Winorośle i winogrona cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
DarekRz

Re: Winorośle i winogrona cz. 2

Post »

U mnie Phoenix łapie lekko mączniaka prawdziwego - jednak jedynym prawdziwym problemem jest szara pleśń atakująca owoce.
Czytając post kol. Przemka-g wpadlem na pomysła :wink: - co prawda z uprawą winorosli w Polsce a juz szczególnie na Podlasiu jest tak, że jak nie urok to sraczka albo przemarsz wojsk i zawsze plon nie jest w 100% zadawalający (o ile w ogóle jest) - jednak jakby tak biletów nadrukować i wpuszczać do winnicy za opłatą a za uzyskane pieniądze kupować wino to w końcu moglibysmy powiedzieć, że mamy wino dzięki własnej winnicy :wink: :lol:
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 16:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A jesteś pewien że masz Phoenixa . Szczepione sadzonki tej odmiany sprowadziliśmy w 2005r z Luksemburga !
Obrazek
przemek-g
100p
100p
Od: 6 paź 2009, o 16:53

Post »

WacekJ, na 100% Phoenix bo kupiony z paszportem i juz mi owocował i wyglądał identycznie jak w opisach w internecie i identycznie jak na Twoim zdjęciu. W tym roku w kwietniu musiałem go niestety przesadzić więc nie spodziewam się rewelacyjnego wzrostu - musi się ukorzenić na nowym miejscu. Ale już powoli rusza i widać 2 zawiązki kwiatów.

Darek, a kiedy łapie Ci mączniaka? Ja zauważyłem objawy gdy wypuszcza pierwsze liście późną wiosną ale obywa się bez pryskania - może to nie mączniak? Ma taki biały "mączny" nalot na liściach.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2010, o 10:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Wspominałem o moim Dornfelderze, który nasadzony wiosną nie wypuścił nic do dziś. Przyczyny upatruję w złym zawoskowaniu sadzonki, a właściwie w braku wosku, co spowodowało wysuszenie sadzonki. Szkoda, bo będę musiał wykopać.
DarekRz

Post »

Przemku. Jak na pierwszych lisciach wiosną to raczej nie jest to maczniak prawdziwy tylko taka cecha odmiany - kutnerowe omszenie młodych listkow (chyba, że w poprzednim roku były bardzo mocno porazone m. prwdziwym i wyrastaja tzw. flag shoots: jak na tytm zdjeciu Macieja z artykułu Janusza Mazurka o mączniaku prawdziwym - http://www.winnicepolskie.pl/images/sto ... ziwy/1.jpg . U mnie maczniaka p. Phoenix łapie w sierpniu.
przemek-g
100p
100p
Od: 6 paź 2009, o 16:53

Post »

Darek, przejrzałem podaną stronę i muszę jednoznacznie stwierdzić, że nigdy takich objawów u siebie nie zauważyłem. Wczoraj na jednym krzaku zauważyłem rdzawą obwódkę wokoło niektórych liści ale nic z tym nie robię i mam zdrowe owoce (akurat nie znam tej odmiany, bo odziedziczyłem krzaczek po teściach). Owoce ma ciemne dosyć drobne, raczej przerobowe aczkolwiek w dobrym sezonie potrafią być słodkie i deserowe. Dojrzewają późno (zdarza się, że część nie dojrzeje i zmrozi je przymrozek jesienny). Radzi sobie bez okrywania i kopczykowania, wcześnie wypuszcza pędy i jest bardzo ekspansywne. Może jakaś propozycja odmiany?
hutkow
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 16:47

Post »

Witam z uwagą przeczytałem wszystkie posty w tym wątku aby porównać własne doświadczenia z krzewami winogrona.Działkę leśną mam około 10 lat przez,które sadziłem wiele odmian białych owoców,niestety nigdy nie wychodowałem.Albo zmarzły,albo nie owocowały.Na początku tworzenia ogrodu kolega dał mi szczepek ukorzeniony przez siebie z winogrona granatowego,którego nazwy nie znał.Posadziłem go obok lasku i zrobiłem mu podporę metalową teraz tak wygląda:

