Dom w odcieniach zieleni (2)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dom w odcieniach zieleni (2)

Post »

Piękna kalamondyna. A czy ona pachnie?
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Agnieszko - masz alergię na zapachy, czy astmę, czy nie lubisz ????
Uwielbiam zapachy, byle były świeże i przyjemne (z odorem nie mylić proszę !!).
Z wyglądu kalamondyna wygląda mi na zapach jaśminowy ( bardzo lubię jaśmin
i z wyglądu i jego zapach dla mnie przyjemny). ;:108
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Krysiu, alergii nie mam :uszy zapachy lubię ;:108 miałam na myśli fakt, że jak dla Wiktorii zakwitły 3 hiacynty plus ta kalamondyna a Wiktoria ma o ile dobrze pamiętam - 40mkw mieszkanie ;:224 to mogłaby się poddusić :;230 :wink:
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit Wiktoro
Pęknie zakwitły ci hiacynty ;:138
Kalamondyna pęknie zakwitła mam nadzieję że obdaruje cie pysznymi owockami za niedługo ;:108
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

W tak cudnym, pachnącym klimacie to mogłabym się dusić. Ja mam 35m :;230 :;230
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jatro - dziękuję bardzo ;:196 .
Mmarylo - dziękuję ;:196 . No właśnie, ten kwitnący cytrus wywołuje we mnie lekki niepokój. Nie sądzę, żeby z tych zimowych kwiatów coś się "urodziło", a to oznacza, że roślinka znów będzie szaleć za kilka miesięcy :roll: .
Kociaro - bardzo dziękuję ;:196 .
Rapunzel - zdecydowałam - wrzucam "szczypiorek" ;:108 .
Anjju - dziękuję ;:196 . Póki co, kwitnie jednym kwiatem, więc jakoś specjalnie mocno jej nie czuć. Wsadzę w nią nos przy najbliższym podlewaniu :) .
Kociaro - ja też nie wiem, czy uda mi się przetrzymać rosiczkę, choć chwilowo wygląda zdrowiej, niż w sklepie. Obawiam się jednak, że kiedyś zapomnę ją podlać :oops: . Nie wiem, jaką mam wilgotność powietrza, ale gdyby tak ją wcisnąć między inne doniczki, gdzieś z dala od kaloryfera, to myślę, że nie byłoby za sucho (szczególnie, że część osób pisze, że powinna stać w wodzie, więc będzie jej parować z podstawki).
Stokrotkaniu - dziękuję bardzo ;:196 .
Mniodkowa - ;:196 aż przyciągnęłam chłopa, żeby mi powiedział, co napisałaś (bo mi się to nie wiedzieć czemu kojarzy tylko z twardym dyskiem :wink: ). O ósmej rano nie ma szans, bo zazwyczaj niewiele wcześniej się kładę, a listonosz najwcześniej dobija się do klatki (czyli do mnie :? ) po dziewiątej. Już wyżej napisałam, że w tej chwili kalamondyny nie czuję. Ogólnie w całym pokoju czuć hiacynty i ten zapach zdominował wszystkie inne.
Filigranowa - dziękuję ;:196 . Z daleka jej nie czuć, tak jak było czuć latem, ale sprawdzę z bliska.
Kociaro - a wiesz, że nie wpadłam na ten jaśmin?
Mniodkowa - spoko, spoko :) . Żyję i mam się nieźle. Zapach hiacyntów powoli mi się "przejada", ale jak sobie pomyślę, że później nie będzie, to z powrotem zaczyna mi się podobać.
Adamie - dziękuję ;:196 . No właśnie o te owoce się obawiam, czy w ogóle da radę w środku zimy. Zobaczymy.
Kociaro - muszę Ci zdradzić, że jeden z tych hiacyntów w wodzie też będzie mieć kwiatka przy samej cebulce. Jakiś czas temu zdjęłam je z parapetu, bo coś złego zaczęło się im dziać z korzeniami i głównym podejrzanym stał się chłód, więc stoją sobie teraz w "normalnej" temperaturze, w kuchni.

No i znów musiałam kasować mordki. Stanowczo za mały ten limit.
Ja już jestem zasadniczo po zakupach wiosennych balkonowo-"ogródkowych". Mam zamówione cebulki i kłącza, a ostatnio nakupiłam trochę nasion i wyższy płotek. Oczywiście sama sobie nie wierzę w to, że już nic nie dokupię, ale oficjalnie zostaje mi tylko ziemia, kratki do pnączy, no może, jedna, czy dwie gotowe rośliny.
Nasionka międlę w rękach, oglądam kolorowe kwiaty na zdjęciach i czekam, żeby wysiać. Sprawiłam sobie też moje zeszłoroczne chciejstwo, czyli różne bazylie:
Obrazek Obrazek

A to moje "szczypiorki" z B. Szafirki zaczynają pokazywać kwiaty, natomiast krokusy nic sobie nie robią z domowego ciepła:
Obrazek Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

