie wrażenia... z doświadczenia wiem, że jak już człowiek zaprojektuje, wykona, napatrzy się, to znowu po jakimś czasie chce zmian... na tym chyba polega urok ogrodu - nigdy nie spoczywamy na laurach :)

Obrazek

Pam, Jula - czaicie o co chodzi? :D
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czaimy spoko :wink: to nasadzenia musisz prowadzic wysokosciowo od srodka siedziska, bo z jednej i drugiej strony masz za siedziskiem widoczne.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz już widzę, Aga planujesz miejsce ogniskowe zupełnie inaczej niż ja ;:108 /chciałabym zbliżony efekt osiągnąć/
Inaczej też musi być zaaranżowane zatem.
Jedak niewysokie iglaki nieco przełamią perspektywę, nie zasłonią.
Nareszcie widzę o co 'kaman' :;230
Rabata dostępna ze wszystkich stron do podziwiania, więc i możliwości więcej. Jeszcze jakbyś napisała, taras na południe wychodzi?
Bardzo ciekawa jestem co tam wymyśliłaś ;:224
x-ag-a
---

Post »

Jolu, jesteś niemożliwa - właśnie oglądam powtórkę Mai w ogrodzie i chciałam Ci podrzuć tę samą inspirację! ;:167 fajny, kolorowy murek-żywopłot; to skutecznie odsłania, tworzy zaciszne miejsce... no cudnie będzie!
u mnie taras jest od południowego zachodu...
Julka, tak zrobię!

na rabacie po środku ławeczki posadzę trzy stożkowe świerczki (może właśnie Daisy White), po ich bokach dwie kosówki mugo, a pomiędzy iglaki wkomponuję trawy i byliny... chyba projekt koncepcyjny na ukończeniu! dzięki! ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”