Obrazek

Owocowanie rozpoczął 4 lata temu, nie mogłem zebrać owoców bo wyręczały mnie ptaki dopiero w ubiegłym roku okryłem krzew firanką ocalając piękne granatowe owoce.W tym roku jak do tej pory nie stosowałem żadnego oprysku teraz odcinam odrosty aby owoce miały dostęp do światła i otrzymywały soki zamiast odrosty.Z tego co wiem jest to odmiana przystosowana do naszego klimatu.Szkoda tylko,że nie znam jego nazwy.Nigdy już nie będę sadził białej odmiany.Zięć posadził trzy krzewy w tym roku ale co z nich i czy wyrosną i będą owocować wątpię.
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

hutkow pisze:...Nigdy już nie będę sadził białej odmiany.Zięć posadził trzy krzewy w tym roku ale co z nich i czy wyrosną i będą owocować wątpię.
Witam
Mam posadzone ponad 120 krzaków winorośli , ponad 30 odmian i wszystkie owocują a co najważniejsze dojrzewają . Obrazek

Wacek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Lokalizacja: Oldrzyszowice,w widłach Odry i Nysy Kł., pow. Brzeg, woj.opolskie, hist. Dolny Śląsk, Nizina Śląska.

Post »

Poniżej zdjęcia z podbrzeskich Pępic, gdzie na starym, opuszczonym domu pnie się winorośl. Mogę liczyć na Waszą pomoc w identyfikacji ? ( zdjęcie zrobione ok. 20 czerwca ).

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

Witam
Na forum winogrona.org jest dział poświęcony rozpoznawaniu odmian , mają tam regulamin który jest bardzo pomocny dla tych którzy rozpoznali odmianę i zechcą odpowiedzieć -
http://www.winogrona.org/forum/identyfi ... dmian-f25/

Wacek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, dzięki. Może jednak ktoś zna te odmianę. Dom jest stary, przedwojenny, ale krzew nie wydaje się być aż tak stary.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dolnoslonzok pisze:Tak, dzięki. Może jednak ktoś zna te odmianę. Dom jest stary, przedwojenny, ale krzew nie wydaje się być aż tak stary.
...jest opisanych ponad 17000 odmian...
Kto Ci pomoże jak nie wiemy nawet czy to owocuje i jak.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
WacekJ
200p
200p

Post »

Żeby coś powiedzieć podałeś mało danych . Nie podałeś nawet koloru jagód !
Może to ta odmiana ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wacek, dzięki, przypomniałem sobie, że taką odmianę , jak ta na moim zdjęciu widziałem też przy innym starym domu w jednej z kolejnych wsi pod Brzegiem. Może coś ustalę, ale rysunek liścia , który podałeś niezwykle podobny, niemal identyczny. Wszak Weisser Gutedel uprawiany był w winnicach śląskich przed wojną, zatem może był popularny i w gospodarstwach . Co do jagód, to wiszą zasuszone jeszcze zeszłoroczne. W pierwszym poście tego tematu ( 1 str. ) wspominałem, że w związku z remontem elewacji i innych pracach , ileś lat temu, musieliśmy wykarczować jeszcze przedwojenną winorośl rosnącą przy ścianach domu mojej babci , jak też pnącą się po rusztowaniu w ogrodzie , która stanowiła swego rodzaju żywopłot. Patrząc na zdjęcia Weisser Gutedela i pamiętając zielono-zółty smak oraz termin dojrzewania ( zawsze na moje imieniny - Michała - wraz z brzoskwiniami, czyli ostatnie dni września ) możliwe, że w naszym ogrodzie rósł właśnie Gutedel. Wiem, że pradziadek z prababcią robili wino z tej winorośli, a krzewy nigdy nie były okrywane i zawsze owocowały.
Awatar użytkownika
Dolnoslonzok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moglibyście poradzić, jak pozyskać sadzonkę z tej winorośli oplatającej dom. Teraz czy jesienią ? Posadzę u siebie i za 2-3 lata będę miał pewność, co to za odmiana. :D
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”