Ojejku, szkoda, że ja nie mam chociażby balkonu :( Ile to będzie radości przy sianiu i czekaniu, aż maluchy wypuszczą :wink: A potem będzie kolorowo i pachnąco :tan Jeśli chodzi o zioła i przyprawy, to chyba ze dwa lata temu szczypiorek hodowałam. Widziałam gdzieś u kogoś miętę pomarańczową i poszukuje jej, żeby mieć w tym roku na parapecie. Ostatnio też czytałam o bananowej, ananasowej i czekoladowej. Ciekawe, czy one tylko takie z nazwy, czy pachną faktycznie jak mówi ich nazwa? :wink:
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

;:138 zakupy widze udane i ciekawe,co kupisz nastepne? :;230 :;230 nie przejmuj sie wszyscy tak mamy,obiecujemy sobie,to juz koniec,nic wiecej i nic,dalej sie oszukujemy ;:224
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

No Wiktorio, poszalałaś z nasionami, a dla szafirków brawa. ;:63
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Szafirki, bardzo fotogeniczne kwiaty,ale ich nie spotkałam w swoim otoczeniu, szkoda.Nie wiedziałam że one tez cebulowe.... ;:196
x-F-7
---

Post »

Super zakupy:). Na krokusy zazwyczaj dłużej się czeka.
Adam12222
1000p
1000p
Od: 30 maja 2011, o 15:50
Kontakt:

Post »

:wit Wiktorio ;:196
Widzę nasionka zakupione to wnet będzie wielkie święto siania.
A u mnie mamy balkon 11 metrów i w ogóle nie ma się kto tym zająć.
Moje roślinki:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=44666" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14

Post »

Domimiko - ;:196 szkoda, że nie masz balkonu, bo to fajna rzecz, choć czasem ręce opadają, kiedy nie wiadomo skąd przypałęta się wszelkie znane robactwo. Co do różnych odmian mięty, to o większości nawet nie słyszałam, więc nie wiem, jak to jest z tymi nazwami. Jeśli chodzi o bazylię, to myślę, że sałatowa ma nazwę od olbrzymich liści, drobnolistna jest faktycznie drobna, czerwona potrafi mieć taki kolor, jak na opakowaniu, ale podobno dużo lepiej wybarwia się w cieniu. Cytrynową siałam w ostatnim sezonie, ale gdzieś mi się zgubiła między zwykłą :oops: . Nie wiem, co się z nią stało - może nie przetrwała, a może jej nie odróżniłam od tej "normalnej".
Doromichu - ;:196 po tym, jak zobaczyłam kwotę, na jaką zrobiłam zakupy internetowe, to chwilowo mi wystarczy, tylko nie wiem, na jak długą chwilę :wink: .
Rapunzel - ;:196 no, poszalałam. Jeszcze mam trochę zeszłorocznych i obawiam się, że się z tym wszystkim w mieszkaniu nie zmieszczę. Szafirkom przekażę ;:108 .
Mmarylo - ;:196 . Ja bardzo lubię szafirki i na grządce przy poprzednim mieszkaniu mnożyły mi się szybciej, niż chwasty. Nawet nie przypuszczałam, że może być inaczej. Niestety tu pod blokiem coś im wybitnie nie pasuje i za każdym razem, kiedy wsadzam cebulki, to w kolejnym roku jest ich mniej.
Filigranowa - ;:196 . No popatrz, nawet nie wiedziałam, że z tych krokusów takie leniwce :wink: .
Adamie - ;:196 czekam na to święto bardzo. Tylko dlatego jeszcze ich nie wysiałam, bo nie mam pomysłu, gdzie je ustawić ;:108 .
Taki długi balkon :shock: ? Na takim to można i rośliny sezonowe posadzić, i domowe "wysłać" na wakacje. Ale bym chciała mieć taki ;:108 .

Jak już napisałam u Mmaryli, zrobiłam kolejne fotki moim hiacyntom w doniczce i muszę się Wam przyznać, że o taki brak spostrzegawczości to bym się w życiu nie podejrzewała :shock: . Zobaczyłam kwiatek dopiero na ekranie monitora, choć wcześniej przecież miałam go w rękach, przestawiałam i przekręcałam do zdjęcia.
Widok ogólny hiacyntów - dość dobrze widać podwójny fioletowy:
Obrazek
A teraz to, co dostrzegłam dopiero w komputerze :;230 - podwójny różowy:
Obrazek
Biały jako jedyny był pojedynczy, ale nadrabia inaczej:
Obrazek
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
x-F-7
---

Post »

Ale niespodziankę ci zrobił białasek, aż miło popatrzeć;).
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Wiktorio, jak pięknie w jednym czasie rozkwitły Twoje Hiacynty. ;:3
No i na dodatek masz bliźniaki , są urocze ;:196
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”